Payday Loans

Keresés

A legújabb

Magyarnak lenni PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai
2014. január 11. szombat, 07:27


MAGHUN6.jpg

 

Budapesten, az Oktogon közelében akadtam rá a Maghun boltra. Nem véletlen rátalálás volt ez, készület, megbeszélés előzte meg. Szerettem volna ugyanis élőben is találkozni és beszélgetni Kozma Andreával, aki a Magyar Nyelv facebook oldalak kitalálója és egyszemélyes működtetője. Andreát pedig nehéz manapság Magyarországon megtalálni.MAGHUN2.jpg

A Maghun bolt

Az üzletben vagy öt percig csendben nézelődöm, Andrea ugyanis két japán turistával beszélget a magyar nyelv különlegességeiről, persze angolul. Közben beszalad egy kanadai srác, ő még délelőtt járt a boltban, s most visszaszaladt egy angol nyelvű magyar nyelvészeti könyvért az ősgyökrendszerről. E-mailt cserélnek, majd megírja Andreának, hogy hogyan tetszett a könyv.

Rám csak ezután kerül sor, de nem bánom, legalább szemügyre vettem a boltot, meg láthattam Andreát „akció közben”.

MAGHUN4.jpgEztán kérdezem csak meg:

- Mi motiválta, hogy létrehozza a Magyar Nyelv facebook oldalakat?

- Ha csak egyetlen szóval válaszolhatok, akkor azt mondom: a honvágy. De ez nem a teljes igazság. A témához tartozik, hogy mindig érdekelt nyelvünk-irodalmunk, a magyar történelem, népművészet. 2006-ban, amikor Angliában kezdtem el dolgozni, egész egyszerűen belevetettem magam az olvasásba!

- Ekkor már célirányosan a magyar nyelvvel foglalkozott?

- Leginkább az ősi civilizációk, és a piramisok titkai érdekeltek. Így érkeztem el a sumerológiához. Téma témát hozott. Aztán levontam a magam számára a következtetést: a sumér ősszimbólumoknak köze van a magyar rovásíráshoz. Ez már a magyar nyelvről is szólt, de a kérdéseim száma ekkor is csak egyre csak nőtt. Főleg amikor arra a következtetésre jutottam, hogy a sumér ( ez újkori szó) azaz a magukat mah-garoknak nevezők innen, a Kárpát- medencéből kellett, hogy induljanak.

- Mik voltak ezek a kérdések?

- Például, ha a magyar nyelvnek köze van a sumérhoz és az óegyiptomihoz, igaz lehet-e a honfoglalás úgy, ahogy azt ma tanítják? Egyre többet és többet olvastam, beláttam, hogy a magyarnak köze kell, legyen az ősnyelvhez, illetve rájöttem arra, hogy ez a nyelv tudatos tervezés eredménye. Vagyis kaptuk. Onnan, „fentről”.

-Ekkor indította a Magyar Nyelv közösségi oldalt?

- Nem. Ebben az időben viszont az angliai magyaroknak másról sem tudtam kommunikálni, mint az előbb említett témákról. Egy kolléganőm, Kormányos Bettina javasolta, hogy ha már ennyire magával ragadott ez a témakör, kezdjek egy közösségi oldalt.

- De Ön rögtön hármat kezdett!

MAGHUN7.jpg- Nem. A kék rovástáblás profilképpel ellátott A Magyar Nyelv oldal volt az első, melyet egyéni felhasználóként kezdtem. Fogalmam sem volt ugyanis, hogy mire jogosít közösségi oldalként vagy egyéni felhasználóként nekifogni egy oldal működtetésének. Nem is figyeltem arra, hogy utóbbiként 5000 fő lehet az ember ismerőse, több nem, mert fel sem merült, hogy ez a keret kevésnek bizonyulhasson.

- Ez bizony igen hamar kevés lett!

- Igen, a most feliratkozók csak követők lehetnek, de ott a másik A Magyar Nyelv 1.oldal a Szent Korona képpel, meg a MAGHUN. COM oldal is már, ahol mások bejegyzései is helyet kaphatnak. Nem számítottam ekkora érdeklődésre, és ez nekem igen nagy öröm. Nem azt értem ezalatt, hogy a személyem az érdeklődés tárgya, hanem az általam felvetett témák.MAGHUN8.jpg

A Maghun oldal profiképe is hímzésvilágunkból való.

-Az oldal mottója Molnos Angélától származik: Nálunk az anyanyelv még szorosabban összefügg a közösség lelki állapotával, még fontosabb a túlélés szempontjából, mint más nemzeteknél. Nyelvünk egybefonódik önazonosságunk tudatával. Miért ezt az idézetet választotta?

-Mert minden szava igaz! Hiszem, hogy a magyar nyelv az alap a múltunk – a magyarok és az emberiség múltjának megértéséhez. Úgy jutottam erre a következtetésre, hogy számos könyvet elolvastam, melyek máshonnan indultak, de ugyanoda jutottak: nyelvünk a kulcs a világ megértéséhez. Csak egyetlen érdekesség: a magyar ember magyaráz! Az olasz nem olaszozik, a kínai nem kínaizik. Az emberekben sejtszinten benne van az ősi tudás, az érdeklődés is ezt jelzi. Sokan kíváncsiak, bár még ezer mindent nem értenek. Az alvókat pedig ébresztgetni kell.

-Az oldalak tehát amatőr nyelvészeknek szólnak?

