Payday Loans

Keresés

A legújabb

Az ördög ügyvédje PDF Nyomtatás E-mail
Ördög és pokol elképzelések - Egy/ezer ördög és pokol képei

rdgtarot

Az ördög ügyvédje
(The Devil's Advocate)

színes, amerikai thriller, 144 perc, 1997

rendező: Taylor Hackford
író: Andrew Neiderman
forgatókönyvíró: Jonathan Lemkin, Tony Gilroy
zeneszerző: James Newton Howard
operatőr: Andrzej Bartkowiak
vágó: Mark Warner

szereplő(k):
Keanu Reeves (Kevin Lomax)
Al Pacino (John Milton)
Charlize Theron (Mary Ann Lomax)
Jeffrey Jones (Eddie Barzoon)
Judith Ivey (Mrs. Lomax)
Connie Nielsen (Christabella)
Craig T. Nelson (Alexander Cullen)
Tamara Tunie (Jackie Heath)

Ez a film megrendelhető DVD formátumban.
Démoni hatású, egyedi filmcsemege. Az utolsó pillanatokig meglepetésekkel szolgál az utóbbi évek egyik műfajteremtő filmje. Kevin Lomax, a sikeres védőügyvéd egyetlen pert sem veszített még életében, mert szinte hipnotikus erővel bírja rá az esküdteket, hogy mentsék fel ügyfeleit. De nemcsak a tárgyalóteremben, hanem a magánéletében is szerencsés, elbűvölő feleségével, Mary Annel az oldalán. De semmi sem tarthat örökké. Egy napon betoppan hozzá egy tekintélyes New York-i jogi cég megbízottja és közli vele, hogy felettesei felfigyeltek hihetetlen teljesítményére és szeretnék a cég munkatársai között látni. Feleségével New Yorkba utazik, ahol hamarosan megismerkedik a cég titokzatos vezetőjével, John Miltonnal is. A nagyravágyó Kevin nem bír ellenállni a kísértésnek és elfogadja Milton ragyogó ajánlatát. Új főnöke életmódja, hatalma és a körülötte lebegő érzéki női figurák kibillentik egyensúlyából. Azonban amikor sztárügyvédként belekóstol a hatalomba, valami megváltozik benne. A győzelem megszállottjává válik és többé semmi más nem érdekli. Nem figyel felesége baljóslatú látomásaira, aki egyre furcsább dolgokat tapasztal és megérzi, hogy súlyos árat kell fizetniük a csillogó előnyökért. Kevin egyre nehezebb tárgyalótermi megmérettetéseken esik át. Mindene a diadal, de elkezd félni. A földi pokol kapujában Milton vár rá.

http://ingyenfilmek.centrumnet.hu/online_film_ingyen_letoltes/letoltheto_filmek/az_ordog_ugyvedje_online


Kritika:

1.
Taylor Hackford rendezőt nem lehet beskatulyázni. Ő az a fajta rendező, aki több műfajjal megpróbálkozott, de mindig megütött egy bizonyos színvonalat, mely után azt mondhattuk, hogy nem bántuk meg, hogy végignéztük a filmjét. Többek között az ő nevéhez fűződik a 2 Oscar-díjjal is kitüntetett Garni-Zóna, vagy a Stephen King bestsellere alapján készült Dolores Claiborne, Kathy Bates és Jennifer Jason Leigh játékával.

Hackford ezúttal ismét egy új műfajt próbált ki, és Az Ördög Ügyvédjével talán élete legjobb filmjét alkotta meg. Ha a művet bármihez kéne hasonlítanom, az utóbbi időkből a Hasznos Holmik jutna eszembe, bár míg az megmarad a bárgyú ijesztegetésnél, addig Hackford filmje jóval komolyabb, és értelmezését sem lehetne egy mondatban kifejteni - sőt, talán többször kell látnunk ahhoz, hogy megértsük.

