Payday Loans

Keresés

A legújabb

Link ajánló 31. PDF Nyomtatás E-mail
Boldog-boldogtalan magyarok édenkertjei és poklai
2012. október 01. hétfő, 08:54

a20rab

Láttam, olvastam, hallgattam

 

Link ajánló 31.

 

Komjáthy Jenő

A BÖRTÖNBŐL

 

Nyissátok föl a börtönajtót!

Nyirkos a föld, a lég dohos.

Künn süt a nap, s az ég, a légkör

Szabad eszméktől villamos.

.

Itt minden meg van mételyezve,

Minden penészes és rohadt:

Künn balzsamot lehel a szellő,

Üdv lengeti a lombokat.

.

Itt minden oly sötét, mogorva:

Künn vidám, fényes és meleg.

Törjétek be a börtönajtót,

Ti boldog, szabad emberek!

.

Lángszellem jár a boldog égen,

Megsejtők a világtavaszt;

Behatolt egy sugár a résen,

Látjuk, de nem élvezzük azt!

.

Behallók a szent szót: Szabadság!

S lelkünk a végtelenbe szállt.

Ó, legyen átkozott a zsarnok,

Ki minket e tömlöcbe zárt!

.

Beszélnek számtalan bünökről:

Pedig csak egy van: gyávaság;

Ijesztenek pokolkínokkal:

Pedig nem más az: szolgaság.

.

S lehet-e gyávább, mint a zsarnok,

Ki félelemből büntetett?

A zsarnokokban szolgaszív ver,

A zsarnok és a szolga egy.

.

S lehet-e gyávább, mint a törvény,

Mely váltig vérrel mos le vért,

A sötét rend, amelynek elve:

Fogat fogért, szemet szemért?

.

De sejtjük itt a börtön éjén

Erődet, új Társadalom!

Ha kitörünk s tusára szállunk,

Sápadni fog a hatalom.

.

Ébredj, ébredj már öntudatra,

S rohanj az eszmeharcba, Nép!

És egyesülj testvéri frigyben,

Te szent család, emberiség!

 

Úgy vágyunk a fényben fürödni,

Versenyre kelni nyílt mezőn,

S harag nekűl a pályanyertest

Testvér-szivünkre zárni hőn!

.

Nem győzhet más, csupán a szellem,

Ahol szabad a pályatér,

És önzetlen nemes tusában

Legjobbaké lesz a babér.

.

Nyissátok föl a börtönajtót!

Nyirkos a föld, a lég dohos.

Künn süt a nap, s az ég, a légkör

Szabad eszméktől villamos.

[Szenic, 1891. december 4.]

*

aranybulla

Bayer Zsolt “tisztessége”

Remek írással rukkolt elő Hetzmann Róbert, a Váralja Szövetség elnöke. Történt ugyanis, hogy a Magyar Hírlap csütörtöki vezércikkét jegyző Bayer Zsolt ismét nekiment Ángyán Józsefnek, a földügyek fáradhatatlan elemzőjének. Alig tíz nap leforgása alatt kétszer került Bayer célkeresztjébe a jeles professzor, s ez bizony jelez valamit. A hírlapos főmunkatárs vélhetően nem saját gondolatait tálalja fel az olvasóknak, hanem megbízást teljesít. Igen, megbízást. Ángyán József tevékenysége ugyanis egyre kellemetlenebb bizonyos köröknek, s nekem úgy tűnik föl, hogy ama bizonyos körök mozgatják a háttérből az ellentmondásosan gazdag pályafutással büszkélkedő Bayer Zsoltot.

Hetzmann Róbert azt írja dolgozata végén: „Bayer úr becstelenné vált.” A hír ugye szent, a vélemény szabad, fölösleges az idézett szavakat kommentálni. Engem inkább az izgat, miért is támadja olyan vehemensen Ángyán professzort a publicista Bayer Zsolt. Azt is fontos leszögeznünk: Ángyán József nem reagál az említett zsurnaliszta böködéseire, s ezt nagyon jól teszi. Ángyán professzor az agrárkérdések szakembere; érthető hát, ha egy amatőr vezércikkre annyit hederít, mint a legelésző szarvasmarha a pökhendin túlmozgásos legyekre…

Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban támadja Ángyán Józsefet, ez pedig igencsak érdekes. Ángyán ugyanis a Fidesz parlamenti frakciójában ül, azaz Bayer Zsolt pártjának a képviselője. Zsurnalisztánk tehát egyik elvtársát böködi, mert vélhetően úgy gondolja: ez az elvtárs már nem jó elvtárs. Hogy miért? Mert nem az egyen-gondolat híve. Mert van önálló, ráadásul megalapozott véleménye. Ez pedig nagyon fáj az egyen-gondolat híveinek, akik önálló véleménnyel nem bírnak, ezért mindig azt gondolják, amit előírnak számukra.

Érdekes: nem oly rég a Magyar Hírlap még nem böködte Ángyán Józsefet. Régebben tán még más utasítás volt érvényben? 2012. május 11-én például Sinkovics Ferenc főmunkatárs cikket írt Qui prodest? címen. A cím persze helyesen így szólna: Cui prodest? – de hírlapos berkekben lazán kezelik a latin nyelv szabályait (is), ezen fönnakadni tehát fölösleges.

(…)

Forrás és folytatás:

http://internetfigyelo.wordpress.com/2012/10/01/bayer-zsolt-tisztessege/

*

karacsonysandor

MTDA

Karácsony Sándor digitalizált művei

A könyvek lelke. Irodalmi nevelés. Bp. 1941.

A magyar demokrácia. Bp. 1945.

A magyar észjárás és közoktatásügyünk reformja. Bp. 1939.

A magyar világnézet. Világnézeti nevelés. Bp. 1941.

A magyarok istene. A vallásos nevelés. Bp. 1943.

A magyarok kincse. Bp. 1944.

A mai magyar ifjúság lelki arca. Bp. 1937.

Háromezeresztendős törvény. Bp. 1945.

Magyar ébredés és irodalom. Bp. 1944.

Magyar nevelés. Bp. 1944.

Ocsúdó magyarság. Bp. 1942.

http://mtdaportal.extra.hu/

*

 

Cabaret –

Szabadíts fel

http://www.youtube.com/watch?v=o3_llY5jhGQ&feature=related

*

150px-st-thomas-aquinas

Tudós-Takács János:

Az Egyház ősi és liberalizált teológiája

Két teológiája van most a katolikus egyháznak. Az egyik az, amellyel hétről hétre találkozunk számos prédikációban, a „hivatalos” katolikus sajtóban, egyes vezető egyházi személyiségek megnyilatkozásaiban, számos újonnan megjelent teológiai könyvben és a katolikus egyház politikai nyilatkozatainak nagy részében. Ez a teológia az egyház 2000 éves múltjához képest merőben új, hiszen ilyen formában és ilyen elterjedten a II. Vatikáni Zsinat előtt nem létezett. Ez a liberalizmus teológiája.

