Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szabad idézetek jegyzéke - 9. PDF Nyomtatás E-mail
2013. július 03. szerda, 14:31

Bölcs vagy balga, boldog-boldogtalan

Életképek, lelkivilágok és szellemtörténetek

Korrajz, arckép-életút, életbölcsesség, ars poetica

 

Szabad idézetek jegyzéke - 9.

 

Petőfi Sándor

A XIX. SZÁZAD KÖLTŐI

Ne fogjon senki könnyelműen
A húrok pengetésihez!
Nagy munkát vállal az magára,
Ki most kezébe lantot vesz.


Ha nem tudsz mást, mint eldalolni
Saját fájdalmad s örömed:
Nincs rád szüksége a világnak,
S azért a szent fát félretedd.

Pusztában bujdosunk, mint hajdan
Népével Mózes bujdosott,
S követte, melyet isten külde
Vezérül, a lángoszlopot.


Ujabb időkben isten ilyen
Lángoszlopoknak rendelé
A költőket, hogy ők vezessék
A népet Kánaán felé.

Előre hát mind, aki költő,
A néppel tűzön-vízen át!
Átok reá, ki elhajítja
Kezéből a nép zászlaját,


Átok reá, ki gyávaságból
Vagy lomhaságból elmarad,
Hogy, míg a nép küzd, fárad, izzad,
Pihenjen ő árnyék alatt!

Vannak hamis próféták, akik
Azt hirdetik nagy gonoszan,
Hogy már megállhatunk, mert itten
Az ígéretnek földe van.


Hazugság, szemtelen hazugság,
Mit milliók cáfolnak meg,
Kik nap hevében, éhen-szomjan,
Kétségbeesve tengenek.

Ha majd a bőség kosarából
Mindenki egyaránt vehet,
Ha majd a jognak asztalánál
Mind egyaránt foglal helyet,


Ha majd a szellem napvilága
Ragyog minden ház ablakán:
Akkor mondhatjuk, hogy megálljunk,
Mert itt van már a Kánaán!

És addig? addig nincs megnyugvás,
Addig folyvást küszködni kell. –
Talán az élet, munkáinkért,
Nem fog fizetni semmivel,


De a halál majd szemeinket
Szelíd, lágy csókkal zárja be,
S virágkötéllel, selyempárnán
Bocsát le a föld mélyibe.

(Pest, 1847. január.)

*

K.F.

Megmagyarázom a bizonyítványom

Hát kérem szépen,
először is: ez még nem a végleges bizonyitvány - ez csak afféle lenyomat, amit ideiglenesen kiosztottak nekem. Hogy ma van a féléves bizonyitvány-nap, az nem jelent semmit. A többiek tényleg kikapták a bizonyitványt, de az enyémet föl kellett küldeni a minisztériumba, mivel tévedések derültek ki, amiket sürgősen orvosolni kell. Igen. Különben a bizonyitvány-ellenőrző és kiegészítő konferencia foglalkozni fog az esettel, tanfelügyelői közép-ülésen. Az osztályfőnök úr, mikor ideadta nekem a bizonyitványt, beszédet tartott: kicsit zavarban volt és tiszteltette a papát. Kérlek, kedves Bauer, mondta, légy szives, közöld szüleiddel miszerint sajnálatos tévedés történt bizonyitványoddal, hibás tételek csúsztak bele. A bélyeghatósági szabályrendelet szerint, sajnos, igy is ki kell adni a bizonyitványt, de kérnelek kell, kedves Bauer, közöld a szülővel, miszerint ez csak olyan ideiglenes okirat, aminek az adatai nem jelentenek semmit. Kérd meg kedves szüleidet, ne haragudjanak ezért a tévedésért, az igazi bizonyitványt csakhamar kiállitjuk - egyelőre kéretem őket, hogy írják alá ezt, mert az összes iratokat átküldtük a rendőrségre, ahol a nyomozás miatt szükség van erre az aláírásra; de hangsúlyozd, kérlek, hogy ez csak formaság. A főkapitány személyesen átírt a fiumei tengerészeti gimnáziumba, derítenék ki, hogy került bele a bizonyitványomba történelemből ez a... ez a... ez a... szám itten, ami ugyan csak egy közönséges szám, azt jelenti, hogy négyszer feleltem történelemből - de esetleges félreértésekre ad alkalmat.

Tudniillik Mangold, a történelem-tanár, az csak helyettes-tanár nálunk, még nem is osztályozhat, mert előbb vizsgáznia kell osztályozástanból a főegyetemen. Ő csak helyettes-osztályzatot adhat, amit másképpen kell érteni - egyes helyett kettest, kettes helyett négyest - majd ha letette a vizsgát, akkor az összes bizonyitványokban kiigazitják az osztályzatokat igazi osztályzatokra. Most egyelőre kéreti a papát, ne tessék haragudni egyelőre és üzeni, hogy én négyszer feleltem történelemből, egyszer aláhúzott kétharmadra, egyszer egyesre, egyszer háromnegyedkettesre, tessék ezt összeadni, mértani középarányost venni, kijön a háromnegyed egyes, aláhúzva. Először a második Józsefből feleltem, de akkor csengettek; másodszor kérdezte az örökösödési jogot, mondtam schnalkaldeni szövetség, láttam, mikor beírta az egyfelest, de akkor elvesztette a noteszt.