A történet főhőse Kevin Lomax (Keanu Reeves), aki Floridában sikeres védőügyvéd. Újabb sikeres per után a nagyhatalmú John Milton (Al Pacino) New Yorkba csábítja Lomax-t, gyönyörű és okos feleségével, Mary Ann-el (Charlize Theron). Gyönyörű lakás, rengeteg pénz - egyszóval minden, amiről valaha is álmodtak. Azonban a sztárügyvéddé vált Lomax, ahogy egyre jobban ássa bele magát munkájába, kezd elhidegülni feleségétől, és már nem zavarja, hogy olyan ügyeket bíznak rá, mint egy háromszoros gyilkos (Craig Nelson) felmentése.

Mary Ann-t borzalmas látomások kergetik az őrületbe, míg a cégnél egyre furcsább, és megmagyarázhatatlan dolgok történnek. Ezt tetőzi, hogy Lomax-ot elcsábítja Christabella (Connie Nielsen), akit valamilyen rejtélyes kapcsolat fűz Miltonhoz. Sajnos a címszereplő későn ébred rá, hogy a Pokol tornácán sétál, ahol minden Milton tervei szerint történik.

Nem véletlen, hogy a Gonoszt a filmben John Miltonnak nevezték el. Milton XVII. században élt író, híres eposzában a Pandaemoniumról, a Pokolról írt.

Al Pacino Jack Nicholson Ragyogását is megszégyenítő, zseniális alakítást nyújt, melyért én még az Oscar-t sem sajnáltam volna. Mellette Keanu Reeves is meglepő módon hozza a formáját, bár a veterán színész-partnerét nem tudja felülmúlni. Charlize Theron annak ellenére, hogy nem túl tapasztalt színész (eddig a Két nap a völgyben és az Egyedül nem megy című filmekben láthattuk), igen komoly feladatot kapott, amivel sikerült megbirkóznia: ő játssza Lomax feleségét, aki állandó látomásokkal küszködve észreveszi a veszélyt, de férjét hiába próbálja figyelmeztetni, majd ebbe idegileg összeroppan.

Szalóky Bálint

*

2.

Az ördög ügyvédje
Hungler Tímea

A jóvágású Keanu Reeves a napfényes Floridában sztárügyvédként éppen egy elvetemült pedofilt véd, mikor bekapcsolódunk a történetbe. Hősünk fényesen ívelő karrier előtt áll: pályáján újabb előrelépés egy New York-i ügyvédi iroda állásajánlata.

Az Amerika elsőszámú közellenségeit védő kamara feje, Al Pacino fura figura: folyékonyán löki a kínait és az oroszt, félreérthető kijelentéseket tesz Istenről, mindig feketében jár, az irodája a föld alatt van, kandallójában pedig a pokol tüze ég...

Filmünk azonban sajnálatos módon nem elégszik meg a finom szimbólumokkal, hanem gyengébbek kedvéért expressis verbis meg is fogalmazza: ez bizony a sátán személyesen (à la Robert De Niro Az Angyalszívből). A Mefisztó-történet tovább bontakozva családi tragédiába torkollik; kiderül, Keanu apuci pici fia, ráadásul nagy feladat előtt áll: össze kéne hoznia az Antikrisztus-bébit, hogy Al végre boldog nagypapa lehessen.

Az egyetlen személy, aki mindezt megakadályozhatja, Keanu bájos arája, őt azonban az após David Lynch-i pszicho-terrorral idegösszeroppanásba kergeti.

Van itt tehát minden: bűn-, tények, rituális gyilkosságok dögivel, fekete humor és thriller, parabola a bűnről, sőt a műalkotás egy ponton még scorsesei fordulatot is vesz (Krisztus utolsó megkísértése); teszi mindezt meglehetősen hosszan és szájbarágósan, így a kezdeti lendület után sajnos megmarad a „sokat markol, keveset fog” színvonalán.

LAST_UPDATED2