A másik az a teológia, amelynek építőkövei Jézus Krisztus és az apostolok tanításában találhatók, és ezek 1200 éven át a halhatatlanság türelmével várták az építőmester születését. Ő a XIII. században Aquinói Szent Tamás személyében jött el, aki hatalmas, logikus, bizonyított rendszerré, TUDOMÁNNYÁ változtatta a teológiát, amelyet a katolikus egyház hivatalosan magáévá tett, megbecsült 700 éven keresztül. Aquinói Szent Tamás alapműve, a Summa Theologiae (A teológia foglalata) a Trienti Zsinat alkalmával ott volt a zsinati atyák oltárán a Szentírás mellett. A Summa számos tanítását dogmának, vagyis Isten által kinyilatkoztatott igazságnak mondotta ki a katolikus egyház. — És ez a teológia az utóbbi 45 évben az egyes egyházi személyek hivatalos megnyilatkozásaiban mellőzve lett, pedig a pápák a II. Vatikáni Zsinat után is kitartottak mellette. A Summa teológiája szöges ellentéte a liberalizmus teológiájának.

Mi a különbség a két teológia között? Ezt röviden így foglalhatjuk össze:

A liberalizmus teológiája, az úgynevezett „modernista” teológia az emberből, az emberi tudatos és tudatalatti vágyakból, igényekből indul ki. Szerinte, amit kinyilatkoztatásnak hiszünk, az az emberi vágyak, igények kivetítése, tárgyiasítása, ezért ennek igazságértéke nincs. Ezért a modernista liberális „teológusok” nem foglalkoznak Isten létének bizonyításával, Istennel kapcsolatban annyit mondanak, hogy „Isten szeret minket”, és az istenhit „reményt ad”, de hogy a hívő mit reméljen, arról hallgat a liberális teológia, mint ahogy arról is, hogy az Isten a világtól különböző lény, a világot a semmiből teremtette, ezért az ember teremtmény, akinek Istennel szemben erkölcsi kötelességei vannak. Ez a teológia nem beszél az Isten által adott Tízparancsolatról, az isteni örök törvényről, és arról, hogy az Isten által adott törvények megszegése bűn, amelyért az Isten büntetést szab ki.

S mivel a liberalizmus teológiája kiiktatta a bűn fogalmát, és az erkölcsöt a mindenkori szokásokkal azonosította, ezért szó nélkül hagyja a saját gyümölcseit, korunk súlyos bűneit: a homoszexualitást, a különféle szexuális perverzitásokat és az abortuszt, a pedofíliát és a prostitúciót, a házastársi hűtlenséget és a fantasztikus méreteket öltő válásokat. Mélységesen hallgat az áteredő bűnről, amely pedig végigkíséri az egész emberi történelmet. A minden korban ismétlődő, hatalmas méretekben jelentkező emberi gyarlóság, sőt gonoszság, amely a XX. században a Szovjet által elkövetett tömeggyilkosságokban, valamint az angolszász légi terrorizmus apokaliptikus tűzviharaiban, szőnyegbombázásaiban, Drezda, Hamburg, Köln, Düsseldorf, Berlin és más európai városok sok százezer halottal járó tragédiájában tetőződött, nem érthető meg másként, mint az áteredő bűn tanával: az ember értelme elhomályosodott, és az akarata rosszra hajló lett. És ezt az áteredő bűnt, az emberi gonoszság végső okát tagadja, illetve hallgatja el a liberalizmustól fertőzött, „modernista” teológia.

S ha nincs áteredő bűn, és nincsenek személyes bűnök sem, akkor nincs szükség bűnbocsánatra és Megváltóra sem. Ezért a liberális teológia hallgat Jézus Krisztus megváltói, messiási szerepéről, istenemberi mivoltáról, és arról, hogy a Megváltó, a Messiás egyházat alapított és egy új vallást adott az emberiségnek, amelyben nincs „választott nép”, amelynek isteni eredetű, örök érvényű követelményrendszere és világnézete van. Azért hallgat minderről, mert nem akar ellentmondani a Talmud tanításait követő, világuralomra törő, Jézus messiási mivoltát tagadó zsidóságnak!

Ezért sulykolja a liberális, „modernista” teológia a zsidókkal folytatott „párbeszéd” szükségességét. De amire törekszik, az nem igazi párbeszéd, hanem elvtelen kompromisszum, megalkuvás a zsidósággal, visszavonulás a zsidóság elől. Az igazi párbeszédben ugyanis igent is lehet mondani, meg nemet is. (Krisztus is párbeszédet folytatott a Sátánnal, és háromszor mondott neki nemet). A liberális teológia által erőszakolt „párbeszéd” azt jelenti, hogy maradjon ki a keresztény vallásból mindaz, ami a zsidóságot zavarja, vagyis mindaz, ami a kereszténységet a zsidóságtól megkülönbözteti!

A liberális teológia nem hangsúlyozza, hogy az embernek a hazája iránt erkölcsi kötelességei vannak, köteles a hazáját megvédeni, ha az ellenség megtámadja, és ha szükséges, a hazájáért még életét áldozni is köteles.

Ami ilyen csonkítás után a vallásból megmarad, az már nem világnézet, hanem legfeljebb színtelen, jellegtelen érzelmi vigasz. Az ilyen vallásnak nincs igazi dogmatikája, csak pszichológiája van; nincs erkölcstana, csak szociológiája.

Ezzel szemben a Summa teológiája nem az emberből indul ki, hanem Istenből, mert az emberből kiindulva nem lehet megérteni Istent, de az ember igazi mivoltát, eredetét és célját egyedül Istenből kiindulva, mintegy Isten fényében lehet megérteni. Az ember Isten teremtménye, és a Summa az emberről, mint Isten teremtményéről tárgyal. Isten az embernek, a maga teremtményének objektíve igaz, minden időkre érvényes kinyilatkoztatott tanítást adott, ami örökérvényű erkölcsi követelményeket tartalmaz. A Summa teológiája az erkölcsi parancsokat nem az emberi szabadság korlátozójának, hanem az emberi kiteljesedés biztosítékainak tekinti: az erkölcsi parancsok útjelzők az Isten felé vezető úton, s egyben iránytűk, amik az embert segítik az egyéni és a közösségi életben egyaránt.

