Payday Loans

Keresés

A legújabb

Dizseri Eszter: A Kecskeméti Rajzfilmstúdió története PDF  Array Nyomtatás Array  E-mail
ELIT - HIVATÁS, POKOLJÁRÁS, ÁRULÁS, XX-XXI.SZ.
2010. november 15. hétfő, 11:43

dizseri

Dizseri Eszter:

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió története – Az animáció magyar műhelyei

2009. december 17. | Rovat: Papírfény | Szöveg: Zsély Csilla

Dizseri Eszternek szívügye a magyar animáció. Kockáról kockára és És mégis mozog… című könyvei után, melyek a magyar animáció történetét és mestereit mutatták be most a Kecskeméti Rajzfilmstúdió működésébe avatja be mindazokat, akik nem csak a kétévente megrendezésre kerülő KAFF-on szeretnének találkozni a stúdió munkáival.

A könyv interjúkra és különböző archív cikkekre támaszkodva avat be minket az idén 38 éves stúdió életébe. Persze, mint az már lassan megszokott, Kecskeméten sem indultak minden zökkenő nélkül a dolgok, így ahogy a későbbi sikerekről, úgy a kezdeti nehézségekről is meglehetősen részletes képet kapunk. Alapítók, rajzolók, animátorok és hátteresek váltják egymást a „mesélésben”, így ahelyett, hogy egy történelemkönyv-szagú száraz adattárat kapnánk évszámok halmazával teletűzdelve, visszaemlékezések sorozata tárja fel előttünk a Kecskeméti Rajzfilmstúdió történetét. A választott interjús forma amellett, hogy nem teszi unalmassá a könyvet rendkívül személyes hangvételt is kölcsönöz neki azáltal, hogy igyekszik mindenkit megszólaltatni, aki – akár csak rövid időre is – a csapattal dolgozott. A kötetlen hangulatú beszélgetések, melyekben Dizseri Eszter régi jóbarátként nosztalgiázik a megszólaltatokkal archív cikkekkel és dokumentumokkal egészülnek ki, így pótolva azokat az információkat vagy esetleges hiányosságokat, melyeket az interjúkból nem feltétlenül derültek ki.

A nagy történetmesélés mellett persze az illusztrációk sem maradhattak ki a könyvből, melyek mintegy ötven oldalát teszik ki a valamivel több, mint 180 oldalnak. A képek többsége egy-egy Magyar népmesék-epizódot ábrázol, de ugyanígy találunk közöttük a csapat tagjainak egyéni munkáiból kivett részleteket is, ahogy a Vizipók-csodapók sem maradhatott ki a sorból. A könyvet záró adattár előtt természetesen, afféle kihagyhatatlan elemként még a Kecskeméti Animációs Filmfesztiválból is kapunk egy kis ízelítőt, így válik teljesen kerekké a Rajfilmstúdió története.

Egér a Marson, Mesék Mátyás királyról, Vizipók-csodapók, Magyar népmesék – csak pár cím a Kecskeméti Rajzfilmstúdió közel négy évtizedes munkájából, amiről Dizseri Eszter igyekszik egy meglehetősen átfogó képet adni könyvében. Az egyetlen hibája, vagy nevezzük inkább hiba helyett hiányosságnak, hogy a múlt mellett nem nagyon foglalkozik a stúdió jelenével. Mikulás Ferenc (a stúdió vezetője) mesél ugyan pár oldalon keresztül terveikről és a jövőről, de nem esik szó például az ezredforduló után készült önálló filmekről, amik engem az olvasás után például különösen érdekeltek volna. A könyv értékéből persze ez mit sem von le, ha pedig úgy nézem, így legalább maradt valami, ami egy esetleges negyedik kötet megírására ösztönözheti az írónőt. Nem lenne egy rossz gondolat.

A Kecskeméti Rajzfilmstúdió története – Az animáció magyar műhelyei
Balassi Kiadó, Budapest, 2009


http://www.filmtekercs.hu/papirfeny/dizseri-eszter-a-kecskemeti-rajzfilmstudio-tortenete-–-az-animacio-magyar-muhelyei

________________________________________________________________

 

MAGYAR KATOLIKUS RÁDIÓ

2010. 11. 15. hétfő - 9:34 Akvarell
kulturális paletta, Vendégünk Dizseri Eszter. Szerkesztő: Zanati Zsófia.

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=4&m_op=viewmusor&id=237511

LAST_UPDATED2