Payday Loans

Keresés

A legújabb

Fekete Madonna kegykép V.30. PDF Nyomtatás E-mail
8. KERESZTÉNYSÉGEK - KERESZTÉNYSÉGEK
2011. június 29. szerda, 06:51
A Częstochowai Fekete Madonna kegykép másolata Magyarországra érkezik

június 30-án.


Parlament, 2011.06.30.

Kossuth tér 19,00

Június 30.

19,00 Érkezés a parlament elé
Ünnepélyes fogadtatás

19,45 Körmenet a Szent István Bazilikához, Székely János püspök atya vezetésével

20,15 Érkezés a Szent István Bazilikához

21,00 Engesztelő rózsafűzér elimádkozása

22,30 A zarándokvonat híveinek fogadása

23,00 Virrasztás a Mária-légi vezetésével

Július 1.

07,00 Szentmise a Szent Jobb kápolnában

07,30 Reggeli dicséret

08,00 Szentmise a Mária-kép előtt

09,00 Rózsafüzér imádság

12,00 Úrangyala imádság
Napközi imaóra

14,00 Imaóra a Kalász vezetésével

15,00 Irgalmasság órája

16,00 Görög katolikus Akathisztosz

17,00 Rózsafüzér imádság a hazáért politikusok vezetésével

18,00 Újmisés papok hálaadó miséje

21,00 Apel imádkozása a budapesti lengyel közösség vezetésével

21,30 Jézus Szíve Litána
Az ünnepség sorozat zárása

Ministránsok , cserkészek és imaközösségek jelentkezését várják.

Inf.: Bese Gergő Péter, tel: +36 - 20-82-33-414
Email: besegergomail.com

www.lengyelmagyar.eu


A częstochowai Fekete Madonna, (Czarna Madonna vagy Matka Boska Częstochowska lengyelül) ikon Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása, a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma. A Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzik Lengyelországban, Częstochowában.

A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott. Az egyik legrégebbi Jasna Góra-i irat szerint a kép Jeruzsálemből Konstantinápolyon és Belzen keresztül került a kolostorba, 1382 augusztusában. Ugyanebben az évben kapták birtokul Jasna Górát (magyarul Fényes Hegy) a magyar pálosok.
Az ikon, amelynek csodatévő erőt tulajdonítanak, évszázadok óta vonzza a zarándokok tömegeit a világ minden tájáról. A Fényes Hegyet a világ egyik leglátogatottabb zarándokhelyévé tette. Az egyik legismertebb csoda az 1655-ös svéd invázió (az "Özönvíz", lengyelül Potop) idején történt, amikor egy maroknyi lengyel egy egész támadó protestáns hadsereg ellen védte meg a kolostort. A megmenekülést a lengyelek a Madonna csodatévő erejének tulajdonították, a támadás feletti felháborodás és a siker pedig megfordította az egész háború menetét. A következő évben, 1656. április 1-jén János Kázmér (Jan Kazimierz) lengyel király hálából a lwówi (lembergi) székesegyházban Máriának ajánlotta fel országát, így a Szűz Lengyelország patrónája és királynője lett. A Fekete Madonna képet később meg is koronázták. Az orosz uralom idején Miklós cár "a legveszélyesebb lengyel forradalmárnak" nyilvánította a Fekete Madonnát, és betiltotta a częstochowai zarándoklatokat. A Fekete Madonna volt az 1970-es években megszerveződő, Lech Wałęsa vezette Szolidaritás mozgalom egyik szimbóluma.


"A festmény nélkül Jasna Góra nem volna több egy épületkomplexumnál, műalkotások múzeumánál, amelyek kétségkívül értékesek és szépek, de hiányzik belőlük az élet ereje. A festmény a misztérium, az alapzat, az atmoszféra a Jasna Góra-i szentélyben" - írja a kolostor honlapja. A képet egy 122,2 x 82,2 x 3,5 centiméteres fatáblára festették, és a gyermek Jézust karján tartó Szüzet ábrázolja. A képet Mária arca uralja, tekintete a szemlélő szemébe mélyed. A Gyermek arca is a zarándok felé fordul, de ő valahová máshová néz. A két arcon komoly, elgondolkodó kifejezés ül. Mária arcán két párhuzamos és egy ezeket keresztező vágás fut. Jobb keze a keblén nyugszik, mintha a Gyermekre mutatna. Köntösén a magyar uralkodóház liliomai.


A Madonna-ima
A częstochowai Miasszonyunk tiszteletére ima is született, amelyet reggel, mindjárt felébredés után mondanak:

"Częstochowai Szent Anya, kegyelemmel, jósággal és könyörülettel teljes. Neked ajánlom minden gondolatomat, szavamat és tettemet, lelkemet és testemet. Alázattal könyörgöm áldásodért és imáidért hogy üdvözüljek. Teljesen feléd fordulok ma, testemmel, lelkemmel, örömben és szenvedésben, hogy elnyerhessem magamnak és testvéreimnek áldásodat itt a földön, és az örök életet a mennyben. Ámen." Az ukránok ugyancsak különleges tiszteletet tanúsítanak a Częstochowai Madonna iránt.

VPP Hirporta Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.

LAST_UPDATED2