Payday Loans

Keresés

A legújabb

Miért viseli egy kommunista ideológus nevét a budapesti könyvtárhálózat? PDF Nyomtatás E-mail
Háború a nemzet ellen - Kül- és belháborúk a nemzet ellen - magyarirtás


Miért viseli egy kommunista ideológus nevét a budapesti könyvtárhálózat?

Vitát kezdeményez a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány a Szabó Ervinről elnevezett budapesti könyvtárhálózat névváltoztatásáról – jelentették be a civil szervezet vezetői budapesti sajtótájékoztatójukon.

A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány szerint a budapesti könyvtárhálózat méltatlanul viseli a szélsőbalos kommunista ideológus Szabó Ervin nevét, ezért a szervezet névváltoztatási vitát kezdeményez. Szakács Árpád főigazgató vasárnap délelőtt sajtótájékoztatón kijelentette: arra kérik az önkormányzati választásokon hamarosan megújuló Fővárosi Közgyűlést, hogy méltóbb elnevezést találjanak az ország egyik legfontosabb nemzeti intézményének.

Szakács Árpád és Vincze Gábor

Szakács Árpád és Vincze Gábor

Vincze Gábor történész, a Kuratórium elnöke kifejtette: az 1900-as évek elején Szabó Ervinnek vezető szerepe volt a szélsőbaloldali ideák magyarországi terjesztésében. A majdani kommunista diktatúrát megalapozó művek propagandáját vállalta fel, Marx és Engels írásait népszerűsítette, ő írta a Kommunista Kiáltvány első magyar fordításának előszavát, üdvözölte és támogatta a Lenin-féle bolsevik puccsot.

Szakács Árpád hangsúlyozta: nemzeti kultúránkban egy sor olyan személyiség található, aki méltán viselhetné a fővárosi könyvtárhálózat nevét. Ilyennek tartják mások mellett Németh Lászlót, Hamvas Bélát, Klebelsberg Kunót, Hóman Bálintot, Herczeg Ferencet vagy Kosztolányi Dezsőt. Hozzátette: atortenelemportal.hu oldalon szavazást is indítottak a felsorolt nevekre vonatkozóan. Az alapítvány külön vitaoldalon mutatja be Szabó Ervin munkáit, tevékenységét. A honlap címe:tortenelemportal.hu/szaboervin

 

100 hozzászólás »

  • 1 aiz 2010-09-19 15:20
    Remélem, Szakács Árpád majd segítkezik a több milliós példányszámú könyvállomány bélyegének "átnyomásán"... (egy könyvben legalább három helyen van hivatalosan könyvtári pecsét).
  • 2 bravó 2010-09-19 15:20
    A szavazásból kimaradt Szabó Ervin neve.
  • 3 inda 2010-09-19 15:23
    aiz gratulálok a következtetéshez....és mond hallottál már a jogutódlásról? mellesleg, ha egy kommunista tetűt kell eltakarítani, az minden pénzt megér, de ez speciel nem kerül semmibe
  • 4 Beholder 2010-09-19 15:38
    Aiz, teljesen felesleges az aggodalmat, amint azt inda nagyon helyesen megjegyezte, nem kell átpecsételni a könyveket, mert ilyenkor automatikus jogutódlás van.

    Ilyen alapon a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet, vagy a Rákosi Mátyás Műveket sem lehetett volna megváltoztatni.
  • 5 awbx 2010-09-19 15:45
    Javaslom Szabó Ervin helyett, Ságvári Endre, Szakasits Árpád, vagy Szamuelly Tibor nevét a könyvtárnak.
  • 6 F. Lacó 2010-09-19 15:48
    Én a híres Mátyás király idejében könyvtárrá növekedett kódexek alapján Corvinus könyvtárnak nevezném el.
  • 7 aiz 2010-09-19 15:57
    Ahh, tehát a könyvben maradhat a kommunista tetű neve bepecsételve? Milyen megható, hogy megengeditek.

