Bizonyára nemcsak azok örülnek az M2 Rumcájsz-sorozatának (vetítés: hétfőtől-péntekig reggel 6.30-kor), akik kulcstartókon is beszerezték a Mankát és Csibészkét megformázó műanyag bábukat, és ünnepi pillanatokban elővették a kislányuknak a csehszlovák Madách kiadó gondozásában megjelent Rumcájsz mesekönyveket, hogy megmutassák kislányuknak a hívogató képeket és a jičini punk, Rumcájsz igazságosztó balladáit, hanem azok is, akik csak azt szeretnék, ha a gyerek végre lenyugodna tíz percre, míg anyu gyorsan lezuhanyozik reggel.

061.hu

Amikor  megláttuk a sorozat főcímét, és megpillantottuk a jellegzetes homokkő sziklákat, Jičín városának főterét, és Rumcájszot, amint éppen önvizsgálatra kényszeríti a jičíni grófot, kedvünk támadt felvenni a csehszlovák stoplis cipőnket, hogy lábunkat lógatva megegyünk egy jó kis knédlit. De kezdjük az elejéről! A Rumcájszról és családjáról szóló mesesorozatot a  Václav Cafourek, ismertebb írói nevén Václav Čtvrtek álmodta meg. A mese figurái és persze maga a történet is olyan jól sikerült, hogy a Csehszlovák Televízió rögvest egy 39 epizódból álló esti mese sorozatot készített belőle O loupežníku Rumcajsovi címmel.

A filmeket 1967 és 1974 között alkotta meg a mesekönyv és animációs adaptációjának illusztrátora, Radek Pilař, a cseh vizuális művészet egyik jelentős képviselője, a mesék rendezője Ladislav Čapek volt. 1981-ben folytatják a sorozatot, a 39 epizód után a széria már 52 epizódból áll. A cseh televízió 1984-ben restaurálta és kiszínezte a korábbi Rumcájsz meséket, így az M2 gyerekcsatornánk nézői már színesben láthatják Rumcájsz kalandjait.

A vagány és öntörvényű erdőkerülő története Jičín városában és a közelében levő Řáholec-i erdőben játszódik. A Rumcájsz-féle Dead Or Alive-körözvénybe ezt lehetett volna beleírni: a rabló (hajdanán volt a jičíni cipész mester) nagy szakállú, piros kalapot és méretes csizmát visel, vigyázat, fegyver van nála, egy makkal töltött kováspuska. Miután Rumcájsz összerúgta a port a jičíni polgármesterrel, száműzték a városból, s ezért a közeli erdőbe költözött feleségével, Mankával, valamint gyermekükkel, Csibészkével. A számkivetett cipész – nem lévén még  pályaválasztási tanácsadó füzetek -, a rabló szakmát tanulta ki.

A nyolcperces epizódokban elmesélt kalandok főleg arról szólnak, hogy a léhűtő jičíni gróf – aki a feleségével hol franciául, hol németül beszél, csehül pedig csak erősen affektálva szólal meg – miként akarja Rumcájszot kiszorítani az erdőből. Rabló hősünk mellett persze ott van még Manka, a takaros asszony is, aki nemcsak tökéletes húsos cicegét készít, de ahogy egy jó feleségtől elvárható, jó tanácsokkal is ellátja férjét. Csibészke (Cipísek) apjától tanulja meg a jószívű útonállás mesterségét, és mindenben segít neki, ahogy segít nekik Szélvész, a szarvas is, és a többi erdei állatka és mesebeli figura is, akik a természetes szövetségesiek, és akikkel ravasz manővereket hajtanak végre a szabadság, egyenlőség és testvériség nevében a földesurak ellen.

Facebook hozzászólások