Payday Loans

Keresés

A legújabb

Erkölcs, jog és illem PDF Nyomtatás E-mail
MAGYARSÁGISMERET ABC


Szent István Király Dekrétomainak Második Könyve

18. Fejezet a templomi gyülekezetről és azokról, a kik mise alatt suttognak vagy fecsegnek

A kik Isten igéjének hallgatására templomba gyülekezvén, ott a misemondás ideje alatt egymás között suttognak, egyebeket léha fecsegéssel zavarnak és a szent leczkék éltető szavára nem figyelmeznek: ha öregebbek, dorgálják meg őket és szégyenséggel üzzek ki a templomból.

1. § Az ifjakat és közrendüeket pedig kössék ki mindenek szeme láttára a templom pitvarába és ostorozzák meg az ily nagy vakmerőségért.


http://www.1000ev.hu/index.php?a=2&k=1&f=258


 

zer év törvényei

Kevés ország kevés kiadója üdvözölheti azzal az olvasóit, hogy ezer esztendő törvényalkotásának gyümölcseit teszi elérhetővé a számukra digitális formában. Még kevesebb azoknak a száma, ha van ilyen egyáltalán, amelyek ezt az interneten keresztül teszik, térítésmentesen, elvileg bárki számára szabadon hozzáférhetően.

Most, hogy a CompLex Jogtár 10. születésnapját ünnepeljük, talán nem szerénytelenség megállapítani, hogy sokat tettünk ez alatt a tíz év alatt azért, hogy a múlt és a jelen törvényekbe zárt üzeneteit Önökhöz eljuttassuk. A korszerű technológia nyújtotta lehetőségeket felhasználva, ezt tesszük most is. Ami a gutenbergi korban fél könyvtárnyi lenne, mintegy tízezer törvényünk Szent Istvántól a 2003-ban meghozottakig, e helyütt is a rendelkezésükre áll!

Bár a törvények összegyűjtésére és egységes kiadására egy uralkodó, Mátyás adott ki először parancsot - 1486-ból származó decretum majusát a kodifikáció első kísérletének nevezik -, országunkban mégis úgy alakult, hogy ezt a tevékenységet elsősorban és legsikeresebben a magánosok végezték. A sort Werbőczy István nádor, Telegdy Miklós érsek, Mosóczi Zakariás püspök és Zsámboky János tudós kezdték még a XV-XVI. században. Ezt folytatták áldozatos munkájukkal olyan kutatók, mint például a két Kovachich, apa és fia a XVIII-XIX. század folyamán. A folyamat egyik csúcspontja a millennium tiszteletére 1896-ban kiadott sokkötetes Corpus Juris Hungarici volt, melyet Márkus Dezső szerkesztésében, Csiky Kálmán, Kolosvári Sándor, Óvári Kelemen és mások közreműködésével állítottak össze. Szintén jelentős fejleménynek mondható, hogy száz évvel később, ugyancsak millenniumi alkalomból, kiadónk a Corpus Juris Hungarici teljes anyagát - további, azóta előkerült törvényekkel kiegészítve, Pomogyi László szerkesztésében - CD-lemezen megjelentette.

 

 

1000-1526
1526-1790
1790-1849
1849-1918
1918-1945
1945-1990

1990-


tripartitum-1565

 

 



LAST_UPDATED2