Payday Loans

Keresés

Az ófehértói holocaust
HOLOKAUSZT

zsid rusok

AZ ÓFEHÉRTÓI HOLOCAUST

„Mi az ember hivatása?

jót tenni,amíg van hatása,

hisz az ember Isten mása..”

(Chevra Kadisha verses próza)

Korabeli források szerint a zsidók első hulláma a Cseh és Morvaországból telepedett be Ófehértóra a XVIII. század végén; majd a második hullám Galíciából jött a XIX. század közepén. Elsősorban iparűzéssel vagy házaló kereskedelemmel foglalkoztak. Hamar beilleszkedtek falu a falu közösségébe. Igyekeztek új mesterséget felvenni, hogy a céhekbe tömörült kisiparosok ne lássanak bennük konkurenciát. Saját iskolájuk volt a Fő utcán és zsinagógát is építettek. Hitközségük Nagykállóhoz tartozott. Rendszeresen meglátogatták ott Taub Eizik Izsák sírját, akit csodarabbiként tartottak számon.

1938-ban kiadott első zsidótörvény megszavazása után jogukat itt is korlátozták. 1944. március 19.-én hazánkat megszállják a németek, kezdetét veszi a „végső megoldás”, a zsidók gettózása, a cigányok és a nácibarát politikával szembenállók begyűjtése.

1944. április 22.-én szedték össze Ófehértó zsidó lakosságát a csendőrök. Hajnalban érkeztek. A betegeket, öregeket, gyerekeket szekérre rakták, az egészségesek szigorú csendőri felügyelettel vonultak a szekerek után. A kisvárdai gettóba hurcolták őket. Itt szigorú vallatás kezdődött az eltitkolt vagyontárgyaikkal kapcsolatban. Sokan belehalnak az embertelen kínzásba, míg mások önkezükkel vetnek véget életüknek.A HALÁLTÁBORBA KÜLDÖTT ÓFEHÉRTÓI ZSIDÓK LISTÁJA:

Katz Lajos a Pócsi utcán szatócsboltja volt. Felesége és három gyereke volt. Amikor az utcán Bakta felé végigvonultak, a neje szoptatta pár hónapos csecsemőjét. Még akkor is hitte,hogy túlélik…

Braun Bernát. Hat gyereke volt. A legszegényebb zsidó volt a faluban. Elhurcolása után a Szőlő utcában nem tudtak mit leltározni.

Katz Ignácz a Fő utcán lakott és méteráru boltja volt. Két göndör hajú fia volt 10,11 évesek.

Katz Salamonné. Fűszerboltja volt, éjjel-nappal kinyitotta, ha vásárló jelent meg.

Mandel Bertalan. Szatócsboltja volt Ófehértó központjában. Hitelbe is lehetett nála vásárolni, amit könyvében pontosan nyilvántartott. Amikor az év végén a dohányért fizettek, vásárlói rendezték tatozásukat. Kamatot sohasem számított fel nekik.

Márton Ábel: Feleségével és hat! különösen göndör, fekete hajú gyermekével vitték el.

Márton Ármin: nem jött vissza

Márton Borbála:a gázkamrába vezető úton láttál a túlélők

Gelbman Ármin: a Sallai utcán lakott.

Gelbman Márton: mészáros volt, a jelenlegi Szabadság utcán volt a boltja. A környéken élő állattenyésztőktől szerezte az élő árut. Több kútban hűtött, ezért húsáruja friss volt, elismerték ügyességét. Különösen hétvégén mindig nagy sor állt az üzlete előtt.

Grün Ármin: szabó volt, hegyes szakállt viselt. Nem tudott olvasni. A legújabb divattal képes volt lépést tartani, mert eljárt a környező kisvárosok szabóihoz a divatlapokat tanulmányozni. Feleségével és Frida lányával hurcolták el.

Gutmann Lajosné, Gelbman Irén: állítólag megmenekült a haláltábor poklából. Keressük, hogy interjút készíthessünk vele, az ófehértói holocaust egyetlen tanújával.

Mandel Jenőné: visszajött

Márton Borbála: eltünt

Márton Miklós: Állítólag túlélte poklot.

Zuckermann Jenő: fakereskedése volt, talán a legtehetősebb zsidó, aki bárkit segített, ha építkezni akart Ófehértón..

Rosenberg…bácsi (Herczku bácsinak is hívták!) Két lánya volt,Ida és Frida.

Gyümölcsöt árult a községben; kétkerekű kordéjával járta Ófehértó utcáit. Volt egy gebe lova, az húzta kordéját. Nem látott jól, mert szemüvegre már nem tellett, ezért a gyerekek többször megviccelték. Amíg a „vevők” elől alkudtak néhány csibész hátul áruját, megrövidítette. Azt mesélték róla, azon az áprilisi vasárnapon az utolsó almáival a deportálást, végző csendőröket kínálta meg…

A ófehértói zsidókat 1944. május 29.-én rakták vagonba több ezer sorstársukkal együtt, hogy Auschwitzba szállítsák őket. Hírtelen jött a parancs,hogy Németországba szállítják őket „dolgozni”. A Kis-állomás felé irányították a tömeget,majd beterelték őket egy fakereskedő udvarába. Ott már vártak rájuk az üres vagonok. Nagy készültség volt; minden vasúti kocsi előtt egy tábori csendőr állt gépfegyverrel. Kora délután a vonat elindult a koncentrációs tábor felé.

Adatközlők: Csordás István, Fallajtár János, Skalszki Edéné.

Forrásmunka: Dr. Nagy Ferenc: A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei zsidóság történetéből

R.K.L.

LAST_UPDATED2