Fizikából. Hát fizikából már novemberben feleltem, kérdezte, hogy a nap körül, mondtam, hogy ellipszis-alakú pályán, melynek egyik gyújtópontjában a nap van és ez a Newton érdeme. De akkor a mellettem ülő fiúval összetévesztett, akinek háromnegyede van fizikából és nekem írta be véletlenül. Akkor szóltam, a tanári kar megnézte a noteszt, mondta, hogy tényleg a Csekonics helyett írta be véletlenül, de ezt most már nem lehet kiigazítani, mert ebből neki a kormánynál kellemetlenségei támadnak, nagyon kért, hogy ne firtassam a dolgot most egyelőre és tegyem meg neki, hogy most egyezzem bele a hármasba, év végére kijavitja jelesre és nem is kell felelni a következő félévben. A jelest mindjárt be is vezette a születési bizonyitványomba, főigazgatói aláirással.

Frőchlichnek pikkje van rám algebrából, arról nem tehetek. A határozatlan együtthatóval kellett megoldani az egyenletet és akkormikor kihívott és akkormikor megmondtam, hogy akkor beszorzok lambdával, erre kiesik a második egyenlet, de akkor nem esett ki a második egyenlet, persze, azért nem, mert ikszszel is be kellett volna szorozni, csakhogy ezt Frőhlich nem vette észre, mire megmondtam, hogy hogy kellett volna, akkormikor észrevette, hogy ő nem tudta, szégyelte magát és azt mondta, hogy menjek helyre és azóta pikkje van rám, mert jobban tudtam az algebrát és nem akart kihívni javitani, pedig a törvényszékben benne van, hogy januárig ki kell hívni a fiút javitani, mert másképpen nem érvényes az osztályzat és a Steinemann, a legjobb tanuló, is mondta, hogy föl lehet jelenteni Frőhlicht, de nem akartam, mert úgyis pikkje van rám, pedig a dolgozatba nekem ugyanaz jött ki, mint Steinmannak.

Magaviseletből azért van kettes, mert ha van három hármas, akkor nem lehet magaviseletből se egyes, hanem akkor külön bizonyitványt adnak magaviseletből, amit postán küldenek el a szülőnek.

Ezt!?... Ez nem hármas, ez kettes, csakhogy az osztályfőnök úr olyan furcsán írja a kettest, véletlenül felül írja a végét a kettesnek. Csak a vezetéknevet tessék aláírni... de mostanában ne tessék bemenni az iskolába... a kaput kiemelték... most átalakitják.,. nincs kapu... nem lehet bemenni... majd egy-két hét mulva...

*

Berecz András- Bizonyítványosztás (Buké)

http://www.youtube.com/watch?v=UQWr--Hi3jI

*

CSELLENGŐK, KÓDORGÓK

Én már bizony csak úgy vagyok vele, hogy tüzes vassal vágnám hátba az olyan szülőt, akinek a gyereke nem meri megmutatni odahaza a bizonyítványt, hanem inkább elszökik.

Mert mi is az érdemjegy?

Se nem érdem, se nem tudásmérő. Benne foglaltatik ugyan a tanuló szorgalma és értelmi képessége, de benne van abban bizony az otthoni környezet komfortszintje, a pedagógusok tehetsége és pillanatnyi idegállapota, na és persze az egyénenként alkalmazott negatív diszkrimináció.

Arról már nem is beszélve, hogy kötelező ugyan megtanulni ezt a moslékot, amit tananyagnak becézgetnek. De néha nem tudom, nem azzal járnának-e jobban a gyerekek, ha ez a rengeteg ostobaság sosem jutna el hozzájuk…

És úgy általában: miért kell a gyerekeket megfélemlíteni? Miért kell őket már egészen kis koruktól fogva teljesítmény-kényszeressé tenni? 

Hát nem elég baj nekik, hogy ezt az általunk tönkre tett világot hagyjuk nekik örökül?
() Varga B. Tamás ()

*

Ángyán:

"Van annak némi bája, hogy éppen Lázár János nevez engem megélhetési politikusnak. Egyébként talán nem tévedek nagyot, és nem veszik szerénytelenségnek, ha feltételezem, hogy az én szavamra hallgatva annál sokkal többen szavaztak a Fidesz listájára, mint amennyi voks az én egy mandátumomhoz kellett. Azt hiszem tehát, hogy téved Lázár János: én nem a párttól, hanem tőlük, ezektől a családoktól, helyi közösségektől kaptam a megbízatásomat, velük, az emberekkel kötöttem szövetséget. Nekik tartozom tehát azzal, hogy nem dobom be a gyeplőt, hanem minden lehetséges eszközzel megpróbálom kikényszeríteni annak a "nép-párti" programnak a végrehajtását, amire a korábban soha nem tapasztalt felhatalmazást kaptuk. Miért is kellene tehát éppen nekem visszaadnom a mandátumomat? Azoknak kellene inkább ezen a "lehetőségen" elgondolkodniuk, akik ma nem azt teszik, amit a választási- majd kormányprogramban és a Nemzeti Vidékstratégiában az embereknek ígértek. Folytatom tehát a bennem bízók szolgálatát, de most már a független képviselők között."

*

Franz Kafka

(Prága, 1883. július 3. – Kierling, 1924. június 3.
A Google így tiszteleg a 130. évforduló előtt.

http://www.antikva.hu/onan/osszetett-

handle.jsp?mit=kafka&miben=szerzo_cim


Az átváltozás (Die Verwandlung, 1912) című novellában Gregor Samsa kereskedelmi ügynök egy reggel undok rovarrá változva ébred az ágyában, bajba hozva ezzel a családját, amelynek addig legfőbb anyagi támasza volt. Féreggé átváltozott alakjában ráadásul takargatni való kínos szégyenfolttá is válik. Kezdetben úgy ahogy törődnek vele , de aztán ellene fordulnak, és végül nagy megkönnyebbüléssel veszik tudomásul kimúlását. Samsa átváltozása álomszerű és pánikszerű szökés a polgári létfenntartás szégyenletes monotóniája és személytelensége elől, lázadás a gépies, lélektelen ügynöki élet ellen. Lázadása azonban nem lehet más, mint önpusztító: maradék emberi mivolta azzal bünteti Samsát, hogy ténylegesen azzá változtatja, ami addig csak képletesen volt. Ugyanakkor ez a féreglét valamiféle csúf, groteszk hazatalálás is: az „embernek” nem kell többé színlelnie.

