Payday Loans

Keresés

A legújabb

Szocialista hétköznapok és ünnepek

Bevezető


Ebben a részben

arról a társadalmi rendszerről,

és a benne megvalósult életformákról

adunk néhány mozaikképet, ilusztrációt,

amiben életem - mai napig még - nagyobb,

de mindenképpen meghatárózóbb korszakait töltöttem...

A mindennapi életről, annak inkább a napos oldaláról,

a netán jó irányba is elinduló társadalmi reformokról,

a Hatalom dacára kezdett/megvalósult élhető kisvilágokról -

de ahol olyan káros szellemi sugárzások is értek minket,

amik maradandóbb deformálódást okozhattak lelkünkben,

mint a "proletárdiktatúra" önkényuralmi, zsarnoki embertelenségei...

(Persze a kettő elválaszthatatlanságát az "Egy mondat a zsarnokságról" példázza...)

Ahogy Deák Ferenc, a haza - áruló!? - bölcse fogalmazta egykor:

amit a sors, az erőszak elvesz az emberektől, azt a szerencse könnyen visszaadja,

de amiről az emberek önként mondtak le, azt bajos visszaszerezni...

Amilyen a JÓISTEN-hit, a HAZAszeretet, a CSALÁDközpontúság,

hogy épp a három létfontos értéket említsem...

Önként lemondtunk a szabadságról, a közéletről

cserébe a létbiztonságért, a magánélet viszonylagos védettségéért.

És a kicsiről is a kocsi, a hétvégi telek, az utazás stb. végett...

De a privátszférát befonták a csúcsra járatott besúgóhálózatok -

az emelkedő életszínvonal ára az örökös adósrabszolgaság lett,

s 1989 után végképp megszünt a munkához/létminimumhoz való jog...

(Mindebben sajnos kulcs-, katalizátor szerepet játszott

az áruló, a megalkuvásait kompromisszumnak álcázó értelmiség,

a nemzeti sorskérdéseket így-úgy feszegető, felszínen tartó népi,

és a szabadságjogokat számonkéregető urbánus-kozmopolita is...)


szerkesztés alatt!

 

 

 



Május végi hajókatasztrófák a Dunán és a Balatonon PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2019. május 30. csütörtök, 19:28

 

Május végi hajókatasztrófák a Dunán és a Balatonon

Tragikus hajóbaleset történt május 30-ra virradó éjjel a Duna Parlament előtti részén. Az esti sétahajókázáson külföldi turisták lelték halálukat. A május vége tragikus volt a balatoni hajózásban is, hiszen ekkor süllyedt el a gyerekekkel teli Pajtás hajó.

65 éve, ezen a napon történt a legsúlyosabb hazai vízi katasztrófa, melyet évtizedekig titkoltak. A Balatonon 23 ember halt meg az eddigi legnagyobb hajóbalesetben.

1954. május 30-án történt Magyarország legsúlyosabb vízi tömegszerencsétlensége: 23 ember vesztette életét, amikor felborult a Balatonon a Pajtás gőzös. Egy hétéves kisgyerek volt a legfiatalabb áldozat, mivel gyereknap volt éppen…

1954. május 30-án – gyermeknapon – kora délelőtt, verőfényes időben 192 kirándulóval – köztük rengeteg gyerekkel – és a hatfős legénységgel indult a Pajtás gőzös Siófokról Balatonfüredre. Onnan 11.30-kor indult tovább Tihanyba.

A baj akkor történt, amikor a Pajtás éles jobbkanyarral Tihany felé fordult, a móló másik oldalán azonban éppen az év első vitorlásversenyt indították. A kíváncsiskodók a hajó bal oldalára özönlöttek, mire a jármű megdőlt. A rémült utasok erre a másik oldalra tódultak, amitől a gőzös ismét jobbra billent. A kapitány próbált ellensúlyozni, de már nem járt sikerrel, a Pajtás ismét balra dőlt és süllyedni kezdett.

A közeli vitorlásverseny miatt számos vízi jármű és mentésben járatos személy siethetett azonnal a szerencsétlenül járt gyermekek segítségére, de így is huszonhárman fulladtak meg.

22 utas és a fűtő lelte halálát, aki hősként halt meg: kiengedte a gőzt a kazánból, így a hajó nem robbant fel, és nem lett még nagyobb a tragédia.

Heisz Pál kapitányt kilenc hónapig vizsgálati fogságban tartották, de végül fölmentették, mert a vízből kimentett hajónapló szerint a hajó nem volt túlterhelve. Ellenkező esetben valószínűleg halálra ítélték volna. A 150 főre tervezett Pajtás hajó befogadóképességét azonban a Balatonra való áthelyezésekor a szakértők 200 főre növelték.

Szerencse volt, hogy a fenéken megülő Pajtás félig kiállt a vízből, így az utasok zöme felkapaszkodhatott a hajó testére és az is, hogy a vitorlásverseny résztvevői gyorsan a helyszínre értek és tucatnyi ember segített menekülni a bajbajutottaknak.

 

Időzített bomba volt

A vízből kihalászott hajónapló tanúsította, hogy nem volt túlterhelve a jármű, így Heisz Pál, a Pajtás kapitánya elkerülte a halálbüntetést. A büntetőeljárás során kiderült, hogy tisztában volt vele, mekkora baj van műszakilag a Pajtással, hogy a hajó egy időzített bomba a tragédiára, és ezt folyamatosan jelezte is feletteseinek, de nem vették komolyan, hajóznia kellett vele.