A Summa teológiája a Tízparancsolat megszegését bűnnek tekinti. Elítéli a homoszexualitást, a szexuális perverzitásokat, az abortuszt, a pedofíliát és a prostitúciót, a házasságtörést és kategorikusan tiltja a válást, mert a házasság elsődleges céljának az egymásnak való lehető legtökéletesebb testi-lelki önátadást tekinti, amely csak két személy közötti olyan kapcsolatban valósulhat meg, amelyben nem kell félni attól, hogy az ember a szeretett társát elveszítheti.

A Summa teológiája tanítja a személyes bűnökön kívül azt is, hogy az áteredő bűn az ember öröksége: értelmünk elhomályosult, és akaratunk rosszra hajló lett. Ezért a Summán alapuló államelmélet elvet mindenfajta politikai utópiát: nem hisz semmilyen „földi paradicsomban”, de a Summa erkölcstana alapján felépülhet egy igazságos állam, amely a közjó biztosítása során a méltányosság követelményeinek eleget tesz!

S mivel a Summa teológiája számol a bűnnel, azt is tanítja, hogy az ember rászorul a bűnbocsánatra és a bűn alóli megváltásra. Azt vallja, hogy Jézus Krisztus, az Istenember, a Messiás azért testesült meg, azért jött a földre, hogy az emberiséget a bűntől megváltsa. Nem politikai szabadító, nem világhódító hadvezér, amilyennek a Talmud alapján a zsidóság képzeli. A Messiás nem a zsidó világuralmat biztosítja, hanem lehetővé teszi, hogy az ember elérje Istent, a végső célját és tökéletes boldogságát.

A Summa teológiája szerint ez a Messiás egyházat alapított, amely világosan felismerhető, hierarchikus felépítésű, látható társaság. Ez a Messiás egy új vallást hozott a földre, amely objektíve igaz világnézetet és a zsidó vallástól lényegesen különböző, új vallást jelent. Aki igazán megérti a Summa teológiáját, az azt is belátja, hogy „zsidó-keresztény” erkölcsről, kultúráról beszélni fából vaskarika: a keresztény vallásban maradtak ugyan zsidó eredetű liturgikus és jogi elemek, amelyek nem isteni eredetűek, és amelyek a keresztény vallás lényegének megváltozása nélkül kiküszöbölhetők, de a keresztény vallás isteni eredetű lényege, vagyis dogmatikája és erkölcstana szöges ellentéte a zsidó vallás lényegének!

A liberális, „modernista” teológiával ellentétben a Summa teológiája lehetetlennek tart minden megalkuvást, minden elvtelen kompromisszumot a zsidó vallással. Számára az igazság ismérve, az igazság végső forrása: Isten tudása. Ebből részesül az ember az Istentől adott, Jézus Krisztus által tanított kinyilatkoztatáson keresztül. A kinyilatkoztatásban való hit által megvilágosított emberi értelem olyan, mint a távcsőbe néző ember szeme: többet lát meg a realitásból, mint a hitetlen!

S végül a Summa teológiája az embert nem magányos, elszigetelt individuumnak, hanem népe és nemzete egyik tagjának tekinti, akinek a hazájával szemben kötelességei vannak. A közjó és így a nemzet java a földi értékek rendjében megelőzi az egyén javát, és ezért az ember, ha szükséges, a nemzet szolgálatában még életét is köteles feláldozni!

Nem pusztán elvont, elméleti különbség áll fenn a két teológia között, hanem két világnézet áll szemben egymással. Az egyik oldalon a zsidóság világuralmát szolgáló, ennek érdekében a vallást és az erkölcsöt szubjektivizáló, relativizáló teológia, míg a másik oldalon az egész emberiség és azon belül a magyar nemzet javát és rendeltetését is szolgáló, objektív igazságokat és örökérvényű erkölcsöt hirdető teológia.

E kettő között nem nehéz a választás. A Summa Theologiae első és második kötete immár magyar nyelven is rendelkezésünkre áll. A XXI. század világnézeti zűrzavarában legyen eligazítónk Aquinói Szent Tamás tanítása!

Megjelent:

Szittyakürt

47. évfolyam, 5. szám, 12. oldal

2008. május.

http://amdg.betiltva.com/tudos-takacs-janos-az-egyhaz-osi-es-liberalizalt-teologiaja/

*

komjathy

Komjáthy Jenő

EGY FŐPAPNAK

Apage Satanas

.

Hazugság apja volt a Sátán;

Hazugság papja! Most a hátán

Nyargalsz te fene-szilajon.

Hiába sallang és tudós lé,

Jól ismerünk mi már, te kópé,

Kilátszik a lóláb, papom!

.

Eszményiség! Ez hát a jelszó,

A hímporos szárny, - ámde hernyó

Lebeg a csilló szárnyakon.

Gyönyörű mez! De hát a lényeg

Csak undok, éhes, satnya féreg...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

Az Evolúciót lihegve

Megtámadád, titkon szepegve,

Szemed a zsíros koncokon.

Tanítni mersz? Előbb te menj hát

A belső evolúción át!...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

Ismerjük a szemforgatósdit,

Így védte kasztod mind az ósdit,

Legelve buja maszlagon.

Vesd le előbb a reverendát,

Az ósdi vallás ócska rongyát!...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

Kardot ragadni, dalra kelni,

Eszményekért hevülni, tenni:

Barbár vagy ehhez, paflagon.

Ne affektáld az Eszme gondját,

Magadba járjad a bolondját!...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

A Szabadságért harcra kelni,

Népet szeretni, fölemelni,

Hogy éljen méltón, szabadon:

Minderre szűk a reverenda.

Ám dividete dividenda!...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

"Divide et impera!" Régen

Hatott, de az új nemzedéken

Nem fog ki jelmezes barom.

E faj a cifra színen átlát,

Hiába bíbor és a skárlát...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

Fölszabadítni minden embert,

Ragadva zsarnokokra fegyvert:

Dicső dolog vón, mondhatom!

Ez ám az Eszmény! De a gátra

Ember kell, ki ne nézzen hátra!...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

Szabadságot minden paránynak!

Ezt hirdetik a jók, a bátrak,

Hogy ne heverjen parlagon

A Mindenségnek egy atomja...

Utópia! Kinek mi gondja!...

Kilátszik a lóláb, papom!

.

Sötétség apja volt a Sátán;

Sötétség papja! most a hátán

Nyargalsz te furfang-utakon.

Hiába sallang és tudós lé,

Jól ismerünk mi már, te kópé,

Elárul a lóláb, papom!

*

szigoruan ell_evangelium

Szigorúan ellenőrzött evangélium 1-2.