*

Tóth Árpád: Jó éjszakát!

Falon az inga lassú fénye villan,
Oly tétován jár, szinte arra vár,
Hogy ágyam mellett kattanjon a villany,
S a sötétben majd boldogan megáll.
Pihenjünk. Az álomba merülőnek
Jó dolga van. Megenyhűl a robot,
Mint ahogy szépen súlya vész a kőnek,
Mit kegyes kéz a mély vízbe dobott.

Pihenjünk. Takarómon pár papírlap.
Elakadt sorok. Társtalan rimek.
Megsimogatom őket halkan: írjak?
És kicsit fájón sóhajtom: minek?
Minek a lélek balga fényüzése?
Aludjunk. Másra kell ideg s velő.
Józan dologra. Friss tülekedésre.
És rossz robotos a későnkelő.

Mi haszna, hogy papírt már jó egypárat
Beírtam? Bolygott rajtuk bús kezem
A tollra dőlve, mint botra a fáradt
Vándor, ki havas pusztákon megyen.
Mi haszna? A sok téveteg barázdán
Hová jutottam? És ki jött velem?
Szelíd dalom lenézi a garázdán
Káromkodó és nyersdalú jelen.

Majd egyszer... Persze... Máskor... Szebb időkben...
Tik-tak... Ketyegj, vén, jó költő-vigasz,
Majd jő a kor, amelynek visszadöbben
Felénk szíve... Tik-tak... Igaz... Igaz...
Falon az inga lassú fénye villan,
Aludjunk vagy száz évet csöndben át...
Ágyam mellett elkattantom a villanyt.
Versek... bolondság... szép jó éjszakát!

*

Puzsér Róbert

Pár héttel ezelőtt a Klubrádióban szólaltam meg a véleménynyilvánítás szabadságának védelmében. A felvétel végén Para-Kovács Imre, az egykori punk vérbeli szabadgondolkodó módjára kategorikusan elhatárolódik, újabb bizonyságául annak, hogy Magyarországon mindig ott végződik a liberalizmus, ahol az antifasizmus kezdődik.

http://www.youtube.com/watch?v=kM9cIUubR6E

*

Mire kell az amerikai kormánynak 30 ezer guillotine?

„És láték királyiszékeket, és leülének azokra, és adaték nékik ítélettétel; és látám azoknak lelkeit, a kiknek fejüket vették a Jézus bizonyságtételéért és az Isten beszédéért, és a kik nem imádták a fenevadat, sem annak képét, és nem vették annak bélyegét homlokukra és kezeikre; és éltek és uralkodtak a Krisztussal ezer esztendeig.” – Jelenések 20:4

Írta: Dave Hodges, The Common Sense Show

Amikor a néhai Ted Gunderson, volt FBI ügynök, egy milicista összejövetelen arról beszélt, hogy az amerikai kormány 1000 internálótábort [FEMA tábort] alakított ki az USA területén, egy percig sem kételkedtem, hogy az igazat mondja, mert rengeteg dokumentum állt rendelkezésre, amelyek egytől egyik alátámasztják kijelentéseit (mint a REX 84, a Garden Plot Hadművelet és most már az NDAA törvény is). Azt is elhittem, amikor arról írt, hogy a szövetségi kormány 500.000 koporsót tárol Altanta közelében, mert erről is léteznek más megerősítő források és fényképek. Amikor azonban azzal vádolta a kormányt, hogy 30.000 guillotine-t tárol, biztos voltam benne, hogy megőrült.

http://idokjelei.hu/2013/07/mire-kell-az-

amerikai-kormanynak-30-ezer-guillotine/

*

Már megint a népesedéspolitika

Deansdale - 2013. június 24. hétfő

Nem szeretem ismételni magam, de véletlenül az orrom elé ugrott egy cikk, amire muszáj volt valamit reagálnom. Kezdjük azzal a részlettel, ami gyomorszájon rúgott:

“Az előzetes adatok szerint 2013 első négy hónapjában 27 453 gyermek született, 5,8 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 44 550 volt (…)”

Vagyis, tisztelt nagyérdemű, a szilveszteri buli óta egy kisebb városnyival kevesebben lettünk az országban. Egész pontosan 17.097 emberről beszélünk, tehát tekinthetjük úgy, hogy Újév napja és a munka ünnepe között Pomázeltűnt a térképről. 4 hónap alatt!!! Lehet azt mondani, hogy a népesség kérdése igazából nem is fontos, túlzó nacionalista vesszőparipa, vagy hogy globális léptéken ez az egész nem jelent problémát, de azért mégiscsak elgondolkodtató, ami itt zajlik.

