Payday Loans

Keresés

Mikszáth Kálmán: A VÉN GAZEMBER PDF Nyomtatás E-mail
Az én internetes könyvtáram
2010. május 17. hétfő, 10:16

A vén gazember

1.

Mikszáth Kálmán
A vén gazember
http://mek.oszk.hu/00900/00913/

ISMERTETŐ

A kisregény Mikszáth nagy műveinek sorába tartozik, mintegy a Szent Péter esernyője párdarabja, ha az irodalomtörténet meg is feledkezett róla. Látszólag ugyan ez is habkönnyű, könnyes-mosolyos história egy vén kasznárról, aki egész életén keresztül orcátlanul lopja gazdája, az Inokay bárók könnyelmű-kártyás utódjának gazdaságát, hogy azután végrendeletében a hatalmasra duzzadt vagyonát immáron koldusbotra jutott ura gyermekeire hagyja, ám a kisregénynek legfeljebb felszínét alkotja ez a hihetetlen és az író által elhitetni nem is nagyon kívánt adoma, a mű mélyebb rétegei egészen másról szólnak. Mindenekelőtt arról, hogy pénz és tisztesség összeférhetetlenek, hogy a századvég társadalmi berendezkedése torz és elviselhetetlen, hogy az úri becsület nem egyéb arcátlan hazugságnál, hogy szépség, jóság, igazság csak a mesében létezik, csak a költészetben, csak az álomban. A kisregény hasonlíthatatlan szépségét éppen az adja, hogy Mikszáth minderről közvetlenül szinte szót sem ejt, mindezt csak sugallja, érintőlegesen érzékelteti, s épp ezáltal költészet és valóság varázsos ellenpontjátékát valósítja meg.

Forrás: Legeza Ilona könyvismertetői
http://legeza.oszk.hu

*

A vén gazember

fekete-fehér magyar-német filmdráma, 95 perc, 1932

rendező: Heinz Hille
író: Mikszáth Kálmán
forgatókönyvíró: Harsányi Zsolt, Emeric Pressburger
zeneszerző: Buder Ernő
operatőr: Eiben István, Somkúti István, Karl Puth
vágó: Hajós Ernő

szereplő(k):
Táray Ferenc (Inokay Kornél báró)
Sugár Károly (Borly Gáspár)
Bársony Rózsi (Mária, Inokay lánya)
Cs. Aczél Ilona (Inokay felesége)
Halmay Tibor (Balassa gróf)
Ilosvay Gusztáv (Borly Gáspár unokája)


A vagyonát könnyelműen tékozló Inokay báró intézőjéről, Borly Gáspárról - akit a háta mögött "vén gazembernek" neveznek - az a hír járja, hogy évek óta lopja a bárói családot és nagy vagyont halmozott fel. Hazatér a Bécsben nevelkedett Inokay Mária baronesse, akit Balassa grófnak szánnak. Mária azonban gyermekkori játszópajtását, Borly Gáspár unokáját szereti. Az öreg Borlyra végül rábizonyítják a lopást, de végrendeletéből kiderül, hogy csak megmentette, amit lehetett, s miden elsikkasztott értéket Máriára hagyott. Ezek után semmi sem állhat a korábban reménytelennek tűnő szerelem útjába.

https://www.youtube.com/watch?v=zJKRqPUeYaE

 

3. Magyar Rádió

Rádiószínház
A vén gazember I-V.rész
Mikszáth Kálmán regényét rádióra alkalmazta és rendezte: Solymosi Ottó
Szereposztás:
Az író - Kállai Ferenc, Borly Gáspár - Páger Antal, László, az unokája - Mihályi Győző, Inokay báró - Gábor Miklós, Mária, a leánya - Básti Juli, Disznóssy lakatosmester - Horváth József
A felvételt Varga Károly és Nyíreő Zsuzsa készítette
Zenei munkatárs: Troszt Margit
Dramaturg: Vágó Péter (1985)

http://www.magyarvagyok.com/konyvtar/A-Ven-Gazember-19005/

LAST_UPDATED2