    Minden pénzt megér? Hát remélem akkor majd arra is lesz pénz, hogy az évek óta halasztódó feladatokat is pénzeljétek, úgy mint, A FSZEK-ben, a XXI. században, a legnagyobb könyvtárunkban nincs sem ingyenes sem fizetős wifi szolgáltatás, netezni is csak pénzért egy-két tucat gépen lehet. Az ötödik emeleti gépállomány szánalmas állapotáról már ne is beszéljek, ahol az emberek a szakdolgozatukat próbálják a hiányos billentyűzeten összevakarni valahogy. Lassan mi vagyunk az egyetlen ország a világban, ahol nincs éjjel-nappal nyitva-tartó, jórészt egyetemi hallgatóságot kiszolgáló könyvtár, és nyárra is bezár a FSZEK... valamint az eltulajdonított példányokat sem tudják már pótolni pl. évek óta hiányzik a Psychiatria Hungarica komplett 2004-es évfolyama. 
    De ne zavartassátok magatokat ilyen "apróságokon" a lényeg, hogy nem jó név. Aha. Jól van. Gratulálok!
  • 8 GGG77 2010-09-19 16:04
    Klebelsberg Kunó? Egy nyíltan antiszemita kormány minisztere? Bravó, az aztán szép lenne.
    Amúgy a XIX. sz. végén XX. sz. elején azt hiszem sokan Szakács Árpádék között is baloldaliak lettek volna. Akkoriban ugyanis még szépen éltek a feudális hagyományok, a munkásnak, parasztnak közembernek kuss volt, a gazdagok pedig tényleg azt csináltak kontroll nélkül, amit akartak.
  • 9 blogen 2010-09-19 16:22
    Kőrösy József neve miért nincs a szavazás listáján? Jeles magyar statisztikus volt és ami ennél is fontosabb, a Fővárosi Statisztikai Intézet alapítója, ami elődje volt a mostani könyvtárnak. Ő kezdeményezte a környvtár alapítását is és ő alapozta meg a könyvgyűjteményt. Sokkal inkább méltó rá, mint Szabó Ervin és a listán szereplőkkel ellentétben neki, mint alapítónak igencsak köze van a könyvtárhoz!
  • 10 Aeidennis 2010-09-19 16:25
    Ha Adolf Hitler könyvtár volna, akkor is ez lenne a legnagyobb probléma?
  • 11 kuruc 2010-09-19 16:33
    aiz! szerintem ne itt mond a baromságaidat. A gondjaidat köszönd Demszkynek!
  • 12 akira 2010-09-19 16:41
    Teljesen egyetértek aizzal!

    Vannak annál nagyobb problémák, minthogy átnevezzük. 

    Amúgy meg kiváncsi lennék, hogy a lakosság hány %-a tudja, hogy ki volt Szabó Ervin...
  • 13 bluemonday 2010-09-19 16:46
    ...és pl. Hóman nem volt szélsőjobbos ideológus? Szabó Ervin legalább könyvtáros volt, egy nem annyira kommunista időszakban. Ja..., én sem találom a nevét a szavazásban...
  • 14 aiz 2010-09-19 16:52
    Kedves Kuruc, örülök, hogy csak ennyi konstruktív hozzáfűznivalód van a mondataimhoz.Egyébként pontosan erről van szó! Jön egy új vezetés, és az egyetlen problémát abban látja, hogy nem jó a neve. Hát már bocsánatot kérek, de ez ...! És attól még, hogy nem értünk egyet sokan az előző kormány munkásságán, nem kell ilyen látszatintézkedéseknek bedőlni és a demagóg dumákat isteníteni...
  • 15 minovara 2010-09-19 17:00
    Legyen inkább Chuck Norris!
    Ha már a hídról lemaradt szegény. Ráadásul ő tuti nem volt kommunista!
    Népszerűsége okán még a könyvtár látogatottsága is megnőne. A későket/tolvajokat meg befenyíthetné a pörgőrugással :)
  • 16 Józan Bálint 2010-09-19 17:03
    Indanak:

    Jó lenne, ha tartózkodnál az ilyen "kommunista tetű" kiszólásoktól. Ez nem egyszerűen rossz modor. A körültekintés és tájékozottság hiánya.

    A Horthy rendőrség összeállította a kommunistagyanús személyek listáját. Olyanok voltak rajta, mint József Attila, Illyés Gyula, Déri Tibor, Nagy Lajos. Elég terjedelmes lista, min. 100 oldal. Amikor Bajcsy Zsilinszky Endrét a bíró megkérdezte a Schönherz perben, el tudja-e képzelni, hogy egy kommunista jó hazafi legyen, azt mondta, igen, el.

    Amúgy a kommunisták részesei voltak a 44-es nemzeti ellenállásnak, és ha elég ellentmondásosan is, de vezető szerepet vittek a 45 utáni újrakezdésben, újjáépítésben, földosztásban. Abban a korszakban, amiről Bibó így írt, "síromra azt írjátok, élt 1945-48." Enélkül 56 sincs, amiben amúgy szintén vezető szerepet vitt nem egy kommunista.

    És akkor még a 19-es honvédő harcokról és sok mindenről nem beszéltünk. 