Most elkezdhetnénk elemezni az ezernyi okot, ami hozzáteszi a magáét a népességcsökkenéshez, de mivel ez itt a Férfihang, én kiemelten foglalkoznék a feminizmus hatásaival. Amiket – valljuk be most őszintén, a helyzet komolyságára való tekintettel – csak a hülye nem vesz észre. Csak a vak nem látja, hogy a nők betuszkolása a munkahelyekre megnehezíti a gyermekvállalást, hiszen összeköti a családi kiadások gyermekáldással érkező megnövekedését a bevételek csökkenésével. Az emberek többsége nem akar szegénységbe szülni, ami tökéletesen érthető álláspont, de így a nők munkaerőpiaci térnyerése egyértelműen vezet a népességfogyáshoz. Ha több lenne a háztartásbeli nő, a “hivatásos” családanya, biztosan több gyermeket is vállalnának. Nem kellene aggódni, hogy meglesz-e a munkahely a GYES végén, vagy hogy mekkora életszínvonal-esést fog okozni a fizetés és a GYES összege közötti különbözet. Ugyanígy csak az elvakult fanatikus nem ismeri be, hogy a feministák az anyaság leértékelésében is eljátszották a maguk szerepét. Az olyan könyvek, amik szerint a házasság “kényelmes haláltábor“, illetve az olyan nézetek, amik szerint a háztartásbeliek csak élősködnek ahelyett, hogy keresnék az önkifejezés lehetőségeit a munkában, szervesen hozzájárultak ahhoz, hogy nők tömegei odázzák, vagy utasítsák el a szülést. Csak a holdkóros nem látja be, hogy amíg egyes feministák fennhangon hirdetik: egy nő legnagyobb ellensége a gyerek, addig a többiek hiába hazudozzák, hogy a feminizmus jót tesz a szülési kedvnek. Amíg a feministáknak a karrier az első, addig a család legföljebb a második lehet. A népesség fogy, a propaganda hangos, és senki nem hajlandó piszkálni a probléma valódi okát, vagy lehetséges megoldásait, mert az nem lenne polkorrekt. Ki meri manapság kritizálni a feministákat? Néhány blogger, esetleg 1-2 polgárpukkasztásból élő média-személyiség, de politikai fronton senki. A fősodratú médiában senki. Ki merne manapság arról beszélni, hogy ha 4 havonta tűnik el 17ezer ember, akkor talán ideje lenne fontolóra venni azt az abszurd és szélsőséges elképzelést, miszerint nem igazán a nők munkavállalásának további erőltetésére kéne fókuszálni (a férfiak kárára, mivel máshogy nem lehet), hanem pont ellenkezőleg: segítsük munkához a férfiakat, akik családfenntartóként képesek lesznek a gyermekvállalás anyagi terheit viselni. Ahogy azt már párszor jeleztem, de még nem férkőzött be elég koponyába: a munkahelyek száma közel sem végtelen, sőt, kifejezetten véges, így technikai értelemben minden egyes női munkavállaló egy férfi elől veszi el a helyet. Ez nem önmagában baj – szúrom közbe mielőtt félreértené valaki -, mert hát dolgozzon aki akar, a kutyát nem érdekelné. Csakhát férfi szülni nem tud, és ha egy családban a dolgozó nő mellett a férfi munkanélküli, ott nem lesz szülés, ezt garantálom. Nem lenne logikusabb megfordítani a helyzetet? De, logikusabb lenne, csakhát a feminizmus szent tehene nem tűri a logikát, ha ideológiáról van szó. A tradícionális családi szerepek mellett lobbizni szentségtörés, a liberalizmus emancipált vívmányainak sárba tiprása. Inkább maradjon mindenki kussban, bólogassunk serényen amíg a feministák a svédekre hivatkozva még több feminizmust követelnek a gyermekvállalás növelésének érdekében, és akkor nem indul ellenünk lejárató kampány. Legföljebb szép csendesen kikopunk a térképről. Hát Istenem, az is egy megoldás. 

http://www.ferfihang.hu/2013/06/24/

mar-megint-a-nepesedespolitika/

*

Szalai Anna

Házalók, árendások, kocsmárosok, uzsorások

Zsidóábrázolás a reformkori prózában

Tartalma

Ez az antológia

Szalai Anna irodalomtörténész

válogatásában és elemző bevezetőjével

kísérletet tesz arra,

hogy a reformkori novella- és életkép-irodalom

(Táncsics Mihály, Fáy András, Nagy Ignác, Kuthy Lajos,

Jósika Miklós, Vas Gereben, Szegfi Mór és mások írásainak)

segítségével

feltárja a magyarországi történelem

és ugyanakkor a magyarországi zsidóság életében is

jelentős politikai és társadalmi változásokat eredményező korszak

zsidósághoz és zsidókérdéshez való viszonyát.

*

Vörös Mihály: A rendes magyar ember 

A RENDES MAGYAR EMBER

megveszi a reggelijét a CBA-ban, majd munkába indul. Séta közben a Publimont óriásplakátjairól tájékozódik Bajnai Gordon aktuális gaztetteit illetően, mindhárom gyermekét elkíséri a hittan-órára, majd precízen 8:00-kor megnyitja Nemzeti Dohányboltját. 

A nap folyamán a Lánchíd-rádiót hallgatva vidáman pakolja le az árut az e-útdíjat pontosan fizető Waberer's teherautójáról, majd bevételezi azt a Kulcs-Soft ügyviteli rendszerében. A számla elutalásakor hazafias elégedettség-érzés lesz úrrá rajta, hiszen a tranzakciós adó biztosan jó helyre megy, megint tett valamit az országért. A betérő vásárlókra a tranzakciós adót nem hárítja át, ellenben igyekszik megosztani velük a reggeli plakátokon látottakat. Ha épp nincs vevő, akkor a Magyar Nemzetet és a Heti Választ lapozgatva szörnyülködik a liberális kommunisták rémtetteit leleplező írásokat lapozgatva, és örvendezik, hogy ő és barátai nem tartoznak ebbe a körbe. 

Délután sietve ballag hazafelé, de azért vet egy léleksimító pillantást az Alaptörvény Asztalára az önkormányzatnál, majd a sarkon gyorsan az egész család nevében aláírja a rezsicsökkentést támogató ívet, mint tegnap. Siet, hogy elérje a megújult Nemzeti Színház előadását. Színház után otthon a HírTV-ből megtudja a nap és az elmútnyócév legfontosabb híreit, majd a RENDES MAGYAR EMBER nyugovóra tér

*

Izraelben

magyarul is beszélő fiatalokat

toboroznak különleges magyarországi állás betöltésére 


2013-05-01. 17:47 Kuruc.info

Izraelben és a nemzetközi zsidó szervezetek által kiadott éves összegezésekben, időszerű jelentésekben rendszeresen azzal riogatnak, hogy Magyarországon az egyre fokozódó antiszemitizmus miatt a zsidók már az utcára sem mernek kimenni. Most mégis azt olvassuk, hogy az izraeli fiatalok életének élményéhez vezető úton az első lépés itt, - a zsidógyűlölő - Magyarországon kezdődik.

