Payday Loans

Keresés

A legújabb

Elhunyt egy legendás grafikus PDF Nyomtatás E-mail
Jövőrontó közelmúlt

Nem élt budai villában –

elhunyt

egy “elfelejtett” rendszerváltó,

Bokros Péter,

a legendás Inconnu Csoport grafikusa

Elhunyt Bokros Péter, a legendás rendszerváltó művészcsoport, az Inconnu Csoport alapítója. Bokros az igazi antikommunisták, a valódi rendszerváltók egyike volt. Barátja, harcostársa, Molnár Tamás szerint szinte “nyomorogva ment” el. Portálunk is írt arról, hogy mindenképpen támogatni kellene azokat a rendszerváltókat, akik ma is nélkülöznek,  mert az MSZMP-vel szembemenve mindenüket elveszítették a Kádár-diktatúrában. Reméljük, ez a tragikus esemény elindít valamit.

„Meghalt Bokros Péter, Petya a grafikus, a Táltos, a Hókuszpók, a bátor EMBER, aki mindenkin azonnal és önzetlenül segített.

Ő volt az, aki feláldozta a teljes életét a hazáért, de még csak egy >köszönöm<-öt sem kapott érte, szinte nyomorogva ment el. Szégyellheti magát Magyarország!

Barátaid szívében emléked Örökké él! Jó volt veled, Te voltál a jobbik énem! Odaát találkozunk!” – tudatta a szomorú hírt Molnár Tamás, a legendás Inconnu Csoport alapítótagja. Bokros Péter nem szerepelt túl sokat a tévében, nem lett politikus, nem kapott kitüntetéseket, nem lett milliomos, de azon radikális rendszerváltók közé tartozott, akiket ma is megbecsülés övez abban a sajnálatosan szűk körben, akik nyitott szemmel járnak Magyarországon.

Az Inconnu Csoportot Bokros Péter, Molnár Tamás és Csécsey Mihály alapították, eleinte Szolnokon működtek, de később felüldözték őket Budapestre, a vidéki városban teljesen ellehetetlenítette őket a rendőri zaklatás. Az állambiztonság természetesen már a kezdetektől fogva megfigyelte őket, “Amatőrök” fedőnéven indítottak ellenük akciót, erről az azóta sajnos elhunyt Modor Ádám írt bővebben, több cikket, tanulmányt még a Hamvas Intézet kutatójaként, a Magyar Nemzet újságírójaként. A fővárosban Bokros Péterék több rendszerváltó, rendőri ellenreakciót kiváltó akcióban összedolgoztak a szamizdatosokkal, és baráti kapcsolatba kerültek a legendás, a megalkuvást elutasító, valódi antikommunista Krassó Györggyel.

Megfigyelve, Bokros Péter alkotása / Forrás: ÁBTL

Megfigyelve, Bokros Péter alkotása / Forrás: ÁBTL

1988-ban felállították a rákoskeresztúri köztemető 301-es parcellájában az ott jeltelen sírokba eltemetett ötvenhatos mártírok emlékére megfaragott első „őskopjafát”. Ez szimbolikus lépés volt abban az országban, amelyben nem szabadott kimondani Nagy Imre és mártírtársainak nevét. 1989-ben Nagy Imréék újratemetésére további 300 kopjafát állítottak fel, majd Krassóékkal együtt szomorúan látták, hogy a rendszerváltás egészen máshogyan alakul, mint ahogyan várták. Ez már a reformkommunisták, a békés átmenet, a hatalomátmentés és a gazdasági, politikai alkuk időszaka volt.

Maga Bokros Péter egy interjúban így beszélt erről:

„Krassó György szeretett volna egy külön megemlékezést csinálni a Hősök terén, mert neki az volt a véleménye, ami egyébként az egész Inconnu Csoporté: Nagy Imrét a kommunisták azért temetik újra, hogy ezzel bűneiket megpróbálják helyrehozni. Krassó Gyuri lakásán röplapokat gyártottunk, amikor megjelent az amerikai követség egyik alkalmazottja, és üvöltve közölte, hogy

»Krassó Úr, Ön holnap ezt a független megemlékezést nem csinálhatja meg!«.

Sarkon fordult, és kiment. Mi meg meredten ültünk a helyünkön, és egyszerre mondtuk ki: csöbörből vödörbe kerültünk. Döbbenten tapasztaltuk azt, hogy az amerikaiak átvették a hatalmat, ami azóta is az övék. Végül Krassó Gyurival megcsináltuk ezt a független megemlékezést, sőt a temetőbe is szerveztünk csoportokat […]. Azonban kiderült, hogy a titkosszolgálat a temetőt teljesen lezárta, oda csak buszokkal lehetett bemenni és azoknak, akik az ő embereik voltak […] Ezután mi, az Inconnu Csoport tagjai fel is függesztettük tevékenységünket.”