A Pajtás egy a háborúban elsüllyesztett, majd később kiemelt, és a személyforgalomnak megfelelően átalakított hajó volt.

Mivel a második világháború végén a visszavonuló németek a balatoni hajókat felrobbantották, s az ötvenes évek elején a tóhoz üdülni érkező tömegeket nem volt mivel hajókáztatni. Éppen ezért a Dunáról több olyan járművet is idehoztak, amiket ott már valamiért nem tudtak használni. Csakhogy a folyami hajók nem feltétlenül megfelelőek egy tavi működtetésre.

A tetőt hat méterrel meghosszabbították, a mentőcsónakokat a fedélzet fölött helyezték el, befogadóképességét 150-ről 200 fősre növelték. Óriási volt a hajókázásra az igény, minden helyre és minden lehetséges hajóra szükség volt.

Az átalakítás során azonban még a legalapvetőbb műszaki követelményeket sem vették figyelembe: a Pajtásra a Jókai csavargőzös nagyméretű hajócsavarját szerelték, így indulás után a hajó fara felemelkedett, orra lesüllyedt, stabilitása csökkent.

A hullámállóság miatt megnövelték az oldalmagasságot, de ezáltal a súlypontmagasság is nőtt, műszaki és stabilitási próbát sem végeztek. A látványosan billegő és dülöngélő hajó kapitánya jelentette ugyan a problémát, de ezzel az illetékesek nem foglalkoztak. A tárgyalás után, amiben a vádak alól felmentették, elbocsátották Heisz Pált, csak kikötőmesterként dolgozhatott tovább.

 

Az elhallgatott tragédia

Az áldozatok emlékműve ma a balatonfüredi Tagore sétányon áll, de az akkori korra jellemző, hogy a balesetről a közvélemény csak évtizedekkel később értesülhetett. Sőt, az államvédelmisek még a rendőrségnél is előbb érkeztek meg a helyszínre, de nem azért, hogy az áldozatokat mentsék. A mólót lezárták, még a rendőröket sem engedték oda, a közlekedési miniszter is csak nehezen jutott be. A turisták fényképezőgépeiből kihúzkodták a filmet, a szemtanúkat megfenyegették, hogy nem beszélhetnek senkinek arról, amit láttak, még a helyi telefonközpontot is ellenőrzésük alá vonták.

A politikai vezetés csak arra ügyelt, hogy a világ ne szerezzen tudomást a szerencsétlenségről. A balesetről csak egyetlen szűkszavú közlemény jelent meg a Szabad Nép című pártlapban, ez 12 halottról számolt be. Ezt követően Rákosi Mátyás teljes hírzárlatot rendelt el – derül ki a múlt-kor.hu történelmi portál egyik cikkéből.

Szemtanúk szerint a partról is hallani lehetett az utasok segélykiáltásait. Huszonhármán meghaltak, ötvenhatan megsérültek. A korabeli sajtó nem számolhatott be a tragédiáról, ezért a közvélemény csak három évtized múltán értesült a tömegszerencsétlenségről.

 

A Dunáról jött, oda ment vissza

A Pajtásnak keresztelt csavargőzös 1918-ban épült a Schlick-Nicholson Gép-, Waggon- és Hajógyárban. Sokáig a Duna két partja között szállította az utasokat, a második világháborúban, a Markó utca magasságában elsüllyedt. Egy évvel később kiemelték és újra forgalomba állították, majd 1950-ben a Balatoni Hajózási Vállalat tulajdonába adták. A Sió-csatornán felúsztatott gőzöst két társával együtt a BHV siófoki műhelyében alakították át, ekkor kapta a nevét.

Pajtást a tragédia után kiemelték a vízből és 1957-ben átépítették, kétcsavaros motorhajót csináltak belőle, és nevét Siófokra változtatták, majd amikor 1959-ben visszakerült a Dunára, a forgalomban a Dömsöd nevet kapta. 1987-ig szolgált.

Dömsöd hajó Fotó: fortepan

 

Nemzetközi hírű csillagász az egyik túlélő

A balesetet sokan túlélték, ezért Simonné Zákonyi Tünde, a Nők a Balatonért Egyesület akkori elnöke sok-sok apró mozaikból össze is rakta az 1954-es tragédia részleteit. A túlélők között volt az akkor 17 éves Illés Erzsébet is, aki azóta nemzetközi hírű csillagász lett. Úgy emlékezett, már amikor a hajóra felszállt, akkor volt egy baljós előérzete, hogy el fognak süllyedni. Öt évvel ezelőtt, a 60. évfordulóra a balatonfüredma portálnak írt visszaemlékezést:

“Hatvan év után is tisztán emlékszem, ahogy felszálltunk a hajóra, és egyre többen lettünk. Már úgy tele volt a fedélzet, hogy egy gombostűt sem lehetett leejteni közöttünk. Ekkor fogott el a félelem, hogy nem bír el ez a hajó ennyi embert. A felborulástól kezdve azonban nem tudok tisztán visszaemlékezni semmire. Csak halvány, álomszerű foszlányok jelennek meg, hogy hogyan léptem át a fedélzet korlátját, hogyan másztam felfelé a hajó felfordult aljára, hogyan kerültem a mentésünkre érkező vitorlásba, hogyan másztam (ugrottam?) fel a magasan lévő mólóra. Aztán valami nagy kert zöld füvén (a Szívkórház, mint utólag megtudtam) voltunk nagyon sokan – mind csuromvizes ruhában. Valaki odajött, hogy nem fáj-e az arcom (nem fájt). Nem értettem, hogy miről beszél.