Kulcsár Adorján: Olvasóközönségünk 1800 táján
"A szép nem mindig nagyobb kedvvel olvasott, mint a férfiak. Egykorú magyarázat szerint a férfiak gondjukat-bajukat könnyebben elfelejtik hivatalbeli kötelességeik között, az asszonyok odahaza maradva, olvasással széllesztik bújokat. Az előkelőbb családoknál "mindenütt német könyveket találunk (a leányok) asztalkáikon, s ennek az a következére, hogy amikor ők édesen akarnak enyelegni s mulatozni, nem elég nyájas, nem elég kellemes nekik az a nyelv, a mellyet édes anyjoknak szájából legelőször hallottak, hanem németül, a nagyobb házaknál pedig Francziául beszélni már már közönséges szokás". Sokan csak módiból olvastak, hogy a társaságban csilloghassanak. Akadtak köztük komoly olvasók is, mint Horváth Ádám felesége, a Trenket, Gellertet, Rabnert, Elveszett paradicsomot, Bácsmegyeit olvasó nagy könyvbúvár, ki jobban szerette a könyvesházat az ágyasháznál. Öntudatos honleányokból - nemesasszonyokból és polgárnékból - verődött össze a hagyományos ízlésű írók buzgó olvasótábora."

*

KÖVETELEM!

Követelem, hogy 2014-ben a választási malacok is kapjanak szavazati jogot!
Követelem, hogy végre találják meg a marhák közt a főkolompost!
Követelem, hogy bármelyik alma szabadon eshessen bármilyen távolságra a fájától!
Követelem a sajtok szabadságát!
Követelem az „idióta” és „idióma” szavak közti áthallás betiltását!
Követelem a 8 óra munkával járó 8 deci izzadságot!
Követelem a két tannyelvű tanintézmények azonnali egy tannyelvűsítését!
Követelem, hogy akinek vaj van a fején, arról derítsék ki, miből telik neki rá!
Követelem, hogy azonnal vizsgálják ki, mi van a siketek füle mögött!
Követelem az oxigén azonnali kivonását a vízből!
Követelem, hogy a tűzoltók mellett a poroltók is korengedménnyel vonulhassanak nyugdíjba!
Követelem a bírósági tárgyalások mellett a bírósági bevezetést és a bírósági befejezést!


És még tudnám folytatni! De sajnos már nem tudom folytatni.
() Varga B. Tamás ()

*

Válasz az összes hibbant női kérdésre

http://hellobebi88.blog.hu/2013/06/29/

valasz_az_osszes_hibbant_noi_kerdesre

*

Bethlen Gábor zenekara.

Mikor Bethlen a koronát Kassán visszaadta, az átvételre kiküldött bizottság és a fejedelem emberei a napot lakomával fejezték be. Erről így ír Pázmánynak: ,,Az váradi püspökkel illogattunk volt in die palmarum az korona rezignálásakor.,, 

Bethlen nagy zenekedvelő volt.

Öt országot is felhajszolt muzsikusokért.

,,Az instrumentális musicusok megszerzések felől is ne feledkezzék kegyelmed…. Nekem is pedig jó musicást, hogy hozzon, mégis kérem. … Nekem hozzon musicusokat, anélkül meg ne jöjjön. Azt reménylettem, eddig is kegyelmednek szerzett von Dona uram az mint megígérte vala ,, - írta Thurzó Imrének Prágába. Thurzó azt felelte, hogy egy flótásnál egyébnek szerit nem tette. Erre a fejedelem egy morva országi hegedűsnek iratott. A besztercebányai országgyűlés idejére kellett a muzsika, az egybegyűlt rendek szórakoztatására. Bámulatos sokoldalúságra és energiára vall, hogy országos gondjai mellett még erre is kiterjedt a figyelme. Annyira akart zenészeket Bethlen a besztercebányai országgyűlésre, hogy Haller István küküllői főispánnak saját kezével írja: ,,Főmuzsikust, lantost, ki theorbát is verjen, kornétistát szerezni kegyelmed ne feledkezzék dolgai közt.,,

Pár év múlva már állandó udvari zenészeket tartott, amint ez udvartartása elszámolásából kiderül. Tornyi János krakkói vásárlásai alkalmával lantost ,,hozott ki onnan,, és adott neki 30 magyar frtot. Velencéből egy lantost, Benedeket és egy hegedűst, Györgyöt, mindkettőt kiváltva tartozásaiból. Zeneszerszámokat is vásárolt számukra, egy theorbátot, egy lantot, egy cytherát és egy muzsikahegedűt 37 frt 50 dénárért. Becsből is hozatott muzsikást és hangszert, egy postás ment értük, aki 2 tallért kapott költségre. Nagyobb számú muzsikust Mikó Ferenc uram szerzett Kolozsvárra de jókora összegért, 120 tallért fizetett nekük. 