    Távol álljon tőlem, hogy a kommunistákat idealizáljam, de ők is megérdemlik a méltányos, tárgyilagos megítélést, csakúgy mint minden más honfitársunk.
  • 17 Ákos 2010-09-19 17:20
    Józan Bálint: én ezekben az érvekben nem látom, hogy miért ne lennének tetűk. Egy kommunista legalább olyan szélsőséges, mint egy náci, ha már az ideológiák "termésését" összevetjük, és valószínűleg jóérzésű emberek értékén ugyanúgy csorba esik, mint a csahos kutyákén (ahogy neves német tudósokén). Egyébként - az írásodról jut eszembe -, hogy-hogy a BME Schönherz kollégiuma viselheti még ezt a nevet?

    Támogatom a kezdeményezést!
  • 18 inda 2010-09-19 17:22
    persze, még ti komcsik ugattok jó modorról, nézd meg elvtársaid hozzászólását aztán menjetek a francba
  • 19 Józan Bálint 2010-09-19 17:50
    Ákos, kérded miért viseli a Schönherz kollégium ezt a nevet?

    Mert Schönherz Zoltán a magyar függetlenségi mozgalom mártírja volt. Hát ezért. Régi szokás, hogy egy igaz ügy mártírjairól intézményeket nevezzenek el.

    Ami pedig az alapkérdést illeti: 

    "Miért viseli egy kommunista ideológus nevét a budapesti könyvtárhálózat?"

    10 perc alatt meglelhető a válasz. Ld. pl.:

    "Szabó Ervin társadalomtudós, a könyvtár egyik első munkatársa, aki maga is fontos szerepet játszott a hazai szociológia kialakulásában, ezt az örökölt könyvanyagot következetesen korszerű társadalomtudományi, szociológiai gyűjteménnyé fejlesztette tovább. Irányításával 1910-től megkezdődött a Fővárosi Könyvtár átszervezése ún. public library jellegű nyilvános könyvtárrá. Tervei között szerepelt egy méltó épület – könyvtárpalota – felépítése, a városi könyvtár központosított hálózati fiókrendszerének kialakítása, gyermekkönyvtárak létrehozása, közművelődési feladatok ellátása. "

    hu.wikipedia.org

    Amúgy nézzétek meg munkásságát. Csak könyvtártudományi cikkeinek gyűjteménye közel 800 oldalra rúg. Ezen túl ott van történészi, szociológusi, gyakorló könyvtárosi életműve. Ki érdemelné meg jobban, hogy nevét viselje a könyvtár, amiért oly sokat tett és aminek hosszabbtávú útját is olyannyira befolyásolta, mint épp ő?

    Büszkék lehetünk a Szabó Ervin könyvtárra, és büszkék Szabó Ervinre is, aki nélkül talán nem lenne ez a könyvtár ma is olyan jó, amilyen.
    **************

    Amúgy a vita arra talán jó lesz, hogy újra emlékezetünkbe idézze a munkásságát. Talán műveit is levesszük többen a polcról és elolvassuk.
  • 20 Nem így gondolkodó magyar 2010-09-19 17:51
    Csak hogy értsétek, ez valószínűleg népszerűsítés ennek a társaságnak és a kiadványának ami így megfelelő ismertséget szerez (reklám). 
    A minőségét a lapnak nem ismerem (tartalom) de, a Szabó Ervin ügy nyomán eléggé elfogult és irányító szerepet játszhat benne minden. 
    Inkább ferdít mint kutat ez a társaság.

    Hogy értsétek. Szabó Ervin 1918-ban halt meg. 1901-től a könyvtár dolgozója, 1911-től pedig az igazgatója. Igen.. hát nem épp kommunista diktatúrára hajazó időpont. Azaz a monarchiában megbízták könyvtárigazgatónak. Ez a társaság 92 évvel a halála után, úgy dönt kommunista, így nem méltó semmire. 
    A fenti állítást nem vitatja senki, csak épp azt, hogy ez mennyit számít.

    Csak szólok a kommunizmus, mint utópizmus vagy idea nem bűn. Mint ahogy az sem amit javasoltak, csak épp amiért keltik a műbalhét gusztustalan (reklám a lapjuknak).