+ dokumentumtár a 2. kötethez

Molnár János

Partium Kiadó

A román titkosszolgálat, a hírhedt Securitate titkos aktáiba nyújt bepillantást Molnár János: Szigorúan ellenőrzött evangélium című könyve.

A szegedi egyháztörténész, aki lelkészként egykor a kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálatának, a Szekuritáténak üldözöttje és megfigyeltje volt, évek óta kutatja az egyházat érintő dossziékat a Szekuritáté Irattárát Vizsgáló Országos Bizottság (CNSAS) archívumában.

A kötetből többek között az is kiderül, hogy Tőkés László püspökről, európai parlamenti képviselőről már húga lakodalmán jelentett egykori sógora, – természetesen álnéven – dr. Bartha Tibor főorvos.

Molnár János, a Debreceni Egyetem docense maga is érintett, hiszen 1975 és 1989 lelkipásztorként szolgált Romániában. Nyíltan elutasította a kommunista rendszerrel való „együttműködést”, sőt szamizdat publikációiért 1983-ban learatóztatták, majd a hatalom nyomására rokkantosították. 1988-ban nyíltan fellépett a romániai falurombolás ellen, Tőkés Lászlóval együtt. 1989 óta Szegeden él, vallás- és egyháztörténetet oktat és kutat, jelenleg a romániai református egyház II. világháború utáni történetén dolgozik.

A Szigorúan ellenőrzött evangélium című munka első kötete a kommunista Románia egykori politikai rendőrsége, a Securitate munkájába nyújt betekintést, több, az egyház berkeiben tevékenykedő megfigyelt személy, besúgó, illetve szekus tiszt nevét fedve fel. A szerző művével arra figyelmeztet, hogy „bűnmegvallásra és bűnbocsánatra soha nem lehet azt mondani, hogy késő.”

A négyszáz oldalas, tetemes dokumentummásolattal ellátott kötetből kiderül, hogy a kommunizmus idején az erdélyi református egyházban dolgozók kétharmada meghurcolt, meggyötört ember volt, egyharmaduk viszont „cinkos, besúgó volt, aki 1989 után is folytatta vagy folytatja káros tevékenységét” – fogalmazott Tőkés László a könyv erdélyi bemutatóján.

Ugyanakkor a második kötet sem pusztán az ügynökkérdés taglalására szorítkozik. Vizsgálja azokat a történeti kényszerpályákat, amelyek az egyházak korabeli szerepvállalását értelmezhetővé teszik. Így a jelzett kötet középpontjában, a korszak két legjelentősebb erdélyi magyar református teológusnak párhuzamos életpályája áll, ahogy az a Szekuritáté irataiban megjelenik. Ez a tükör természeténél fogva torzít, néha felnagyít, máskor lekicsinyít, kiélesít eseményeket, helyzeteket, másokat figyelmen kívül hagy, vagy tendenciózusan ködösít. Az viszont kétségbevonhatatlan, hogy e nélkül a tükrözés nélkül, igen hiányosak és megtévesztőek lennének a korszakról alkotott ismereteink. (...)

Oldalszám: 400+496+379 | Megjelenés éve: 2009, 2010

*

hindu black and white isten fe male

Székely János

ARDZSUNA KÉRDEZ

 

A Pánduk itt, a Kuruk túlfelől – a két sereg már csatarendben

állott.

Már fogyni készült közöttük az űr, már ideges szél rázta

a világol.

Egy férfi állt a harcmezőn, hogy a világtörvénynek dönteni

segítsen.

Négy hóka csődör húzta szekerét, kocsihajtója Krisna volt,

az isten.

Egy férfi állt a férfiak között nyugalmasan és mélyen és

csodásan.

Nem rettegett és nem gyűlölködött: súlyossá, naggyá nőtt

a bujdosásban.

Tizennégy éve erjedt már a harc, tizennégy évig várt az

alkalom.

Nézte a férfi véreit ezen, és véreit a másik oldalon.

 

És szólt: Jaj, Krisna, mit tegyek?

Most, hogy már nincsen visszaút,

Merő gazságnak érzem ezt

A tudva szított háborút.

 

Már nem tudom, mivégre kell

Testvér a testvért meggyalázza,

Hisz bárki győz és bárki hull,

Övé lesz mindenképp a gyásza.

 

Nézd, Bhismat látom túlfelől

S Karnát és többi véreinket.

Mind bölcs és tiszta férfiak,

S most meg kell majd gyilkolnom mindet.

 

Miért? Ugyan mit nyerhetek?

Hatalmat – ezt beszélik folyton.

De hát mit ér a hatalom,

Ha nem lesz akin gyakorolnom?

 

Az igazságot – hallom, és

Belém hasít: az is mit érhet,

Ha érte pusztul, ami az

Igazságnál is több – az élet?

 

Igazság? Lásd, a trónusig

Vér és halál visz, bűn, betegség.

Miért volna ez igazabb

Út, mint amelyen ők szerezték?

 

Nem igazabb, nem emberibb

Kockára bízni, észre, cselre,

Mintsem gyilkolni érte? Szólj,

Mindentudó, felelj meg erre!

 

Felelj, mindenható, ha tudsz,

Feléri majd a domb a szirtet:

Mindaz, amit tán nyerhetek,

Mindazt, mit biztosan veszítek?

 

Ha vesztek, éltem vesztem el,

Ha győzök, odalesz a nagyság,

Mivelhogy mindig mindenütt

A vesztesnél van az igazság.

 

Ha vesztek: magam vesztem el,

Ha győzök: azt, ki nékem kedves,

Így is csak én, úgy is csak én,

Mindenképp én leszek a vesztes.

 

Mondd, hogy van ez? Hogyan lehet,

Hogy emberségre nőtt az ember,

Túlcsordul szíve másokért

Szánalommal és gyötrelemmel,

 

És közben mégis azt teszi,

Mi önző érdekének tetszik?

Hogy lelke van és szelleme,

És mégis állatként cselekszik?

 

Mindenható, szólj, mit tegyek?

Egy életem van: hogyan éljem?

Köröttem árad a világ:

Vegyem ki belőle a részem?

 

Köröttem működik a lét:

Segítsek néki, hadd pörögjön?

Öljek, öleljetek, tudva, hogy

Az érdek hajtja és az ösztön?

 

Fojtsak, tiporjak gáncstalan,

Hogy dúsan éljek, amíg élek,

Akár az éhes állatok,

Akár a szomjazó növények?

 

Így éljek? Legyek harcosabb,

Hősebb és szennyesebb naponta

S pusztuljak bele végül is

A gyászba és a szánalomba?

 

Vagy törjem össze kardomat,

S rögtön vonuljak félre innét?

Higgyem, hogy van egy boldogabb,

Egy igazabb, egy emberibb lét?

