Eszter egy ideig főállásban dolgozott mint ügyvéd és jogtanácsos, vagyis rendes, szervezett keretek között. “Aztán tartottam egy másfél éves pihenőt. Utána kaptam egy félállásos jogászi ajánlatot, ami mellett a rúdtáncot is tudom csinálni.” De hogyan találkozott a rúdtánccal? “A testvérem felesége a Madách Színház tánckarának volt a tagja. Ő mesélte, hogy elkezdett rúdtáncra járni, én pedig akkoriban azt éreztem, hogy valami nagyon új dologba szeretnék belevágni. Tanultam kínaiul, gondolkodtam, hogy spanyolórákat is veszek, végül elmentem egy rúdtáncedzésre. Ennek már több mint hat éve. Persze abszolút hobbinak indult.”

És a rúdfitnesz nemhogy állandó hobbi lett, hanem központi szerepet kapott Eszter életében. Ma már órákat ad, versenyt szervez, egy napi 24 órában nyitva tartó gyakorlóstúdiót üzemeltet, és meghívására Budapestre látogatnak a rúdtánc sport legnagyobb képviselői. “2016-ban minden nagyobb európai versenyre kiutaztam, ahová csak tudtam. Kapcsolatokat építettem, workshopokon vettem részt, fejlesztettem magam. Bár akkor nem indultam versenyen, de korábban háromszor voltam párosban magyar bajnok, és egyszer Európa-bajnok negyedik helyezettek lettünk.”

Egy 70 éves bácsi tökéletes spárgája

Sokan azonosítják a rúdtáncot az erotikával. Tény, hogy van ennek a műfajnak egy egzotikusabb formája is, de alapvetően egy kőkemény sport, ahol már a legfiatalabb generáció is képviselteti magát. “Vannak gyerekek is a rúdfitneszórákon, de találkoztam már 50 pluszos versenyzővel is egy itthoni bajnokságon. És 70 éves japán férfi versenyzőtől is láttam már elképesztő spárgát a rúdon. Az egyik leghíresebb senior versenyző jelenleg egy olasz hölgy, aki 64 éves. Itthon egy-két oktató kivételével még nem jellemző, de külföldön egyre több kismama jár rúdtáncedzésekre, persze az orvosával egyeztetve, hogy milyen gyakorlatok férnek még bele.”

“Én depresszió ellen ajánlanám  a rúdtáncot. A legtöbb nő önbizalmát igenis rendbe rakják a rúdsportok. Minden alkalommal látod magad a tükörben, látod a narancsbőrt is persze, de megtanulod szeretni, elfogadni magad. Látod, ahogy változik a tested, sikerélményt, önbizalmat ad a fejlődés.

Rúdtánc segítségével mesélték el a babájuk elvesztését

Sokan szeretnék, ha a rúdtánc mint sport bekerülne az olimpiai sportágak közé. Eszter azt mondja, ő nem ezért csinálja, és hazai szinten nem is ez a legfontosabb kérdés. “Magyarországon közel 90 stúdióban lehet rúdsportokat tanulni. A probléma az, hogy nincsen egységes edzőképzés, így vannak olyan trénerek, akik 6 óra után már tanítani kezdenek, és ez nem jó. Szükség lenne egy egységes rúdfitneszedzői OKJ-s képzésre és egy magyar szövetségre is. Reméljük, hogy ezek hamarosan kiforrják magukat.”

Eszter május 7-ére különleges versenyt szervezett Nagy Mónikával, a Pole Theatre-versenyt Budapesten. “Két ausztrál lány találta ki ezt a fajta versenyt. Abban tér el a többi rúdsportbajnokságtól, hogy itt a versenyzők a számaikkal egy üzenetet is szeretnének közölni. Előadásokat látunk, amelyeknek része a rúdon bemutatott gyakorlat, de nem csak abból állnak. Sok olyan produkciót láttam már, amelyektől libabőrös lettem. A legemlékezetesebb egy férfi és egy nő előadása volt. Elveszítették a babájukat, és ezt adták elő a színpadon a rúd segítségével. Nagyon megrázó volt. A mostani versenyre a világ számos pontjáról jelentkeztek, lesznek indulók művészi kategóriában, dráma kategóriában és így tovább. Nemzetközi zsűrit hívtunk el Budapestre, mondhatom, hogy ők a szakma krémje. Akik egyébként majd workshopot is tartanak majd.”