Payday Loans

Keresés

A legújabb

Paks 2 PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás



Hány négyzetméter napcella egy "Paks 2" ? - Hangay Gábor, Jakab István

    • 3 éve
    • 2 857 megtekintés
    Csernobil és Fukusima óta az emberiség retteg az atomerőművektől, hiszen a természeti erők bármelyik pillanatban katasztrófává ...




CSERNOBIL - ÁKTV 150427

    • 2 éve
    • 309 megtekintés


*

Megszólalt a fideszes ex-államtitkár: Orbán bukni fog 2018-ban!


2017.09.01. 16:15

Korántsem biztos, hogy megépül Paks 2 – állította a Hír TV Egyenesen c. műsorában Illés Zoltán, az előző Orbán-kormány államtitkára, a Fidesz egykori alapítója arra alapozva, hogy az előkészületek az elmúlt években nem jutottak még sehova, vagy ahogy fogalmazott: “még egy kapavágás sem történt”.

Egy atomerőmű felépítése évtizedekben mérhető, legkevesebb 10-12 évig tartana csak maga az építkezés, így elektromos energiát még annyit se termelne az előttünk álló évtizedben mint egy napkollektor felhős időben – éjjel. Ráadásul a háromezer milliárdos orosz hitel, melyből a beruházás megvalósulna generációkra előre eladósítaná Magyarországot. És még valami, az egész balhét 30 évre titkosították, így például bizonyos “mellékhatások” is fedve maradnak 2045-ig.

A paksi atomerőműben (kép: MTI)

Illés elmondta, hogy szerinte a 2018-as választásokon az ellenzék leváltja a Fideszt, egy új kormány pedig bizonyosan leállítaná a beruházást – amit Szijjártó Péter szerint már 2018 év elején megkezdenek.

A hitelről pedig azt mondta, hogy az oroszokkal, akik a beruházás finanszírozásához szükséges a hitelt nyújtják, meg lehet állapodni a projekt felmondásáról.

Az ex-fideszes Illés szerint Magyarországnak nem lenne szüksége a paksi bővítésre, annak társadalmi támogatottsága is alacsony, akármennyire szajkózza ellenkezőjét a fideszes lakájmédia. Ha például az ország csatlakozna az európai villamoshálózathoz, akkor az EU területén megtermelt villamosenergia hozzájárulhatna az áramellátáshoz, azaz nem kellene önellátásra berendezkedni.

napi.hu írta: “Illés Zoltán a Fidesz 19. számú párttagkönyvének tulajdonosa, a Fidesz tagja, ám szerinte értékorientált, erkölcsösebb politikára lenne szükség – aljas politika, hogy a párt ellenségképeket gyárt. Úgy véli, a Fidesz veszélyben van a 2018-as választásokat illetően, a szavazók leválthatják a jelenlegi kormányt.A Fideszen belül sok ember van, aki hasonlóan gondolkodik, mint én, legfeljebb nem mondja el a véleményét – tette hozzá.”

*

 

Illés Zoltán: Seggnyalók, gerinctelenek, elvtelenek, érdekhajhászok, pénzsíbolók

Nagy József
Nagy József

ÚJSÁGÍRÓ. 2015. 01. 30.

Mihez vezet a popsisimogatás? (Bukáshoz.) Kinek a tanácsát követte a pártját hevesen krititizáló exállamtitkár? (Szent Pálét.) Mije van Lázárnak? (Brancsa.) Mivel foglalkozik V. Németh? (Kürtős kaláccsal.) Mi lesz Paks2? (Bős-Nagymaros.) Kik ülnek felelős beosztásban? (Hozzá nem értő emberek.) Ki mondta azt, hogy "drága Zoltán, én nagyon szeretlek téged"? (Orbán.) Mi lesz velünk? (Elpusztulunk.) De előtte még mit olvashatnak? (Interjút.) Gyerünk!

Érdekeset nyilatkozott a minap. „Attól, hogy Fidesz-tag vagyok, nem vagyok hülye.” Az első tagmondatot lassan kihúzhatja.