 

Húzódjam félre, bújjak el

Őrizni magam s tisztaságom,

Tudván: egészen egyre megy,

Hogy ki az úr e vak világon,

 

Hogy Kuru, avagy Pándu-e,

És bűnben úr-e, avagy jogban

(Mert nem az a baj, hogy kié,

Hanem már az, hogy hatalom van)?

 

Így éljek, mondd, mindenható?

Öltözzem máris gyászfehérbe?

Szemléljem, mint megy a világ,

S miképpen marakodnak érte?

 

Bujdossam tovább hontalan?

Őrizzem egymagam a békét?

Hirdessem minden létezők

Kezdeti jogegyenlőségét,

 

Miközben persze lesz, aki

Fegyvert ragad majd, és nyugodtan

Elvégzi azt a pusztítást,

Amelytől magam megfutottam?

 

Így éljek, mondd? Hát élet az:

Semmit se tennem, csak vigyáznom,

Ha más kezétől esnek el,

Hát kisebb lesz talán a gyászom?

 

Kisebb lesz tán az elnyomás,

Ha rám fenekszik, mintha másra?

Harc nélkül adjam meg magam?

Ítéljem magam pusztulásra?

 

Mindenható, mondd, mit tegyek?

Egy életem van: hogyan éljem?

Köröttem zajlik a világ:

Elég, ha nézem és megértem?

 

Magába foglal: állhatok

Benne és mégis kívül rajta?

Ha látom hiúságait,

S tudom, mi űzi és mi hajtja,

 

S nem élhetek már részeként,

Mint azok, akik mit se tudnak:

Maradjak tehát egymagam,

Ítélkezőnek és tanúnak?

 

Így éljek, Isten, tétlenül?

Higgyem, hogy bűnösek a tettek?

Élvezzem szabadságomat,

Míg fognak és verembe vetnek?

 

Emelkedjem a lét fölé,

Lebegjek ott a hűs magasban,

Tudván, hogy közben idelent

Mi vélem lenne, ugyanaz van?

 

Nyilatkozz meg, mindenható,

Ki jobbkezeddé tettél engem,

S tudod az élet titkait,

Mert maga vagy a világszellem:

 

Mi most a jó és mi a rossz?

Tuskóvá züllenem – vagy ölnöm?

Lehet-e itt választanom?

Szabad-e élnem még a földön?

 

Nem, nem szabad, és nem lehet.

Két út van, s mindkettő halálos.

Beszélj hát, Krisna, mit tegyek?

„Vedd kardodat, győzz és imádkozz!”

. . . . . . . . . . . . . . . . .

Itt kezdődik a Bhagavad-Gitá,

vagyis a Magasztos szózata,

amint a Mahábhárata

hetedik könyvében olvasható.

(1961)

+

szekely janos

VÁLOGATOTT VERSEIM ELÉ

 

Ez a könyv válogatott verseimet tartalmazza: mindazt, amit

1948 óta írtam és magaménak vallok ma is.

Több ízben tanúja voltam, miként veszi semmibe a tisztelt utókor ilyen-olyan szerzők végakaratát. Ifjúkori zsengéket, elszórt alkalmi közleményeket, játékos rögtönzéseket, sőt penzumokat szedeget össze, hogy tudományos becsvágyát minél vastagabb, vegyesebb (és unalmasabb) összkiadásokkal elégítse ki. Pedig a szerző a semmiből csinál valamit, így hát szuverén úr; szabadon rendelkezik legalább a tulajdon műveivel. Nem hinném, hogy valaha filológusok kezére jutok, mégis előre kijelentem: ezt és csakis ezt a „költői korpuszt” tekintem a magaménak.

Sok verset írtam, persze, ezenkívül is. Ott vannak mindjárt a

fiatalkori próbálkozások, a személyes hang és szemlélet kialakulásának, a mesterség begyakorlásának mérhetetlen tömegű piszkozata.

Néhányat (rossz lelkiismerettel) beválogattam könyvembe is, mintegy mutatóba; ez magyarázza a gyűjtemény elejének viszonylag alacsony színvonalát.

Ott vannak aztán a gyengébben sikerült munkák (mert költői

kudarcok ellen senki sincs bebiztosítva), amelyeket ezennel papírkosárba vetek. Úgy vélem, tűrhetően értek ahhoz, amit magam csináltam, s így tehát engem jelent – senki se merészelje felülbírálni

szelektív ítéleteimet. Azokért a munkáimért, amelyeket minőségi

vagy egyéb okokból kirostáltam (még ha régebben meg is jelentek), remélem, bőségesen kárpótolnak azok, amelyek harminc-negyven év múltán most jelennek meg legelőször. Ezt a versgyűjteményt csakis szűkíteni szabad, bővíteni nem.

Publikáltam én végül olyan verseket is, amelyekkel sohasem értettem egyet. Volt például életemben egy gyötrelmes időszak, amikor egyetlen célom lehetett: kimenteni a börtönből édesapámat.

Ennek érdekében (és ezt követőleg) bármit elkövettem, elismertem,megírtam – alig tudtak felkérni olyan konjunkturális feladatra, hogy azonnal ne teljesítsem! Akkori munkáimért a lehető legnagyobb irodalmi elismerésben részesültem: csakugyan visszakaptam apámat. (Nem is igénylek azóta semmilyen kitüntetést.) Felelősségem tudatában kijelentem: bánom ugyan, már akkor is bántam ami történi, de megbánni sosem fogom. Mindig is, most is megtenném, ha visszakaphatnám érte az enyéimet.

„Mind e durva bűbájt”, természetesen, megtagadom ma. Ami „elkötelezettet” 1962-ig megrendelésre írtam, az élet dolga volt, nem a költészeté. A művészet, mint tudjuk, azért művészet, mivel nem élet. Végül még azt mondom el, hogy nekem voltaképpen nem tetszenek a verseim. Kevés köztük a kimondottan esztétikai fogantatású. Eredetileg a filozófia volna a szakmám, igazi becsvágyam a világ megértése volt, nem kevesebb. De korán beláttam: a meztelen gondolatnak ebben a században immár semmi esélye. Így aztán esztétikai mezbe, költői képekbe öltöztettem, mintegy versbe rejtettem felismeréseimet, hogy előbb-utóbb azért mégis nyilvánosságra juthassanak. Verseimben a gondolat a fontos, nem a vers. Ebből következik sima, hagyományos verselésük (hogy fel se tűnjék lehetőleg), explicit fogalmázásuk, terjengős, diszkurzív, sőt olykor rekapitulatív előadásmódjuk, egyszóval mindaz, amit a mai olvasó bizonyára avultnak érez. Egész találékonyságomat arra fordítottam, hogy valamiképpen versbe kódoljam, „kinyögjem”, „elsüssem” gondolataimat – a többi úgyszólván nem érdekelt. Így lettem konzervatív író. Azt is mondhatnám: inkább vállaltam a korszerűtlenséget, semhogy végképp elszakadjak a kortársaimtól. Egy bennünk rekedt felismerésnek lehet érvénye – értelme nincs.