Akkor értettem meg, amikor később tükörbe nézve megláttam, hogy csupa piros folt volt az arcom. A hírekből hallottam utána, hogy a fűtő kiengedte a gőzt, hogy fel ne robbanjon a hajó. Ez a gőz csaphatott meg. A pszichológusok kérdéseit (nem sérültem-e lelkileg) sem értettem. Hát élek, mi bajom lenne, mi bajom lehetne? De azt utólag tudtam meg, hogy a fiúk egész éjjel őrt álltak kedves tanárunk, Miszlay István ajtajánál, mert féltek, hogy öngyilkos lesz. Hogyan mondja meg a szülőknek, hogy az ő gyerekeiket nem hozta haza az osztálykirándulásról?

Az egész borzalmas élményt igyekeztem mélyre elsüllyeszteni magamban, amiben segített a tragédia körüli hallgatás. Azt suttogták az emberek, hogy huszonkettőnél sokkal többen haltak meg, hogy a kapitány már az előző utakra sem akart kifutni a hajóval, mert életveszélyesnek találta, de „fentről” valaki leszólt, és ennek a parancsnak engedelmeskedni kellett. Azt is terjesztették – és ez a mai napig tartja magát –, hogy az utasok a fedélzet egyik oldalára tódultak a közelben zajló vitorlásversenyt nézni, ezért borult fel a hajó. Ez azonban nem igaz.”

Olvasd el az akkor 17 éves Farkas Dénes naplóját is az eseményekről: “A hajó kezdett elmerülni, a fedélzeten a tömeg sikoltozott”

2014-ben a balatonfüredi Tagore sétányon állított emlékműnél – a sonline.hu – írása szerint így elevenítette fel a Balaton legnagyobb hajózási tragédiáját Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. akkori vezérigazgatója.

– A Pajtás 1918-ban épült, de először a 2-es számú csavargőzös nevet kapta. Folyami forgalomra szánták, 1945-ig a Dunán szolgált, akkor elsüllyesztették, de ”46-ban már újra vízen volt. Pajtásra 1950-ben keresztelték, népünk nagy vezéréről, az „első számú úttörőről”. A növekvő balatoni forgalomra hivatkozással a Balatonra került, előtte növelték a befogadóképességét. Az átépítetéssel a stabilitása megváltozott, de stabilitási próbát nem végeztek rajta. Labilis a hajó, ezt érezték a rajta szolgáló hajósok, mondogatták is kapitánynak, hogy tegyen róla jelentést, a korszellem azonban mást diktált.Félő volt, hogy aki azzal riogat, hogy felborulhat a Pajtás, azt rémhírterjesztőnek, az ellenséggel lepaktálónak nyilvánítják. A hajó sorsa azonban mégis beteljesedett.

 

„A fejem az iszapba fúródott, éreztem, emberek vannak rajtam”

– Sokáig a Balaton közelébe se tudtam jönni, ma már persze hajóra is szállok – mondta a megemlékezésen a budapesti Csendes Endre.

– Huszonnégyen voltunk sportolók a hajón, én akkor 19 éves. A borulás után a fejem az iszapba fúródott, éreztem, hogy emberek vannak rajtam. Kétszer is fel tudtam jönni a víz felszínére, de mindig lehúztak, belém kapaszkodtak.Az volt az utolsó gondolatom, hogy drága édesanyám egy szem gyerekeként most meg kell halnom. Azután ara emlékszem, hogy a veszprémi kórházban nyomják ki a tüdőmből a vizet. Nem tudom, ki és hogyan húzott ki a vízből. Utána gyakran látogattam a kórházakat, májtályog, meg egyéb más betegségek jöttek elő, nyilván a benyelt víztől, iszaptól. Máig bevillan, hogy egy kislány húzza kétségbeesve a kardigánomat. Meg hogy társaim közül többet a halottak között láttam viszont. Valóban kérték, hogy ne beszéljünk a tragédiáról…

 

Az ávósok a megfélemlítésre figyeltek, a mentésre nem

„Azonnal helyszínre érkeztek az ÁVH ügynökei, a parton állók fényképezőiből kihúzgálták a filmet, megfélemlítették a szemtanúkat, rájuk parancsolva: senkinek sem beszélhetnek arról, amit láttak” – áll a visszaemlékezésben.
Az MTI néhány soros közleményt adott ki a tragédiáról (az szerepelt benne, hogy 185 ember tartózkodott a hajón és 12-en veszítették életüket), majd Rákosi Mátyás hírzárlatot rendelt el.
„Az ávósok a helyszínre érkező közlekedési- postaügyi minisztert is visszatartották, a mentéssel nem foglalkoztak, így valóban csak a vitorlásverseny résztvevői mentettek.” Ma már vitorlások visszaemlékezései is fellelhetők. „Piszkos fekete füst, emberek tömegei a felborult hajó oldalán – írta egyikük. – Borzasztó látvány. Mind többen akartak egy-egy csónakba feljutni, a pánikot csak fokozta, hogy elterjedt: a kazán fel fog robbanni”.

