Payday Loans

Keresés

A legújabb

Miért tüntet ma egy besúgó? PDF Nyomtatás E-mail
Olykor besúgó: megbízó, haszonélvező és kárvallott
2011. április 20. szerda, 07:22

csendes kisebbsg

Miért tüntet ma egy besúgó?

MSZP tüntetés, Nyíregyháza 2011.április 18,hétfő. Veress elvtárs egykori pénzügyminiszter mögött egy szakállas őszülő hajú férfi menetel piros-szürke csíkos pólóban…a demokráciáért tüntet…

J. Béla az ,aki „Halasi” fedőnéven jelentett az Állambiztonsági Szerveknek és a kémelhárításnak Nyíregyházán 1986-89 között a megyei szamizdathálózatról.

Részlet a „Vakond „kiadványból, amit 20 éve nem mert beperelni Halasi! 


Nyílt levél J. Bélának

„HALASI” Ügynök Úr!  

Hallottuk, hogy már nem dolgozol a nyíregyházi utazási irodánál, mint idegenvezető, visszatértél eredeti hivatásodhoz, a pedagógus-pályára. 

Pedig igazi kisvárosi aranyifjú voltál, akit a társaság csodált, amikor világjáró kalandjaid előadtad. Lenyűgöző modoroddal, perfekt német nyelvtudásoddal Te voltál a Hotel Szabolcs és az Unicum kedvence,… 

Béla!  

Személyedet még a III/III-as törvény sem érinti, hiszen Te a III/II-es ügynöke voltál. Elsősorban a külföldi állampolgárok megfigyelése lett volna a feladatod. De Te magánszorgalomból vállaltad a besúgói szerepet a belső elhárításnak. 

Emlékszel, amikor Igricet 86-ban elvitték súlyos bűncselekménnyel gyanúsítva, hogy lakásán összeszedhessék a szamizdat-kiadványokat. Elsőként Te voltál figyelmeztetve, mert nem tudtuk, hogy Te vagy a spion! 

Ugye emlékszel H. Ibolyára is, akit feljelentettél? Mi bíztunk benned. Naivan elküldtünk Budapestre Solt Ottiliához Beszélőkért, Hírmondókért. Elmentél Nagy Jenőhöz is, a Demokrata szerkesztőjéhez. Beférkőztél a bizalmába és csináltál nekünk egy nagy adósságot. Kifizettük, de Jenő súlyosabb árat fizetett: 6 nap múlva újabb házkutatást kapott. 

Összeszámoltad már magadban, hány embert hurcoltak el a munkahelyéről miattad 1986-88 között Nyíregyházán? 

Mi volt a bűnünk?... Olvastak!...  

N. Éva nyomdászlányt, aki kihallgatása után idegileg teljes kikészült… 

P. Győző tanárt az iskola sportpályájáról vitték el, amikor a diákjaival focizott. Nagy fogásuk volt! Elkoboztak tőle egy táska szamizdatot. 

Ugye emlékszel még B. Katira is, akit arra kényszerítettek, hogy a tárgyaláson a barátja ellen valljon?.. 

K. Zoli bácsit is elvitték a tanári szobábó1 és a kihallgatása során „rábizonyították”, hogy elolvasta a Magyar Írószövetség 1986-os jegyzőkönyvét. (Ez akkoriban még tiltott kiadvány volt.) 

Emlékszel-e még P. Mihálynéra; 1987-ben 1876. szám alatt beidéztek tanúskodni a rendőrségre. A 71 éves, beteges néni persze „nem emlékezett’ arra, ki mit olvas. Vele akarták bizonyítani a Te jelentéseidet! 

Ugye emlékszel még M. Lajosra és N. Zsófira? Lajos repülős volt a Mezőgazdasági Főiskolán. Az „elbeszélgetés” után ugyan beszolgáltatta a szamizdat kiadványokat, de beszervezni már nem tudták. Hiába próbálták zsarolni, hogy sohasem repülhet. Nem tudták megtörni.  

Utólag azért megírhatjuk, hogy jelentéseidben kicsit túlértékelted ügynöki szerepedet. A szamizdat-hálózatnak Nyíregyházán 29 tagja volt. Nem voltunk NAGY ellenzéki csoport, mint ahogy Te állítottad rólunk, - csak egy szűk, értelmiségi kör. Tagjaink félelme majd olyan erős volt, mint a kíváncsisága a „második nyilvánosság” sajtója iránt. Féltünk (az újságokra nevek helyett jeleket tettünk),... Féltünk a lebukástól és Téged is féltettünk. 

Ma, amikor legalább annyi ellenzéki VAN, LETT, mint 1945 után ellenálló, mi nem dicsekszünk „üldöztetéseinkkel”. Nem érzünk bosszúvágyat irántad, ha az utcán meglátjuk őszülő Castro-szakálladat,… 

Ha perelni szeretnél rágalmazás címén a bíróságon, felsőbb kapcsolatodat feltétlenül O. Imrét hozd magaddal a tárgyalásra! Tudod, arra a „főhadnagy úrra” gondolunk az Ér utcából, aki Balogh százados „területét” átvette. 

„Igric”,R. Kovács László tanár és barátai

http://www.szon.hu/nyiregyhaza/csendes-tuntetes-volt-az-uj-alkotmany-ellen-nyiregyhazan/haon-news-charlotteInform-20110418-0736339248

LAST_UPDATED2