Payday Loans

Keresés

A legújabb

A hét mesterlövész PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2012. március 05. hétfő, 18:01

7 mesterlovesz

23:00, Kedd (március 6.), Filmmúzeum

A hét mesterlövész
(The Magnificent Seven)

amerikai western, 120 perc, 1960

rendező: John Sturges
forgatókönyvíró: William Robertson, Walter Bernstein, Walter Newman
zeneszerző: Elmer Bernstein
operatőr: Charles Lang
vágó: Ferris Webster

szereplő(k):
Yul Brynner (Chris Adams)
Eli Wallach (Calvera)
Steve McQueen (Vin)
Charles Bronson (Bernardo O'Reilly)
James Coburn (Britt)
Horst Buchholz (Chico)
Robert Vaughn (Lee)
Brad Dexter (Harry Luck)
Rosenda Monteros (Petra)
Vladimir Sokoloff (az öregember)
Jorge Martínez de Hoyos (Hilario)
Rico Alaniz (Sotero)

Ez a film megrendelhető DVD formátumban.
Calvera rablóbandája évek óta fosztogatja Mexikó falvait. A banditák időnként lejönnek a hegyekből, villámgyorsan lecsapnak egy-egy településre, majd elviszik a pénzt és a termés javát. A parasztoknak mindig csak annyit hagynak, hogy élni tudjanak a következő aratásig. Ixcatlan falu lakosai megelégelik az évente megismétlődő támadásokat, s egy bölcs öregtől azt a tanácsot kapják, hogy vásároljanak lőfegyvereket a határon túl. Hilario, a farmer indul útnak és magával hoz hét mesterlövészt.

Kurosawa nagy kasszasikere, A hét szamuráj ihlette a westernfilmek manierista korszakának ezt a ragyogó alkotását. A klasszikus hős hét alakra bomlik, s mindegyik magában hordja az eredeti figura valamelyik jellegzetes vonását. Vérbeli vadnyugati történetben ismerjük meg e magányos, büszke cowboyok bátorságát és emberségét. Szinte minden cselekedetük rituálé, megható búcsú egy nagy műfajtól. Közelednek az olasz westernfilmek...

*

A hét mesterlövész (The Magnificent Seven)

1960-ban készült színes, amerikai westernfilm, mely John Sturges rendezésében készült. A hét szamuráj című japán film vadnyugati átdolgozása.

Történet

Mikor a mexikói határnál élő parasztok megelégelik, hogy Calvera (Eli Wallach) rendszeresen elviszi élelmüket, és ezzel az életbenmaradásukat teszi kockára, elhatározzák, hogy tesznek ellene valamit. A falujuk közelében élő öregembertől (Vladimir Sokoloff) kérnek tanácsot. Az ő tanácsát követve hárman elindulnak, hogy fegyvereket vegyenek. Ehhez kérik Chris (Yul Brynner) segítségét, aki azonban azt tanácsolja, hogy fegyverek vásárlása helyett, amivel nem tudnak bánni, inkább fogadjanak fel puskás embereket. Rövid győzködés után ő maga lesz az első a védelmezők közül és rögtön elterjeszti a hírt, hogy embereket keres. Elsőnek az ifjonc, magát hősnek gondoló Chico (Horst Buchholz) jelentkezik, ám a Chris által kitalált reflexpróbának Chico nem felel meg, ezért megszégyenülve elrobog. Ekkor jelentkezik Chris régi barátja, Harry Luck (Brad Dexter) aki, mint kiderül, egy feltételezett nagy zsákmány reményében csatlakozna a küldetéshez. Chris azonban eleinte az ő ajánlkozását sem tekinti meggyőzőnek. Ezzel szemben Vin-ben (Steve McQueen) feltétlenül megbízik, és ő az, aki tulajdonképpen az első társa a főhősnek. Később Harry Luck ajánlatára Chris és Vin felkeresi Bernardo O'Reilly-t (Charles Bronson), a hallgatag gyerekszerető férfit, majd a még hallgatagabb Britt-et (James Coburn), akit épp egy párbaj közben találnak. Utoljára Lee, az úriember fejvadász (Robert Vaughn) csatlakozik a csoporthoz, de útközben Chris meggyőződik Chico rátermettségéről és ő is a társukká válik.

A faluba érve pár napig azzal foglalkoznak, hogy csapdát állítsanak Calvera bandájának. Nem sokra rá megérkezik Calvera és csodálkozva veszi észre, hogy csapdába sétált be, ahonnan csak veszteségek árán tud szabadulni. Az első sikeres győzelem utáni emelkedett hangulatot azonban hamar lerombolja azzal, hogy a falu közelében marad. Ezzel olyan feszültséget kelt a falu lakóiban, hogy Sotero (Rico Alaniz) elárulja a védelmezésükre érkezetteket.

Calvera ugyan elfogja a hét férfit, de különböző indokok miatt el is engedi őket, amivel azt éri el, hogy már másnap visszatérnek, és felveszik ellene a harcot. Kezdetben csak maguk vannak, és csak némi bátorságmerítés után csatlakoznak hozzájuk a földművesek, és bár győznek, ők is súlyos veszteségeket szenvednek el. Elsőnek Harry Luck esik el, miközben próbál segíteni bajba jutott barátján. A második áldozat Lee, miután bátorságát összeszedve kiszabadít néhány parasztot. Britt ő utána hunyt el, holttestét Chris egy kőrakás mögött találja meg. Az utolsó veszteség Bernardo, aki azokat a gyerekeket menti meg, akik felnéznek rá és pont őrá akarnak vigyázni. A csata végeztével Chris és Vin elhagyják a falut, Chico pedig szerelmével marad. Itt hangzik el Chris legnagyobb igazsága, mellyel tulajdonképpen a western-mítoszt zárja le: "Csak a parasztok nyertek. Mi mindig csak veszítünk."