 

„Egy hófehér női ruha úszott elő az oldalára borult Pajtás alól”

– Kalózban indultam Litkey Jánossal, ő volt a kormányos, én a mancsaft – idézte fel a hatvan éve történteket Halmos Lajos, nem mellesleg Halmos Gábornak, a Balatoni Hajózási Zrt. 2014-ben regnáló vezérigazgatójának az édesapja. – Szélcsend volt, a vitorlások csak tötyögtek, mi még nem kaptunk rajtengedélyt, amikor Dolesch Iván, az edzőnk kiabálni kezdett a hangtölcsérébe: felborult a Pajtás, induljunk menteni. Leeresztettük a vitorlákat, a kalózban egy evező van csak, de jó volt erre a célra a mericske is, amivel a vizet mertük a hajótestből. Hat embernél többet nem tudtunk fölvenni, de mindig többen kapaszkodtak fel. Máig az jut eszembe legelőször a tragédiáról, hogy egyszer csak egy hófehér női ruha úszott elő az oldalára borult Pajtás alól. Mint egy menyasszonyi ruha, talán a halál menyasszonyáé?… Életmentő elismerést egyébként soha sem kaptam, de persze nem is ezért csináltam, csináltuk. Tettük, amit tennünk kellett.

Összeállította: Fábos Erika
Fotók: fortepan, wikipedia, sonline.hu

Olvasd el az akkor 17 éves Farkas Dénes naplóját is az eseményekről: “A hajó kezdett elmerülni, a fedélzeten a tömeg sikoltozott”

 

 

 
Millió rózsaszál PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2019. január 28. hétfő, 10:24

Millió rózsaszálat vett a festő,

s végül nyomorban halt meg

A nyolcvanas évek egyik legnépszerűbb magyar slágere mögött még tragikusabb történet húzódik meg, mint gondolnánk.


Szabó Sz. Csaba

Szabó Sz. Csaba

Ez talán ritkábban kerül szóba, de a hetvenes-nyolcvanas években nemcsak apunkos, újhullámos vagy egyéb radikális-szubkulturális csörömpölésben utazó fiatal együtteseknek volt nehéz, illetve gyakorlatilag lehetetlen lemezszerződéshez jutniuk, hanem sokszor az idősebb korosztályt célzó, felforgatás- és politikamentes szórakoztató zenét játszó előadóknak sem adott lehetőséget a monopolhelyzetben lévő, amúgy valami teljesen értelmetlen szocialista üzletpolitikát követő MHV. Jellemző, hogy az ötvenes évek óta működő és roppant népszerű Záray-Vámosi duó debütáló albuma is csak 1977-ben jelenhetett meg, ahogy az is, hogy az első mulatós lemezt, a 3+2 Halvány őszi rózsáját (rajta a felejthetetlen Csipkés kombinéval) is az akkor még a Jugoszláviához tartozó Vajdaságból kellett importálni, mert ebben az időben a hazai popzene tótumfaktumai egyszerűen nem voltak hajlandóak foglalkozni a műfajjal, noha óriási lett volna rá az igény.

Szinte hihetetlen, de még a nyolcvanas évek legnagyobb, legikonikusabb presszópop-slágerének, a Csongrádi Kata által énekelt Millió rózsaszálnak a megjelenését se nagyon támogatta a lemezgyár. A dal először a Magyar Televízióban, a Ki tud többet a Szovjetunióról? című, egészen szürreális vetélkedőben hangzott el 1984-ben, és bár sem az énekesnő, sem a férje, a dalszöveget is jegyző S. Nagy István nem volt megelégedve a felvétellel (állítólag részeg volt az operatőr), mégis akkora sikert aratott a tévénézők körében, hogy végül csak muszáj volt kiadni kislemezen. Az illetékesek persze mindent megtettek, hogy valahogy mégis elsüllyesszék: a Millió rózsaszál eleve csak a B-oldalon kaphatott helyet (az A-oldalra egy békedal, az azóta már méltán elfeledett Ez a föld a miénk került), a kislemezt puritán egyentasakba csomagolták, és semmiféle promócióval nem támogatták meg, mondván: jó, ha el lehet adni belőle 1000 darabot.

Hát, mint azt tudjuk, tévedtek.

A kevéske vagyonát rózsákba ölő festő és a tündöklő primadonna röpke és tragikus szerelmi kalandjáról szóló dal azonnal országos sztárt csinált az addig szakmai mellőzöttségtől szenvedő előadójából, és igazi, mindent letaroló monstrummá nőtt: több mint 100.000 példányban fogyott (ami akkor is hatalmas szám volt), és azóta sem hiányozhat a kívánságműsorok, a falunapok és a lagzizenekarok repertoárjából. Nyilván az sem okoz túl nagy meglepetést senkinek, hogy milyen címmel jelent meg a kizárólag fantasztikus videóklipeket készítő színésznő-énekesnő két évvel későbbi bemutatkozó nagylemeze, illetve az önéletrajza (aki esetleg nem akar kattintani, annak eláruljuk, hogy: Millió rózsaszál).

