Payday Loans

Keresés

Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember - 1956 röplaphumora PDF Nyomtatás E-mail
1956 - Magyar Októberi Forradalom/Szabadságharc

Horváth Julianna

Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember

1956 röplaphumora

Kiadó: Napvilág

Státusz: Készleten.
Könyv 10% internetes kedvezménnyel
Bolti ár: 2 800 Ft
Internetes ár: 2 520 Ft
Horváth Julianna - Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember
Leírás: A Napvilág Kiadó gondozásában megjelent kötet Horváth Julianna válogatásában 39 dokumentumotközöl a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltár 1956-os röpiratgyűjteményéből.
*
A dokumentumok közös jellemzője, hogy egytől egyig apolitikai humor eszközével közelítik meg 1956 eseményeit és szereplőit, ezáltal leképezve az utca emberének nem csak a hatalommal szembeni erősen kritikus véleményét, de a hangulatát és a vereség keserűségének egyfajta lélektani feldolgozását is.

A rendezés alapelve a keletkezés időrendje volt, s ennek megfelelően kapták a sorszámot is. A kevésbé jól olvasható röplapokat nemcsak képi, hanem szöveges formában is közzétették. A kötetben egyébként helyet kaptak a november 4-i utáni konszolidációs politika mellett agitáló, a humor eszközeit használó kormánypárt röplapok is.

Minden dokumentumnál feltüntetik a pontos levéltári jelzetet, az irattani meghatározást, adott esetben az őrzési helyet, a röplapra utólag ráírt kézírásos megjegyzéseket, a szövegváltozatok lelőhelyeit, s az első forrásközlés esetleges bibliográfiai adatait is. A röplapokat rövid kommentárok kísérik, amelyekben azok tartalmához vagy keletkezésükhöz, utóéletükhöz fűződő információkat találunk.

A gúnyos, szarkasztikus röplapok korhangulatot tükröző, a történeti események megértésében játszott - figyelmen kívül nem hagyható - funkcióját Farkasházy Tivadar előszava hivatott a laikus közönség előtt is bizonyítani, népszerűsíteni: a 20. század borzalmai, értelmetlensége a szatíra, a groteszk és az abszurd eszközeivel írható le a legjobban, miközben a humor - átmenetileg - fel is szabadítja mesélőjét és hallgatóját.

Horváth Julianna bevezetőjében néhány konkrét bírósági eset segítségével ad áttekintést a röplapok változatos előállítási módjairól és terjesztéséről (házfalak, levélterjesztés), s mindennek veszélyes voltáról is. Ezt az iratanyag sajtó alá rendezésének nehézségei követik: például a készítő személyének és a keltezésnek a hiánya, a keletkezés körülményei, a sokszorosítás menete és az így keletkezett eltérő szövegvariánsok... 

A kötethez annotált névmutató és rövidítésjegyzék is készült.

*
„Megy a rendszer, jön a rendszer, majd megbolondul az ember...” című ezen kiadványt azoknak az olvasóinknak ajánljuk, akik a politikai humor eszközeivel szeretnének közelíteni 1956 eseményeihez, történéseihez...

LAST_UPDATED2