Payday Loans

Keresés

A legújabb

Németh László: Az áruló PDF Nyomtatás E-mail
INGYEN FILM-SZÍNHÁZ AJÁNLATOK
2010. október 06. szerda, 06:44

grgey_artr2

Az áruló.

Németh László drámájának rádiós változata.

Görgey Artúr: Lázár Csaba. Hangmérnök:Horváth János. Dramaturg:E. Román Kata. Zenei szerkesztő:Dévény Mária. Rendező:Sárospataki Zsuzsanna.

"Az áruló" Görgey Artúr lelkiismereti drámája. Szembenézés a megbélyegzettséggel, vagy még inkább a vád jogos avagy jogtalan voltának elemezése. A hangjáték, éppúgy, mint a színmű, szembeállítja a Kossuth Lajos által megfogalmazott nemzeti vágyakat és álmokat a Görgey Artúr hadvezér által képviselt és gyakorolt racionalitással : milyen módon képviselhető a valódi hazaszeretet, és miképpen lehet hűnek lenni mind a hazához, mind a néphez, mind a ránk bizott emberekhez, a katonákhoz.

http://www.katolikusradio.hu/?m_id=10&m_op=kereskat&k_kat=musorok&kulcsszo=n%E9meth%20l%E1szl%F3

***

Görgey Artúr
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Görgői és toporczi Görgey Artúr (Toporc, 1818. január 30. – Budapest, Lipótváros, 1916. május 21.) 1848–49-es honvédtábornok, hadügyminiszter, a szabadságharc idején több alkalommal a honvédsereg fővezére. Amikor Görgey 1848 kora tavaszán jelentkezett Pesten a haza megvédésére és felajánlotta szolgálatait a magyar kormánynak, rokonszenvezve a forradalommal, elhagyta családnevéből az osztrák befolyásoltságú nemesi y-t. A végrendeletében a Görgei Arthur név szerepel. Síremlékén a Görgey Arthur névalak őrzi a magyar szabadsághős nevét. A budai várnegyedben felállított szobrának felirata ugyanakkor Görgey Artúr. Az Életem és működésem Magyarországon 1848-ban és 1849-ben című művének címlapján a Görgey Artúr név szerepel.

„ Nem volt énbennem semmi katonai zseni. Az csak mese, magyar legenda, mint annyi más. Rendet tartottam a katonáim között, ez az egész, és a fickók derekasan viselték magukat néhányszor. A többi lárifári.[1] ”
– Hermann Róbert


Tartalomjegyzék


1 Élete
1.1 Születésétől 1845-ig
1.2 1845-től 1848. május 26-áig
1.3 A forradalom, és a szabadságharc alatt
1.3.1 Előzmények, és az őszi hadjárat
2 Téli hadjárat
3 Tavaszi hadjárat
4 Nyári hadjárat
4.1 Világostól haláláig
5 Görgey Artúr végrendelete
6 Emlékezete
7 Művei
8 Irodalom
9 Alakja a szépirodalomban
10 Külső hivatkozások
11 Jegyzetek

http://hu.wikipedia.org/wiki/Görgey_Artúr

LAST_UPDATED2