Szóval Csongrádi Kata neve végleg összeforrt a Millió rózsaszállal, pedig ez egyébként nem is az ő száma volt eredetileg: a zenéjét a balti Burt Bacharach, Raimonds Pauls szerezte, és először a lett Aija Kukule adta elő egy dalversenyen 1981-ben. Ekkor még szó sem volt festőről, rózsákról és szívtelen énekesnőről, színésznőről, ugyanis ezek a motívumok csak a dal egy évvel későbbi orosz feldolgozásban jelentek meg. Az új szöveget a hatvanas évek költőóriása, Andrej Voznyeszenszkij írta, és az egyik legfontosabb orosz nemzeti intézménynek számító, máig elképesztően népszerű Alla Pugacsova énekelte lemezre. Egy ilyen páratlan együttműködésből természetesen nem is születhetett más, csakis egy óriási sláger, és hamarosan Million Alih Rozt fütyülte mindenki Leningrádtól Kamcsatkáig az egész Szovjetunióban, sőt még azon is túl.

A dal szövege (pár apróbb részlettől eltekintve) nagyjából ugyanaz, mint amit S. Nagy István magyarításában is ismerünk: a festő beleszeret egy híres színésznőbe, és hogy lenyűgözze, eladja a házát és a képeit, az értük kapott pénzből pedig valóságos rózsatengert varázsol imádottja ablaka alá. Egy rövid liezon erejéig össze is jönnek (bár ez így konkrétan nem hangzik el, de valószínűleg szex is van, úgyhogy mindenképpen megérte!), ám a nő, micsoda meglepetés, inkább a színpadot választja a hervadt virágok és az ágrólszakadt képzőművész helyett.

Kicsit bugyuta, kicsit szentimentális történet ez, ami talán egy kilencvenes évek eleji telenovellából sem lógna ki; de még az is lehet, hogy igaz. Vagy valami igaz belőle. Annyi mindenesetre biztos, hogy Voznyeszenszkij egy ismert anekdota alapján írta a dalszöveget.

NIKO PIROSZMANI PORTRÉJA 1916-BÓL (FORRÁS: WIKIPEDIA)

Ennek az egyik főszereplője Niko Piroszmani (vagy Piroszmanisvili, esetleg Piroszma­nasvili) grúz naiv festő, aki a századforduló környékén élt és alkotott. Piroszmani, ha messziről, kicsit hunyorítva nézzük, lehetne mondjuk Grúzia válasza Csontváryra, de hát aligha ismerte ő Csontváryt, vagy bárki mást a kortársai közül; 1862-ben született paraszti családban egy apró, jelentéktelen faluban és a legmélyebb nyomorban, amelyből aztán egész életében nem sikerült kitörnie. Korán árvaságra jutott, formális oktatásban soha nem részesült, nemhogy festeni, de még írni és olvasni is magától tanult meg.  Gyerekkorában birkapásztorként és házicselédként is dolgozott, majd a pezsgő művészeti életéről is ismert Tbilisziben (amit akkor még úgy hívtak, hogy Tiflisz) próbált szerencsét, ahol volt kalauz, vagonfékező, piaci árus, valamint gyakorló alkoholista, és persze festett, amennyit csak tudott.

NIKO PIROSZMANI: FÉRFI SZAMÁRON (FORRÁS: WIKIPEDIA)

Igaz, legtöbbször megrendelésre, és hát nem éppen vatikáni mennyezetfreskókat; kocsmák falát dekorálta, cégéreket, útjelző táblákat, jobb esetben portrékat készített, gyakran szó szerint az éhhalál szélén tengődve. Az is előfordult, hogy saját maga által előállított festéket használt, mert másra nem volt pénze. Hétköznapi, falusi életképeket megörökítő, egyszerre varázslatosan meseszerű és reménytelenül komorfestményeinek ugyan egy idő után lett némi kultusza, de igazán sehol nem találta a helyét; a hivatásos művészek és a kényes műértők azért nem mindig vették komolyan ezeket a látszólag primitív gyerekrajzokat, természetes közegében, a kocsisok, parasztok, kofák, utcalányok és kocsmárosok világában pedig végképp hiába várt volna valami komoly szakmai elismerésre.

NIKO PIROSZMANI: TATÁR GYÜMÖLCSÁRUS (FORRÁS: WIKIPEDIA)

Niko Piroszmani meglehetősen nyomasztó életének legboldogabb napja minden bizonnyal az lehetett, amikor először látta fellépni Tbilisziben a gyönyörű francia színésznőt, Margaritát, vagyis Marguerite de Sevres-t, akibe azonnal és reménytelenül beleszeretett; hogy ez 1905-ben vagy 1909-ben történt, az nem teljesen egyértelmű, de valószínűleg az utóbbi a helyes dátum. A történet folytatása több verzióban is ismert. A legnépszerűbb és legromantikusabb változat szerint a férfi egy szép reggelen (épp a saját születésnapján!) több kordényi, a szivárvány minden színében pompázó virághalommal (tehát nem csak rózsával, és azért nem egymillióval) borította be Tbiliszi főutcáját a művésznő szállása előtt, majd türelmesen várt.