Lejáratás és bomlasztás

Lejáratás és bomlasztás

Laczik Erika rendszerváltó-újságíró is megemlékezett erről az aljas, szomorú pillanatról dokumentumfilmünkben (Lejáratás és bomlasztás): „Ők csináltak a 301 kopjafát és ők nem kaptak meghívót…

Néztük, hogy a spiclik meg ott vannak fent a buszon, mi meg ott lent álltunk a Hősök terén.”

(A film ezen az oldalon megnézhető). 

NEM ŐK KERÜLTEK A PARLAMENTBE…

Krassó Györgynek és az Inconnu Csoportnak nem jutott hely a rendszerváltás „kerekasztalánál”, a radikális, valódi változást, a kommunista bűnösök megbüntetését, elszámoltatását követelő embereket következetesen kiszorították mindenhonnan.

Tudjuk, Krassó György szervezete végül feladta a küzdelmet, meghalt, és így nem kellett végignéznie, ahogyan már 1994-ben visszatértek a kommunisták, az egykori pufajkás, és a legújabb információk szerint hálózati ember Horn Gyula vezetésével.

Amíg a sajtó és a történészi szakmában jó kapcsolatokkal rendelkező „élszamizdatosok” történetét sokan feldolgozták, az Inconnu Csoport és Krassó neve lassan feledésbe merült, hiába tettek néhányan sokat azért, hogy ez ne történhessen meg.

Bokros Péter a jobb szélen /Fotó: Facebook/Molnár Tamás

Bokros Péter a jobb szélen /Fotó: Facebook/Molnár Tamás

A Pesti Srácok szerkesztőségét most vasárnap Jakab Lajos szamizdatos, Bokros barátja tájékoztatta a tragikus hírről. A grafikus tervezte Jakab illegális kiadójának, az Áramlat kiadványainak a borítóit.

Jakab Lajos idén levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek, amelyben azt kérte, ha lehet, terjesszék ki az ötvenhatos hősöknek járó nyugdíj-kiegészítést azokra a rendszerváltókra, akik rászorulnak. Cikket írtunk erről, még Lázár Jánost is megkérdeztük, tettek-e már lépéseket ebben az ügyben.

Akkor nem beszéltünk Bokros Péterről, de Molnár Tamás sorai szerint neki is szüksége lehetett volna erre a teljességgel megérdemelt támogatásra.

Nem kapta meg, nem hallgathatjuk el, hogy Jakab egyelőre nem kapott választ felvetésére, annak ellenére, hogy levelét több hete már másodszor is elküldte a miniszterelnökségnek. Talán most észbe kapnak az illetékesek, hogy a reformkommunisták támogatása mellett talán juthatna valami kis reflektorfény azoknak, akik mindenüket kockára tették a hatvanas, hetvenes, nyolcvanas években. Akiket nem az MSZMP-ből, hanem az állásukból raktak ki, és akik később is körön kívülinek számítottak, mivel nem voltak hajlandóak a külön-alkukra.

Akik éppen ezért nem számíthatnak normális nyugdíjra. Ahogyan a most elhunyt Bokros Péter sem.

Vezető kép: Facebook/Molnár Tamás

 

Jenő Nagy ·
Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Tisztelt Orbán Viktor Úr!

A saját jogon járó

nemzeti helytállásért pótlék

elismeréséről...Bővebben

 

14 COMMENTS

  1. Feher Zsolt

    2017-12-17 at 18:53

    Hät ez igaz sok embert aki nem tülekedett verte a mellet elfelejtettek. Aki meg gätlästalanul tolakodott lsd havas azt meg istenitettek. Jo lenne ha mär lenne arra is penz hogy a keves nyugdijjal tengödö igazi szürke hösöket is segitsük. A gyilkosoknak csak evek mulva vontäk meg a kiemelt nyugdijjät ugye?? Erre oda kene figyelni!!!

    • Gáspár Anett

      2017-12-17 at 19:44

      A ” hálózatok” még működnek, ezerrel.
      Maga Kövér jegyezte meg, hogy több szinten gáncsolják a kormány döntéseinek végrehajtását, legyen az megnyert pályázati pénz ki nem utalása, visszatartása, főleg, ha nemzetgazdaságilag stratégiai projektről van szó. Orbánék megint elmulasztották kitakarítani a minisztériumokat a portástól a padlásig.
      S hogy milyen alakok kaphatnak kiemelt státuszt, nos két látható példa Zoltai és a félanalfabéta Csiszár Jenő.
      Ceterum censeo: a magyar film meghalt. Ezermilliárdokkal dotáljuk a minket gyalázó, alázó “sereges senkik” Hollywood-i liberálfasiszta-realista gányolásait. Rólunk, nekünk, a jövő magyarjainak egy fillér sem jut a pénzünkből.

