Payday Loans

Keresés

A legújabb

A vitorlázás sem úri sport... PDF Nyomtatás E-mail
26. Sport plusz grundfoci és a profi élsport
2017. október 14. szombat, 07:11

VITORLÁZÁS? KORÁNTSEM ÚRI SPORT!

Holczhauser Andrással, a Magyar Vitorlás Szövetség főtitkárával a hazai vitorlástáborokról, az utánpótlás nevelésről és a sportban rejlő hatalmas lehetőségekről beszélgettünk. Kiderült, hogy simán lehet vitorlázó a gyerekünk! Mondjuk, az olimpiáért azért kell áldozatokat hozni, de hol nem?

Nyári programot keresel a gyereknek, aki imádja a vizet, de még az úszó világbajnokság híre se hozza akkora lázba, hogy klóros vízbe ugorjon? Balatonon tervezed tölteni jól megérdemelt pihenésed, és nem lenne rossz, ha az idő közben mindenki számára hasznosan telne? Mosollyal tölt el, amikor sok kis fehér vitorlát látsz a partról ringatózni a vízen, de a vitorlázásról rögtön kabriókat, a Cote d'Azur-t és mesebeli hercegeket kezdesz vizionálni, és el is hessegeted, mint megfizethető ötletet nyári táborra?

Akkor jó hírünk van, mert a vitorlázás is csak egy sport, ami növeli a koncentrációkészséget, önfegyelemre és kitartásra tanít, teszi mindezt ráadásul a jó levegőn, a víz közepén, az időjárás adottságait kihasználva. Valódi kihívás, valódi felfedezés, valódi eggyé válás a természettel, ráadásul cikkünkből kiderül, hogy nem is megfizethetetlen. A vitorlázás alapismereteinek elsajátításához még korántsem kell olyan mélyen a pénztárcába nyúlni, mint azt hinné az ember.

Más kérdés, hogy lehet-e az én gyerekemből úgy Fa Nándor, hogy közben nem adósodik el az egész család?

A Magyar Vitorlásszövetség 2015-ben kezdte el kidolgozni a Vitorlás suli névre keresztelt programot, amivel a vitorlázás megszerettetése mellett nem titkolt céljuk az utánpótlás nevelés megkönnyítése.

Holczhauser András
Holczhauser AndrásFotó: Magyar Vitorlás Szövetség

Holczhauser András, a Magyar Vitorlás Szövetség (ezentúl MVSZ) főtitkára a Dívány kérdésére elárulta: a program az oktatók, edzők képzési programjának elindításával kezdődött, hogy csak olyanok foglalkozzanak táboroztatással, utánpótlás neveléssel, akik magas színvonalon értenek hozzá.

Következő lépésben alakult ki a képzőhelyek követelményrendszerének kidolgozása. Ma már eszközök beszerzésére is pályázni lehet, amivel szintén a vitorlás iskolákat és ezáltal az oda jelentkező gyerekek szüleit tudják támogatni.

"Amikor láttuk, hogy különböző táborokban más és más színvonalon folyik az oktatás, elhatároztuk, hogy kialakítjuk a vitorlásiskolák működésének egységes és minőségi keretrendszerét" – kezdte Holczhauser András hozzátéve, hogy mára a program már oda nőtte ki magát, hogy az országban fellelhető vitorlásiskolának meg kell felelni az általuk felállított követelményeknek, amennyiben számítanak a szövetség támogatására.

Ez azért is nagyon fontos, mert így elméletileg nem lehet valaki csak úgy vitorlásedző csak azért, mert tudja mi a különbség egy svertes és egy tőkesúlyos hajó között.

A táboros oktatóhajók elsősorban a versenyzésre is használt Optimist-ek, ami a legkisebb hajó, amin gyerekek hozzákezdhetnek a vitorlázás elsajátításához, sőt ez az a hajóosztály, ami a gyerek világversenyeken is főszerepet játszik.

Innen tovább lépve fontos, hogy egyéb kishajókkal, a páros vagy éppen katamarán vitorlázással is megismerkedhessen a nagyérdemű, ezért olyan, nem klasszikusan ifjúsági versenykategóriába számító kishajókat is találunk az iskolákban, mint a Laser Bahia, Topper katamaránok vagy RS hajók. Ezek igen könnyen kezelhető típusok, ám velük vitorlázni már továbblépést jelent az optimist után, és megtanulhatóak azok az alapok, amikre egy kezdő mancsaftnak a nagyobb hajókon is szüksége van.

"A szezon végén az edzők gyakran hívnak vissza olyan tehetségesnek látott gyerekeket, akik az utánpótlás-nevelési programba is beleférnének, így jellemző az, hogy a vitorlás iskolák utolsó nyári táboraiban már ezeket a tehetségeket tesztelik, hiszen innen lehet átkerülni az utánpótlás versenyzésbe.

