Payday Loans

Keresés

A legújabb

Diákprostitúció XXI.
Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2014. november 26. szerda, 09:46


Egyetemista lány támogatót keres 86 csillagozás

Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres
Könyvtár

Lányok a szomszédból. Diákok. Csinosak és fiatalok. Diplomára, jó életre, boldogságra vágynak. Olyanok, mint bármelyik „húszas csaj”. Másfelől nagyon is mások. Lili, Zsófi, Heni és Frida prostituáltak. Egyetemista lányok, akik a szexből élnek. Függetlenek, okosak és megválogatják, kivel fekszenek le. De ettől még prostik. A szerzők, akiknek sikerült elnyerniük a lányok bizalmát, bevezetik az olvasót különös világukba, végigkövetjük útjukat a kezdeti bizonytalan lépésektől a vidéki masszázsszalonig, a pesti swinger klubig és a svájci „kiküldetésig”. Fájó társadalmi jelenség? Egy újfajta életforma fiatal lányoknak? Döntsék el Önök!

Két fiatal újságírónő: Nagy Szilvia, a Velvet.hu szerkesztője és Szabó Anna Eszter, a Színház és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatója hónapokat töltöttek olyan, velük majdnem egykorú lányokkal, akik tanulmányaikat vagy éppen az áhított életszínvonalat így finanszírozzák. A megdöbbentően őszinte, szókimondó, olykor leplezetlen szexuálist tartalmazó könyvet csak felnőtt olvasóinknak ajánljuk.


Kiemelt értékelések

>
Algernon ×+SP 2013. március 31., 10:01
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

Ez… ööö… hát… izé… két csillag, az a helyzet. 
Irodalmi szempontból értékelhetetlen, de valószínűleg nem is ezért vettem le a polcról, mert napvirágos mélységeket akartam találni benne. A téma miatt talán, és a magyar vonatkozás/aktualitás sokat nyomott a latban, emberi sorsok, akár én is lehetnék ebben a mai sanyarú világban. 
Csalódás, mert nem saját monológokat hallunk, hanem E/3-as mondatokat, második osztályos szintet megszégyenítő összetettségben. Az egyszerű szöveg még magvas életbölcsességekkel is fűszerezve van, nesze neked, Coelho Tizenegy perce ehhez képest aluljáróban osztogatott prospektus. 
Az egész könyv egy reklámhadjárat, igaz, lesz 1-2 rossz tapasztalatod, de menj el prostinak, mert úgy érhetsz el mindent, és lesz a mamának is új konyhája. Legyél k*rva, és jó lesz, vonhatnánk le a konklúziót. 
Sajnálom a lányokat, amiért ebbe a helyzetbe kényszerültek, megdöbbentő a történetük, bár az indokok nevetségesek egyik-másik lánynál. A fő motiváció mindannyiuknál pénztelenség is volt. A karakterek nem szimpatikusak, nem válnak életközelivé, hiszem, hogy több van bennük, nem ennyire 2D-sek, és nem hiszem, hogy ilyen egyszerűen történik minden.

Egy női lap cikksorozatában tökéletes lett volna pár héten át követni a különböző sorsokat, 4-5 hasábban, de ezért kiadni egy 250+ oldalas könyvet teljesen felesleges volt. 
Ha bent látod a könyvtárban, esetleg hozd ki, és egy este alatt lapozd (!) át, ha érdekel a téma, de ne várj tőle semmit, ne ajándékozd senkinek, és ne ajánld senkinek. Ha pedig megvetted, tagadd le.

4 hozzászólás
>
Röfipingvin MP 2013. augusztus 23., 10:51
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

Két csillag a lányoknak, kitartásuknak, még akkor is, ha én speciel nem tudnám csinálni. És azért nem több csillag, mert ez csak jóindulattal nevezhető könyvnek, nagyon gyermeteg, pongyola, rövid. Simán szerkesztettem volna úgy, hogy a lányok történetei közé tanulmányokat, statisztikákat, esetleg a prostitúció történetéről beteszek „cikkeket”. Ez így olyan kevés egy könyvhöz…

>
Traclon 2013. augusztus 6., 09:24
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