  2. Gáspár Anett

    2017-12-17 at 19:55

    A rendsz@rváltás idején ” kidobták” József Attilát, akiről azt hazudták, hogy kommunista proli volt. Holott Szántó Kudit révén a kommunistákkal létrejött rövid kalandja a megvilágosodását segítette. Meg is írta a Világosítsd föl! C. költeményét a kommunista fasizmusról.
    Ha nem tévedek, Krassó volt, aki vett egy műanyag kukát, odaállította a Váci utca -Vörösmarty tér sarkára, mikrofonnal, hangerősítővel beleült, s felolvasta József Attila összes költeményét, “Én, József Attila, itt vagyok!”
    Béke poraikra! Isten ültessg őket jobbjára.
    Helyettük megdicsőltek a szamizdatos ordasok, már egymást marják, tépik, tiporják megérdemelt jutalmuk.

  3. Érdi János

    2017-12-17 at 20:23

    Van egy rossz hírem a PS talpnyalók számára: a Krassó Gyuri bottal verne ki benneteket azért, mert egy évszázadba meritek helyezni magatokat a Pesti Srácokkal.
    Ne röhögtessétek ki magatokat a Stefkával, aki aztán tényleg egy igazi “ellenálló” volt. A szemem előtt hordta le a sárga földig Vass István Zoltánt, hogy nem eléggé lelkes a pártmunkában. Most meg éppen ellenálló. Vicc, mint a többi igazmondó talpnyaló.

    • fidesz birkák bégessetek

      2017-12-17 at 20:56

      Én ezeket csak megélhetési seggnyalóknak nevezem.
      Mennyi van belőlük, hihetetlen.
      EZek a meggyőződéses fidesz birkák meg ölni tudnának,
      ha valaki kimondja az igazságot.

    • Gáspár Anett

      2017-12-17 at 22:07

      Unalmasak vagytok.

      • Surdilló

        2017-12-17 at 22:19

        Neked meg valószínű elmentek az agysejtjeid orbáncsicskának,ami nem a rosszindulatu véleményeidet helyesli az “unalmas”?

      • Surdilló

        2017-12-17 at 22:23

        na meg aki a PS-nek hisz,és olvassa,sőt terjeszti,az hazaáruló,fitymaszbérenc!!!!vagy jobbik===egykutya

  4. Bokor Géza

    2017-12-17 at 21:16

    “A forradalom felfalja saját gyermekeit”. Nagyon ideillik ez az idézet. Valami törvényszerűség van abban, hogy az első sorban harcolók, legyen az bárhol a világon, a győzelem után háttérbe szorulnak, s a második vonal kerül hatalomra.
    A rendszerváltáskor meg sok minden történt csak éppen a győzelem maradt el. vegyük ehhez hozzá, hogy a háttérben a nagyhatalmak lezsírozták ezt is.
    Kb. olyan ez mint amikor a focidrukkerek lelkesednek, s fogalmuk sincs, hogy a meccs eredménye már jóval a kezdés előtt eldőlt.
    Annyival mocskosabb a rendszerváltás igazi története mint amennyivel fontosabb egy ország sorsa a focimeccs eredményénél.

  5. Janos Tomolya

    2017-12-17 at 23:46

    Nm azért váltottunk rendszert hogy a szarházi tolvaj geci fidesz diktatúrában éljünk.

  6. KARY

    2017-12-18 at 00:10

    Jézus legyen vele.Kell ,hogy foglalkozzanak a levelével.

  7. göre gábor

    2017-12-18 at 03:14

    Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós

    “Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!” Tolsztoj Leo 1802! beszoptuk!

    Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Szabó Dezső 1921!

    Nincs nekem a zsidókkal semmi bajom… csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó! Márai Sándor

  8. dr Turai Zoltán

    2017-12-18 at 09:15

    Mikor és hol lesz a Temetése?

  9. Anna

    2017-12-18 at 09:33

    Bokros Péter nyugodjék békében! Bezzeg a régi, pesti Galamb utcai, engedélyezett szamizdatosok röhögnek a markukba és élvezik az először tarhált, majd összelopott javaikat. (Demszky és büdös bandája.)
    Az igaz emberek mindig a háttérben, csendben szenvednek, lásd a tényleges ’56-osokat, akiknek ’90-ben egy kis zsír került az addig üresen fogyasztott kenyerükre.

LAST_UPDATED2