Nem fogom. Maradok fideszes. Mindig is a környezetvédelemért dolgoztam, s eztán sem tervezek másként viselkedni. Számomra a szakmaiság az első.

Szakmaiság? Az nem bolsevik trükk?

Cáfolom! Visszautasítom. A köz ügyeinek intézése szakértelem nélkül elképzelhetetlen. Persze a lojalitás is fontos, de ha csupán popsisimogatásból áll, az kontraproduktív, a politikai formáció bukásához vezet.

A Fideszről beszél?

Bármely olyan pártról, ahol csak a lojalitás válik a legfőbb értékké, első számú kiválasztási szemponttá.

Minden párt kicsit hadsereg is, ha döntés születik valamiről, nincs kibeszélés, pláne krízisben. Ön kibeszél. Ostorozza a napelemeket sújtó termékdíjat, ingatlanspekulációt kiált a római-parti mobilgát kapcsán, és ágál amiatt, hogy nincs önálló zöldminisztérium, de még zöldállamtitkárság sem.

A kormány 2014. június tizenhatodikán alakult, és én már július huszonkilencedikén sajtótájékoztatót tartottam a Római-parton egy védett fasor tönkretétele kapcsán. Nemcsak a természeti értékeket védtem a helyi civilekkel, hanem az ott lakók érdekeit is. Elmondtam, szakértelem nélkül nem lehet kormányozni, és nem vadkapitalizmusra, hanem környezetvédelemre van szükség a huszonegyedik században. Számomra elfogadhatatlan, ha a kormány – az én pártom kormánya! – termékdíjat vet ki a napelemekre, ezzel mesterségesen háttérbe szorítva az új technológiát, és az olcsóbbnak hazudott atomenergiát tolja előtérbe.

Illés Zoltán (Illés Zoltán)Fotó: MTI/Földi Imre

Azt olvasni, hogy egy családi ház kollektoros melegvízellátásához 1,8 millió forintos beruházás szükséges, amire a termékdíj harmincezer forintot tesz rá. Ebből finanszírozható a használhatatlanná vált eszközökből kikerülő nehézfémek feldolgozása. Akkora tragédia ez?

Ha új technológiát akarok bevezetni, akkor támogatom, s nem pluszterhet teszek rá. A tetejébe 2014-ben ötvenötmilliárd forint gyűlt össze mindenféle termékdíjból, amiből sajnos az állam csak tízmilliárdot költ a hulladékká vált tárgyak visszagyűjtésére és újrahasznosítására. Tehát az említett „kevés pénzre”, a harmincezer forintokra semmi szükség, hiszen rendelkezésre áll még negyvenötmilliárd. Ráadásul az EU sem termékdíjat, sem konkrét összeget nem kér tőlünk.

Ön vezette az utolsó zöldállamtitkárságot.

Igen, azt szokták mondani, savanyú a szőlő, hogy most nem vagyok kormánytag. De vegyék tudomásul, engem nem érdekelnek a titulusok. Orbán Viktor 2010-ben került hatalomra, kormányában nem kapott önálló tárcát se a kultúra, se az oktatás, se az egészségügy, se a környezetvédelem, de én azt mondtam, semmi baj, kit érdekel, hogy Illés Zoltánt nem miniszternek, hanem államtitkárnak fogják szólítani, dolgozni a kisebb titulussal is lehet. Csakhogy 2014-ben gyökeresen új helyzet állt elő: Orbán megszüntette a vidékfejlesztési minisztériumot és megszüntette az önálló környezetügyi államtitkárságot.

A feladatok megmaradtak, a földművelési minisztérium államtitkára, V. Németh Zsolt alá tolta azokat a kormányfő.

Csakhogy V. Németh az agrárfejlesztésért és hungarikumokért is felel!

És? A kormány szerint ez azt jelenti, hogy nőtt a zöldügyek érdekérvényesítő ereje, hiszen új gazdája, V. Németh több lábon áll, több pénz fölött rendelkezik.

