Payday Loans

Keresés

A legújabb

A Mézga család PDF Nyomtatás E-mail
INGYEN FILM-SZÍNHÁZ AJÁNLATOK
2016. december 11. vasárnap, 08:29

Mézga család

az egyik legnépszerűbb magyar televíziós rajzfilmsorozat volt az 1960-as70-esés 80-as években. A 2004-es ismétlés alkalmával is mintegy félmillióan nézték.[1] A sorozatotNémetországbanBulgáriábanOlaszországbanFranciaországbanCsehországban ésSzlovákiában is nagy sikerrel sugározták.

 

 

A gyártás története[forrásszöveg szerkesztése]

Az első négy részt 1968-ban mutatták be a Magyar Televízióban. Pénzhiány miatt a gyártás félbeszakadt. Az 1968-as annecyi fesztiválon Macskássy Gyula megismerkedett Georges de la Grandière francia producerrel, aki pótolta a hiányzó összeget, így 1969-ben elkészülhetett az első széria. A Pannónia Filmstúdió súlyos anyagi gondokkal küszködött, de érkezett segítség a folytatáshoz: Nepp József az Animációsfilm-készítők Nemzetközi Szervezetének tagja lett. Számos külföldi bemutató következett, és nagyon sok kapcsolat született a külföldi, befolyásos producerekkel és forgalmazókkal, ezzel elkészülhetett a második széria 1972-ben, amit 1974-től vetítettek. 1978-ban a harmadik sorozat is elkészült, amit 1980-ban vetítettek.[1]

Cselekmény[forrásszöveg szerkesztése]

Az alig cseperedő, 12–13 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: olyan készülékeket bütyköl, amelyekkel akár űrutazásokra viheti a pereputtyát, máskor 30. századi leszármazottjával (köb-ükunokájával, MZ/X-szel, avagy „Öcsivel”) lép kapcsolatba, és különféle modern holmikat kér tőle. Családtagjai azonban csak a legritkább esetben tudnak jól bánni az új eszközökkel és lehetőségekkel, s aztán ismét rajta a sor, hogy kihúzza őket a csávából.

Aladár egyetlen hű szövetségese Blöki kutyája, aki olykor kísérleteiben is segédkezik. A család további tagjai közé tartozik rettenthetetlen szigorra törő, kissé ügyefogyott atyja (Mézga Géza), jóságos, bár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné szül. Rezovits Paula) és enyhén hígagyú nővére (Kriszta) a macskájával (Maffia). Fontos szereplők még az ingerlékeny szomszéd (Máris), valamint a csupán szóban emlegetett Hufnágel Pisti, Paula fiatalkori udvarlója, akihez – amint azt minden egyes rész végén felemlegeti – sajnálja, hogy mégsem ment feleségül.

Négy sorozat[forrásszöveg szerkesztése]

A cím valójában három sorozatot takar. A sorozatok 13–13 epizódból állnak (ezek egyenként 25 percesek). A tervezett negyedik sorozat nem valósult meg, abból csak az első epizód egyes elemei ismertek.[2]

Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai[forrásszöveg szerkesztése]

A sorozat első szériája, az Üzenet a jövőből – A Mézga család különös kalandjai 1968-69-ben készült. A 13 epizódot Csehországban Odkaz budoucnosti aneb Podivuhodná dobrodružství rodiny Smolíkovy, Olaszországban Messaggi dal futuro, Németországban Heißer Draht ins Jenseits – Phantastische Abenteuer der Familie Mézga, Bulgáriában Невероятните приключения на Семейство Мейзга: Послания от Бъдещето, Szlovákiában Miazgovci I címen sugározták.

A történet szerint Mézga Gézának és Aladárnak sikerül felvennie a kapcsolatot 30. századi leszármazottjukkal, MZ/X-szel, akivel újmagyar nyelven lehet szót érteni. MZ/X jövőbéli küldeményei eleinte lenyűgözőnek tűnnek, később azonban visszájukra fordulnak, és csak Aladár hidegvérén és leleményességén múlik, hogy elkerüljék a nagyobb veszedelmet.