Megvolt tehát Bethlennek a zenekara, kórust hozzá talán a gyulafehérvári főiskola szolgáltatott. De ez sem tűnt számára elég művészinek és elküldte Zeller Mártont egy hatalmas bevásárlásra Olaszországba, aki Prosperóval ,,az vocalis discantistával,, tért vissza (úgy látszik mások nem akartak jönni). Az énekművészt tetőtől-talpig felöltöztették: süveget, olasz köntöst (11 sing selymes materiából), sarut, kapcát, salavárit csináltattak a számára. Zeller Velencében Andreas Tieffenbachtól ,,vött lantra való húrot.,, Listhius Ferenc uram őnagysága Németországból holmi lantosokat, muzsikásokat hozván, költött ez útjában 177 tallért. 8 kötés lant húrokat is vásárolt. Hatvani István Gdanskból hozott egy „muzsika lantost" kegyelmes ura számára. Szükségére kapott 12 ezüst tallért és 237 dénárt. 

Nagyváradon Bethlen capellae magister-t (karmester) is tartott, hintón járatta, a trombitásokat pedig Krakkóból fogadta fel. Ezenkívűl volt még egy spanyol gitárosa, németországi orgonistái (az egyik, Herman Mihály később Brassóban bíró lett), és megszerezte magának a pápa lantosát, Giuseppe Baglioni-t, akinek évi 1000 aranyat fizetett.

*

HOMOSZEXUALITÁS ÉS PARÁDÉ

Nem keresem az okát, és nem bocsátkozom feltételezésekbe arról, hogy ki miért lesz homoszexuális. Egyszerűen hidegen hagy a meleg téma. Hogy miért? Mert heteroszexuális vagyok. 

Elég sokáig dolgoztam viszont a médiában ahhoz, hogy bátran kijelenthessem: vannak normális, jó érzésű (és most szentségtörő leszek), sőt, még nemzeti érzelmű homoszexuálisok is. Őket onnan lehet felismerni, hogy semmiképp nem mennének el egy olyan parádéra, aminek egy célja van: az öncélú magamutogatás. 

Van még egy ismérvük a normális homoszexuálisoknak: szerelmi életükben ugyanolyan disztingváltak, mint a heterók. Igen, ők is lesznek szerelmesek. Igen, őket is érik csalódások. De soha nem vetemednének arra, hogy másokat úgymond megrontsanak, vagy másokkal erőszakoskodjanak.

Vannak ugyan olyan dolgok, amikben semmiképp nem tudnék engedni velük kapcsolatban sem. Ilyen az egynemű párok gyermekvállalása, illetve házasságkötése. De hiszem és vallom, hogy valamiféle konszenzusra igenis törekednünk kell. Ugyanis az elmúlt évezredek tanúsága szerint a homoszexualitás se nem múló hóbort, se nem pár tízezreléknyi, szórt deviancia.

Akinek a családjában érintettség van, most bőszen bólogat, miközben olvassa e sorokat. Akik pedig közületek évtizedek óta titokban tartják, noha nemzeti radikálisok, azok most azt mondják: „Bárcsak így lenne!”.

Mert tudjátok, feleim, annyi időt eltöltöttünk azzal, hogy megkeressük, miben különbözünk másoktól, hogy elfeledkeztünk megkeresni azt a sok-sok dolgot, amiben nagyon is egyezünk. 
() Varga B. Tamás ()

*

Pszichológushoz járni - 5 gyakori tévhit

Beszélgetni a barátaimmal is tudok, a lelki problémáimat pedig megoldom egyedül. Nem kell nekem pszichológus.


Tulajdonképpen egész nap beszélgetünk, otthon és a munkahelyen egyaránt. Szerencsés esetben a szüleinkhez, testvéreinkhez, párunkhoz vagy barátainkhoz tudunk fordulni, ha gondunk van. Ők azonban hozzánk közel álló emberek, akarva-akaratlanul is szubjektív véleményt mondanak rólunk, elfogultak, belevonódnak a helyzetbe. A pszichológus azonban egy olyan semleges és pártatlan szakember, aki biztosan objektíven tud szemlélni minket. Nem szimpatizál senkivel jobban, mint másokkal, nincsenek olyan közös emlékei velünk, amik befolyásolhatnák érzelmeit. Így meg tudja őrizni függetlenségét, és valós segítséget nyújthat. 

Természetes és elfogadott, hogy a testi panaszainkkal orvoshoz fordulunk, hiszen egyedül senki nem tudja kezelni a vakbélgyulladását, bokatörését vagy látása romlását. Ugyanez elmondható a lelki problémák megoldására is: miért kellene egyedül megküzdenünk velük, ha segítséget is kérhetünk? Sokszor éppen az okoz nehézséget, hogy csak egy helyben körözünk egy kérdés körül. Lehet, hogy mindig hasonló megoldásokkal próbálkozunk, mindenkit végigkérdeztünk a bizalmasaink közül, de egyik tanács sem vált be. A pszichológus kérdéseivel, felvetéseivel és visszajelzéseivel új megvilágításba kerülhet minden. –

http://onlinepszichologia.hu/hirek/pszichologushoz-jarni-5-gyakori-tevhit

*

Hetykén lépdeltünk, egyenes gerinccel

Kaffka Margit írta valahol, hogy sehol a világon nem tudtak úgy udvarolni az emberek, mint Szatmárban. S leleményesek voltak, furfangosak a szerelemben is. Errefelé ha a legényt a harmadik házban sem fogadták, a negyedikbe már úgy tért be, hogy lisztet szórt a vállára, és engedelmet kért, mert csak ilyen későn tudott jönni, de annyi dolga volt, most végzett a malomban. Egy szekér búzát őröltetett, amit haza kellett vinni, azért is olyan lisztes a válla.

