Payday Loans

Keresés

A legújabb

Utolsóból első PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai
2014. augusztus 03. vasárnap, 07:22

Németh József (1931 – 2012május 15.) magyar táncdalénekes.

A hatvanas évek elején tűnt fel, amikor Mikes Évával közösen elénekelte a Téli szerelem című film betétdalát, az Angélát. Ez hozta meg számára a népszerűséget; elegáns stílusa, mindig kifogástalan megjelenése miatt hamar népszerűvé vált a hagyományos tánczene rajongóinak körében. 1963-ban megjelent első kislemezét számtalan más is követte olyan slágerekkel, mint a Kicsit szomorkás a hangulatom (1965), a Nem kell nékem nagyhercegnő (1965) vagy például a Négyszemközt. Sikerét nagyban növelte, hogy az éneklés mellett jól gitározott is, gyakran kísérte saját magát. Táncdalénekesi pályája mellett filmszerepre (Patyolat akció) és musicalszínészi szereplésre (Kaktusz virága 1966-ban a József Attila Színházban) is maradt ideje. Állandó résztvevője volt a táncdalfesztiváloknak, illetve egyéb más tánczenei rendezvényeknek. (Tessék választani!Made in Hungary) A beat előretörésével veszített népszerűségéből, Németországba disszidált. Csak az 1990-es évek elején tért vissza Magyarországra, és utána is néha fellépett különböző rendezvényeken.

2012. május 15-én elhunyt.

Újra itthon a táncdalénekes

Az első magyar aranylemezes

RTL Klub XXI. Század - Moskovics Judit
2005-05-10 22:15:53
Árván nőtt föl. Kétszer is meg akarták ölni. Németh József énekelte annak idején, hogy 'kicsit szomorkás a hangulatom máma'. A disszidens táncdalénekes nyíltan mesélt az 50-es, 60-as évekről, amikor karhatalmistaként Rákosi Mátyást vitte vadászni.

 

'Kicsit szomorkás a hangulatom máma…' - talán emlékeznek 1998 legsikeresebb dala a Csinibabából. A Kispál és a Borznak, pedig egy zenei kiruccanás, egy tréfa, egy 40 évvel ezelőtti világról. A dal eredeti verzióját egyébként Németh József énekelte, és nem is akárhogyan, ez volt élete legsikeresebb dala. Nem csoda, ha Németh Józsefre már kevésbé emlékeznek. Karrierjének csúcsán, azaz 1970-ben ugyanis kiment Németországba, és ott maradt. Az 1960-as években több mint 200 rádiófelvételt készítettek vele, és 50 lemezt adott ki. Elmesélte, hogy az 'Angela' című számával, ő lett az első magyar aranylemezes énekes.


'Nemzetközi aranylemezt kaptam. Ugyanezt a lemezt kapta Tom Jones, az Engelberg Hamperding, a Rolling Stones, Frank Sinatra. Úgy hozták haza a lemezemet, mert annak idején engem még ki sem engedtek arra a koncertre' – emlékezik vissza Németh József.


Mindez 1966-ban történt, akkor volt divat a gyűrűs konty, és az egész ország a táncdalfesztiválon csüggött, a TV-n keresztül követve az eseményeket. Akkor énekelte Kovács Kati, hogy senkinek nem lesz a játékszere, és meg is nyerte a táncdalfesztivált. Ugyanezen a fesztiválon tűnt fel Zalatnai Sarolta, Koncz Zsuzsa, az Illés együttes, Zorán és természetesen Németh József, aki bármennyire is igyekezett, bármekkora sikere is volt a Táncdalfesztiválon, a második helynél előrébb sohasem jutott.


'Bosszankodtam! Azoknak könnyű volt, akik megnyertek egy táncdalfesztivált! Egyik pillanatról a másikra sztárok lettek. Velem ez nem így történt. Nekem ezért meg kellet dolgoznom. Minden egyes dalért, amit csak írtam' – mondta Németh József.


Minden Ibrányban kezdődött - egy kicsi faluban, a Sajó mentén - ahol a fiatal cselédlány és az idősödő urasági intéző, Matyasovszky József egymásba szerettek. Titokban. Mindaddig, amíg a lány szíve alatt el nem kezdett nőni a gazdatiszt gyermeke. Szégyen - mondta mindenki a faluban. Házasságról, pedig szó sem lehetett. Józsika mégis megszületett.