Mézga Aladár különös kalandjai[forrásszöveg szerkesztése]

Aladár és Blöki a Mézga Aladár különös kalandjaiban

Mézga Aladár különös kalandjai című sorozat 1972-ben készült. A sorozatot CsehországbanPodivuhodná dobrodružství Vladimíra Smolíka, Olaszországban L’astronave, Bulgáriában Семейство Мейзга: Невероятните приключения на Аладар, Szlovákiában Miazgovci II néven ismerik. Kelet-Németországban az Adolars phantastische Abenteuer, míg Nyugat-Németországban az Archibald, der Weltraumtrotter címet kapta.

A sorozat két epizódját nem engedték vetíteni Csehszlovákiában.[forrás?]

A történet szerint Aladár éjszakánként saját készítésű űrhajójával (és beszélni, olvasni tudó kutyájával) minden részben más-más bolygóra utazik. Űrhajójuk neve Gulliverkli 5. Aladár a névadással Gulliver felfedezőre és az űrhajótárolásra használt hegedűtokra utalt, a sorszám pedig annak eredménye, hogy az első négy modell megalkotása kudarccal végződött (mindez a sorozat főcímében látható: az első űrhajó irányíthatatlan volt, a másodiknak az alapanyaga elfüstölt, a harmadiknak elégtelen volt a hajtóanyaga, a negyedik pedig indításkor felrobbant).

Vakáción a Mézga család[forrásszöveg szerkesztése]

A harmadik sorozatot Vakáción a Mézga család címmel 1978-ban készítették. A sorozatban a család – Hufnágel Pisti meghívására – Föld körüli útra indul. Az epizódok ebben a sorozatban egymásra épülnek.

A Mézga család és az ámítógép[forrásszöveg szerkesztése]

Terveztek egy negyedik sorozatot is, amelynek munkacíme A Mézga család és az ámítógép,[5] ám pénz hiányában csak két epizód készült el belőle 2005-ben.[6]

Szereplők[forrásszöveg szerkesztése]

MagyarulAngolulNémetül[7]OlaszulSzlovákulCsehül
Géza Géza Géza Sandor Mezil Gejza Miazga Pepa Smolík
Paula Paula Paula Paula Mezil Paula Miazgová Gábi Smolíková
Kriszta Kriszta Christa Cristina Mezil Krista (Kristína) Týna
Aladár Aladár Adolar (Archibald) Aladar Mezil Aladár Ládínek
Máris szomszéd Dr. Máris Nachbar Máris (Marisch) Maris Dr. Záviš Dr. Halíř
MZ/X MZ/X MZ/X (MZ-per-X) Em Zi Tren MZ per X Sm-LomOs
Blöki Zorro Schnuffi Fofi Cvoki Zoro
Maffia Maffia Mausi Grinfia Mafia Mafie, Žofie

Mézga Géza[forrásszöveg szerkesztése]

Mézga Géza a Mézga család feje, a sorozatok egyik főszereplője. A Mézga Aladár különös kalandjai-ban a fia, Aladár a főszereplő. Gézát MZ/X köbükinek hívja, Géza pedig Öcsinek MZ/X-et. Nem érti, hogy mit mond neki MZ/X. A csodabogyó című részben például azért híznak el annyira, hogy a ruhájuk szétszakad, mert MZ/X egy heti táplálékot küld neki, de Géza nem érti, hogy mit mond. Ám a katasztrófák beütéséhez MZ/X küldeményeinél, olykor közrejátszik túlzott elbizakodottsága, tapasztalatlansága vagy köbükunokája figyelmeztetésének figyelmen kívül hagyása. Gézát legjobban kemény szigorúságra való törekvése, sorozatos kétbalkezessége és ügyefogyottsága jellemzi, emellett imádja a hasát és a jóféle szivarokat, amivel gyakran fel is ingerli a feleségét. Foglalkozása bérelszámoló, az Akerkiter c. részben láthatjuk a munkahelyét is. Az Im-bolygó-ban megemlíti, hogy a rokonsága nagy része Somogymogyoródon él. Az Időkibővítő-ben elmondja, hogy a feleségén kívül senkitől sem fél, s hogy ő volt anyjának 13. gyereke a családban. Hangját Harkányi Endre adta.