Hogy a lányos házban úgyis tudták: a legény legfeljebb a nagygazdák udvarán láthatott egy teljes szekér búzát, nem számított, hiszen aki olyan szépen beszél, s aki így ért a lódításhoz, azon biztosan nem tud kifogni az élet, bármennyire is szegény.

http://napkeletnepe.blog.hu/2013/06/30/

hetyken_lepdeltunk_egyenes_gerinccel

*

Paradicsom a pokolból

A spanyolországi Almería története messziről nézve sikersztorinak tűnik: a rossz földrajzi adottságú vidék néhány évtized alatt a zöldségtermesztés egyik európai központja lett. Ám a pirospozsgás héj alatt csúnyán rohadnak a fóliás zöldséggyár paradicsomai.

http://tudatosvasarlo.hu/cikk/paradicsom-pokolbol

*

J

Rendőrfőnök:
– Holnap szépen öltözzenek fel, megyünk a Figaró házasságára.
Másnap a rendőrök kiöltözve megjelennek, csokrokkal, tortával.

A főnök ordít rájuk:
– Barmok, operára megyünk, nem lakodalomba.
Az egyik közlegény megszólal:
– Most maga a Jani, de a múltkor ki jött gumicsizmában, pecabottal a Hattyúk tavára?

*

Nagycenki Füzetek

A rettenetes valóság

Semmelweis Ignác 1865. július 31-én Bécsbe utazott felesége, egyéves kislánya, nagybátyja és egyik tanársegédje társaságában. Útközben kislányával játszott, neki énekelgetett.

Megérkezésük után javasolták neki, hogy látogassa meg Hebra bőrgyógyász-professzor új klinikáját, aki barátja volt, gyermekei is nála születtek Bécsben. (…) Felébredése után távozni akart, de nem engedték, mondván, hogy őt ide, az Elmegyógyintézetbe, mint őrültet utalták be. Ekkor rájött az összeesküvésre, vagyis hogy tébolydába csalták, ami éktelen dührohamot váltott ki belőle.

Hat markos ápoló fogta le, bántalmazták, és kényszerzubbonyt húztak rá, majd sötétzárkába került. Később csak rövid időre nyerte vissza mozgásképességét, , ekkor ki akart ugrani az ablakon, ezért újabb erőszakot követtek el rajta. Súlyos sérüléseit és csontzúzódásait nem látták el, így azok egész testére kiterjedő tályogokat, majd végül általános gennyvérűséget idéztek elő. A vizes pakoláson kívül semmiféle más kezelést ne alkalmaztak tünetei enyhítésére. 

Megismerhettük boncolási leletét, amely szerint agyonveretése olyan mérvű volt, hogy a többszörös végtagtörések mellett mellkasának fala is megnyílt, és ott légmell keletkezett, amely ugyancsak megfertőződött. A bécsi elmegyógyintézet ápolói tehát embertelenül bántalmazták Semmelweist, majd megkötözve orvosi ellátás nélkül a sebei okozta vérmérgezésben hagyták elpusztulni. 

Papot sem hívtak a haldokló Semmelweishez, pedig ez az elmebeteget is megillette volna. A haldokló látványa feltehetően a papban gyanút keltett volna.

A „magyar messiások” sorsa gyakorta tragikus. Semmelweis Ignácé különösen az, hiszen 47 éves korában megölték.

Dr. Czeizel Endre: Ne győzzön a hazug legenda /részlet/
Élet és Irodalom, 2013. június 21.

No és korábban, 1860. április 8-án vajon mi történt a döblingi tébolydában?
A Habsburg Birodalomra újra egyre veszélyesebb Széchenyi Istvánnal?

*

 

J

RÖVIDHÍREK RÖVIDEN:

Idén is Kövér László nyerte az Országgyűlés Kövér László Szépségversenyét. Az immáron harmadik éve megrendezett megmérettetésen minden olyan fideszes képviselő indulhatott, akit Kövér Lászlónak hívnak, és Házelnök. A 93 millió Euró összdíjazású verseny döntőjében Kövér fölényeskedően nyert. A győztestől megtudhattuk, hogy kedveli a csivavákat és a világbékét, valamint, hogy sosem hallgat FankaDelit, de él-hal az élőhalottas filmekért, mert a szereplőkben potenciális szavazókat lát. (VBT Press)

+

RÖVIDHÍREK RÖVIDEN: Fideszes képviselők kisgyerekei árultak virágföldet ma délelőtt izraeli turistáknak a Dohány utcában. Szíjjártó Péter szóvivő szerint nagyon fontos, hogy a gyerekek már ilyen fiatal korban megtanulják az árulást. (VBT Press)

*

Mozdulj Magyarország Összefogás - MMO

Hogy lehet, hogy kormányok, vállalatok, kisvállalkozások, családok mindannyian eladósodnak egyidejűleg csillagászati összegekkel?

Honnan létezik ennyi kölcsönadható pénz, amit a bankok kikölcsönöztek? 

Ha megnézted a videót tudni fogod, hogy nem létezik a pénz, csak adósság! A bankok nem kölcsönzik a pénzt, egyszerűen létrehozzák azt adósságból!

Nem létező pénzt kölcsönöznek -ingó, ingatlan, stb.- fedezetért, majd mikor elkezded törleszteni létrehozod a bank pénzét, a valódi pénzt, az addig nem létező pénzt! 

Ha már nem tudsz több pénzt létrehozni a banknak - mert lebetegedtél, megszűnt a munkahelyed, stb. - akkor a bank eladja a valódi értékhordozót, és megfoszt az ingóságodtól vagy ingatlanodtól úgy, hogy továbbra is adós maradsz!

Tehát ha nem fizetsz a banknak, a pénzelőállítás megáll, a bank pedig beledöglik!

