Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szociális temetés PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2014. január 02. csütörtök, 07:08


A Fidesz megijedt -


indoklás nélkül 2015-re halasztják a szociális temetés bevezetését?

 

2014. január 1.,

A parlament indoklás nélkül úgy döntött, hogy 2015-re halasztja a szociális temetés bevezetését.

 

Korábbi cikk a témában:

 

Csepelen lesz a szociális temető

 

Változatlanok maradnak a temetési díjak jövőre, a Budapesti Temetkezési Intézet (BTI) Zrt. kompenzációt kap a szociális temetések miatt. Módosul a köztemetőkről és a temetkezés rendjéről szóló rendelet, amelybe beemelik a szociális temetésre vonatkozó részeket is.

Szociális parcellát a csepeli temetőben alakítanak ki, amelyre 150 millió forintot fordítanak az általános tartalék terhére. Szociális temetést az elhunyt utolsó lakhelye szerinti önkormányzatnál lehet kérni, az eltemettetőnek pedig vállalnia kell, hogy ő vagy egy általa felkért ember közreműködik a temetésben. Az önkormányzat gondoskodik a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról.

A BTI jövőre 2380 szociális temetéssel kalkulálna, ha bevezetik, az eddigi tendenciákat figyelembe véve. Emiatt mintegy 194 millió forintos kompenzációt kért a társaság a fővárosi önkormányzattól.

 

------------------------------------------------------------------

 

A parlament indoklás nélkül úgy döntött, hogy 2015-re halasztja a szociális temetés bevezetését.

 

A temetkezési törvény szeptemberi módosításában még úgy rendelkezett az Országgyűlés, hogy 2014. január 1-jétől az elhunytak hozzátartozói szociális temetést kérhetnek az önkormányzattól. Ezt a döntést módosították kedden a képviselők – némiképp érthetetlen módon a fejlesztéspolitikai törvénycsomagba ágyazva – úgy, hogy egy évvel későbbre, 2015. január 1-jére tolták a bevezetés időpontját.

 

A Fidesz megijedt attól, hogy a kampányban kelljen szembesülnie a saját rokonuk sírját ásó gyászolók látványával” – írta közleményében Lendvai Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője, az emberi jogi bizottság tagja.

Szociális temetésnél a hozzátartozót nem terhelik költségek, az állam ingyenesen biztosít sírhelyet és koporsót vagy urnát, gondoskodik a holttest hűtéséről, szállításáról. A hozzátartozó vállalja, hogy ő vagy akit felkért, közreműködik az elhunyt temetésre való előkészítésében (mosdatásában, felöltöztetésében), a sír kiásásában és visszahantolásában, a koporsó vagy az urna szállításában a temetőn belül, továbbá a sírba helyezésben vagy az urnaelhelyezésben. Ha a haláleset kórházban történt, vagy az elhunytat felboncolták, az intézmény készíti elő a holttestet a temetésre.

 

A szabályozás alapján a fenntartó minden köztemetőben köteles külön parcellát kijelölni a koporsós vagy urnás szociális temetésre. (Ennek némiképp ellentmond az a hír, miszerint Budapesten a Csepeli temetőben alakítanák ki a szociális parcellát.)

A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét. A tárca szerint az önkormányzat a jövőben is gondoskodni fog a köztemetésről, amennyiben az elhunytnak nincsenek hozzátartozói, vagy a családtagok nem veszik igénybe a szociális temetést, de nem tudnak gondoskodni az eltemettetésről.

 

Ha a hozzátartozó szociális temetést igényelt, de nem tudja teljesíteni az említett feladatokat, az önkormányzat közköltségen temetteti el az elhunytat. Ez esetben a temetési költségek hagyatéki teherként érvényesíthetők.

 

http://22.kerulet.ittlakunk.hu/csalad/131219/

szocialis-temetes-egy-evvel-elhalasztva

 

 

LAST_UPDATED2