Payday Loans

Keresés

A legújabb

Népesedési hírlevél - VII. 13.. PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás
Északon több gyerek születik
2015. július 3.
Magyar Nemzet
Az ezredfordulót követő emelkedés után a gazdasági válság hatására visszaesett a születések száma az Európai Unióban, és a csökkenő tendencia azóta is tart – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből. Nagy az eltérés azonban az egyes tagországok között: míg Írországban és Svédországban 26 százalékkal több gyermek született 2013-ban, mint az ezredfordulón, addig Dél-Európában történelmi mélyponton van a születések száma. Magyarország minden rangsorban visszaesett, az ezer lakosra jutó élve születések tekintetében már csak három országot előzünk meg a 28-ból.

Melegek házassága
2015. július 4.
mandiner
Az egyetlen kérdés: a melegek házasodási joga rontja-e az emberi nem, vagy akár egy kulturális közösség (mondjuk Európa) reprodukciós képességét?

Kétmillióval lehetünk kevesebben 2060-ra
Öregszik a társadalom
2015. július 10.
MH/ MTI
Folytatódni látszik a népességfogyás tekintetében az a tendencia, amely a '80-as évek óta tart Magyarországon, s amelynek következtében kétmillióval lehetünk kevesebben 2060-ra - derül ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézet által kiadott Demográfiai Portré 2015 című kötetből.

Emelni kell a nyugdíjkorhatárt
2015. július 11.
Napi Gazdaság Online
Sokat tett, és talán még tehet is a kormány azért, hogy többen szülessenek, illetve, hogy kevesebben haljanak meg idő előtt Magyarországon, ám a demográfiai mutatók javulása nem csak ezen múlik – derül ki a demográfiai világnap alkalmából a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatójával készített interjúnkból. Spéder Zsolt szerint jól mutatja ezt, hogy hiába hozott az utóbbi időszakban számos pozitív intézkedést a kormány a gyermekvállalás ösztönzésére, valamivel több gyermek születik ugyan, de hamarosan a húsz évvel ezelőtti kétszeresére nő a gyermektelenek száma. A most megjelenő Demográfiai Portréban a kutatóintézet munkatársai azzal számolnak, hogy 2060-ra az ország lélekszáma mintegy 2 millióval, 7,9 millióra fog csökkenni, a 65 éven felüliek két és félszer többen lesznek, mint a 14 éven aluliak. Az igazgató szerint ezért nem lesz más választás, mint a nyugdíjkorhatár növelése. Spéder Zsolt személyes véleménye, hogy a tartós monogám kapcsolat az, ami fontos a gyermekek számára, bárhogyan is nevezzük azt. A gyed extra és a gyermekvállalást ösztönző egyéb kormányzati lépések is előmozdíthatják a születések számának emelkedését, de fontos, hogy hosszú távon kiszámítható legyen a családpolitika.
A teljes írás itt olvasható:  http://www.napigazdasag.hu/cikk/49457/

Problémás lesz a nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után
Mély gyökerű a probléma, a megoldást a társadalom szemléletének változtatásával kell kezelni.
2015. július 13.
MTI
Problémássá válik a magyar nyugdíjrendszer finanszírozása 2030 után - mondta Botos Katalin közgazdász az M1 aktuális csatornán hétfőn. A szakember a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézetének tanulmányára reagálva kifejtette: a nyugdíjasok aránya nőni fog, a gyerekek alacsony száma pedig azt mutatja, hogy egyre kevesebben lesznek a rövidesen munkaképes korúvá válók.
Ha befolyó és a kifolyó pénz között ilyen nagy a különbség, mint most, alapvetően két megoldás van - mondta. Hozzátette: a járulékok növelése nem járható út, mert így versenyképtelenné válnak a cégek, csökken a gazdaságba beáramló tőke; a másik lehetőség a juttatások csökkentése, ami vagy az alapnyugdíj mérséklésével, vagy a nyugdíjkorhatár növelésével érhető el, hogy hosszabb ideig érkezzenek a befizetések a rendszerbe.
Mély gyökerű a probléma, a megoldást a társadalom szemléletének változtatásával kell kezelni: egyre későbbre tolódik a családalapítás, de a társadalom rá fog jönni, a nagy család nem teher, hanem lehetőség - vélekedett Botos Katalin.
A KSH kutatóintézetének pénteken megjelent tanulmánya szerint 2060-ra a magyar népesség száma csaknem kétmillióval csökken, és a legalább 65 évesek aránya megközelíti majd az egyharmadot.

Mentális térkép, szervezett népmozgás
2015. július 13.
Napi Gazdaság Online
Milliónyi ember kel útra, hagyja el otthonát, amely elvesztette otthonosságát, fordít hátat szülőföldjének, ahol csak a nyomor meg a félelem az övé. Emberek milliói ezer és ezer kilométereket gyalogolnak, lélekvesztőkön hánykolódnak a tengeren, megismerik az emberi aljasság kiapadhatatlan formáit. Izrael 2012 óta minden menekültet visszafordít, a Sínai-félszigeten lövik őket; a Palermóban partra szállított egyik csoportról kiderült, katolikus útitársaikat, Allah nevében, a tengerbe hajították.
A teljes írás itt olvasható:  http://www.napigazdasag.hu/cikk/49552/

A magyar demográfiai helyzet
2015. július 13. 
Kiszamolo
A magyar népesedési helyzet rossz és úgy tűnik, egyre rosszabb. Az alacsony születési szám, az elvándorlás és a társadalom elöregedése nem túl vidám jövőt vetít elénk.
A teljes írás itt olvasható:  http://kiszamolo.hu/a-magyar-demografiai-helyzet/

A demográfiai mutatók az emberiség szaporodását, az európai népek elfogyását jelzik
2015. július 13. 
itthon Ma
Afrika népessége csaknem megduplázódik 2050-re, Ázsia is durván növekszik, Európa lakossága viszont csökken, és ebben még az sem szerepel, hogy a maradék, elöregedett társadalmat is javarészt más kontinensekről bevándorolt idegenek fogják alkotni.
A teljes írás itt olvasható:  http://itthon.ma/szines.php?cikk_id=8364

Demográfiai portré 2015
Megjelent a Demográfiai portré legfrissebb száma. A kötet a korábbi évekhez hasonlóan a demográfia alapvető kérdéseivel foglalkozik rövid és közérthető formában. Újdonság, hogy a már ismert témák mellett két új területtel is foglalkozik a 2015. évi kiadás: A generációk közötti erőforrás-átcsoportosítás és a külhoni magyar közösségek helyzete egy-egy külön fejezetben kerül bemutatásra.


Kedves olvasók, kedves barátaim! Köszönöm a Hírlevél megjelenéséhez nyújtott közreműködéseteket. Amennyiben a jövő héten is érdekes, népesedéssel összefüggő cikkre bukkantok, kérlek benneteket, hogy vagy a cikket, vagy a kivonatát vagy a linkjét vagy azt, hogy mikor és hol olvastátok, küldjétek meg nekem a  Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse. címre, hogy következő Hírlevél számban mások is olvashassák. A Hírlevélben szubjektív hangvételű írások megjelenítésére is módot adunk.
Köszönettel: Járdi Attila
A Hírlevélre bárki - természetesen ingyenesen -  feliratkozhat az alábbi web-címen:http://groups.google.com/group/nepesedes

A Magyar Családokért a Megmaradásért Közhasznú Alapítvány
LAST_UPDATED2