De akiből nem lesz versenyző, azok se keseredjenek el, hisz következő évben ismét lehet tanulni, fejlődni, megtanulják a hobbivitorlázáshoz, nagyhajós csapatversenyzéshez szükséges biztos alapokat. Ráadásul az egyre bővülő nagyhajós versenymezőnyben, egyre több lelkes mancsaftra van szükség" – mondta el a főtitkár.

Jó, jó, de mennyibe kerül?

Általánosan elmondható, hogy egy egyhetes, bentlakásos vitorlástáborért a szülőnek 50-90 ezer forint közötti összeget kell kicsengetnie, ami bár valóban nem tartozik a legolcsóbb táborok közé, ha figyelembe vesszük, hogy ezért a pénzért mit is kap a gyerek, már nem tűnik olyan elképesztően magas összegnek.

Egy Balaton parti nyaralás, koszt-kvártéllyal és folyamatos vízen léttel, aligha hozható ki sokkal kevesebből, és ne feledjük, a szükséges eszközöket, a megfelelő biztonsági körülményeket és védőruházatot az MVSZ és az iskolák támogatása biztosítja gyermekeinknek.

A táborok mindegyike ad hajót a gyerekek alá, és sok helyen szabadon választott opció lehet a napközis tábor is, ami értelemszerűen valamivel olcsóbb, ilyenkor délután a csemete hazamehet, és az estét saját családjával töltheti.

Szerencsére ma már a Balaton körül számos helyen találhatunk minősített vitorlás iskolát, (a szövetség által akkreditált vitorlásiskolák száma 17) ezért könnyedén kivitelezhető az is, hogy a gyerek "helyben járjon" táborba, tehát ott tanulhat meg vitorlázni, ahol a család is éppen jól megérdemelt szabadságát tölti.

"A Vitorlás Suli program sikerességét bizonyítja, hogy négy év alatt harminc százalékkal nőtt az utánpótlásnevelő programba bekapcsolódók száma. Míg 2013-ban ez 219 fő volt, 2017-re már több mint 400 fővel számolunk" – mondta el a főtitkár.

Olimpia? Egyedül nem megy

Mindez természetesen korántsem jelenti azt, hogy a vitorlázás az olcsó sportok közzé tartozna. Sajnos minden segítséggel együtt is elmondható, hogy ahhoz, hogy a gyerek világszinten értékelhető vitorláskarriert fusson be, a szülőknek ugyanolyan komoly áldozatokat kell hozniuk, mint egyéb sportok esetében, és ez valóban több pénz befektetését jelenti, mintha a gyerek mondjuk az úszást választaná hivatásul.

"Hiába emelkedett sokszorosára az elmúlt években az az összeg, amit az élsport támogatására tudunk fordítani, ahhoz, hogy egy tehetséges utánpótlás korú gyerekből, nemzetközi szinten is értékelhető eredményeket hozó komoly vitorlázó legyen, a családnak is bele kell adnia a maga részét. És bár feltehetően Magyarország soha nem lesz az a hatalmas vitorlázó nemzet, azért ne felejtsük el, hogy nálunk van Európa legnagyobb édesvízi tava, amin ráadásul a legrégebbi tókerülő vitorlásverseny, a Kékszalag is fut.

Emellett, bár soha nem volt elkényeztetve a sportág, mégis komoly nevek kerültek ki, ha csak az elmúlt pár évet nézzük is. Az utolsó olimpián például Berecz Zsombor és Érdi Mária is nyert futamot. Ha megfigyeljük a tendenciát és optimisták vagyunk, azt vehetjük észre, hogy igenis érdemes komolyan foglalkoznunk a vitorlázással, aminek immár 150 éves hagyománya van hazánkban."

Nem nagyon lehet mellényúlni a táborválasztással

Holczhauser szerint általánosan elmondható, hogy a szülő nem nagyon tud mellényúlni a táborválasztásban, a gyerek szinte bárhol elsajátíthatja a sportág alapjait, kóklerekről egyelőre nem érkezett hozzájuk panasz, ám a Vitorlás Suli program keretében minősített iskolák egész biztosan magas színvonalon képzett oktatókkal, megfelelő biztonsági követelmények mentén és megfelelő minőségű eszközökkel tartják táboraikat.

Ha a gyerek tehetségesnek bizonyul, akkor valamelyik nagyobb hagyománnyal bíró klubba lehet átkerülni, és ekkor már tényleg csak az van hátra, hogy összeüljön a családi kupaktanács és eldöntse, hajlandóak-e feltenni életüket a gyerek sportkarrierjére. Ez viszont minden élsportról pontosan ugyanúgy elmondható, ahogy a vitorlázásról.