EGY FOTÓ, AMI TALÁN MARGUERITE DE SEVRES-T ÁBRÁZOLJA (FORRÁS: KRUKZZABIEJGORY.WORDPRESS.COM)

Az átható virágillatra ébredő Marguerite kinézett az ablakon, ragyogó mosollyal nyugtázta a látványt, majd szépen felöltözött, kisétált az utcára, és szájon csókolta a szokásosnál is sápadtabbnak és ösztövérebbnek tűnő festőt, míg a járókelők meghatódottan figyelték a bájos jelenetet. De a csoda sajnos elmaradt. A színésznőt hívta a színpad, így hamarosan továbbutazott, Piroszmani pedig egyre rosszabb állapotba került, utolsó éveiben gyakorlatilag hajléktanként tengődött, és egy lépcső alatt húzta meg magát. Segítséget nem fogadott el senkitől. 1918-ban, 55 éves korában halt meg; talán az éhezés vitte el, talán a mája mondta fel a szolgálatot, de az is lehet, hogy megfagyott a hideg éjszakában. Vagy mind egyszerre. Sírjának pontos helye a mai napig ismeretlen.

NIKO PIROSZMANI: MARGARITA (FORRÁS: WIKIPEDIA)

Életművét két évvel később kezdték felfedezni, és azóta már az egyik legismertebb és legjelentősebb grúz festőnek számít a világon. Párizstól Bécsen és Isztambulon át Tokióig a világ számos nagyvárosában volt posztumusz kiállítása, Tbilisziben szobrotemeltek a tiszteletére, rajongói közé tartozott Picasso, életéről több játékfilm is készült (nemcsak hazájában), és az ő portréja szerepel az egyik grúz papírpénzen is. Egy festménye pár éve másfél millió dollárért cserélt gazdát.

De hogy valami tényleg szívderítő is jusson a végére, inkább hallgassuk meg a Millió rózsaszál kismillió feldolgozása közül a legemlékezetesebbet (mármint a Csongárdi Kata-verziót leszámítva, természetesen!), a Miljoona ruusuát, amelyet egy idős finn hölgy, bizonyos Vera Telenius énekelt el 1984-ben, és amelynek nem csak a hangszerelése, hanem a videója is maximálisan kiállta az idő próbáját.

forrás: Csongrádi Kata: Millió rózsaszál/almavarybabary.tumblr.com

 

 

LAST_UPDATED2
 
Márianosztrai fegyházképek (1987) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2019. január 10. csütörtök, 07:42

URBÁN TAMÁS KÉPEI A MÁRIANOSZTRAI FEGYHÁZ ÉS BÖRTÖNBŐL (1987)

2018. február 11. • Mai Manó Ház

1989. január 27-én kiállításom nyílt „A rácson túl" címmel az Ernst Múzeumban, a magyarországi börtönökben készített fotóimból. A nyolcvanas években nem volt divat újságírónak, fotográfusnak a rácson túlról tudósítani, igaz, lehetőséget sem nagyon kaphattak. A börtönök világa a politika tabutémái közé tartozott, a droggal, a prostitúcióval együtt. Évekbe telt, amíg az Ifjúsági Magazinnak Tökölön készült anyagom után, bejártam, bejárhattam szinte valamennyi büntetés-végrehajtási intézetet Magyarországon. A végén már heteket töltöttem egy-egy börtönben. Aludtam az intézetek vendégszobáiban, az igazgató irodájában, de előfordult, hogy a kapun kívül, az autómban vártam az ébresztő időpontját. 
A reggeli zárkanyitásnál, létszámellenőrzésnél már én is ott álltam sötétkék overallomban, fényképezőgéppel a vállamon, s amikor az elítéltek indultak a munkahelyükre, mentem én is velük. Velük tanultam a székláb készítést, a seprűkötést, a kötélfonást, a műanyag zacskó- ragasztás technikáját és általában mindent, amire az intézetek mellett működő ipari létesítményekben lehetőség volt. Egyedül a futball-labda varrás nem ment, pedig Európa szerte híresek voltak a Márianosztrán varrt labdák! […] 
1989 januárjában, a börtönfotóimból rendezett kiállításom megnyitóján, még nem lehettem biztos benne, hogy nem jön valaki valahonnan, aki az utolsó pillanatban kiteszi a ZÁRVA táblát. Volt részem korábban hasonlóban. Témáim (abortusz, egészségügy,ifjúságvédelem, kábítószer, bűnözés) egyike sem a kongresszusi célkitűzések megvalósítását szolgálta. 
Aztán úgy alakult, hogy a kiállítással én magam zártam le egy korszakot, egy korszakomat. – írta Urbán Tamás - a Fortepan első és ezidáig egyetlen ösztöndíjasa a márianosztrai börtönben készített képeiről.

Fotó: Urbán Tamás: Márianosztrai Fegyház és Börtön udvara, 1987 © Fortepan/Urbán Tamás

Urbán Tamás - a Fortepan első és ezidáig egyetlen ösztöndíjasa - Szatmárnémetiben született 1945. július 6-án. Debrecenben érettségizett 1964-ben, ezután szüleivel Budapestre költöztek. Mivel már gimnazista korában érdekelte a hang és a kép kapcsolata, ezért a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett hangmérnöknek, de számára túl sok volt az elméleti óra a gyakorlathoz képest, ezért tanulmányait nem fejezte be. 15 évesen már cikkei jelentek meg a Pajtás újságban és néhány fotója a Hajdú-Bihari Naplóban. A fővárosban a Magyar Ifjúság szerkesztőségébe járt be, itt Kotroczó István hatására – saját szavaival – „beleszerelmesedett” a fényképezésbe. 1969-ben felvették a Pest Megyei Hírlaphoz, majd az Ifjúsági Magazinnál helyezkedett el. Közben elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát Keleti Éva és Féner Tamás tanítványaként. Húsz éven keresztül fiatalok között élt, dolgozott, ezért alkalma volt látni a 70-es évek elejének sokrétű ifjúsági problémáit: a téma a sajtóban addig alig jelenhetett meg. Mégis azon kevesek közül való, akik már a szocializmus idején is megmutathatták a társadalom, a rendszer negatív oldalait. Így készíthetett fotósorozatot az abortuszról, az aszódi javítóintézetről, a kábítószeres fiatalokról, a börtönökről, a halálos balesetekről, a mentőkről, s mindenkiről, aki a társadalmi lét perifériájára került. Képei többek, mint egyszerű eseményfotók vagy dokumentációk.

