Payday Loans

Keresés

A legújabb

Pat Boone dalai és imái PDF Nyomtatás E-mail
8. KERESZTÉNYSÉGEK - KERESZTÉNYSÉGEK
2010. május 13. csütörtök, 10:42

pat_boone__performing_in_may_2007

1.

Szabó Ibolya Anna
2002. 02. 08. (VI/6)


Ryan kómából, Daniel pedig a halottasházból tért vissza
Feltámadás most


Orvosi kutatások témájává is vált az utóbbi időben a hit és az ima szerepe a különféle pszichikai, sőt fizikai betegségek gyógyításában. Januárban több magyar lapban is megjelent, hogy orvosi körökben "neuroteológusoknak" becézett kutatók összefüggést állapítottak meg az imádkozás és a testben lejátszódó fizikai-idegi folyamatok között. A kereszténység által évezredek óta vallott hit, miszerint Isten gyógyít, úgy tnik, izgalmas témává vált nemcsak a nemzetközi, hanem immár a magyar kereskedelmi televíziók számára is

http://www.hetek.hu/hit_es_ertekek/200202/feltamadas_most

*

2.

Csereklyei Márta
Nem halok meg, hanem élek



Meggyógyulhatnak-e a betegek az ima hatására? Van-e gyógyító ereje a hitnek? Egy 24 éves fiatalember balesete kapcsán ilyen és ehhez hasonló kérdések kerültek terítékre Larry King egyik legutóbbi televíziós talkshow-jában. Az Amerikai Egyesült Államokban évek óta folynak olyan kutatások, melyek számszerűsíthető tényekkel igazolják: a betegek akkor is meggyógyulnak, ha nem tudják, hogy imádkoznak értük. Tudományos körökben manapság már nem hat az újdonság erejével az a tény, hogy az ima, illetve a hit jótékony hatással van az ember fizikai állapotára.

Június 19-én egy 24 éves fiatalember betonjárdára zuhant egy háromemeletes épület tetejéről. Esés közben kétszer az épület oldalán levő vaslépcsőhöz csapódott. A helyszínre érkező mentők életfunkciót már nem tapasztaltak, ezért gyakorlatilag semmit nem tettek a beteg megmentése érdekében. A kórházba szállítást követően mégis megpróbálták újraéleszteni - sikerrel ugyan, ám a páciens mély kómába esett. A baleset során szinte valamennyi belső szerve megsérült: a koponyája beszakadt és a tüdősérülések miatt az agya sem kapott elegendő mennyiségű oxigént. Szerencse a szerencsétlenségben: a gerince ép maradt.

Ryan megmentése

Ryan Corbin balesete óta hat hét telt el. Az orvosok soha nem gondolták volna, hogy valaha is lekerülhet a lélegeztetőgépről. Mégis lekerült. Állkapcsát rögzítették, valamennyi életfunkciójú szerv működése helyreállt. Kinyitotta a szemét és pislog is.
Ryan ugyan egyelőre még mindig kómában van, a család azonban bizakodó: az eddigi gyors javulást egyértelműen Isten gyógyító erejének, az imáikra adott válaszának tudja be. Ryan ugyanis pünkösdi-karizmatikus keresztény családban született, s négyévesen fogadta el Jézust személyes megváltójának. Nagyapja az a Pat Boone, akit az ötvenes-hatvanas években zenészként, színészként ismerhetett meg a közönség. Az ötvenes években a lemezeladási listán Elvis Presley-t kivéve minden más zenészt lekörözött. Boone azonban mindig is „különc” sztár volt. Nem volt lázadó, mint Elvis; éppen ellenkezőleg: családos, hívő emberként élt. Egyszer például azért utasította vissza egy film szerepét, amelyben Marilyn Monroe-val játszhatott volna, mert nem volt hajlandó megcsókolni egy olyan nőt, aki nem a felesége. 1997-ben aztán kiadott egy nagylemezt, amely egészen más miatt kavart nagy port: a lemezborítón ugyanis fülbevalóval, fekete bőrmellényben és tetoválással a karján volt látható. Sokan azzal vádolták, hogy eladta a lelkét az ördögnek.


Akármi történt is akkor, Pat most „újra a régi”. Harminc éve tagja a Jack Hayford vezette Church on the Way (Egyház az Úton) nevű pünkösdi egyháznak, s unokája maga is aktív keresztény életet élt. „Tudom, hogy az ima az, ami eddig is életben tartotta, segítette Ryant, hogy javuljon az állapota, és ez az egyetlen reményünk a teljes felépülésére is - állítja Pat Boone. - Amikor Shirley a kórházba érkezett, egy részlet jutott eszébe a Bibliából. Később megkerestük, és kiderült, hogy a 118. zsoltárból van: »Nem halok meg, hanem élek, és hirdetem az Úrnak cselekedeteit!« Ez a mondat immáron két hónapja erősít minket.”

