Payday Loans

Keresés

A legújabb

Ábel vagy Káin útján? PDF Nyomtatás E-mail
ABC - A teljes élet: poézis és bölcselet - Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2017. január 25. szerda, 12:37
Ábel útján - Szkítia Győr Nemzeti Könyvesbolt


A SZENT FITYMA ÉS A KÖRÜLMETÉLÉS REJTELMEI


"...Michael Schubert a Madonna-ábrázolással kapcsolatban tett megállapítása. Tanulmánykötetének ugyanis „Jézus születését” taglaló szakasza (valójában itt nem Jézus születése-ábrázolásról van szó) a Kisded-Szűzanya kapcsolattal összefüggésben a körülmetélés előkészületére tesz utalásokat, miközben az adott felületen semmi a világon nem utal a zsidó „szövetségkötési” rítus végrehajtásának esetlegesen bekövetkező eseményére.

Az köztudott, hogy Isten saját hasonlatosságára megteremtette a világot, ám a fenti értelmezéssel kapcsolatban immár az is világossá vált, hogy Schubert pedig saját hasonlatosságára értelmezte a képet. Ez természetesen nem az ő lefitymálása, hanem tipizálható kortünet.

Aki ugyanis a „szent fityma” kérdéskörét már-már urológusi szakértelemmel kardinális kérdéssé lépteti elő az egyik legnagyobb üdvtörténeti jelentőségű eseménnyel – az Egyetemes Megváltó földre születésével – összefüggésben, az azért mindenképpen árulkodó momentum.

Az a tény vitán felül áll, hogy egyesek minden eszközt bevetnek annak érdekében, hogy Jézus Dávid házából való eredeztetését hitelesnek tűnő érvekkel igazolják, miközben annak ellenére, hogy a Szentírás ebben a kérdéskörben bizonyíthatóan nem szolgál perdöntő adalékokkal, úgy feszülnek a kérdésnek, mint ahogyan a horgász damil feszül a tükörponty szájában. Nincs is ezzel semmi baj, hisz nem olyan régen, a szélsőségesen soviniszta egykori kolozsvári polgármester, egy bizonyos Funar nevezetű teremtmény dolgozatot jelentetett meg Krisztus román származásának „bizonyítékairól”.

Jól látható tehát, hogy az „intellektuális roncsderbire” egyre többen adják be nevezésüket, miközben a nevezésekkel egyenes arányban egyre többen írják ki magukat a komolyan vehető emberek közösségéből. De ha már egyszer úgy alakult a helyzet, hogy a fent nevezett német szerző a körülmetélés kérdéskörére felhívta a figyelmet, akkor Boldogasszony a Jahvéval szövetséget nem kötött Kisdeddel mégiscsak érdemes egy rövid ideig elidőznünk ezen a ponton, hisz komoly tanulságokkal fog szolgálni a végkövetkeztetés. Lássuk hát megállapításainkat!

Nos, azt nyilvánvalóan nincs okunk feltételezni, hogy az isenheimi oltár megalkotója ne lett volna tisztában a Szentírás Krisztus kisded korára vonatkozó igehelyeivel. Egy ilyen ponton (Lukács 2, 21) olvashatjuk a következőket: „És mikor betölt a nyolcz nap, hogy a kis gyermeket körülmetéljék, nevezék az ő nevét Jézusnak”. Az idézett igehelyből tehát valószínűsíthető, hogy Jézust nyolc napos korában körülmetélték. Grünewald oltárképén azonban a nyolc naposnál jóval idősebb gyermek jól láthatóan érintetlen maradt a beavatkozástól, annak ellenére, hogy a rabbik tanítása nyomán ez a parancs annyira fontos, hogy az ég és a föld e szerződés vére nélkül nem tudna létezni.