Ez egy baromság, teljes félrevezetés. A környezetvédelemre, természetvédelemre kevesebb pénz van, sőt ezen szakterületek államigazgatási egységeinek szétverése zajlik. Az amúgy remek vidékfejlesztési szakember V. Németh szinte súlytalan, hiszen a jelentős forrást, az uniós pénzekben érintett vidékfejlesztést elvitte tőle a miniszterelnökséget vezető Lázár János. Ő oszt el 1200 milliárd forintot vidékfejlesztésre a maga brancsával meg a magoszosokkal!

Van abban logika, hogy egy kézben legyen az uniós fejlesztési pénz.

Milyen logika?

Kevesebb kéz kevesebbet lop, nincsenek átfedések, nem lehet egymásra mutogatni.

2010-ben ezzel az érvvel jött létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, aztán ahogy kiderült, hogy sajnos nem értenek egyik szakterülethez sem, rövid idő múlva szétdobták a feladatot a tárcák között… Még hogy befolyásos V. Németh! A hungarikumokkal foglalkozik, a szilvapálinkával, a meggypálinkával meg a kürtős kaláccsal!

Meg a téliszalámival, a kuvasszal, a Lúdas Matyival. Ja, és az agrárfejlesztéssel. Meg a környezetvédelemmel.

Hol van ez a hulladékgazdálkodáshoz, a levegőszennyezéshez és a megújuló energiatermeléshez képest? Sehol. Ezt mindet megszüntették vagy beolvasztották máshová.

Vajon miért?

Leginkább azért, mert a mostani kormányzati emberek szerint a környezet- és természetvédelem baloldali ügy, vagy ahogy ők angol szót használva mondják: baloldali issue. És felesleges, mert csak a gazdag országok engedhetik meg maguknak. Sőt azt az abszurd dolgot is hangoztatják, hogy akadályozza az ország erőszakos iparosítását.

Illés Zoltán (Illés Zoltán)Fotó: MTI/Kovács Attila

Ki mondja ezt?

Többen a kormányból.

Ki?

Sajnos a kormányfő is nagyban osztja ezt a véleményt.

Önnek mondta Orbán, pacekba, hogy erőszakosan iparosítana és félresöpri a környezetvédelmet?

Személyesen vele tárgyaltam! Behívatott 2014. április tizennyolcadikán, félórás nagyszerű beszélgetést tartottunk. Azt mondta, „drága Zoltán, én nagyon szeretlek téged, kiváló munkát végeztél, és mivel én olyan intézkedéseket tervezek a környezetvédelem és a természetvédelem területén, amik neked nem fognak tetszeni, azt javaslom, menjél el külföldre”.

Ezekkel a szavakkal?

Igen. Később, augusztusban Szijjártó Péter még mint államtitkár hivatalosan is felajánlotta, legyek nagykövet Dél-Afrikában. Akkor is, azóta is többször érveltem azzal, hogy a környezet- és természetvédelem, valamint a vízügyek nem baloldali issue-k, hiszen a környezetszennyezéstől a jobboldali gyereke ugyanúgy beteg lesz, mint a liberálisé vagy a baloldalié. A környezetvédelem nem elválasztja, hanem összehozza az embereket. Épp ez az összefogás kellene manapság ebben az országban. Azzal sem értek egyet, hogy csak a gazdag országok „játékszere” a környezetügy. A CEU-n, ahol egyetemi tanár vagyok, harmadik világbeli diákjaim mondják el, hogy például a megfelelő hulladékgazdálkodás révén hogyan lehet munkahelyek ezreit teremteni. Ami pedig a gazdaság akadályait illeti, nem lehetséges a továbbiakban a természetet kirabló vadkapitalizmus folytatása, mert a természeti rendszerek tönkretétele magával rántja az emberi társadalmakat is.

Amikor önt nem béklyózta kormányzati vagy pártfeladat, rendre kritizálta a Fideszt, de Orbánt most először veszi célba. Növeli a tétet?

Mindig készen álltam, hogy elismerjem, ami jót cselekszik a másik fél, mondjuk az ellenzék, de ami rossz a mi kormányzásunkban, azt is kimondom, javaslatokkal együtt.

