Payday Loans

Keresés

A legújabb

Széchenyi István döblingi irodalmi hagyatéka
Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2017. szeptember 22. péntek, 10:25

Képtalálat a következőre: „reformkor könyvek”

VisszaCÍMLAP

Széchenyi István

Gr. Széchenyi István döblingi irodalmi hagyatéka

 

TARTALOM, ELŐSZÓ


Tartalom


ELSŐ KÖTET



Történeti bevezetés.

ELSŐ KÖNYV.
Rendőri megfigyelés; házkutatás.

MÁSODIK KÖNYV.
Széchenyi elkobzott iratai; politikai és irodalmi működése Döblingben.

A DÖBLINGI HAGYATÉK.
I. Gr. Széchenyi István naplója 1848 márczius-szeptember
II. Gr. Széchenyi István naplója 1859 október-1860 február
III. Gr. Széchenyi István naplója 1860 márczius-április
IV. Gr. Széchenyi István döblingi leveleiből 1849-1860
V. Levelek gr. Széchenyi Istvánhoz 1858-1860
VI. Gr. Széchenyi István intelmei fiához Bélához. 1857 november
VII. "Disharmonie und Blindheit, eine Diatribe, rhapsodisch und in Eile skizziert".

FÜGGELÉK. Hivatalos ügyiratok.

MÁSODIK KÖTET



Néhány bevezető szó Széchenyi nagy magyar szatirájához
Széchenyi nagy magyar szatirája
Név- és tárgymutató

center>HARMADIK KÖTET

 



Előszó
Bevezetés
Rückblick. 1857.
Blick. 1859.
Kisebb Döblingi iratok
Tájékoztatás
Szerelem, Szeretet 1856.
Önismeret 1856.
Önismeret folytatása. 1856-1857.
Tanácsok. 1858.
Por és sár. (Második bevezetés). 1858.
Die Presse in Oesterreich. 1859.
Offenes Promemoria. 1859.
Szemelvények Széchenyi döblingi jegyzeteiből
A Blick londoni nyomdaszámlái
Név- és tárgymutató



Előszó

 

Mikor a Magyar Történelmi Társulat megtisztel megbízása következtében annak az írásos anyagnak átvizsgálásával készen lettem, melyet gr. Széchenyi Istvántól a bécsi rendőrség az ismeretes házkutatás alkalmából elkobzott, azután meg halála után lefoglalt: láttam, hogy az egész tömeget kiadni már a költségek miatt sem lehet, de egyébként sem szükséges. Hogy elég, ha kiadásra kerül belőle mindaz, a mi valami szempontból elsőrangú kútfőnek bizonyul. Félretettem tehát Széchenyi sok futólagos följegyzését, néhány kisebb dolgozatát, levélfogalmazatai jó részét s a hozzá intézett igen nagyszámú levelek túlnyomó tömegét. De beszámolok ezekről is a Történeti Bevezetésben, a mint ugyanott fölvilágosító magyarázatokkal kísérem az anyag nagyobb részét képező, kiadásra került darabokat. Kiegészítik úgy az utóbbiakat, mint a Történeti Bevezetés elbeszélését azok a rendőrségi iratok, melyek Széchenyi megfigyeltetéséről, magáról a házkutatásról és Széchenyi iratai további sorsáról szólnak. Azt hiszem, hogy ezek a "Függelékben" közölt hivatalos ügyiratok kiadványunk keretébe minden tekintetben jól beleillenek.

Magánál a (Történelmi Társulat programmja szerinti) Történeti Bevezetésnél kétfélekép járhattam el. Kezdhettem volna időrendben Széchenyi Döblingbe való jutásának előzményein, követhettem volna itteni tartózkodását, irodalmi és politikai működését, ezek kapcsán nyomozhattam volna s adhattam volna el időrendben a rendőri megfigyeltetést, a házkutatást s lezárhattam volna az előadást Széchenyi öngyilkosságával. Ha nem kútfőpublikáczióval, Széchenyi döblingi hagyatéka kiadásával van dolgom, hanem csupán a "Darstellung" lesz vala czélom egy művecskénél, mely e czímet viselheti vala: "Gróf Széchenyi István Döblingben": akkor a jeleztem időrendi módon jártam volna is el. De mivel nem az én előadásom, hanem a hagyaték kiadása a fődolog, változtatni kellett a Bevezetés említett tervezetén, tartalma egymásutánján. Már csak azért is, mert joggal merül föl legelsőnek az a kérdés, miért van a hagyaték az állam tulajdonában? Hogyan jutott oda? S mi ok bírta rá az államrendőrséget Széchenyi iratai elkobzására? Ezekre a kérdésekre kellett elébb válaszolnom; a rendőri megfigyeltetés okait és folyamatát, a házkutatást és előzményeit előbb előadnom, a mi az I. könyv tárgya. Csak azután kerülhetett a sor az immár elkobzott iratokra s kapcsolatban velük Széchenyi döblingi irodalmi és politikai működésére, melyet természetesen bele kellett állítanom a történeti milieube - a bécsi volt udv. és állami levéltárnak a kutatás előtt immár megnyílt nagyértékű iratai alapján.

Az idevágó irodalmat természetesen felhasználtam, ahol kellett és lehetett, ha nem idézem is úntalan. És ha a kiadott anyagnál - a naplókat kivéve - aránylag kevés jegyzetet alkalmazok, az abban leli magyarázatát, hogy a Történeti Bevezetésből bőven megkapja a használó a szükséges fölvilágosítást.

Nagyon kedves kötelességem hálás köszönetet mondani a Történelmi Társulatnak a megtisztelő megbízásért; legfőkép azonban mélyen tisztelt Elnökünknek, gróf Klebelsberg Kunó úr őexcellentiájának, a kinek irányítása, fáradozásai és erélye nélkül ez a kiadvány létre sem jöhetett volna!... Nagyban előmozdítá a becses kútfők kiadását a legnagyobb és leghívebb magyar két unokájának gr. Teleki Tiborné, szül. Széchenyi Alice grófné és gróf Károlyi Lajosné, szül. Széchenyi Hanna grófné, valamint gr. Széchenyi Lászlóné, szül. Vanderbilt Gladis anyagi támogatása, a melyek mellett meg kell még emlékeznünk a Takarékpénztárak és Bankok Egyesületének, a Biztosító Intézetek Országos Szövetségének, az Első Magy. Ált. Biztosító Társaságnak, a Magyar Mezőgazdák Szövetkezetének, a Hangya Szövetkezetnek, a Hangya ipari Részvénytársaságnak és Sigray Pálnak adományairól. A Történelmi Társulatnak és a megnevezetteknek hálával tartozik ez értékes anyag közzétételéért a magyar mult minden művelője, minden kedvelője.

A magam részéről még őszinte és meleg köszönetet mondok dr. Domanovszky Sándor egyetemi tanár igen tisztelt barátomnak és kartársamnak, a ki fáradhatatlan buzgalommal és szívességgel támogatott engem e kötet kiadása munkálatainál. Ugyancsak őszinte köszönettel kell megemlékeznem a bécsi állami levéltár vezetőjének, báró Mitis Oszkárnak és levéltárnokának dr. Gross Lotharnak, valamint a Magyar Nemzeti Múzeum Könyvtárának s Angyal Dávid és Wertheimer Ede tisztelt barátaimnak soknemű szívességéről.

A mutatókat Pauliny Oszkár úr volt szíves elkészíteni. Neki is köszönettel tartozom.

Bécs, 1921 augusztus havában
Károlyi Árpád.

Képtalálat a következőre: „reformkor könyvek”