Fotó: Urbán Tamás: Márianosztrai Fegyház és Börtön zárka. Az asztalnál Urbán Tamás fotóriporter, 1987 © Fortepan/Urbán Tamás

„Az az elvem, hogy nincs megcsinálhatatlan kép. Minden csak idő kérdése. A börtönökkel kapcsolatban például az volt a szerencsém, hogy a nyolcvanas évek közepén akartak indítani egy könyvsorozatot a témában. Egy kötet készült el, a márianosztrai. Én viszont nem hagytam abba a fényképezést, továbbra is jártam a börtönöket. […] Egy idő után megtanultam, ha azzal megyek oda bárkihez, hogy hadd csináljak egy képet, akkor egészen biztosan azt fogja mondani, hogy nem. Képzeld el, tíz éve ül már, és végre egyszer azt mondhatja: nem. Természetes dolog. Ezért azt csináltam, hogy az első napon elő sem vettem a fényképezőgépet. Kivártam, hogy megszokják a jelenlétemet, és a végén már ők szóltak, hogy csináljak képet. Megcsináltam. Onnantól kezdve pedig már magától ment a dolog. Ismerősként kezeltek, megkínáltak dobival ("túladagolt" tea - a szerk.), persze lehet, hogy előtte belehugyoztak, de a lényeg az volt, hogy nem zavarta őket a jelenlétem, talán még örültek is neki. Egy börtönben ugyanis mindennek örülnek, ami valamelyest az otthoni életet idézi.” – nyilatkozta 1999-ben a fotográfus a Magyar Narancsnak. 
Mai bejegyzésünkben Urbán Tamás börtönképeiből válogatunk, melyek Márianosztrán készültek. A képre kattintva találod a galériát!

 

 

(forrás: fortepan.humagyarnarancs.huw3.osaarchivum.org)

A téves azonosítás miatt ártatlanul elítélt rabok portréiból ITT, egy orosz börtön életfogytiglanra ítélt rabjairól ITT, a szegedi Csillagbörtön tetovált lakóiról készített sorozatból pedig ITT találsz egy válogatást

LAST_UPDATED2
 
BRFK helyszínelés (1956-1964) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2019. január 10. csütörtök, 07:39

VÁLOGATÁS A BRFK HELYSZÍNELŐINEK FELKAVARÓ FELVÉTELEIBŐL (1956-1964)

2017. május 21. • Mai Manó Ház

A helyszínelők objektív bizonyítékokat szolgáltatnak az igazságszolgáltatás számára, munkájuk kiemelten fontos, hiszen képeiket bizonyítékok gyűjtésére, bűnügyi helyszínek rögzítésére, gyanúsítottak azonosítására, elfogásuk elősegítésére és az események tudósítására is használják. Az első magyar rendőrségi helyszínelő felvételeket 156 évvel ezelőtt Gróf Teleki László (1811–1861) politikus halálának helyszínén készítették. 
A XX. század elején Oroszországban E. F. Burinszkij ((1849-1912)) dolgozta ki a kriminalisztikai szakértői vélemény tudományos alapjait és ő alkalmazta először az okmányok fényképezés segítségével történő speciális vizsgálatát és a tárgyi bizonyítékok fényképfelvétellel rögzítését, emiatt őt a bűnügyi fényképezés megalapítójának is tekintik. 
Az 1881-ben alapított Budapesti Magyar Királyi Államrendőrség – amit napjainkban már BRFK-ként ismerünk – már 1890-ben fényképes nyilvántartást készített a nemzetközi zsebmetszőkről, 1909-ben országossá fejlesztett – bűnügyi nyilvántartása már több, mint 75 000 személy adatait, illetve majd 11 000 személy kb. 65 000 fényképét tartalmazta. 
A BRFK helyszínelőinek évtizedekkel ezelőtt készült felvételeit - amelyekből több tízezer negatívkockát őriz Budapest Főváros Levéltára - tavaly óta a Fortepanon is megtekinthetjük.

Fotó: BRFK Hivatala Bűnügyi Technikai Osztály, 1963 
© Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU.BFL.XV.19.c.10

A Budapesti Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Technikai Osztályának képein budapesti (ön)gyilkosságok, rablások, betörések és politikai bűncselekmények áldozatai, tanúi, és helyszínei tűnnek fel. Ezek a képek megdöbbentő nyerseséggel és őszinteséggel rántanak be minket a „létező szocializmus” tereibe és élethelyzeteibe. Brutális szókimondással beszélnek arról, amiről olyan kevés képünk van. Igazi szociofotók ezek, kegyetlenek és szárazak. 
Időben 1956 és 1964 között járunk, ez tehát a Kádár korszak első hét évének bűnügyi lenyomata.  

