Payday Loans

Keresés

Tóth Bálint költő (1929-2017) PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
ELIT - HIVATÁS, POKOLJÁRÁS, ÁRULÁS, XX-XXI.SZ.
2017. április 26. szerda, 05:32

ELTEMETTÉK AZ ELSŐ BALASSI-KARDOS KÖLTŐT

A Farkasréti temetőben kísérték utolsó útjára Tóth Bálint költőt, az első Balassi-kardos poétát április 20-án.  A Makovecz-ravatalozóban a barátokat Döbrentei KornélBalassi-kardos költő képviselte. A poétát ötvenéves barátság fűzte a nemrég 87 évesen elhunyt pályatárshoz. Fölidézte Tóth nemes kérlelhetetlenségét, politikai bátorságát, s azt is, hogy a Rákosi-korszakban a váci börtönben az ott politikai elítéltként élő költők úgy írtak verset titokban, hogy ezekben a költeményekben nem volt a rendszert szidalmazó tartalom: fölülemelkedtek az őket gyűlölettel körülvevő pribékeken. Ez volt a Füveskerti költők grémiuma, ebbe tartozott Gérecz Attila is, aki 1956-ban a haza védelmében hősi halált halt, s 2000-ben posztumusz Balassi-kardos költő lett.

A Füveskert költőit megemlítette búcsúzó beszédében a Magyar Írószövetség elnöke, Szentmártoni János is. A költő kifejezte, hogy össze kell gyűjteni a Tóth Bálint által az utókorra hagyott irodalmi kincseket.

A temetésen irodalomtisztelő értelmiségiek sora jelent meg, köztük Szidiropulosz Archimédesz történész, Molnár Pál szerkesztő, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnöke, Murányi László televíziós szerkesztő, előadóművész.

Tóth Bálint a Balassi Bálint-emlékkardot az első kitüntetettként, 1997. február 14-én, Bálint napján a budai Gellért szállóban vette át. (Az emlékkardról: 2016. március 9-én hivatalos bejegyzést nyert a Balassi Kard Művészet Alapítvány. A magánalapítványként működésbe lépő szervezet kuratóriumi elnöke a Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díj alapítója: Molnár Pál. – NIF megj.)

20016 decemberében jelent meg a Balassi kardtársai című antológia, melyben öt verse olvasható.

Forrás: Présház.eu

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)

 

Tóth Bálint (költő) – Wikipédia

https://hu.wikipedia.org/wiki/Tóth_Bálint_(költő)
József Attila-díjas költő, író, műfordító. A Magyar ... Tóth Bálint 1929. december 17-én született Keszthelyen Tóth Zoltán és Bakonyi Margit házasságából.
Életpályája · ‎Művei · ‎Díjai · ‎Jegyzetek

Tóth Bálint: Magyar litánia - Szegedi Piaristák - szepi.hu

https://www.szepi.hu/irodalom/vers/tvers/tv_191.html
Tóth Bálint: Magyar litánia. Hallottátok, hogy mondatott: Szemet szemért és fogat fogért… Hallottátok, hogy mondatott: Szeresd felebarátodat és gyűlöld ...

Meghalt Tóth Bálint költő | 24.hu

24.hu/kultura/2017/03/30/meghalt-toth-balint-kolto/
2017. márc. 30. - Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Tóth Bálint költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja. 88 évet élt.

Tóth Bálint versei - Baka István Alapítvány

www.baka.hu/toth-balint-versei
Tóth Bálint versei. Túl a vesztett kert fáin. Az almát tartó kígyó bőre szürkére vedlik, nem tarkaságát érzem, tömegét a világnak. A nagy kövek csöndjét, csöndjét ...

Elhunyt Tóth Bálint költő | Magyar Nemzet

https://mno.hu/grund/elhunyt-toth-balint-kolto-2392637
2017. márc. 30. - Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Tóth Bálint költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.

Elhunyt Tóth Bálint költő | Magyar Művészeti Akadémia - MMA.hu

www.mma.hu/az-akademia/-/event/10180/elhunyt-toth-balint-kolto;jsessionid...
2017. márc. 30. - 2017. március 29-én Budapesten hosszú betegség után elhunyt Tóth Bálint költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja.

Magyar Hírlap • Elhunyt Tóth Bálint költő

magyarhirlap.hu/cikk/84077/Elhunyt_Toth_Balint_kolto
2017. márc. 31. - Meghalt Tóth Bálint költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja – írta a távirati iroda. Tóth Bálint 1929-ben született, ...

A komondorokat nem tudtam gyűlölni – Tóth Bálint - == DIA Mű ==

dia.pool.pim.hu/html/muvek/BERTHA/bertha00175/bertha00186/bertha00186.html
Így persze nem akarnék interjút készíteni Tóth Bálinttal, mert nem lenne költő. De a sors úgy látszik arra predesztinálta, hogy költő legyen. Egyetemistaként ...

Elhunyt Tóth Bálint költő - Hírstart

www.hirstart.hu/hk/20170330_elhunyt_toth_balint_kolto
2017. márc. 30. - Betegség: Hosszan tartó betegség után szerdán elhunyt Tóth Bálint költő, író, műfordító, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja.
LAST_UPDATED2