Nézd meg a videót, hogy megértsd, nem tartozol a banknak! A bank tartozik neked!

http://www.youtube.com/watch?v=4WAC3-dJFeI

*

A képviselő és a fűevők

Egy délután, Vajszívű képviselő úr, az emberbarát politikus autókázás közben a saját limuzinjából meglátja, hogy két férfi az út mentén levő füvet eszi. Gépkocsivezetőjével azonnal leállítatja az autót, és kiszáll, hogy megnézze: mi meg végbe ott. 
– Miért eszitek a füvet?
– Mert nincs pénzünk élelmiszerre – jön a válasz – így rákényszerülünk a fűevésre.
Vajszívű képviselő úrnak, az emberbarát politikusnak mélyen meghatja szívét e felelet, annyira, hogy, hogy szinte meginog helyben, és feltámad lelkének rá jellemző indulatja:
– Gyertek velem, az én birtokomra, én eltartalak titeket bőségben.
– De uram – szólt az egyik szabadkozva – feleségem is ott van odébb a fa alatt a két gyerekkel.
– Hozzad őket is – mondja megindultan, kissé fátyolos hangon Vajszívű képviselő úr, az emberbarát politikus.
– De uram, ott vannak ennek az embernek a felesége, hat gyereke… 
– Ők is jöjjenek.
Nehezen, de mindannyian begyömöszölődnek a hatalmas limuzinba.
– Ó, uram, nagyon kegyes ön hozzánk – sírja el magát az egyik asszony, magához szorítva szeretett gyerekeit, s már a boldog megelégedés örömével gondol a jövőre.
– Hogyan tud ennyi emberen segíteni egyszerre, jó uram? – kérdezi a hála hangján a másik asszony.
Vajszívű képviselő úr, az emberbarát politikus szíve mély megindulását alig leplezve, örömkönnyektől csillogó szemmel rebegi feléjük: 
– Hatalmas kertem van a ház körül, és a fű már méteres magasságúra nőtt.

*

Retkes Máté

"A szobrászat számomra egy kísérlet arra, hogy olyan tárgyakat hozzak létre, amelyek mind a testi, mind a lelki, mind a szellemi dimenzióban kitöltik meghatározott formájukat (ideájukat), tehát minőségében változtatják meg környezetüket.
Minden cselekedet, aminek célja a világ minőségi, és nem csupán mennyiségi alakítása, megfelelő figyelemmel áldozati tevékenységgé válhat. Az áldozat bemutatása ima és meditáció, a szoborkészítés tehát nem pusztán szobrok készítésére, hanem a teljesség felkutatására irányul. A meditációnak ez a formája számomra olyan örömforrás, mint a bor, a dal, vagy a szerelem.
Az alapvető kettősség, melyet az áldozatbemutatónak fel kell ismernie, az, hogy az "Én" nem azonos "Önmagammal". Jelen esetben az áldozatbemutató a szobrász, aki folyton-folyvást imádkozik, vagyis szobrot készít. Imája ( meditációja ) felkészíti az áldozat bemutatására, mely nem a szobor, ami készül, hanem az "Én", ami elpusztul.

Az "Én" anyától született és időben véges, míg "Önmagunk", avagy "a lény halhatatlan Lelke" az isteni méhből (az áldozati tűzből) született és örökkévaló. Ez a Külső és a Belső Ember közötti különbség. A "halhatatlan Én" maga a Lélek Szele, melyet fel kell fedeznünk és életre kell hívnunk azáltal, hogy az "Én-t", a halandót feláldozzuk.
Ez az áldozatbemutatás maga a boldogság és az öröm; a szeretni és szeretve lenni állapota."
.
Kecskeméten születtem 1984-ben.
2005-2012 között a Magyar Képzőművészeti Egyetem szobrász tanszékén folytattam tanulmányaimat, mesterem Farkas Ádám volt.

http://retkesmate.blogspot.hu/

*

VÖRÖSMARTY MIHÁLY

 

AZ EMBEREK

1

Hallgassatok, ne szóljon a dal,
Most a világ beszél,
S megfagynak forró szárnyaikkal
A zápor és a szél,
Könyzápor, melyet bánat hajt,
Szél, melyet emberszív sohajt.
Hiába minden: szellem, bűn, erény;
Nincsen remény!

2

Hallátok a mesét: a népnek
Atyái voltanak,
S amint atyáik vétkezének,
Ők úgy hullottanak:
A megmaradt nép fölsüvölt:
Törvényt! s a törvény újra ölt.
Bukott a jó, tombolt a gaz merény:
Nincsen remény!

3

És jöttek a dicsők, hatalmas
Lábok törvény felett.
Volt munka: pusztított a vas!
S az ember kérkedett.
S midőn dicsői vesztenek,
Bújában egymást marta meg.
S a hír? villám az inség éjjelén:
Nincsen remény!

4

És hosszu béke van s az ember
Rémítő szapora,
Talán hogy a dögvésznek egyszer
Dicsőbb legyen tora:
Sovár szemmel néz ég felé,
Mert hajh a föld! az nem övé,
Neki a föld még sírnak is kemény:
Nincsen remény!

5

Mi dús a föld, s emberkezek még
Dúsabbá teszik azt,
És mégis szerte dúl az inség
S rút szolgaság nyomaszt.
Így kell-e lenni? vagy ha nem,
Mért oly idős e gyötrelem?
Mi a kevés? erő vagy az erény?
Nincsen remény!

6

Istentelen frígy van közötted,
Ész és rosz akarat!
A butaság dühét növeszted,
Hogy lázítson hadat.
S állat vagy ördög, düh vagy ész,
Bármelyik győz, az ember vész:
Ez őrült sár, ez istenarcu lény!
Nincsen remény!

7

Az ember fáj a földnek; oly sok
Harc - s békeév után
A testvérgyülölési átok
Virágzik homlokán;
S midőn azt hinnők, hogy tanúl,
Nagyobb bűnt forral álnokúl.
Az emberfaj sárkányfog-vetemény:
Nincsen remény! nincsen remény!

1846. május előtt

https://www.youtube.com/watch?v=tXr-B6EM5lM

LAST_UPDATED2