Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nem vicces jelentések PDF Nyomtatás E-mail
Szocialista hétköznapok és ünnepek

"...pillanatok alatt három üveg bort nyelt le a szoc. brigád."

Múzeum Kávéház
Ötórai gabonapálinka
Esténként a kávéház zenekara a SZOCIALISTA BRIGÁD címért dolgozik.
Az úri közönség (verekszik) táncol!
Kitűnő széklábak!
Megbízható elsősegély!
Belépés díjtalan!
Kilépés bizonytalan!

Rejtő Jenő A három testőr Afrikában című klasszikusát idézi a fenti - kissé átalakított szöveg. Nem véletlenül.

Részlet "Márton István" fedőnevű ügynök 1963. április 8-án kelt jelentéséből:

"Este fél 9-kor kerestem fel ismét Vasvárit, a Múzeum kávéházban. Azonnal leültettek a zenekari asztalhoz, vacsoráztam és bort hozattam. Vasvári rögtön töltött a borból és ivott. Közölte, hogy most a sok konyak után jól esik a bor. Bemutatta a zenekar tagjait.

Láttam, hogy a zenekar előtt egy tábla van, melyen feliratként az van, hogy a Múzeum Kávéház zenekara a szoc. brigád címért dolgozik. Amíg a zenekar játszott, nekem kérésemre Vasvári megmutatta a brigád naplót. Ez a napló a boldogult P. Howard -Rejtő Jenőre emlékeztetett.

Bejegyzések 1963. március 18-a: a zenekar fél liter bort ivott és rendesen játszott, Lehár és Huszka műveket játszottunk. A vendégek egyik része élvezte a zenét, másrésze nem. Két berúgott vendégtől nem fogadtuk el a pénzt, amit a zenekarnak akartak adni. Műsor után a brigád hazament.

Közbevetőleg jelentem, hogy Vasvárit a szünetben megkérdeztem, hogy mennyit akart adni a brigád naplóba bejegyzett két vendég? Vasvári kijelentette, hogy azt hiszi én meghülyültem. Mi az, hogy akart adni? Azok adtak is, a helyiségben nem fogadták el, de a WC-re utánuk mentek és az egyiktől 50 Ft-ot, a másiktól 100-at kaptak. A helyiségben nem fogadták el, mert a szoc. szerződésben az a pont is szerepel, hogy a vendégektől, dolgozóktól a szolgáltatott zenéért, mint öntudatos zenész dolgozók nem fogadnak el borravalót, sőt az esetlegesen küldött italt sem fogadja el a zenekar. Én kivétel lehettem, mert pillanatok alatt három üveg bort nyelt le a szoc. brigád."
ÁBTL - 3.1.2. - M-20641/4 59. oldal

A "Márton" fedőnevű ügynök további jelentései, amelyek egy öt kötetes újonnan feltárt dosszié sorozatban találhatók, azonban nem ennyire viccesek.

ÚJONNAN FELTÁRT DOSSZIÉK
Sorozatunkban olyan dossziékra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket a Történeti Levéltár levéltárosai a közelmúltban dolgoztak fel, és eddig még sem tudományos kutatók, sem állampolgári betekintők nem látták, illetve nem kaptak belőle információt. A dossziék kutathatók a szokásos törvényi szabályok szerint, azaz az ügynökök és az állambiztonsági tisztek nevei megismerhetők, a megfigyeltek szenzitív adatai védelmet kapnak.

Jelzet: ÁBTL - 3.1.2. - M-20641 + /1-4
Tárgy. Márton István
Évkör: 1961-1963

Kivonatok:

"Márton István"-t a BRFK Politikai Nyomozó Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1961-ben. Feladata fogdaügynökként a tiltott határátlépés és kémkedés miatt előzetes letartóztatásban lévő zárkatársai, Zsombok Antal, majd a szintén Nyugatról hazatért Metzler Ottó megfigyelése volt. Részletes jelentéseket adott kihallgatásuk utáni hangulatukról, lelki állapotukról, ügyükről folytatott beszélgetéseikről, és alaposan felkészült zárkatársai befolyásolására, hogy beismerő vallomást tegyenek. Az ügynöknek komoly szerepe lehetett a nyomozás alakulásában - az általa egyszerű melósnak jellemzett Zsombok Antalt pl. "csak" rendőrhatósági figyelmeztetésben részesítették.

