Payday Loans

Keresés

A legújabb

Magyarok a Regátban
Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2018. április 10. kedd, 08:43

BUKAREST

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (3. rész)

MAGYAROK A REGÁTBAN – XIX. SZÁZADI HÍRLAPOK TÜKRÉBEN (3. RÉSZ)

A továbbiakban Koós Ferenc a budapesti Hazánk s a Külföld számára küld értékes tudósításokat.

Magyarok a Regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (2. rész)

MAGYAROK A REGÁTBAN – XIX. SZÁZADI HÍRLAPOK TÜKRÉBEN (2. RÉSZ)

Közben Koós Ferenc folytatja az Ország Tükre című laphoz intézett levelezését, melyből álljon itt néhány jellegzetes rész: „A rabszolga cigányok szabaddá tétetvén – írja 1864. május 21-én – tömegesen vonultak ki a bojár udvarokból, hol eladdig ingyen munkát voltak kénytelenek végezni.

Magyarok a regátban – XIX. századi hírlapok tükrében (1. rész)

MAGYAROK A REGÁTBAN – XIX. SZÁZADI HÍRLAPOK TÜKRÉBEN (1. RÉSZ)

Románia déli vidékére, az egykor Regátnak nevezett országrészbe kivándorolt erdélyi magyarok élettörténetének igen gazdag irodalma áll az érdeklődő rendelkezésére. A bukaresti magyar református egyház, valamint a magyar nyelvű oktatás 200. évfordulója fontos alkalom arra, hogy ismételten előtérbe kerüljön – ezúttal a korabeli hírlapok adathalmaza alapján – a regáti vidékekre telepedett egykori magyarok tevékenységének sokszínűsége, gazdagsága, változatossága, a sikerekkel, örömökkel s néha kudarcokkal egyetemben.

Csiki László: Titkos fegyverek

CSIKI LÁSZLÓ: TITKOS FEGYVEREK

Bukarestbe rengeteg erdélyi magyar ment munkát keresni az elmúlt pár száz évben. A 19–20. század fordulóján úgy emlegették a várost, mint ahol Budapest után a legtöbb magyar él. Sokan közülük ott is ragadtak, beolvadtak az idegen környezetbe... Sok szomorú regény témája lehetne az ottani, többnyire már csak családnevükben magyar emberek sorsa.

Szórvány a négyzeten

SZÓRVÁNY A NÉGYZETEN

Bár a bukaresti Ady Endre Elméleti Gimnázium magán hordozza a magyar szórványiskolák szinte valamennyi jellemzőjét, mégis családias hangulatot, minőségi nevelést biztosít a közel háromszáz diák számára. A bukaresti magyar nyelvű oktatás idén fennállása 200. évfordulóját ünnepli.

Bukaresti magyarság: szórvány a négyzeten

BUKARESTI MAGYARSÁG: SZÓRVÁNY A NÉGYZETEN

Állandó tanerő- és létszámhiánnyal viaskodunk, az anyagi nehézségeinkről nem is beszélve: minden támogatásért keményen meg kell harcolni. Ennek ellenére optimisták vagyunk – sorolja Bencze Mihály igazgató, amikor a bukaresti Ady Endre Elméleti Gimnázium legégetőbb gondjairól faggatjuk.