Payday Loans

Keresés

A legújabb

Purim ünnepe - Cion bölcsei PDF Nyomtatás E-mail
0. Istenképek és népek, emberek
2011. március 30. szerda, 06:58

purim schpiel

Purim Eszter után szabadon

Márciusban ünneplik a zsidók a Purimot. Nagy traktákkal, vígassággal töltött többnapos ünnep. De kevesen tudják, voltaképpen mit ünnepelnek. Eufemikus fogalmazás szerint a zsidó diaszpóra hajszálon múlt megmenekülését a Perzsa birodalomban, Ahasverus uralkodása idején. De mi is a zanzásított történet az Ószövetség Eszter Könyvében leírtak alapján? Perzsiában nagy létszámú szórványzsidóság élt, akik elődjeit Nabukadnezár hurcolta rabságba. Köztük volt Mordehaj, zsidóságát leplező királyi tisztviselő, akinek fogadott lányát Eszternek hívták.

Történt pedig, hogy Ahasvérus király hatalmas - több hetes - lakomát rendezett, a lakomára odarendelte gyönyörú feleségét, akinek szépségével mint valami királyi bizsuval kívánt dicsekedni és a tivornyán afféle antik látvány-műsort akart rendezni (állítólag meztelenül akarta táncoltatni). A nej ezt megtagadta, amin a király bedühödött, a férfiúi méltóság megalázását látta és a szemérmes nőt elkergette. Aztán új feleség keresésébe kezdett. Az esélyesek közé került a csodaszép Eszter, aki még szintén rejtette zsidó mivoltát és mit tesz Isten, Ahasvérus őt választotta.

Mordeháj pedig azzal csinált karriert, hogy kihallgatott két királyi testőrt, akik merényletre készültek a király ellen. Lányán, Eszteren keresztül ezt a király tudtára hozta, aki a két testőrt felakasztatta. Mordeháj jutalmul a palotában kapott lakást és tisztséget. Ekkor már nem leplezték zsidó származásukat. Ez a gyors karrier nem tetszett a király miniszterelnökének, aki egyrészt azok leszármazottja volt, akik a zsidó elődökkel konfliktusba keveredtek másrész gőgjében nem viselte el, hogy Mordeháj nem adta meg neki az elvárt tiszteletet. Ezért affajta antiszemita agitációba kezdett, azt terjesztve, hogy egy népesség a perzsa birodalmon belül nem tiszteli a király parancsait, külön bejáratú istenük van és engedetlenséget szítanak a birodalomban.

A király ezt bevette és parancsba adta, hogy ezt a népséget egy általa megadott napon aggastyántól az újszülöttig egytől egyig hányják kardélre. Mordehájnak pedig ácsoltatott egy méretes akasztófát a palota előtt. De lépett Eszter is: fejét kockáztatva bement a királyhoz (ilyen kéretlen megjelenésért halál járt). Sikerült levennie a lábáról, emlékeztette Mordeháj érdemeire. A király olyan annyira bedőlt, hogy mindent látatlanba megígért, amit csak kér. Eszter meghívta egy lakomára Mordehájjal és a miniszterelnökkel együtt mondván, hogy majd akkor megmondja, mi a kívánsága. A lakomán pedig elmondta, hogy milyen aljas cselszövéssel vették rá a királyt a zsidók lemészárlására és mindezt a miniszterelnök tervelte ki.

A király ezt is bevette és indulatosan kirohant a teremből. Ez alatt a miniszterelnök vesztét érezve leborult Eszter elé és életéért könyörgött. De bejött ám a király és szeretett neje kerevete előtt térdeplő minisztert erőszaktevés kísérletével vádolta (Eszter ezt nem cáfolta) és azonnali hatállyal felakasztatta a Mordeháj részére előkészített akasztófára. Aztán Mordeháj sugallatára új parancsot írt: szabadkezet adott a zsidóknak valamennyi ellenségük kiirtására, vénembertől a csecsemőig. Amit azok készségesen meg is tettek: 75000 (hetvenötezer) perzsát mészároltak le, köztük a néhai miniszterelnök 11 fiát. Mordeháj pedig magas méltóságot kapott, attól kezdve a zsidók bármit tehettek, amit akartak, Mordeháj hatalmától tartva senki nem szólt semmit.
NEMZETI HÍRHÁLÓ


*


Nem hajlandók betiltani a Cion bölcseinek jegyzőkönyvét
AFP - Barikád 2011, március 29 - 10:29

A moszkvai ügyészség nem volt hajlandó betiltani A Cion bölcseinek jegyzőkönyve című könyv oroszországi értékesítését, jelentette be közleményben egy moszkvai emberjogi szervezet, olvasható a francia hírügynökség jelentésében.

A szervezet azt követelte az ügyészségtől, hogy tiltsák be a könyvet, vagy legalábbis kötelezzék a kiadót, hogy egyértelműen jelezze: az orosz titkosrendőrség egyik ügynöke által 1901-ben hamisított könyvről van szó, amelynek célja az volt, hogy elhitessék, a zsidók programszerűen akarják meghódítani a világot. A francia hírügynökség megjegyzi, a könyv akkori megjelenése egybeesett a folyamatban lévő zsidóellenes pogromokkal.

Az ügyészség döntését az orosz tudományos akadémia pszichológiai intézetének 2009-es szakvéleményére alapozta, amely szerint a könyv nem tartalmaz a zsidók elleni tettekre buzdító részeket. Azt pedig, hogy a könyv nem hívja fel a figyelmet "hamis" voltára, érvelt az ügyészség, nem sérti a fogyasztók védelmét szolgáló orosz törvényt. Az emberjogi szervezet bejelentette, jogorvoslatért az orosz főügyészséghez fordul. Az orosz igazságügyi minisztérium mintegy 800 tiltott könyv jegyzékét készítette el korábban, de ezek sorában nem szerepel A Cion bölcseinek jegyzőkönyve.

A jegyzőkönyv itt olvasható:
http://www.nemzetihirhalo.hu/index.php?lap=public&iro=almenu2&cikk=18

LAST_UPDATED2