A téma érdekes, olvastatja magát, a könyv ellenben lehetne jobban is megírva. 
A négy történetből kettőnél az időszálakat annyira össze-vissza keverik a leírásnál, hogy sokszor elvesztettem a fonalat, hogy most a „jelenben” vagyunk-e, vagy ez is a visszaemlékezés része? 
Továbbá nagyon nem tetszett a sztorik befejezése! Pontosan azt a fajta lezárást kapja mind a négy történet, amitől a falra tudok mászni: a cselekmény kellős közepén elvágva, snitt, vége, nincs tovább! Nincs meg az az érzése az olvasónak, hogy „igen, ez le lett zárva, keretbe lett foglalva”, hanem inkább olyan, mint amikor a régi magnókazetták végére rávettek egy zeneszámot, ami hirtelen a dal közepén megszakad. A legelső fejezet végénél úgy lapoztam tovább, hogy körülbelül fél oldal erejéig fel sem fogtam, hogy már a második lány történetét olvasom, csak furcsa volt, hogy a mondatok értelme sehogy sem kapcsolódik az eddigiekhez… mire végül észrevettem, hogy közben új fejezet kezdődött. Ahhoz, hogy ennél jobban le lehessen zárni az egyes fejezeteket, jó íróra van szükség, és -már bocsánat- de ezekszerint a Velvet újságíró-hölgyei nem azok.

Maga a könyv viszont mindezzel együtt nem volt rossz élmény, sok érdekeset meg lehet belőle tudni a fiatal, „lakásokon rendelő” (tehát nem utcasarki) prostik világáról, életéről, motivációiról. A négy lányból kettő egészen szimpatikus is volt. 
Egyszeri olvasásnak megérte, de nem maradt meg bennem az igény, hogy felkerüljön a könyvespolcomra, ezért „rerukkoltam”.

>
zakkant P 2013. április 3., 11:28
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

Nem rossz könyv az Egyetemista lány támogatót keres és tudom hogy sok munkájuk van a szerkesztőknek benne, de valamiért nálam félresiklott. Nem éreztem át annyira a lányok sorsát. Mind a négyüknek rendezett családi körülményei voltak (viszonylag) és lett volna hová hazamenni, nem haltak volna éhen, ha 1-2 hónap múlva találnak bejelentett melót. Némelyikük rendes munkát is kapott, de rájöttek, hogy azzal nem keresnek sokat és könnyebb megélhetés az, ha áruba bocsátják a testüket a férfiaknak, mert rosszul érezték magukat, hogy a barátnőikkel való shoppingolás során nem tudnak úgy költekezni, ahogy szerettek volna.

Itt van 4 sztori, 4 olyan lányról, akik választhattak volna más utat is, csak nem voltak elég erősek. Valami hiányzott belőlük. Meg a könyvből is, hogy megszeressem akárcsak egyik szereplőt is, vagy jobban átérezzem a kiszolgáltatott helyzetüket. Nem ment.

>
Scoo_Sama 2013. május 30., 14:23
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

Érdekelt a könyv, mivel a téma jó. Lehetett volna írni a hazai iskolai körülményekről, arról, hogy a lányok miért választják ezt a szakmát, miért kényszerülnek rá, hogyan élik meg, lehetett volna benne bújtatott társadalom kritika, mély magunkba nézés stb stb. 
Elvileg adott volt tehát minden és reménykedtem is, mivel az írók elvileg mély interjút készítettek az alanyokkal. 
Elsőnek akkor csalódtam amikor kiderült, hogy regényszerű a mű. Bár ezzel még nem lenne baj. A fő gond, hogy nagyon, de nagyon felszínes az egész. Nem kapunk semmilyen igazi drámát, érzelmet. Nem érzem úgy, hogy ez tényleg megtörtént valakivel. Valakivel aki így él, de csak azért, mert muszáj. Igazi sorsokat akartam. Igazi történeteket a kliensekről. Hogy milyen beteg társadalomban élünk, hogy valaki pszichológusnak tanul,mégis el kell adni a testét. Hogyan tudja egy értelmes egyetemista lány feldolgozni mindezt. 
Ezt a könyvet bárki megtudta volna írni. Ehhez nem kellett volna még a lányokat se felkeresni, mivel klisé az egész és sajnos még az írás stílusa se olyan, hogy emiatt ne hagyjuk abba a könyvet. 
Így végül ki se olvastam. Szerintem nem veszítettem vele semmit. 
Különösen nem ajánlott senki részére se!