Paula[forrásszöveg szerkesztése]

Géza felesége. Igen jó háziasszony és nevelgeti a csemetéit. Folyton panaszkodik a férjének valami miatt, ezért általában ekkor szabadul el a pokol MZ/X küldeménye kapcsán. Az első széria filmjei végén folyton azt mondja hogy „Bárcsak a Hufnágel Pistihez mentem volna feleségül!” A harmadik szériában kiábrándul Pistiből, és ekkor azt mondja, hogy „Soha nem akarom hallani ezt a nevet”. Gyakran úgy tűnik, hogy a családban ő hordja a nadrágot, mivel általában basáskodik a férje fölött, aki megtörik az ő akaratának. Többször titulálja Gézát szerencsétlennek, pipogyának, lelketlennek, brutálisnak, ámokfutónak, attól függően, hogy a férje milyen baklövést követ el. Paula kezeli a családi kasszát is. Ennek ellenére azonban a végletekig kitart a családja mellett, ha a szükség úgy hozza. Az ő rokonsága valahol a balatoniKecerakoncán lakik, ahová Mézgáék egyszer egy esküvőre mennek. Születési neve Rezovits Paula. Hangja Győri Ilona volt (aki szintén aBalaton vidékéről származott), ő azonban 2001-ben meghalt. A negyedik sorozatban a helyét a hozzá hasonló orgánumú Tóth Judit vette át.

Kriszta[forrásszöveg szerkesztése]

Kriszta Mézgáék nagyobbik gyereke. Igen idegesítő tud lenni. Folyton pengeti a gitárját (amit Aladár folyton eltör) és újságpapírral csavarja be a haját. Van egy macskája, Maffia. Az első sorozat egyik részében bekerül egy beatzenekarba. Egyfolytában vihog. Többször kiderül, hogy elég buta. Az iskolában szándékosan törekszik a bukásra, még a "hülyét" is j-vel írja le. A második sorozat egyik részében, azonban Aladár felfedezi, hogy Kriszta álmában egész értelmeseket beszél. Egy-egy helyzethez gyakran van valamilyen cinikus megjegyzése, melyen általában csak ő nevet. Jellegzetes mondata: „Anya szólj rá!”, ha valami nem úgy történik, ahogy ő szeretné. Aladár csak úgy hívja, hogy „vizes agyú”, vagy „hiszti Kriszti”. Hangja Földessy Margit, majd a 4. sorozatban Haumann Petra.

Aladár[forrásszöveg szerkesztése]

Mézga Aladár Mézga Géza és Paula fia. Külön szobája van, ahol egy régi rádiót adóvevővé alakított. Általában valamilyen ház-körüli tárgyakból állítja elő új találmányait, többek közt így alkotja meg az ultramodern rádiót is. A legtöbbször ezekhez apja holmijait használja fel, akit ez rendszerint kihoz a sodrából. Kriszta "lüke Aladárnak" becézi őt, annak ellenére, hogy mindig hozzá fordul, ha valamilyen iskolai feladatban segítségre szorul. Folytonos civódásuk a sorozat fő humora. Aladár a második sorozatnak a főszereplője, amelyben felfújható, gumiból készült űrhajójával, a Gulliverklivel járja a világűrt Blöki társaságában. A használaton kívüli űrhajót hegedűtokban tárolja és szódás szifonnal tölti fel. Hangja az első és a második évadban Némethy Attila, a harmadik sorozatban Geszti Péter, a negyedikben Baradlay Viktor. Egy 90-es évekbeli csokireklámban Simonyi Balázs adta a hangját.

Máris szomszéd[forrásszöveg szerkesztése]

Dr. Máris Márton Ottokár Mézgáék mellett lakik, foglalkozása régész. Tud angolulfranciául, és egy kicsit norvégul. Gyakran idegesíti, hogy Mézgáék hozzá fordulnak, ha valamiben hiányt szenvednek. Igen zsémbes és goromba. Visszatérő humorforrás, hogy valahányszor Mézgáékkal üzletel, az árba mindig beszámítja Mézgáék korábbi tartozásait is. Az első szériában olykor ő is áldozatául esik MZ/X küldeményeinek (pl. a robotdirektor áttöri a lakása falát). A Vakáción a Mézga családban Mézgáék vele együtt kelnek útra. Az első és a második sorozatban Tomanek Nándor volt a hangja, halála után, a 3. sorozatban Bárdy György, a 4. sorozatban Tomanek Nándor fia, Tomanek Gábor. A Mézgamuri című CD-n Vass Gábor adta a hangját.