A rabbik véleményén túl azonban a Tóra is világosan fogalmaz: „a ki körül nem metélteti az ő férfitestének bőrét, az ilyen lélek kivágattatik az ő népe közül, mert felbontotta az én szövetségemet.” (Móz. I. 17, 14). Ha tehát a német szerző volt olyan készséges, és felhívta a figyelmünket Krisztus körülmetéletlenségére, akkor mindenképpen illik élnünk a felkínált képjel értelmezésének lehetőségével, hisz valóban érdekes adalékok olvashatók ki e helyzet kapcsán. Nos, a fenti idézet a következőket állítja: „aki nem metélteti körül magát, az felbontja a szövetséget Jahvével.” Ez világos, tiszta beszéd, nincs lehetőség félremagyarázásra. Ugyanilyen világos és tiszta beszéddel szembesülhetünk azonban Grünewald képjele által is: Jézus nincs körülmetélve. Vitának helye ez esetben sincs..."

(részlet: MIKLÓSVÖLGYI JÁNOS: Ábel útján című könyvéből)


  1. Kb. 186 találat

    1. Miklósvölgyi János

      • 8 éve
      • 1 836 megtekintés
      Miklósvölgyi Jánoshttp://www.festomuvesz.hu/miklosvolgyi/miklosvolgyi.htm pécsi kiállításából készült video, kép, zene ...
    2. PAP GÁBOR - MIKLÓSVÖLGYI JÁNOS: Ember és művészet keresztútjárása (bevezető kis film)

      • 1 éve
      • 1 297 megtekintés
      PAP GÁBOR – MIKLÓSVÖLGYI JÁNOS/ Mit tehet egy ember, ha a Gondviselés úgy rendeli, hogy festővé szülessen e földre?
    3. A Sixtus kápolna falképei 1.

      • 7 hónapja
      • 1 135 megtekintés
      "A félezer éves Hollywood" Miklósvölgyi János előadása.
    4. A Sixtus kápolna falképei 3.

      • 7 hónapja
      • 644 megtekintés
      "A félezer éves Hollywood" Miklósvölgyi János előadása.
    5. EGY HAMISÍTÁS LELEPLEZÉSE - AVAGY A SZERELMES PÁR KÁLVÁRIÁJA

      • 1 éve
      • 5 498 megtekintés
      Miklósvölgyi János és Pap Gábor közös jelenete egy 200 milliós képhamisításról.
    6. Hírek harca a Tények ellen 1.

      • 7 hónapja
      • 16 541 megtekintés
      Egy Életműdíj és visszhangja a jelenkori médiában. Pap Gábor előadása Közreműködtek: Kardos Géza, Miklósvölgyi János, ...
    7. A legrázósabb könyv az ószövetség istenéről... (részlet)

      • 1 éve
      • 57 476 megtekintés
      MIKLÓSVÖLGYI JÁNOS: "Emésztő tűz van előtte, s körülte erős forgószél" - gondolatok az ószövetségi istenképről A könyv a Két ...
    8. Ember és Művészet Keresztútjárása

      • 4 éve
      • 1 795 megtekintés
      Miklósvölgyi János festő és grafikus DVD-n megjelent Műcsarnokbéli előadásának felvezető kisfilmje.
    9. A Sixtus kápolna falképei 6

      • 7 hónapja
      • 526 megtekintés
      Félezeréves Hollywood Miklósvölgyi János előadása.
    10. A Sixtus kápolna falképei 5

      • 7 hónapja
      • 584 megtekintés
      Félezeréves Hollywood Miklósvölgyi János előadása.
    11. Hírek harca a Tények ellen 2.

      • 7 hónapja
      • 8 537 megtekintés
      Egy Életműdíj és visszhangja a jelenkori médiában. Pap Gábor előadása Közreműködtek: Kardos Géza, Miklósvölgyi János, ...
    12. A Sixtus kápolna falképei 2.

      • 7 hónapja
      • 741 megtekintés
      "A félezer






LAST_UPDATED2