>
dokijano 7 hónapja
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

Négy különálló történet négy fiatal lányról, akik a nagyobb jövedelem és a könnyebb megélhetés érdekében a testüket bocsátják áruba. 
Persze, magyarázgatják, hogy a pedagógus vagy éppen munkanélküli vagy kényszervállalkozó szülők jövedelme nem teszi lehetővé az egyetemi tanulmányaik finanszírozását és a plázázást, meg abból sose lesz lakásuk, ha pár száz forintos órabérért gürcölnek valahol, hát az élvezetesebb módját választják a pénzkeresésnek. 
Eleinte csak erotikus masszázzsal próbálkoznak, de 2-3 hét (!) után már saját vállalkozásban űznék, és bővítik is a szolgáltatásaik körét, hiszen a külön lakást is fenn kell tartani, és minden azonnal kell. 
Egy könyvnek ez is elmegy, mert az ilyen életformáról is tudni kell, de pénzt nem adtam volna ki érte, és túl sok időt sem feccöltem az olvasására.

>
Outwar 2012. május 26., 07:22
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

Nagyon régen olvastam bármit is a bulvár kategóriában, nem igazán tudom pontozni a könyvet. Az olvasmányossága miatt a négy és fél, egyébként egyéjszakás kaland, semmi extra. Ha kicsit nekifeszülnénk bármelyikünk írna egy ilyet, azt hiszem. Azon agyalok, hogy mi lehetett a cél a könyvvel. Mert ha valaki ír, akkor van valami célja. Hogy valamit megmutasson, hogy kibeszélje a jót vagy a sz@rt magából, hogy polgárpukkasszon, hogy pénzt keressen stb… De itt nem tudom mi volt a motiváció, oké, a zs az nyilvánvaló, de ezenkívül mi? Bemutatja a lányokat, nem undorodom meg tőlük, nem kedvelem meg őket, tökéletesen hidegen hagynak, a történetük hatástalan. Bár hazudok, mert liberális életfilozófiát sugároz a könyv, valami olyasmit éreztem, hogy nincs azzal baj, ha valaki rib@nc, sőt akár még jó is lehet, nem olyan rossz dolog. 
Ez a bulvár? Ennyi?

8 hozzászólás
>
galik_katacska 23 napja
Nagy Szilvia – Szabó Anna Eszter: Egyetemista lány támogatót keres

Se tanulság, se konkrét történések. Tulajdonképpen az egész könyv arra biztatja az esetleg rávehető lányokat, hogy nyugodtan legyetek prostik és akkor minden jó lesz!

Egyszer olvasható, de többet vártam volna.


Népszerű idézetek

>
starve 2013. január 12., 21:03

Szóval ma egy órával keresek körülbelül nyolc-tízezret. Nem sok, de nem is olyan rossz órabér.(Zsófi)

>
Leilaa 9 hónapja

A tükör előtt méggyorsan megigazította a mosolymaszkot, és remegő gyomorral ajtót nyitott.

>
Leilaa 9 hónapja

Bőgni akart, zokogni, de nem ment, hiába erőlködött egy nyamvadt könnycseppen kívül mást nem tudott kiimádkozni magából.

>
Leilaa 9 hónapja

Hét év, úristen, még hét év, még hét évig nem lesz normális kapcsolatom, hét évig nem lesz az enyém a testem. Még hét évig hazudnom kell anyáméknak, még hét év, bassza meg.

>
zakkant P 2013. március 6., 20:02

Én eleinte féltem, hogy majd úgy bánnak velem, mint egy ronggyal, mindenhol ilyeneket olvasni. De aztán rájöttem, hogy csak azzal bánnak úgy, aki úgy is érzi magát, és hagyja, hogy kihasználják. Pedig ez csak egy szolgáltatás, amit pénzért nyújtunk. Senki sem használ ki senkit. Nyilván az utcán teljesen más, meg azoknak is, akiket belekényszerítenek. De bennünket senki sem kényszerített, ez a saját döntésünk. Az elején voltak erkölcsi dilemmáim, de ma már nincsenek. Minden engem igazol.

104. oldal

>
Leilaa 9 hónapja

Le kellene írnom mindent, hogy kinek, mikor, mit vetítettem. á, úgysem fogom. Lesz ami lesz.

>
Leilaa 9 hónapja

Pár éve még azt hitte, hogy abban a pillanatba, amikor kezébe veheti az érettségi papírjait, felszabadul, végre felnőttnek érezheti majd magát, és ezzel a papírral kinyílik előtte a „nagyok” világa.

>
Leilaa 9 hónapja

Soha nem szabad negbánni, mert akkor bekattansz attól, hogy az életed egyik szakaszát megmásítani.

1 hozzászólás