Háttér

A film azon ritka westernek egyike, melyben nem szerepelnek indiánok. A hét mesterlövészt játszó színész közül öt addigra már ismert volt a közönség szemében, Charles Bronson-nak és Horst Buchholz-nak azonban ez a film hozta meg a hírnevet, annak ellenére, hogy Bronson-nak akkorra már volt egy filmfőszerepe a Géppuskás Kelly. A rendezőnek a tizedik alkotása volt ez a film, mely Kuroszava Akira A hét szamuráj történetének átirata, módosítása a vadnyugati környezethez. A hét szereplő a vadnyugati hős hét különböző arculatát árnyal

Szereplők

Színész    Szerep    Magyar hang
Yul Brynner    Chris Adams    Csíkos Gábor
Eli Wallach    Calvera    Agárdi Gábor
Steve McQueen    Vin    Fülöp Zsigmond
Charles Bronson    Bernardo O'Reilly    Koncz Gábor
Robert Vaughn    Lee    Perlaky István
Brad Dexter    Harry Luck    Bujtor István
James Coburn    Britt    Bárány Frigyes
Horst Buchholz    Chico    Kalocsay Miklós

*

seven_samurai_poster

A hét szamuráj
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás: navigáció, keresés

Ebben a szócikkben a japán nevek magyaros átírásban és keleti névsorrendben szerepelnek.
A hét szamuráj
(七人の侍)


Rendező    Kuroszava Akira
Producer    Motoki Szódzsiró
Forgatókönyvíró    Kuroszava Akira
Hasimoto Sinobu
Oguni Hideo
Főszerepben    Simura Takasi
Mifune Tosiró
Zene    Hajaszaka Fumio
Operatőr    Nakai Aszakazu
Vágó    Kuroszava Akira
Gyártás
Ország     Japán
Nyelv    japán
Időtartam    207 perc
Forgalmazás
Forgalmazó    Toho Studios
Bemutató     1954. április 26.
Külső hivatkozások



A hét szamuráj (七人の侍; Sicsinin no szamurai) Kuroszava Akira 1954-es remekműve. Kuroszavát John Ford westernfilmjei ihlették meg, és merészen eltávolodott a dzsidai-geki, a régi korokban játszódó filmek műfajának szigorúbb hagyományaitól. A hét szamuráj bővelkedik nagyszerű akciójelenetekben, társadalmi drámában, humorban.

Cselekmény  


A 16. században egy szegény eldugott kis falu teljesen ki van szolgáltatva a banditáknak, akik minden évben visszatérnek, hogy kirabolják a falut. A parasztok a védelmük érdekében vándorló, gazdátlan szamurájokat hívnak magukhoz. Mivel pénzt nem, csak rizst tudnak a szolgáltatásért felajánlani, ezért csak igen nehezen találnak rá Kambeire, aki arra esküdött fel, hogy akkor is jót cselekszik, ha semmit nem kap cserébe. Ez a hős figura gyűjti össze azt a hat harcost, aki hajlandó csupán csak élelemért harcolni.

Szereplők

A hét szamuráj
Simada Kambei (岛田勘) (Simura Takasi) – A szamurájok vezetője. Bölcs, de a háborúktól megfáradt katona.
Okamoto Kacusiró (冈本胜) (Kimura Iszao) – Egy fiatal, arisztokrata családból származó szamuráj, aki tanítót keres és Kambeiben látja meg azt. Természetesen csatlakozik a csoporthoz.
Katajama Goróbei (片山五郎) (Inaba Josio) – Képzett íjász. Kambei jobb keze. Segít kidolgozni a falu megvédésnek tervét.
Sicsiródzsi (七郎次) (Kató Daiszuke) – Korábbi csatában Kambei helyettese volt. Véletlenül találkoznak a városban és Kambei rábeszéli, hogy csatlakozzon.
Hajasida Heihacsi (林田平) (Csiaki Minoru) – Egy kedves, bár kevésbé képzett harcos. Őt Goróbei szervezi be.
Kjúzó (久蔵) (Mijagucsi Szeidzsi) – Komoly, kőarcú szamuráj és roppant képzett kardforgató. Talán ő a legtehetségesebb hetük közül. Kacusiró példaképének tekinti.
Kikucsijo (菊千代) (Mifune Tosiró) – Valójában nem szamuráj, de tetteivel bizonyítja, hogy nem marad el tőlük. Eleven és temperamentumos. Teljesen azonosul a faluval és annak sajnálatos helyzetével.

A falusiak

Giszaku (儀作) (Kodo Kokuten) — Molnár és a falu pátriárkája. A nevén nem nagyon szólítják, leginkább "Nagyapó"-nak nevezik. Az ő ötlete a szamurájok felbérlése.
Johei (与平) (Hidari Bokuzen) - Félénk öregember.
Manzó (万造) (Fudzsivara Kamatari) – Rizstermelő, aki attól tart, hogy lánya ártatlanságára veszélyesek a szamurájok.
Sino (志乃) (Cusima Keiko) – Manzó lánya. Apja fiúnak öltöztetve rejtegeti, de Kacusiró rátalál, beleszeret Kacusiróba.
Rikicsi (利吉) (Cucsija Josio) – Forrófejű és a viszonylag fiatal férfi, aki egy fájdalmas titkot hordoz feleségével kapcsolatban.

Feldolgozások

John Sturges A hét mesterlövész (1960) címmel készítette el a történet westernfilmes átdolgozását. A Star Wars: A klónok háborúja televíziós sorozat Fejvadászok (2010) című epizódja is Kuroszava filmjének cselekményén alapszik.

LAST_UPDATED2