Orbánra lő.

Nem én szüntettem meg a környezetügyi államtitkárságot, arra egyedül a miniszterelnök jogosult.

Indulatos.

Mert ha nincs környezetvédelem, semmit sem ér a sok új munkahely, ugyanis elpusztulunk a gyerekeinkkel együtt. Én Orbán Viktor sok intézkedésével egyetértettem, de ami a 2014-es választások után kialakult a környezetvédelem, vízügy, természetvédelem területén, elfogadhatatlan számomra. Számos kormányzati ember nem a neki való helyen ül: V. Németh sem ott ül, Czunyiné sem ott ül, Aradszky András sem, Szabó Zsolt sem, sorolhatnám. Maga V. Német nyilatkozta, hogy sosem foglalkozott környezetvédelemmel. Amihez én azt teszem hozzá, hogy nem is tanult ezen a területen, nincs tudása: nem ért hozzá! Miért? Mert a 2014-ben létrejött kormányban úgy tartják, hogy az államtitkári, miniszteri beosztásokhoz nincs szükség szaktudásra. Én meg azt mondom: a szatudás hiánya a Fidesz bukásához vezet. Miért van internetadó, autópályadíj? Miért áll így a környezetvédelem ügye? Mert hozzá nem értő emberek ülnek felelős beosztásokban.

Érdekli a választókat a környezetvédelem?IR

Már hogyne érdekelné! A Századvéggel elvégeztetett közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a lakosság kilencvenhat százaléka fontos ügynek tartja. Az emberek épeszűek, tudják, hogy a környezetvédelem egyszerre szól a jelenükről és a jövőjükről. Paks 2 oroszok általi felépítését a szavazókorú lakosság kétharmada elutasítja, és a bárki általi építést is ellenzi ötvenkét százalék. Hadd említsem azt is érvként, hogy Horn Gyula azért veszítette el az 1998-as választást, mert megfontolatlanul lépett Bős-Nagymaros ügyében, amitől tíz százalékot zuhant a népszerűsége. Vegyük észre: a környezetvédelem politikai lakmuszpapír! Olyan érzésem van, mintha egy időgéppel visszautaztunk volna 1985-be.

Illés Zoltán (Illés Zoltán)Fotó: MTI/Földi Imre

Most épp lekommunistázza a Nemzeti Együttműködés Rendszerét és lekádározta Orbánt?

Én csak annyit mondok: 1987-ig nem volt önálló környezetvédelmi tárca. És most? Most még önálló környezetvédelmi államtitkárság sincs. Utoljára a szocialista állam volt ellenséges a környezetvédelemmel, ők úgy fogalmaztak, a környezetvédelem nyugati trükk. Számos mai fideszes vezetővel együtt harcoltam annak a világnak a meghaladásáért, azt hangoztatva, le kell váltani a nem az értékeken, nem a szakértelmen, hanem hazugságon alapuló rendszert. És az egész csimborasszójaként Bős-Nagymaros ellen küzdöttünk. Erre mit csinál a mai kormány? Sutba dobja a szakértelmet, sutba az önálló tárcát, és kitalálja Paks 2-t! Paks 2, meggyőződésem, hogy a Fidesz Bős-Nagymarosa lesz. A vízlépcső megvalósításáról 1977-ben írták alá a szerződés, de csak tíz évvel később kezdődtek a tüntetések. Most nem lesz tíz év a szervezett ellenállásig.  Már Kína sem atomerőműveket épít, hanem átáll a megújulókra. Az új blokk előkészítése öt év, felépítése további tíz, vagyis 2030-ban kezdene üzemelni. Csakhogy addig lesz itt néhány parlamenti választás. Ausztriában a hetvenes években korrupt osztrák politikusok és mohó érdekcsoportok keresztülverték a törvényhozáson egy atomerőmű felépítését. El is készült, ám az emberek kikényszerítettek egy népszavazást a beüzemelésről. És a nép nemet mondott! A mai napig ott áll az erőmű. Ez lesz Magyarországon is.