A poézis azonban nem való szolgálólánynak; még a gondolatot sem szolgálja szívesen. Verseim a hatvanas évektől kezdve mindinkább rutinírozódtak (alapstruktúráját tekintve egyik pontosan olyan, mint a másik). Talán ebből a szubjektív indokoltságból fakadt botrányos felismerésem, hogy a magasköltészet rég halott műfaj, éppolyan halott, mint a népballada vagy az eposz. Halálos ítéletét a formai-nyelvi konvenciók felszámolása, az újítás elve, egyszóval az

önmagára licitáló avantgárd hajtotta végre, de indokoltsága sokkalta mélyebb. Azért nem keletkeznek egy idő óta szerte a földön fontos, de főleg hatékony versek, mert maga a kultúra elvesztette hajdani, életbevágó szerepét. Mert nincs már organikus emberközösség. Az atomizálódott társadalom (a tömeg) életét-tudatát nem a kultúra szabályozza többé, hanem a hírközlés, az ideológia, a propaganda, mondjuk ki nyíltan: a politika manipulálja. A költészetnek, akár korszerű, akár nem, odalett valódi, életbéli funkciója – nem is olyan már, hogy funkciója lehessen! Aminek nincs funkciója, annak értéke sincs. Az ujjamon számlálhatom meg, hány verset írtam, amióta beláttam ezt; versgyűjteményem vége (1970-től hátrafele) már csak egy gondolkodásmód inerciájának köszönhető. Volt, ahogyan volt – ez a könyv fiatalságom terméke és tanúsága. Én tulajdonképpen már kerek húsz éve nem írok verset. Hát ennyit tudtam csinálni akkoriban, amikor még azt hittem, érdemes csinálni valamit. Utólag visszatekintve talán érdemes is volt. Azzal áltatom magam, hogy versgyűjteményem, ha egyebet nem, legalább a szellemi ellenállást jól tanúsítja. Az ellenállást modern erkölcsi emancipációnk monstruózus történelmi következményeivel szemben, a hatalmi téboly, a valóságra kényszerített utópia totális rémuralmával szemben, amelyre több nemzedék élete ment rá, s megy rá még ezután is.

Olyan korban írtam én verseimet, amikor szégyen volt embernek lenni. Morális helyzetnek ez szörnyű, de költői helyzetnek nem éppen érdektelen.

Vásárhely, 1990. II. 10.

Székely János

http://adatbank.transindex.ro/iro/htmlk/pdf878.pdf

+

RÁDIÓ

Mit hallottam, barátaim?

Mit kellett hallanom e földön?

Mi lephetett meg engem is,

Ki semmitől meg nem lepődöm?

Mit kellett végül hallanom,

Miféle ritka szörnyűséget,

Hogy megtetézze poklomat,

Amelyben élek - mely eléget?

.

Mit hallottam, barátaim,

Hogy inkább meghalnék nyugodtan,

És néma lennék és süket,

Semhogy tovább is hallgatózzam?

Egy hangot hallottam csupán.

Egy halk, de mégis átható

Hangot recsegtetett felém

Ma délután a rádió:

Egy különös és ismeretlen,

Egy tűrhetetlen és kemény

Hangot, mely versemet szavalta,

S amelyről tudtam, hogy - enyém.

.

Tudtam, hisz ráismertetek,

Sőt a bemondó is bemondta.

Tudtam, hisz én motyogtam azt

Előző nap a mikrofonba.

.

Tudtam, de tudva sem hihettem.

Tudtam, s tagadtam, emberek,

Mert nem olyan volt, mert nem az volt,

Melyet enyémnek ismerek.

.

Először hallottam a hangom,

A mélyen ismerős zenét,

Úgy, ahogyan azt mások hallják,

Úgy, ahogy én a másokét.

Először volt, hogy felbomoltam,

S kívülről törtem meg a csendet.

Először léptem ki magamból,

S éreztem magam idegennek.

.

Borzalmas volt, barátaim,

Borzalmas és kimondhatatlan.

Kétség, ridegség és magány

Áramlott vissza rám e hangban.

Bevallom: nemcsak idegen volt,

De nyegle is - mi több: hamis.

S amint hamissá lett a hangom,

Hamissá lettem magam is.

.

Mondjátok csak, barátaim,

Ezen daloltam néha nektek?

Emlékezz csak, szerelmesem,

Ezen vallottam, hogy szeretlek?

Ezt hordozzátok lelketekben,

Ez válaszol és ez tanít?

Ezt hallgatjátok, hogyha szólok,

És sohasem az igazit?

.

Sohasem azt a régi hangot,

Amelyet én hallok magamban?

Hinnétek-e, hogy ifjúságom

Örök zenéje zendül abban?

Ki kérdené, milyen valóban?

Ki sejtené, milyen lehet?

Nem értetek meg soha engem,

Aminthogy én sem titeket.

.

Rettegvén, társaim, a csendet,

Mely szült és ránk szakad megint,

Beszélünk, szüntelen beszélünk,

Daráljuk monológjaink,

De nincsen lélek, hogy megértsen,

Sehol a földön és egen.

Egy verset mondunk, olyan hangon,

Mely magunknak is idegen.

(1961)

http://www.mek.iif.hu/porta/szint/human/szepirod/modern/szekelyj.hun

*

magyar rksg dj

Magyar Örökség Díjat kapott John Lukacs is

2012.09.24

A díjakat évente négy alkalommal odaítélő bizottság kitüntetésben részesítette a 100 éve alapított Fővárosi Énekkart, Hetényi Varga Károly kutató tényfeltáró és adatközlő tevékenységét, a Duna Televízió Hazajáró című honismereti magazinműsorának szellemiségét, Lukács János (John Lukacs) történelemszemléletét és történetírói munkásságát, Kaán Károly erdészeti és természetvédő munkásságát, Baross László, „a bánkúti búzák atyja” fajtanemesítő tevékenységét, valamint Venczel József erdélyi társadalomkutató munkásságát.

A díj feladata és célja megnevezni azokat a tevékenységeket, történéseket és embereket, akik a múltban és a jelenben hozzájárulnak a nemzeti önbecsülés erősítéséhez, gazdagításához – mondta Hámori József, a Magyar Örökség díj Bírálóbizottság elnöke megnyitó beszédében. Hozzátette: az elismerés azt a bizonyságot akarja erősíteni, hogy mindannyiunkon múlik a reményteli jövő megvalósítása.

