Payday Loans

Keresés

A legújabb

Diogenész-szindróma PDF Nyomtatás E-mail

Diogenész-szindróma:

öregemberek

bűzlő szemétdombon üldögélnek

 

Általános szerző
2011.02.03. 7:27

 

Mindegyikünkkel előfordult már, hogy egy darabig nem raktunk rendet a lakásban. Mert fáradtak voltunk, mert húzós időszakunk volt a munkahelyen, vagy szimplán azért, mert nem volt kedvünk hozzá. A Diogenész-szindrómás betegeknek idejük éppen lenne rá, csakhogy ők már évek óta képtelenek tiszta és rendezett körülményeket teremteni maguknak.

Képzeljük csak el, hogyan fogunk élni nagymama korunkban. Reményeink szerint ekkora már nem dolgozunk majd, de azért elég aktívak leszünk ahhoz, hogy kertészkedjünk, piacra járjunk, utazgassunk, süssünk-főzzünk az unokákra, végre lesz időnk törődni önmagunkkal, és még bőven lesz energiánk arra is, hogy egyedül rendben tartsuk az otthonunkat. 

Istockphoto

Öregkorunkra szemétdombon üldögélni?


Még rémálmainkban sem jutna eszünkbe, hogy néhány évtized múlva önszántunkból ücsörgünk majd a hintaszékben, miközben minden irányból szennyes edények, mosatlan ruhák és bűzös szemétkupacok vesznek majd körül minket. Pedig vannak néhányan, akik időskorukban épp ilyen lehetetlen körülmények közt tengetik a mindennapjaikat. Senki nem tiltotta meg nekik, hogy rendet rakjanak, mindössze arról van szó, hogy egy kóros önelhanyagolással járó pszichés kór, a Diogenész-szindróma áldozatává váltak. A ritka pszichés zavart csupán 45 éve fedezték fel, és találóan, a cinizmusáról ismert görög filozófusról, Diogenészről nevezték el, aki minden luxus nélkül, egy hordóban élte életét.

Istockphoto


A betegség áldozatai többnyire hatvan feletti, egyedül élő személyek, akik lemondva a személyes higiéniához való jogukról, saját ürülékükben üldögélnek, éveken átmellőzik a fürdés aktusát, és felhalmozzák maguk köré nemcsak saját, de mások szemetét is. Ha pedig az unokaöcs vagy a kisunoka be merne avatkozni ebbe a káoszba, a betegek képesek a végletekig védelmezni kényszeresen kuporgatott, gyakran már a szomszédok számára is kellemetlenül bűzölgő "kincseiket".

Hogy miért? Mert számukra minden a lehető legnagyobb rendben van. A betegeknek sem betegségtudatuk, sem szégyenérzetük nincs, helyette viszont bőven kijut nekik érzelmi labilitásból, agresszivitásból, gyanakvásból és zárkózottságból.

Miért alakulhat ki ez az állapot?


A bizarr betegséget általában az időskorban megjelenő demencia okozza, de kiválthatják egyes affektív zavarok, túlzott alkoholfogyasztás, személyiségzavar és bizonyos agyi sérülések is.

Istockphoto


A kezelésre éppenséggel még lenne tippjük az orvosoknak, csakhogy a folyamat többnyire véget is ér, amikor a beteg kórházba szállítására kerülne sor. Hiszen a Diogenész-szindrómások önszántukból nem fordulnak szakemberhez, bejutni hozzájuk szinte lehetetlen, és ha ez mégis megtörténne, a kellemetlen szagok és látvány (hacsak nem áll fenn tűzveszély, fertőzésveszély vagy önveszélyeztetés alapos gyanúja) még nem elég ok arra, hogy akarata ellenére orvoshoz ráncigálják az ez ellen kézzel-lábbal tiltakozó pácienseket.

Oláh-Szíjjártó Linda