'Egy évvel ezelőtt tudtam meg, hogy ki az apám, mert az anyám nem mondta el nekem. Egész mást mondott' – mondta Németh József.


Jóska azt is csak a nagybátyjától tudta meg, hogy születése után a nagymamája öngyilkos lett a szégyentől - befeküdt a vicinális elé.


'Ahol laktunk, ott ment el a kis vicinális vonat, és amikor közeledett, én mindig ráfeküdtem a sínre, mert az olyan szépen zenélt nekem, és szerettem hallgatni' – nosztalgiázik az énekes, majd így folytatja: 'Anyám bele akart fojtani a Sajóba, és a csendőrök vettek ki a kezéből. Sírt az anyám nagyon, hogy ő nem. Tulajdonképpen így vagy úgy, de a végén visszaadtak neki.'

József 13 évesen az Ózdi kohászati Művekbe ment dolgozni, kifutófiúnak. Aztán ajtóhúzó lett a kemencéknél, végül esztergályosként távozott a gyárból a szocialista munkaverseny kellős közepén. 1951-ben ugyanis besorozták, sztahanovista helyett így lett katona, de abból is a legjobb. A jó katonákra, pedig mindig szükség van. Pláne, hogyha megbízható.


'Kiszólítottak hármunkat, teljes fölszereléssel, hogy menjünk föl, és jelentkezzünk a Jászai Mari téren. Annak idején ott volt a belső karhatalomnak a központja. Tehát engem oda soroztak be, mint katonát a belső karhatalomhoz. Nem tudtam mit csinálni' – mondta József.


Így lett Németh Józsefből karhatalmista, és kormányőr a parlament előtt. Itt figyelt fel rá Jambrik Mihály ezredes, a belső államvédelem vezetője, és miután József kiválóan elvégezte a sofőrképzőt, az ezrede őt választotta maga mellé. És József itt sem hibázott. Ült Jambrik Mihály Chevroletjében, és igyekezett csendben teljesíteni. Időnként - mint helyettes - minisztereket fuvarozott egy fekete ZIL-el, vagy Rákosit, aki a kormány vadászparadicsomába ment Gödöllőre elvtársaihoz. Németh Jóska azonban akkor is ott volt, amikor 1956-ban Rákosit eltávolították, és neki titokban a reptérre kellett mennie Anasztáz Mikojánért. A szovjet kommunista párt központi bizottságának titkára, információkért jött, és jó tanácsokkal távozott.


'Neki ki volt rendelve egy ZIL, egy hatalmas nagy autó, de Mikoján mégis a mi kocsinkat vette célba, és beült mellém. Talán jobban tetszett neki a Chevrolet. Erre beugrott mögém a főnököm, a mauzert a hátamba nyomta, és azt mondta, hogyha valami történik, akkor meghalsz' - idézi fel a bizarr pillanatot Németh József.


Nem sokkal később jött 1956 októbere. Azt, hogy hogyan bánik az elkeseredett tömeg az ÁVÓ-sokkal, Németh József a saját bőrén tapasztalta. Bizonyítéknak elég egy lila melegítő, vagy egy barna félcipő. A gyilkosok orgiája ez - így kommentálta a propaganda az utcai eseményeket. Németh József, pedig így:


'A Krisztina téren a nyakamba akasztották a kötelet, és fel akartak akasztani, mint karhatalmistát. Ismertek, mert oda jártak hozzánk röplabdázni. Aztán jött egy tank, elkezdtek lövöldözni a levegőbe, mire szétszaladt a tömeg, én ekkor levettem a kötelet a nyakamról, és elindultam a Tabánon végig.'


Így ért véget Németh József katonai karrierje, de kezdődött egy másik. Megtanult énekelni. Nem is akárkinél! Szendrő Máriához járt az ország zenei életét központilag irányító OSZK énektanárnőjéhez, miközben az Elektromos Műveknél volt sofőr.


'Akkor hagytam abba a sofőrködést, amikor bekerültem az EMKÉ-be, mint stabil énekes. Utána következett a Savoy, a Molen Rouge, az Astoria. Annyi ilyen hely volt abban az időben. Majd jött a Revü bár' – sorolja Németh József.