Zelinka Tamás zenepedagógus, zenei szerkesztő szerint a Fővárosi Énekkar 100 éves krónikájának egyik legsikeresebb momentuma az volt, amikor 1934. október 21-én és 22-én Bécsben, illetve Budapesten a Psalmus Hungaricust és Beethoven IX. szimfóniáját Arturo Toscanini vezényelte a kórus közreműködésével a Bécsi Filharmonikusok élén. Toscanini az előadás után – számos pályatársához hasonlóan – a legnagyobb elragadtatással méltatta az énekkart. Az elismerést Noseda Tibor, a kórus jelenlegi és Ugrin Gábor, a Fővárosi Énekkar korábbi karnagya vette át.

A Hetényi Varga Károly kutató, tényfeltáró és adatközlő számára ítélt díj átadása alkalmából Aczél László Zsongor pálos atya azt hangsúlyozta: Hetényi tette nálunk a legtöbbet azért, hogy II. János Pál pápa szándéka szerint megismerjük a 20. századi vértanúinkat és hitvallóinkat. Nélküle a magyar egyháztörténelem és társadalomtörténet számára e kornak ismerete hiányosabb lenne. Az oklevelet az író özvegye és fiai vették át.

Böjte Csaba ferences szerzetes laudációjában – amelyet Korbuly Péter olvasott fel – kiemelte, hogy a Duna Televízió Hazajáró című honismereti, turisztikai magazinműsorának stábját jól ismeri, tiszteli és becsüli. Ezek a fiatalok sok-sok kilométer filmet forgattak és utaztak, hogy maradandó gyümölcsöt teremjenek mindazoknak, akik nap mint nap leülnek a televízió képernyője elé, hogy legalább lélekben bebarangolják ezt a csodaszép Kárpát-medencét. Hozzátette: reméli, hogy ez a díj újabb lendületet ad munkájuknak, hisz még oly sok táj, vidék és érték van a Kárpát-medencében, melyet fel kellene fedezni.

A díjat Moys Zoltán író-rendező, forgatókönyvíró, valamint a 12 fős stáb jelenlévő tagjai vették át.

Lukács János (John Lukacs) történész, író több mint 20 könyv szerzője. Fő kutatási területe a 20. század története, ezen belül a II. világháború története. Számos történetfilozófiai és önéletrajzi jellegű esszét is publikált – ismertette Botos Máté történész, régész. Mint mondta, munkásságából az önmaga által is legjelentősebbnek tartott A történelmi tudat című mű emelkedik ki, mint a katolikus történetfilozófia egyik legkitűnőbb megközelítése. A díjat Lauer Edith, az Amerikai Magyar Koalíció tiszteletbeli elnöke vette át John Lukacs képviseletében.

Kaán László természetvédelmi, erdészeti és gazdaságpolitikai munkássága Klebelsberg Kuno kultúrpolitikai tevékenységéhez mérhető – fogalmazott Keszthelyi István erdőmérnök, hozzátéve: Kaán egész életében arra törekedett, hogy az erdő tartamosságát és az erdőben folytatott szakszerű erdőgazdálkodást előmozdítsa.

Az oklevelet és aranyjelvényt Kaán Károly dédunokája és ükunokája, valamint Náhlik András, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karának dékánja vette át.

Baross Lászlót kortársai nagy munkabírású, kitartó, szigorú, rendszerető, véleménye mellett kiálló embernek ismerték. Szerény ember volt, aki az általa nemesített kukorica- vagy búzafajtákat sem magáról, hanem arról a helyről nevezte el, ahol dolgozott: Bánkútról – ismertette laudációjában Estók János történész. Az elismerést Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke, Molnár Dénes, az MTA martonvásári Agrártudományi Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa és Ruck Márton, Medgyesegyháza polgármestere vette át.

Venczel József a két világháború közötti erdélyi magyar szociológia, társadalom- és művelődéspolitika talán legkiemelkedőbb egyénisége – méltatta az erdélyi társadalomkutató munkásságát Székely András Bertalan művelődésszociológus, kisebbségkutató, hozzátéve: Benkő Samu akadémikus szerint Venczel Józsefben az ottani „magyar művelődés egyik legmarkánsabb, ellentmondásosságában is jelentős életművet kigyöngyöző alkotóját” tisztelhetjük. A díjat Fikker Éva Mária, Venczel József legidősebb lánya és Mihály Géza, a csíkszeredai Venczel József Szakközépiskola igazgatója vette át.

(MTI)

http://www.magyarorokseg.hu/dijazottak_tablazata

*

holodomor 54

Székely János:

Semmi soha

 

Minisztereket rehabilitálnak, kiket

golyók vagy más sérelmek értek.

Dicsőség nékik, nem pedig gyalázat!

Derék dolog, helyeslem, egyetértek.

.

Csakhogy emlékszem másra is.

Agyamban tülkölnek, konok

lidércekként kísértenek

holmi fekete autók.

.

Emlékszem trógerekre,

kik szavazni rángatták kezem.

Reflektorfényben villogó

börtönökre emlékezem.

.

Egynéhányszáz családra, mely

elszállt a szélben, mint a polyva.

A Gecse út pincéiből

feláradó halálsikolyra.

.

Egy-egy sovány parasztra, kit

úgy győztek meg, hogy főbe verték.

A rabszolgákra, akik

a Duna-csatornát építették.

.

Emlékszem szólamokra

és kulák-perekre.

Táborokra, felbontott levelekre,

és lehallgatott telefonokra.

.

Népre, melyet a félelem

rábírt, hogy gyilkosát imádja.

Emlékszem életemre, és

emlékszem rabruhás apámra.

.

S mivel csak én emlékezem,

s nem fogja senki más a pártját

javaslom, hogy a népet is

azonnal rehabilitálják!

.

Hát tőlem név szerint ki kér

bocsánatot? Vigaszt ki ád,

hogy végig kellett néznem

az apokalipszis iszonyát?

.

A meddő férfi-évekért,

a rettegésért, melyben éltem.

A meg nem írott versekért,

a versért, melyet összetéptem!

.

A pimasz hazugságokért,

amelyeket le kellett nyelnem.

A szégyenért, hogy máig is

szégyellnem kell anyanyelvem.

.

Az átokért, hogy tollamat

tudatlanok terelték, lesték,

hogy agyamban turkálhatott

a bőgő tehetségtelenség!

.

Hogy nem lehettem az, aki

lehettem volna, akit vártak!