Klinikai vizsgálatok

A balesetet követően Larry King meghívta a Corbin és a Boone családot a CNN televízióban sugárzott műsorába, amelyre ezrek reagáltak - az óriási érdeklődés miatt a hét végén újabb műsorra is sor került. Az emberek szeretnék tudni: „Valóban válaszol Isten az imákra? Tényleg működik az ima?”
„Sokan kérdezik: mi van, ha nem lesz meg az, amit kértek? Lindy (Ryan édesanyja), Shirley és én sokat beszélgettünk már erről. De bármi történjék is Ryannel, az Istent fogja dicsőíteni. Jóbhoz hasonlóan mi sem rázhatjuk az öklünket Istenre. Jóllehet magam is Ryan teljes felépülésében bízom, mivel hiszem, hogy Istennek terve van az életével, de azt is elfogadom, ha másként dönt” - mondja Pat.
Sokan érthetően szkeptikusak a nem fizikai tényezőknek a gyógyulásban betöltött szerepével kapcsolatban, az ima erejét azonban évek óta folytatott tudományos vizsgálatok is bizonyítják. Az Egyesült Államokban egyre több egészségügyi intézmény szentel figyelmet a hit és az egészség összefüggésére. A témakörrel kapcsolatos kutatásokat, illetve tudományos konferenciákat többek között a Harvard Orvosi Egyetem és a világhírű Mayo Klinika is támogatja. Egy, az orvosok körében végzett felmérés szerint az amerikai orvosok 99 százaléka gondolja úgy, hogy a hit nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz. 63 százalékuk azt nyilatkozta, hogy Isten személyesen avatkozott közbe orvosi munkájuk hatékonyságának növelése érdekében. A CNN és a USA Weekend magazin felmérése szerint az amerikaiak 80 százaléka hisz a hit általi gyógyulásban; kétharmaduk pedig úgy véli: szükség lenne arra, hogy az orvosok beszéljenek a hitről a pácienseiknek, illetve igény esetén imádkozzanak értük.
William Harris professzor egy missouri kórházban egy évig tartó kísérlete során 980, a kardiológiai osztályra felvett beteggel végzett kísérletet. A pácienseket adminisztrációs számuk felhasználásával egyszerűen két csoportra osztotta, majd megkért egy önkéntes keresztény imacsoportot - melynek tagjai hisznek a hit általi gyógyulásban -, hogy négy héten keresztül „naponta imádkozzanak a páros számú betegek gyors, és komplikációmentes gyógyulásáért”. A páratlan számúakért senki sem imádkozott. Az imacsoport csak a páciensek nevét tudta, ám személyes találkozóra soha nem került sor közöttük és a betegek között, akik semmiről sem tudtak.
A kutatási eredményekről Harris professzor a New Scientist című amerikai tudományos lap hasábjain számolt be: a potenciális komplikációkat számbavéve kimutatta, hogy azoknak a betegeknek az egészségi állapota, akikért imádkoztak, statisztikailag kifejezve 11 százalékkal jobb eredményt mutatott a negyedik hét végére, mint a másik csoporté. (A Harris-féle vizsgálatról tavaly részletesen írt a Magyar Pszichológiai Társaság internetes oldala, a Pszichológia-online: )
„Nem tudjuk tudományosan bizonyítani, hogy Isten gyógyít, azt viszont igen, hogy az Istenbe vetett hitnek jótékony hatásai vannak - kommentálta Harris kísérleteit Dr. Dale A. Matthews, a washingtoni Georgetown Egyetem Orvosi Központjának professzora. - Semmi kétség sem fér ahhoz, hogy a hit segítségével sokkal hamarabb felépülnek a betegek.”

Kevesebb komplikáció

Az Egyesült Államokban jelentős visszhangot váltott ki az a kísérlet, amely azt bizonyította, hogy az ima még a laboratóriumi körülmények között tenyésztett baktériumok fejlődésére is hatással van, sőt megsérült kisállatok gyógyulását is elősegítheti. Az ima jó orvosság című könyv szerzője, Dr. Larry Dossey úgy véli, ezek az eredmények azért is fontosak, mert valódiságukat nem lehet „kimagyarázni” olyan tényezőkkel, amelyek az embereknél szóba jöhetnek.
Harris előtt Byrd professzor a San Francisco-i egyetemről már 1988-ban arra a felismerésre jutott, hogy azoknak a betegeknek, akikért imádkoznak, sokkal kevesebb komplikációval kell szembenézniük, kevesebb antibiotikumra van szükségük, kevesebben kapnak tüdőgyulladást vagy szívrohamot, kevesebbük esetében jelentkeznek szívelégtelenségek, ötször kisebb valószínűséggel szorulnak antibiotikumos kezelésre, illetve esetükben háromszor kisebb a tüdőödéma esélye, mint azoknál, akikért nem imádkoznak.
Tudományos körökben az szinte már közhelyszámba megy, hogy aki hisz, rendszeresen imádkozik, illetve olvassa a Bibliát, az sokkal kevésbé hajlamos a depresszióra, az öngyilkosságra és a függőségekre. A hit segít az embereknek abban, hogy könnyebben kezeljék a stresszt, a traumatikus betegségeket vagy a veszteségeket, véli Dr. Harold G. Koenig, a Duke Egyetem Orvosi Központjának intézetvezetője.

Csak őszintén

Az elmúlt évek során az Egyesült Államokban több kutatás is azt bizonyította, hogy a hit meghosszabbíthatja az ember életét. Kanadában egy 5286 személy körében végzett felmérés azt bizonyítja, hogy az egyháztagok esetében alacsonyabb a halálozási arány, mint azoknál, akik nem hisznek. A különböző betegségekből való gyógyulás gyorsasága is eltérő: a hívők körében nyolcból hét rákbeteg állapota lényegesen gyorsabban javult, mint a nem hívőknél.
A tanulmányok kimutatták azt is, hogy a hit nem ismer korlátokat: nem számít sem az életkor, sem a nem, sem a kultúra, sem pedig a földrajzi távolságok. A tudósok szerint már maga az istentiszteleteken való részvétel is jótékony hatású: az egészséges szociális kapcsolatok az egészség, illetve a hoszszú élet kulcsfontosságú elemei. Azt is kimutatták, hogy nem mindegy, milyen hite van valakinek: aki a vallást csak mint „társadalmi jelenséget” éli meg, vagy pusztán önigazolásra használja, azoknál nem hatékony a hit-pirula. A tanulmány szerint kizárólag az „őszinte hit” működik.

LAST_UPDATED2