"Márton István"-t a BRFK Politikai Nyomozó Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1961-62-ben fogdaügynökként. Feladata a II. vagy a XII. kerületi Rendőrkapitányságon előzetes letartóztatásban lévő cellatársak, Klein István, Németh Péter, Garami Ottó, Gaul Jenő (vagy Ferenc), végül Vesztergombi György megfigyelése, befolyásolása volt. "Márton" igen részletes jelentéseket adott kihallgatásukat követő hangulatukról, beszélgetéseikről, cellabeli magatartásukról, jellemükről, s terelte a beismerő vallomás megtétele felé őket. Cellatársairól alkotott véleményei hatást gyakorolhattak a nyomozásra is, ám 1963-ban tartótisztje megállapítota, hogy jelentései "nem minden esetben tükrözik az objektív valóságot", s ellenőrzésre szorulnak.

"Márton István"-t a BRFK Politikai Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1961-ben a XII. vagy a II. kerületi Rendőrkapitányságon fogdaügynökként. Cellatársairól, az 1956-ban a MASPED forradalmi bizottságában funkciót viselt Bohus Lászlóról, majd a papi kapcsolatokkal rendelkező, külkereskedő Ginelli Béláról adott részletes jelentéseket. Tájékoztatott hangulatukról, egészségi állapotukról, ügyükről folytatott beszélgetéseikről és komoly felkészültséggel igyekezett beismerő vallomás megtétele felé terelni őket.

"Márton István"-t BRFK Politikai Nyomozó Osztály II. alosztálya foglalkoztatta 1962-63-ban. Az ügynököt börtönből való szabadulása után egy-egy konkrét személyre állították rá. Így több jelentést adott Spiller Alajos soroksári kalapüzlet-tulajdonosról, aki kapcsolatot tartott a Nyugat-Németországba kitelepített sváb rokonaival, Tölgyesi Ferencnéről, akinek férjével együtt ült börtönben Vácon. "Márton"-t többször "beidézték" a rendőrségre, ahol egy-egy kihallgatásra váró személlyel kellett ügyükről beszélgetnie és erről jelentést tennie. Külön érdekessége a dossziénak a megfigyelő megfigyelése: "Márton"-t 1962-ben több olyan ember ellenőrzésével bízták meg, akik maguk is az állambiztonsági szervek szolgálatában álltak (pl. "Lujza" fedőnevű ügynök, vagy a rendőrségi kihallgatásra váró "Sovány"). Az általuk adott információk nem mindenben egyeztek meg a "Márton István" által adottakkal, így az ügynök tartótisztjeiben felmerült, hogy "Márton" dezinformál, amit aztán maga is elismert. Az ügynököt figyelő ügynököket több esetben minifonnal is ellátták.

"Márton István"-t a BRFK Politikai Osztálya II. alosztálya foglalkoztatta 1963-ban, de adott jelentéseket a BM III/II-2-b alosztályának is. Az ügynök fő feladata az 1948 és 1955 között Auisztriában, majd Izraelben élő zenész, Vasvári István, valamint a Dél-Afrikából 1961-ben hazatért Mihálka Emil külföldi tartózkodásukról való kifaggatása volt, különös tekintettel arra, hogy kapcsolatban álltak-e angol vagy amerikai titkosszolgálati szervekkel. "Márton" szintén utasításra tartotta a kapcsolatot volt váci rabtársa feleségével, Tölgyesi Ferencnével, akiről néhány jelentést adott.

Kép: Járják a szvinget a Teréz körút 60. szám alatti Rajna kávéházban. 1948. február. Magyar Nap - Bolgár György felvétele