 

 

(forrás: fortepan.humagyarmuzeumok.huKriminalisztikai alapismeretekindex.hu)

Leslie Jones bostoni fotóriporter 1930-as években készített bűnügyi és baleseti helyszínelő képeiből ITT találsz egy válogatást.

 
Aszódi fiúnevelő intézet (1973) PDF Nyomtatás E-mail
Írta: Jenő   
2019. január 10. csütörtök, 07:35

URBÁN TAMÁS KÉPEI AZ ASZÓDI FIÚNEVELŐ INTÉZET LAKÓIRÓL (1973)

2017. január 08. • Mai Manó Ház

Urbán Tamás Szatmárnémetiben született 1945. július 6-án. Debrecenben érettségizett 1964-ben, ezután szüleivel Budapestre költöztek. Mivel már gimnazista korában érdekelte a hang és a kép kapcsolata, ezért a Budapesti Műszaki Egyetemre jelentkezett hangmérnöknek, de számára túl sok volt az elméleti óra a gyakorlathoz képest, ezért tanulmányait nem fejezte be. 15 évesen már cikkei jelentek meg a Pajtás újságban és néhány fotója a Hajdú-Bihari Naplóban. A fővárosban a Magyar Ifjúság szerkesztőségébe járt be, itt Kotroczó István hatására – saját szavaival – „beleszerelmesedett” a fényképezésbe. 1969-ben felvették a Pest Megyei Hírlaphoz, majd az Ifjúsági Magazinnál helyezkedett el. Közben elvégezte a MÚOSZ Újságíró Iskola fotóriporter szakát Keleti Éva és Féner Tamás tanítványaként. Húsz éven keresztül fiatalok között élt, dolgozott, ezért alkalma volt látni a 70-es évek elejének sokrétű ifjúsági problémáit: a téma a sajtóban addig alig jelenhetett meg. Mégis azon kevesek közül való, akik már a szocializmus idején is megmutathatták a társadalom, a rendszer negatív oldalait. Így készíthetett fotósorozatot az abortuszról, az aszódi javítóintézetről, a kábítószeres fiatalokról, a börtönökről, a halálos balesetekről, a mentőkről, s mindenkiről, aki a társadalmi lét perifériájára került. Képei többek, mint egyszerű eseményfotók vagy dokumentációk.

Fotó: Urbán Tamás: Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézetének udvara, Aszód, 1973 © fortepan.hu

Diplomamunkáját az aszódi nevelőintézetben élő fiatalok életéről készítette; helyben be is mutatták a kiállítást, de nagyobb nyilvánosságot „politikai” okokból csak nagy küzdelmek után kaphatott. Alkotói módszeréről így vallott az egyik interjúban: „Azokat az anyagaimat, amiket komolynak tartok, Nikon FM2-vel és egy 35 milliméteres objektívvel fényképeztem. Soha nem használtam vakut, sem nagyobb látószöget vagy teleobjektívet és nem nyúltam bele a képekbe." 
Az aszódi Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő intézetében készült sorozatról, melyet 1973-ban fényképezett (bár a fortepan oldalán 1974-et jelölnek), így mesél a fotográfus: 
„A vizsgamunkának 1973-ban, az aszódi nevelőintézet életét dolgoztam fel. Az Ifjúsági Magazinnak köszönhetően sikerült engedélyt szereznem, hogy bemehessek fotózni. Nem voltam ott állandóan, de jó két vagy három hónapon keresztül, hetente több alkalommal is kimentem, szerencsére mindig hagytak fényképezni. A vizsgamunkából jött létre az első kiállításom, amit Keleti Éva nyitott meg. A megnyitója végén hozzátette, hogy természetesen a képeket majd másutt is látni lehet. Ekkor megszólalt az aktuális minisztérium képviselője, bocsánat, hogy közbevág, de nem járul hozzá, hogy nyilvános helyen is bemutassák, ez a kiállítás ebből az épületből nem mehet el. A kiállítás képeit ott helyben lefoglalták, és azóta is ott porosodik a nevelőintézet pincéjében. Keleti Éváék ebbe nem akartak belenyugodni, egészen Aczél Györgyig elmentek, hogy engedélyezze a képek bemutatását, erre Aczél megkérdezte a minisztériumot, ők pedig újra azt mondták, hogy nem.”

Fotó: Urbán Tamás: Művelődésügyi Minisztérium 2. sz. Fiúnevelő Intézet, orvosi rendelő,, Aszód, 1973 © fortepan.hu

"1978-ban, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója első kiállítására mégis ezeket a képeket vittem el, akkor már nem érdekelt, hogy mit mondanak. Ezelőtt hat vagy nyolc évvel valamiért el kellett mennem a nevelőintézetbe. Az igazgató nagyon szívélyesen fogadott, és amikor beléptem a titkárság ajtaján, a falon megláttam azt a másfél méteres kiállítási fényképemet, amelyikkel a kiállítás indult."

A galériára kattintva Urbán Tamás sorozatának további képeit találod.

 

 

Galéria (18 fotó)

(forrás: urbantamas.hufortepan.hu)

A tetovált férfiakról készített válogatásunkat ITT, a női tetováltakat ábrázoló képekből pedig ITT találsz egy összeállítást.

 
<< Első < Előző 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Következő > Utolsó >>

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL