Payday Loans

Keresés

A legújabb

A ménesgazda PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2011. szeptember 20. kedd, 11:32

21:00, Kedd (szeptember 20.), DUNA Televízió

A ménesgazda

magyar filmdráma, 96 perc, 1978

rendező: Kovács András
író: Gáll István
forgatókönyvíró: Kovács András
operatőr: Koltai Lajos
díszlettervező: Zeichán Béla
dramaturg: Varga Vera
vágó: Szécsényi Ferencné

szereplő(k):
Madaras József (Busó Jani)
Horváth Sándor (Kristóf Máté, párttitkár)
Bács Ferenc (Bazsi)
Ambrus András (Muran Mihály, altiszt)
Fábián Ferenc (Busó Mátyás)
Sinka Károly (Schobert)
Moór Marianna (Kati, kocsmárosnő)
Bordán Irén (Erzsi)
Tomanek Nándor (Braun, agronómus)


Feliratozva a teletext 444. oldalán.

Az ötvenes évek elején, egy határmenti ménestelepen az iskolázatlan, de megbízható, szegényparaszti származású Busó Janit nevezik ki ménesgazdának. A szakmailag képzett méneskari tisztek folyton megalázzák Busót, aki pedig rájön, hogy a ménes érdekében össze kellene fogniuk. Nehéz helyzetbe kerül: a tisztek elutasítják a vele való együttműködést, ugyanakkor felettesei sem fogadják el felmentési kérelmét. A politikai helyzet kiéleződésekor a tisztek menekülni akarnak a végső leszámolás elől. Mivel Busó Janiban nem bíznak, az altisztjük leszúrja.


Linkek:
IMDb
Díjak és jelölések:
Berlini Nemzetközi Filmfesztivál (1979) - Arany Medve jelölés: Kovács András

Idő szerint | Hely szerint

Vetítik: DUNA TELEVÍZIÓ: Kedd (Szeptember 20.) 21:00

Vélemény Összes hozzászólás (39)
_Enzooka_ | Válasz | Előzmény (feketevipera) szept. 19. 21:20 | 39/39
Örülök, hogy kiemelted a dramaturgiát. Sajnos, nagyon fiatalon, pályája elején ,autóbalesetben elhunyt Varga Vera, ennek a filmnek dramaturgja. Nyugodj békében Drága Vera!

Diablo72 | Válasz szept. 19. 20:44 | 38/39
Látom nem sokaknak van kedve a hasát fogva nevetni, pedig ez a film is azokról az időkről szól.

jupiter-8 | Válasz jún. 21. 12:22 | 37/39
Most szereztem meg könyvben. A film helyenként nyilván eltér a regénytől, de mind a kettőt jó alkotásnak tartom. Valóban nyomasztó hangulatú a film.

feketevipera | Válasz 2010. júl. 30. 21:52 | 36/39
Nagyon keserű film a mindent megnyomorító hatalomról, amely az erőszakos dogmatizmusával megnyomorítja az emberek testét és lelkét, az önállóságnak, a gondolkodásnak semmiféle teret sem biztosít. A lényeg az, hogy az emberek végrehajtsák a terveket, azaz hogy jó elvtársak legyenek, akik nem gondolkodnak. Sajnos Busó Jani felettesei igazi pártkatonák, akiknek csak a parancsok teljesítése lebeg a szemük előtt. (Egyébként hátborzongató volt, amikor "Rákosi elvtárs" megjelent. Jájj, beleborzongtam, amikor megláttam a golyófejűt.) Főhősünk a sokat ígérő kezdet után kénytelen belátni, hogy lényegében szélmalomharcot vív, és ez nem sok jót ígér. Ami gyomorforgató volt a filmben, az a kutyák lelövése. Dramaturgiai szempontból viszont szerintem fontos, mert a befejezéssel összekapcsolva - úgy gondolom - ez szimbolikus jelentőségű. Emberek vagy kutyák, a hatalom számára édesmindegy. Ugyanúgy pusztulnak el, ugyanannyit ér az emberek élete, mint a kutyáké.

SPOILER

Egyébként szerintem a...
Tovább >>>

stampo | Válasz | Előzmény (kulup) 2010. júl. 01. 00:15 | 35/39
Köszönöm a megerősítést, de a válaszod inkább "efes"-nek szól, ő állította azt a furcsaságot(hüm-hüm), hogy "a filmben egyértelműen nyugati határszélen van a lótelep". OFF Láttam, igen, hogy az elektronikus könyvtárban megvan A ménesgazda, csak az a baj, hogy - sokakkal ellentétben - képtelen vagyok a neten regényt olvasni, és valahogy házilag nyomtatva sem az igazi. Mit tegyek? Nálam a könyv, az könyv.


http://port.hu/a_menesgazda/pls/fi/films.film_page?i_perf_id=16453914&i_topic_id=1