És József pillanatok alatt sztár lett. 1963-ban már lemeze volt, sorra vette fel a neki írt dalokat a rádió, és nem győzte elolvasni a rajongók leveleit.


'Naponta 150-200 levelet kaptam a rajongóktól, amit közben aztán szegény feleségem, - aki már nem él - olvasott, és ez 37 éven keresztül rá is nyomta a bélyegét az életemre. Mert szegény olyan féltékeny volt, hogy az borzasztó' – idézi a múltat József.


1965-ben még egy filmszerepre is felkérték a 'Patyolat akció' című zenés vígjátékba, amelyben besorozott fiatal zenészek készülnek a Ki mit tudra. Mindemellett József, énekesként sem volt képes elszakadni az autóktól.


'1966-ban, 98 000 km-t mentem a kocsimmal. Hofi Géza rakta a számba a cigarettát, hogy el ne aludjak a kormánynál. De mindenki velem akart autózni. Mindenki. A Latabár Kálmán bácsitól kezdve a Gregus Zoltánig mindenki' – büszkélkedik Németh József.


Németországba is ezért ment haknizni, hogy legyen egy új autója. Azt mondja egyáltalán nem akart kinn maradni. Csak miután leszerződött egy német hajóra egy zenekarral, nem ment azonnal haza. Aztán már mindegy volt. Az egyik pillanatról a másikra disszidensnek nyilvánították a feleségével együtt. Lakásukat lepecsételték, és kénytelenek voltak Németországban letelepedni. Vendéglőt nyitottak, amit Piroskának hívtak, és ahol József főzött és énekelt.


1998-ban jött haza, pont akkor, amikor a 'Kicsit szomorkás…' döngette az eladási listákat. A Kispál és a Borzról és a 'Csinibaba' című filmről Németh József a Fókusz riporterétől hallott először...

 


Németh József dalszövegek (47 db):

 

Zúg az őszi szél





Régi slágerek II.rész Énekel: Németh József

    1. Elnézést kérek,de elírtam az énekes nevét a videón. Énekel: Németh József / Sírnak a fák... Éva/Déva.

Németh József - De szép a világ

    1. (Nádas Gábor - Szenes Iván) A Nem vagyunk angyalok c. zenés játékból Közreműködik a Módos vokál és a Jereb együttes ...

Németh József - Türelem

    1. Egy ma már alig hallott, gyönyörú Németh József dal.

Rozsdás levelek / Németh József előadásában )

Németh József- Kicsit szomorkás a hangulatom máma ...

Németh József - Emlékezz rám

      • sz05ry
      • 2 éve
      • 1 963 megtekintés
      népszerűsitendő az újságot, 1966. februárjában, slágerlistát kezdtek publikálni az Ifjúsági Magazinban. Az első listát a monori ...

Németh József - Nem kell nékem nagyhercegnő

      • sz05ry
      • 3 éve
      • 1 681 megtekintés
      népszerűsitendő az újságot, 1966. februárjában, slágerlistát kezdtek publikálni az Ifjúsági Magazinban. Az első listát a monori ...

Németh József - Ezután soha nem lehetsz senkié

      • isaja53
      • 5 éve
      • 17 857 megtekintés
      Ezután soha nem lehetsz senkié, Gyere hát, utad nem vihet másfelé! Életed fonalát ezer szál köti hozzám, Nincs külön út ezután.

Németh József - Türelem.

    1. Nádas Gábor szép dala a '60-as évekből.

NÉMETH JÓZSEF - SOHA NEM AKARLAK LÁTNI MÁR

      • HD

Németh József - Szeretnélek újra megtalálni (1965)

    1. Tessék Választani 1965.

Vaszari Németh József - Una lacrima sul viso

      • HD

Németh József - Pókháló van már az ablakon

    1. Lovas R. - Havasy V. - S. Nagy I.) EP 59424 (PGP RTB - Jugoszlávia)

Németh József - Illés: Ugye nem igaz a szóbeszéd

Nemeth Jozsef-Ez utan nem lehetsz soha senkie-40 ev utan

NÉMETH JÓZSEF - A KÉT SZEMÉT MÉG MOST IS LÁTOM

Német József - ANGÉLA.flv

      • Exter54
      • 6 éve
      • 51 159 megtekintés
      Exter54

LAST_UPDATED2