MZ/X[forrásszöveg szerkesztése]

MZ/X (Öcsi) Mézga Géza köbükunokája, aki az időszámításunk szerinti 30. században[8] él. Az első sorozatban Aladár egy régi rádiót alakít át adó-vevővé, ennek segítségével lépnek először kapcsolatba vele. MZ/X egy gondolatátvivő kézi készülék, az úgynevezett időkibővítő segítségével tud Mézgáékkal szót érteni, akik másképp nem értenék az újmagyar nyelvet, amit MZ/X beszél. A 30. századi tárgyakat fénypostával küldi el Mézgáéknak ajándékba – s ezek a (rendszerint még ki nem nyitott) ablakon keresztül érkeznek. A család igényeit nem tudja kielégíteni. Az utolsó részben már Paula is beszél MZ/X-szel. MZ/X hangja Somogyvári Rudolf.[9]

További szereplők[forrásszöveg szerkesztése]

 • Hufnágel Pisti, Paula régi udvarlója, és férje lehetett volna, ha Paula nem Mézga Gézához megy hozzá. A sorozat rajzfilmjeinek a végén Paula felsóhajt, hogy miért nem őhozzá ment feleségül – kivéve a befejező részt, mert ott ezt mondja: „Hufnágel Pistinek ugyan 12 gazdag nagybácsija volt, de most már kezdem belátni, hogy unatkoztam volna mellette.”Vakáción a Mézga család című sorozatban meghívja Mézgáékat Ausztráliába. Itt angolosan Steve Hufnagelként említik. Bár Mézgáék milliomosnak hiszik, kiderül róla, hogy közönséges csavargó, akit köröz a rendőrség, ezért utazik annyit: Ausztráliából Floridába, majd Afrikába, a sivatagba, aztán Európába – ahol még Mézgáék utolsó értékeit is elrabolja, miután követték őt annyi kontinensen át. A nézők személyesen sosem látják Hufnágel Pistit.
 • Blöki a Mézga család kutyája. Amikor Mézga Géza rádión hívja MZ/X-et, ő a földelés. Az Agygyantá-ban – MZ/X csodaszerének hála – Maffiával együtt tud beszélni, de ez a képessége alábbhagy, mert Géza túladagolja a szert, és Blöki dührohamot kap. Blöki fajtája szerint talán fehér szőrű pásztorkutya. Géza egyszer megemlíti, hogy kecskeméti alomból származik. A Mézga Aladár különös kalandjaiban Blöki az egyik főszereplő: Aladárral együtt utazik a Gulliverklivel, és beszélni is tud. A Vakáción a Mézga családban már nem szerepel. HangjátSzabó Ottó adta. A 4. sorozatban szintén szerepel, és beszél is, hangját pedig Reviczky Gábor kölcsönzi.
 • Maffia a Mézga család macskája. Váradi Hédi a hangja az Agy-gyanta c. részben. Blökivel ellentétben, ő csak ebben az epizódban szólal meg. Főleg Kriszta szereti. Blökivel éppen olyan civódó viszonyban áll, mint Kriszta Aladárral, ami szintén az Agy-gyantában mutatkozik meg. A Mézga Aladár különös kalandjaiban nem szerepel. A Vakáción a Mézga család című sorozatban a családdal utazik. Tud magának táplálékot szerezni és megérzi az egérfogót. Őmiatta váltja ki Mézgáékat a börtönből egy gazdag milliomos – de végül egy keveredés folytán az igazi maffia túszai lesznek.
 • Kompót Aladár kísérleti egere, a Mézga Aladár különös kalandjai Második dimenzió című részében Aladár magával viszi az utazásra.

Stáb[forrásszöveg szerkesztése]

Rendezte: Nepp József és Ternovszky Béla, valamint Gémes JózsefJankovics MarcellKoltai Jenő.
Forgatókönyvíró: Romhányi József és Nepp József.
Zeneszerző: Deák Tamás.
Készítette a Pannónia Filmstúdió.

 

 

 1. Kb. 12 500 találat

  1. Vakáción a Mézga család - magyar rajzfilmsorozat

   • 5 hónapja
   • 36 823 megtekintés
   Vakáción a Mézga család - Magyar rajzfilmsorozathttps://www.youtube.com/watch?v=XUF9yOprNp8 ...