Ön közel fél éve hallgat. Miért pont most reaktiválta magát?

Mert önkéntes szilenciumot vállaltam az augusztus elseje és december harmincegyedike közötti időszakra.

Mert?

Nem akartam, hogy rám fogják: befolyásolom az őszi parlamenti választások kimenetelét. És, ahogy említettem is, nem akartam olcsó támadási felületet adni magamon, hogy „savanyú a szőlő, azért bírál, mert nem lett államtitkár”. Kit érdekel?! 2010 előtt sem voltam államtitkár, mégis az egész ország velem azonosította a környezetvédelem politikai képviseletét. Önként vállaltam szilenciumot, és Szent Pál tanácsát követtem erre az időre.

Mit tanácsolt Szent Pál?

Ha látod, hogy a felebarátod bűnt követ el, először mondd meg neki négyszemközt, hogy ne tegye, ha tovább folytatja, szerezz két tanút, megint menj el hozzá, megint mondd neki, hogy ne tegye, ha eztán is folytatja, fordulj a közösséghez, és közöld vele mindenki előtt, hogy ne tegye. Én Szent Pál tanácsát megfogadva először négyszemközt mondtam el Pintér Sándornak, Parragh Lászlónak, Kövér Lászlónak, Semjén Zsoltnak, és más kormányzati embereknek, döntéshozóknak, hogy a környezetvédelmet szétverni bűn, és hogy Paks 2 a Fidesz Bős-Nagymarosa lesz.

Mit válaszoltak?

Mind mást és mást, de mind komolyan vette, és mind egyetértett, hogy ezekből politikai baj származhat.

Ők támogatják Paks 2-t?

Ezt én udvariasan nem kérdeztem meg. Aztán pedig betartottam a magamra rótt féléves szilenciumot, ám januártól új időszak indult, s ügyről ügyre haladok.

Nyugisabb lenne Dél-Afrikában.

Amikor Szijjártó Péter fölajánlotta az állást, kértem két nap gondolkodási időt, aztán SMS-ben megköszöntem a lehetőséget, és tisztelettel nemet mondtam. Jó döntés volt.

Most a CEU-n tanít. Megél belőle?

1997 óta tanítok ott. Abból élek.

Azért volt közben három parlamenti ciklusa, köztük egy államtitkári.

Ami abból fölhalmozásra került, egyfajta tartalékot képzett.

Szóval marad a Fideszben?

Miért ne maradnék?

Nem lesz botrány minimum az alapszervezetében?

Miért lenne? Egy párttagság azt jelentené, hogy az ember nem mondhatja el a szakmai véleményét? Csak egy véleményt lehet és kötelezően azt szabad csak szajkózni? Egy párt tagjának lenni azt jelenti, hogy seggnyalónak, gerinctelennek, elvtelennek, érdekhajhásznak, pénzsíbolónak kell lenni? Szerintem a párttagság nem jelent egyet a butasággal, az erkölcstelenséggel, a szakmaiatlansággal, a vélemény szabadságának megszüntetésével. Ellenkezőleg. A párttagság arról szól, hogy az embernek lehet és kell is legyen véleménye, s ezt szabadon el is mondhatja. Vajon miből fakad a most tapasztalható népszerűség-csökkenés? Abból, hogy az emberek egyetértenek a párt, bocsánat, a kormány intézkedéseivel? Én azt állítom, hogy a környezetvédelem, természetvédelem, vízügy szétverése népszerűségvesztéshez vezet. És azt is állítom, hogy a szakmaiatlanság népszerűségvesztéshez vezet. És azt is állítom, hogy Paks 2 népszerűségvesztéshez vezet. És azt is állítom, hogy a mobilgát nem megfelelő helyen való felépítése népszerűségvesztést jelent. És mindezek ellen szót emelek. Miért? Mert nem akarom, hogy a pártom és az ő kormánya népszerűségvesztést szenvedjen el.

Fogja tolerálni ezt a Fidesz?

Igen! Illetve, ha nem tolerálja a szakmai véleményt, azzal önmagát teszi tönkre.

LAST_UPDATED2