Payday Loans

Keresés

A legújabb

Quintilianus szónoklattana PDF Nyomtatás E-mail
Mai magyar könyvkiadás és folyóirat-választék

Fabius, Marcus: Quintilianus szónoklattan. Pesti Kalligram, Budapest, 2009, 859 oldal
ISBN: 978-80-7149-961-9 – Fordította: Adamik Tamás

Egyszerre szak- és szépirodalmi művet tartok a kezemben. Quintilianus Szónoklattana (Institutio Oratoria) ugyanis nemcsak egy szakterület – nevezetesen a retorika – legmagasabb színvonalú, szinte tudományos igényességű összefoglalása, hanem elbűvölő stílusban megírt életutat, élethivatást művészien tükröző olvasmány is. Már negyedik alkalommal jelentetek meg igazságügyi retorikát. Ennek megalapozásához számtalanszor kellett igénybe vennem korábban Prácser Albert, az utóbbi években pedig Adamik Tamás fordításában Quintilianus gyakorlati és elméleti megalapozottságú útmutatásait.

Tremmel Flórián professor emeritus, PTE Állam- és Jogtudományi Kar, Büntető Eljárásjogi és Kriminalisztikai TanszékQuintilianus főművének rendszeres olvasása nélkülözhetetlen a kezdő vagy haladó szónok, továbbá a kutató számára. Az antik retorika ugyanis a szellemi világ-örökség fontos része. Nélküle aligha lehetünk Demosthenes és Cicero, illetőleg a mi Deákunk és Kossuthunk méltó követői, utódai.

A könyvajánló a PTE Egyetemi Könyvtára által a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpontban 2014. november 19-én szerda, 15 órakor megnyílt "MindenKép(p)en Olvasunk!" című olvasást népszerűsítő fotókiállításra készült!

(Forrás: Tremmel Flórián professor emeritus, PTE Állam- és Jogtudományi Kar, Büntető Eljárásjogi és Kriminalisztikai Tanszék)