Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szarajevó 1914 PDF Nyomtatás E-mail
PROGRAM AJÁNLÓ
2014. június 27. péntek, 07:31
21:15, Szombat (június 28.), DUNA Televízió

A merénylet - Szarajevó 1914

(Das Attentat - Sarajevo 1914)

A merénylet - Szarajevó 1914
5
osztrák-német történelmi film, 98 perc, 2014 (16)

rendező: Andreas Prochaska
forgatókönyvíró: Martin Ambrosch
zeneszerző: Stefan Bernheimer
operatőr: Andreas Berger

szereplő(k):
Florian Teichtmeister (Leo Pfeffer, vizsgálóbíró)
Heino Ferch (Dr. Herbert Sattler)
Juergen Maurer (Justizchef Fiedler, főbíró)
Melika Foroutan (Marija Jeftanovic)
Edin Hasanovic (Danilo Ilic, diák)
Erwin Steinhauer (Oskar Potiorek, táborszernagy)
A film értékelése: 0/10
Még nem érkezett szavazat.
Értesítő
Hozzáadás:
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

1914. június 28-án, Szarajevóban merénylet áldozata lett Ferenc Ferdinánd osztrák-magyar trónörökös és felesége, Zsófia főhercegné. A tettes Gavrilo Princip szerb diák, aki a Fekete Kéz nevű szervezettel állt kapcsolatban. A főhercegi pár halálát követő diplomáciai bonyodalmak utóbb a 20. század elején megszilárduló európai katonai szövetségek konfliktusához, és az első világháború kirobbanásához vezettek. 
Az igényesen kivitelezett történelmi krimi a trónörökös meggyilkolásának okait rekonstruálja, és teszi az eseményeket egyéni sorsokon keresztül élővé. 
Leo Pfeffer, a szerb-zsidó származású vizsgálóbíró kapja a feladatot, hogy a Ferenc Ferdinánd és neje, Zsófia főhercegné elleni merényletről részletes jelentést tegyen Bécsnek. Bizonyos politikai-gazdasági körök érdeke, hogy a merényletért Szerbiát tegyék meg felelősnek. Hiába bukkan Pfeffer nyomozásai során egészen máshová vezető szálakra, úgy tűnik, a világháború kitörése elkerülhetetlen. 

Ferenc Ferdinánd és Hohenberg Zsófia hercegnő a Monarchia hadseregének boszniai gyakorlata miatt érkezett Szarajevóba, de látogatásukkal ahhoz is igyekeztek hozzájárulni, hogy helyreálljon a Habsburg-dinasztia megtépázott tekintélye. Ferenc Ferdinánd és hitvese a látogatást megelőző napokban egy boszniai fürdőhelyen tartózkodott, és mivel Oskar Potiorek táborszernagy éppen június 28-án tartott katonai gyakorlatot Szarajevó környékén, az alkalmat kihasználva a trónörökös is meg akart jelenni az eseményen. 
A kettős gyilkosságot végrehajtó Gavrilo Princip - társaival együtt ? ekkor már hetek óta szervezte Ferenc Ferdinánd megölését. Az összeesküvők meglepően fiatalok voltak, sokan - pl. Nedjelko Čabrinović, vagy Trifko Grabez - még huszadik életévüket sem töltötte be. Az elkövetőket rögtön elfogják. Dr. Leo Pfeffer, a vizsgálóbizottság vezetője a vizsgálat során rámutat arra, kiengesztelve így Bécset is, hogy a merénylet mögött a szerb kormány áll. A merényletet követően elszabadul a pokol Szarajevóban, Pfeffer vizsgálóbíró a nyomozás során egyre rosszabb helyzetbe kerül, a korrupcióval és hatalommal szemben egyre tehetetlenebb. Egyetlen esélye, hogy szerelmét, Mariját, és édesapját megmentse, ha már saját magán nem segíthet. Azonban a szarajevói események megállíthatatlanul és visszafordíthatatlanul robognak az első világháború kitörése felé vezető úton, és innen már nincs kiszállás... 

1914. július 28-án kirobbant az első világháború. 40 állam vett részt a történelem addigi legszélesebb körü háborújában, mely 17 millió emberéletet követelt. 1914. október 12-edikétől 30-adikáig tartott Szarajevóban a merénylők bírósági pere. Mind a 25 vádlott tagadott bármiféle kapcsolatot a hivatalos Szerbiával.