Payday Loans

Keresés

A legújabb

Vízháború készül? PDF Nyomtatás E-mail
25. Őselemek - matéria
2014. augusztus 21. csütörtök, 20:53

Kepli Lajos: Vízháború készül?

 

2014. augusztus 21.
Hunhír.info

viz.jpgSzlovákiában alkotmánymódosításra készül a Parlament az ivóvíz exportjának teljes tilalma érdekében. Északi szomszédunk a trianoni diktátum óta általa bitorolt felvidéki vízkészletek saját kézben tartása okán hozta meg ezt a drasztikus intézkedést. Mindeközben itt a csonka-hazában béna kacsaként kezelik a mindenkori kormányok a víz kérdést. Álljunk végre a sarkunkra, és tegyük meg mi is a szükséges intézkedéseket vízbázisaink védelme érdekében, hisz máris sokan fenik rá a fogukat, sőt vízkincsünk kiárusítása jelenleg zavartalanul folyik.

Ha ma még bőségben áll is rendelkezésre, nem lesz ez sajnos mindig így. A nemzetek közötti fegyveres konfliktusok jó része már ma is a legértékesebb természeti erőforrás, az ivóvízbázisok feletti rendelkezés gyakorlása érdekében zajlik. Ha nem képviselünk kőkemény nemzeti álláspontot ebben az ügyben, el fogjuk veszíteni még meglévő természeti erőforrásainkat is, melyek nélkül a magyarság pusztulásra van ítélve. Ivóvizünk és egyéb még meglévő természeti erőforrásaink védelmét és megőrzését a jelen és jövő nemzedékek magyarjai számára fő politikai küldetésemnek tekintem, kompromisszumok nélkül.

Facebook

A szerző a Jobbik országgyűlési képviselője, környezet és természetvédelmi szakpolitikusa.

Korábban írtuk:

A harmadik világháborúra készül a műállam, a mi vízünnkel akar életben maradni
2014. augusztus 20. 15:47

Hunhír.info
Az elemzők szerint a harmadik világháborút már a vízért fog vívni. Szlovákia egy alkotmánymódosításban tiltaná meg a stratégiai nyersanyagnak számító ivóvíz exportját. A vízexport ilyen mértékű törvényi korlátozása, ha elfogadják, egyedülálló lesz a régióban. A korlátozás összefügghet azzal is, hogy a FELVIDÉKI Csallóköz alatt található a kontinens egyik legnagyobb ivóvíztartaléka.

Jóváhagyta a vízexport csaknem teljes körű tilalmát bevezető alkotmánymódosítás tervezetét Robert Fico kabinetje szerdán Pozsonyban, a szlovák kormány öthetes nyári szünetét követő első ülésén.
Az alkotmánymódosítás szerint, annak hatálybalépését követően, Szlovákia - néhány kivételtől eltekintve - teljesen betiltja a jövőben már stratégiai nyersanyagnak számító ivóvíz, ásványvíz és a geotermikus vizek exportját. Az exporttilalom alól egyedül a palackozott ásványvíz lesz kivétel, illetve a tilalom ideiglenesen feloldható lesz, amennyiben azt valamilyen humanitárius helyzet indokolttá teszi.

Az alkotmány módosításának tervét Fico még júliusban jelentette be, aki azt a hazai vízkincs védelmének szükségességével indokolta. A szlovák kormányfő akkor azt mondta: a módosításra azért van szükség, mivel eddig a víz exportját semmilyen törvény nem szabályozta Szlovákiában s annak nagymértékű, ellenőrzés nélküli kivitelére több példa is akadt.

A módosítást - amely közben már átesett a tárcaközi egyeztetésen is - várhatóan szeptemberi ülésén tárgyalja majd a pozsonyi törvényhozás. A szabályozás a tervek szerint már idén december elsejétől hatályba lépne, elfogadásához azonban Ficóéknak előbb biztosítaniuk kell a parlamenti képviselők több mint háromötödének támogatását. Ez legalább 90 és egy szavazatot jelent a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, ahol a baloldali kormánypártnak, az Irány-Szociáldemokráciának (Smer-SD) 83 mandátuma van.

A vízexport ilyen mértékű törvényi korlátozása, ha elfogadják, egyedülálló lesz a régióban. A korlátozás összefügghet azzal is, hogy a FELVIDÉKI Csallóköz alatt található a kontinens egyik legnagyobb ivóvíz tartaléka