Mi kárpótolhat mindezért,

és mikor rehabilitálnak?

1968

*

balatonfredi sznhz

A színház mint társaséleti színtér

a 19. századi Budapesten

________________

KERÉNYI FERENC

A színművészet alapvető sajátossága, hogy időlegesen tárgyiasuló műalkotását, a színházi előadást csakis közönsége jelenlétében tudja realizálni. A nyilvánosság tehát előfeltétele a színjátéknak, ez nem kíván bizonyítást; a kutatás tárgyát így e nyilvánosság szélessége, mélysége, a közönség létszáma, összetétele, a recepció milyensége képezheti.

Ha megkésve is, nálunk szintén lezajlott az a folyamat, amelynek során a kastélyszínházakba visszavonult barokk reprezentáció és a létformája, pedagógiai célzata miatt eleve korlátozott iskolai színjátszás helyet adott a hivatásos színjátszásnak, ahol "a közönség azonban már egy másik nyilvánosság hordozója, melynek a reprezentatív nyilvánossághoz semmi köze." Valóban, nálunk is a 18. és a 19. század fordulóján a színház a legdemokratikusabb színtér, ahol ugyanazt az előadást látta a páholybérlő arisztokrata, a zártszékek hölgyközönsége, a földszinten ülő vagy álló-sétáló polgár vagy nemesi értelmiségi és a karzat jurátusa vagy mesterlegénye

(…)

http://epa.oszk.hu/00000/00003/00033/kerenyi.html

*

 

Zelk Zoltán: A három nyúl

Egyszer régen, nagyon régen,

zúgó erdő közepében,

három nyulak összegyűltek,

selyemfűre települtek,

ottan se ültek sokáig,

talán csak egy fél óráig,

amikor felkerekedtek,

hogy már végre hazamennek,

egy szarka felettük szállott,

s fölkiáltott: "Mit csináltok?

Mit csináltok, három nyulak?

Úgy ültök ott, mint az urak..."

.

–Úgy, úgy bizony, mint az urak! –

felelték a három nyulak.

–Ezután már urak leszünk,

ebédre rókahúst eszünk!

Nem fogjuk az időt lopni,

most indulunk rókafogni!...

.

Csacsi szarka, nem elhitte?

Röpült is már, a hírt vitte,

s buta róka is elhitte.

De hát hogyne hitte volna,

akármilyen ravasz róka,

mert a szarka így kiáltott:

"Egy jegenye fölött szállok,

amikor lenézek a földre,

három nyulak ülnek körbe.

Összebújva tanácskoznak...

Jaj, mekkora nyulak voltak!

Jaj, mekkora fejük, szájuk!

a medve egér hozzájuk!

Hát még miről beszélgettek?

Hogy eztán csak rókát esznek..."

.

Ennek a fele se móka!

Szedte is lábát a róka.

Futott ki az erdőszélre,

csak mielőbb odaérne!

Hát amint ott futott, szaladt,

szemben vele farkas haladt:

.

"–Szaladj te is, komám farkas,

jaj, mit láttam, ide hallgass!

Az erdő közepén jártam,

most is borsódzik a hátam,

sosem láttam ilyen szörnyet,

ottan ültek három szörnyek!

Három nyúl volt, és akkora,

fél méter is volt egy foga!

Hát még miről /spanbeszélgettek?

Hogy eztán csak farkast esznek..."

.

No hiszen egyéb se kellett,

a farkas is futni kezdett,

a rókával versenyt futott,

majdnem az orrára bukott!

Addig futott, amíg szembe

nem jött vele egy nagy medve;

a medve így szólongatta:

"Hova szaladsz, farkas koma?”

.

– Medve komám, ne is kérdjed,

szaladj, ha kedves az életed!

Erdő közepében jártam,

jaj, mit láttam,

jaj, mit láttam!

.

Három nyulak ottan ültek,

éppen ebédre készültek.

Akkora volt foguk, szájuk,

kis egérke vagy hozzájuk!

Hát még miről beszélgettek?

Hogy eztán csak medvét esznek!

.

Egyébre se volt már kedve,

szaladni kezdett a medve.

Elöl róka, hátul medve,

közbül a farkas lihegve.

Így szaladtak erdőszélre,

szomszéd erdő közepébe.

Szaporán szedték a lábuk,

szellő se érjen utánuk...

.

Amíg futottak lihegve,

egy vadász jött velük szembe.

Nézi is őket nevetve:

együtt szalad róka, medve...

.

„No hiszen csak ne nevessél,

vigyázz, nehogy bajba essél!

Szaladj inkább te is erre!” –

kiáltott rája a medve.

.

„Az erdőben három szörnyek,

puska sem öli meg őket.

Három nyulak, de akkorák,

nem láttál még ilyen csodát!”

.

Szedte lábát a vadász is,

eldobta a puskáját is.

Ijedtében megfogadta,

most az egyszer érjen haza,

csak ne falják föl a szörnyek,

sohase vadászik többet...

.

Ezalatt a nyusziházban,

fűszálakból vetett ágyban

három nyuszi aludt szépen,

összebújva békességben...

*

regember s olvas kislny festmny

A Nagy Mesemondó I.

Szabó Gyula - A Nagy Mesemondó I.

Előadó: Szabó Gyula.

Zenei rendező: Zónai Tibor.

Közreműködik:

Simon Boglárka - ének,

Vig Dániel - furulya;

Tartalom:

01 - Jó Estét, Jó Estét (népdal) [00:01:56]

02 - A Három Selyp Leány (népmese) [00:02:17]

03 - Arany Lacinak (Petőfi Sándor) [00:02:14]

04 - A Kiskakas Gyémánt Félkrajcárja (népmese) [00:04:51]

05 - Három Szabólegények (népdal) [00:01:59]

06 - Öreg Néne Őzikéje (Fazekas Anna) [00:05:55]

07 - A Rátóti Csikótojás (népmese) [00:06:52]

08 - Mondókák (népköltészet) [00:04:17]

09 - Egyszer Volt Egy Kemence (népdal) [00:01:27]

10 - A Kevély Kiskakas (Kormos István) [00:02:08]

11 - Az Öreg Halász És A Nagyravágyó Felesége (népmese) [00:08:07]

12 - A Három Nyúl (Zelk Zoltán) [00:03:58]

13 - A Fargószék Nótája (Kerényi György) [00:02:49]

14 - A Só (népmese) [00:08:12]

15 - Altató (József Attila) [00:01:35]

16 - Esti Dal (népdal) [00:01:33]

http://www.magyarvagyok.com/konyvtar/A-Nagy-Mesemondo-I-19318/

p class=
LAST_UPDATED2