szerző:
hvg.hu
Összeomlani látszik a globális használtruha-kereskedelem, épp azért, mert egyre nagyobb a felesleg. Magyarország a kilencedik legnagyobb importőr.

Ugyan globálisan négymilliárd dolláros a használt ruhák piaca, óriási bajban lehet ez az üzletág – olvasható az e heti HVG Gazdaság rovatában. Már jól látszik: a 2014 óta tartó visszaesés nem csak néhány év negatív kilengése, hanem komoly trendforduló.

Ennek egyik fő oka az, hogy a nemzetközi használtruha-forgalom kétharmadát felvevő Afrika korlátozni kezdte a behozatalt. És nincs vége: hat fekete-afrikai ország például 2019-től teljesen meg fogja tiltani a használt ruhák és cipők importálását, hogy támogassák a saját iparukat.

A hivatalos magyarázat szerint a bálás piacok és boltok miatt munkahelyek százezrei szűntek meg. Sokan azonban úgy látják: infrastruktúra, jó alapanyag és szakképzett munkaerő nélkül nincs értelme a textilipar felélesztéséről beszélni. Ráadásul sokan vannak, akik csak olcsón tudnak vásárolni: Fekete-Afrika lakosságának 80 százaléka használt ruhát hord.

A másodkézből öltözködésnek van gazdasági észszerűsége: a láncban majdnem mindenki nyer. Igaz, a segélyszervezeteknek leadott ruhák maximum ötöde jut el a rászorulókhoz ingyen, a többit kereskedők veszik meg. Magyarországra tavaly 18 milliárd forint értékben hoztak be használt ruhákat, ezzel világszinten a kilencedik helyen állunk.

Részletek az e heti HVG Gazdaság rovatában.