- Határozottan nem! Minden értékes téma helyet kaphat, ami a magyarsággal, népművészettel, ősi kultúrákkal és még sok egyébbel kapcsolatos. Az oldalak mára színes magazinná fejlődtek. Három és fél éve dolgozom ezen. Két dolog nem kerülhet elő, mégpedig vallási kérdések és a politika. Előbbi mindenkinek a saját, legbensőbb magánügye, a napi politika meg nyilvánvalóan nem olyan fajsúlyos dolog, hogy az előbb említettekkel egy oldalra kerülhessen!

- Mégis, mi még az a sok dolog, amiről eszmét cserélnek a Magyar Nyelv oldalakon?

- Albumba szerkesztettem a magyar hímzés és motívumkincsünket, népviseleteinket, egyik kedvenc a Szóbonctan, Kolumbán Sándor rovata, népszerű a Történelmi kitekintők rovat, meg a  Hírek a nagyvilágból, Jeles napok, és az én egyik személyes kedvencem a Könyvajánló, a Zamatos TEReMtÉSZET, Gyógynövények és népi gyógyászat, no meg a Paleoasztronautika.

- Mi található a Könyvajánlóban?

- Kiváló könyvek olyan nagyszerű szerzőktől, mint Varga Csaba, Kisteleki  Géza, Juhász Zoltán, Varga Géza, Juhász Zsolt és még sorolhatnám. Ezek mind gondolatébresztő olvasmányok. Nyilván a közösségi oldalaim célja is az, hogy gondolatokat ébresszen, és segítséget nyújtson, ha valaki még többet szeretne tudni egy-egy témában. Több társaság is olvasóm, én magam is számos fontos ügy mellett kiállok. Ilyen például a Móricz János Kulturális Egyesület, melynek tagja vagyok.

MAGHUN5.jpg

- Egyedül szerkeszti az összes oldalt?

- Alapvetően igen, és én határozom meg az irányt is. Azonban A Magyar Nyelv 2. és a kapcsolódók valóban közösségi oldalak. A három oldal látogatottság mára több mint 1.230.000 fő, ez városnyi embertömeg! Álmomban sem hittem volna, hogy ilyen nagymértékű az öntudatra ébredő magyar emberek száma! A legtöbben magyarok határon belülről és kívülről, de Ausztráliától Norvégiáig mindenhonnan vannak érdeklődők, és nem is csak magyarok.

- Nem tart attól, hogy ez a közösségi hálózati rendszer esetleg összeomolhat és ez az irdatlan anyag és munkaóra elveszik?

- De, már gondoltam rá, bár sokáig ennek nem is éreztem a súlyát. Ezért is megnyugvás, hogy anyagaim feltöltésre kerülnek a Világbiztonság Nyílt Társaság honlapjára is. Sok mindenben együttműködünk ugyanis.

- Ön kereste meg a Társaságot?

- Nem, éppen a magyar hímzésvilág és motívumkincs albumom keltette fel a Világbiztonság Nyílt Társaság érdeklődését, s ezért kerestek meg. Most már ez az album is megtekinthető a honlapjukon is : http://vilagbiztonsag.hu/keptar/thumbnails.php?album=1421, nem csupán a facebookon.

MAGHUN9.jpgA képen az Élet virága (vagy Életvirág) geometrikus forma látható medálként.

-Miben nyilvánul ez meg még az együttműködésük?

- Tavaly szeptemberben a Magyarság találkozót közösen szerveztük, és karöltve működtetjük a Maghun.com oldalt és a Maghun üzletet is.

- Mégis Angliában dolgozik.

- Magyarországon dolgozva nem tudnám az olyan ügyeket finanszírozni, mint amilyen például a Magyarság találkozó volt. Az ilyen eseményeknek, még akkor is, ha a kiváló előadók ingyen jönnek el és adnak elő, komoly költségei vannak. Ezen kívül munkahelyet teremtettem angliai keresetemből a jövőre gondolva, magamnak és Bednarik Richárdnak, aki a vilagbiztonsag.hu alapítója, szerkesztője s a vőlegényem is. Tervezem a hazaköltözést. A világegyetem majd megmondja, hogy mikor.

- Hogyan illik az Ön profiljába a bolt?

-Mivel a Maghun.com-ban fellelhetőek azok az ősi gyógyító jelképek, régészeti leletek másolatai és egyedi művészeti alkotások, hagyományőrző hímzéssel készült ruhaneműk és kiegészítők, melyekről a közösségi oldalaimon évek óta értekezünk, adja magát a kapcsolat.MAGHUN1.jpg

Különlegesség, hogy van olyan könyv, amely Magyarországon csak nálunk kapható: Kolumbán Sándor forradalmian új Ősmag(yar)-nyelvi szótára, illetve más könyvek a magyar ősgyökrendszerről, a magyar nyelv eredetéről, hiszen mi úgy tartjuk, hogy a finnugor elmélet nyelvünk eredetéről csak egy a sok közül. Mi mást gondolunk erről. Ilyen nálunk elérhető könyvkülönlegesség például  még a Megértés Táblázata – A Magyarázat című könyv, amely az -elem,- alom végződésű szavainkon keresztül ad kulcsot a magyar lélekhez, vagy Juhász Zsolt könyve, A magyar nyelv mint útikönyv az élet nevű túrához, mely a nyelvünk filozófiai rendszerébe ad betekintést. Az is fontos, hogy a boltban- mint azt ön is látta, lehetőség van eszmecserére, beszélgetésre, ami nagyon nagy kincs. Hiszem, hogy magyarnak lenni nagy ajándék és áldás az élettől, s feladatomnak tekintem, hogy minden érdeklődőt segítsek annak felismerésében és tudatosításában, hogy miért is az.

MAGHUN3.jpg

 

Tánczos Erzsébet írása

LAST_UPDATED2