    Reméljük, ha a társaság által kijelölt úton haladunk még is, és félredobjuk a józan eszet, akkor még egyszer ez a társaság is jut még arra sorsra, hogy megbélyegzik: "nem eléggé konzervatív".
  • 21 Pötty 2010-09-19 18:01
    Azt nem lehet megmagyarázni, h mért nincs a listán Szabó Ervin neve, vis mért nem lehet úgy szavazni:maradjon.
    Amúgy a magyar történelemben sok radikális gondolkodású NAGY ember volt, nem ritka a szélsőségekben gondolkodó nemzeti hős sem. Aki ezeket a személyeket nem tudja objektívan kezelni, mért szól bele történelembe, kultúrába, közművelődésbe.
  • 22 uzza 2010-09-19 18:08
    "Szavazás: Ki lehetne méltó névadója a fővárosi könyvtárnak?"-ból miért maradt ki Szabó Ervin neve?
    Csak nem attól fél a szavazás indítója hogy Szabó Ervin fölényesen nyerne a többi méltó neves jelöltet szemben?

    Vincze Gábor úr "józan észből" elégtelenre vizsgázott nálam!


    Német Lászlónál nem rezeg hasonló indok miatt a léc?

    "1959-ben a Szovjetunióban tett látogatást. 
    1961-ben a Munka Érdemrend arany fokozatával, 
    1968-ban „A megbecsülés jele” elnevezésű szovjet kitüntetéssel jutalmazták" 
    (nálam nem rezeg csak gondolom holnap egy V.G.hez hasonló gondolat menetű figura majd ezért szeretné átnevezteti a Németh László nevű intézményeket)
  • 23 Pázmány Attila 2010-09-19 18:41
    A budapesti könyvtár nem viselheti Szabó Ervin nevét, mert: 

    1. Magyarellenes volt (és Budapestről, egy MAGYAR könyvtárról van szó - ez nyomós érv!) 
    2. Kommunista volt (egy a nácizmusnál is rosszabb embertelenség képviselője)
    3. Szélsőséges volt (nekünk nem az általa képviselt gyülöletre van szükségünk).

    A vita inkább arról follyék, hogy kiről nevezzék el a budapesti könyvtárat, az nem kérdés, hogy eddig se kellett volna Szabó Ervinnek hívni.
  • 24 bakfittyq 2010-09-19 18:41
    Hú-hú-hú, de gyorsan lekerült ez a cikk a Történelemportál főoldalról. Úgy látszik, az Alapítvány által szorgalmazott 'nyilvános vita' kicsit kezdett számokra nem megfelelő irányban alakulni. No komment.
    Remélem az lesz, hogy majd 600 darab ember szavaz a Szabó Ervin nevét nem tartalmazó listáról, és azt lobogtatva vágtáznak be az új közgyűlésbe, hogy íme a nép döntött... Szánalmas. És még nektek van gondotok a kommunistákkal...
  • 25 navika 2010-09-19 18:45
    Aki, a kommunizmust a nácizmussal egy kalap alá veszi az olyan tájékozatlan, vagy félrevezető szándékú, mintha a sátánizmust a csodálatos krisztusi szeretet( és N.B.! elosztási-kommunisztikus! )vallással azonosítaná. A Sztálin, Béria, Rákosi féle diktatúrával történő azonosítás pedig megfelel kereszténységnek az inkvizícióval, az invesztitúra háborúval, a keresztesháborúk pusztításíval egenértéküvé tételével.
  • 26 admin 2010-09-19 18:47
    A cikk nem "lekerült a főoldalról", hanem a szerkesztő átrakta a Szabó Ervin vitaoldalra, ahova való... A Fővárosi Könyvtárat nem a Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány akarja elnevezni, csupán vitát kezdeményez a kérdésről. Remélem senki nem gondolja komolyan, hogy majd átadjuk a Történelemportálos szavazás eredményét a Fővárosi Közgyűlésnek, akik az alapján kapásból át is nevezik a könyvtárat...
  • 27 Ressi 2010-09-19 18:48
    Több mint elgondolkodtató, hogy ilyenekből is képesek vagyunk politikát csinálni. Valóban a Szabó Ervin könyvtárnak és még sok egyéb könyvtárnak sokkal súlyosabb gondjai vannak ennél. 
    Ez számomra nem más, mint egy modern kori boszorkányüldözés. A realitások talaján maradva mindenki, aki hozzá szól, a témához előbb tegye fel a kérdést tudja-e ki volt Szabó Ervin? Vagy akár ennyi erővel mért nem indítványozzuk az összes olyan utca nevének változtatását, akik bal oldaliak voltak (Pl: József Attila). Nevetséges. Pusztán azért, hogy legyen min csámcsogni és bohóckodni az új kormánynak. Félre értés ne essék, sem jobbra sem balra nem húz a szívem. 
    Arról viszont nem szól, a fáma ezzel mekkora kárt okoznak a könyvtárnak. Egyrészt presztízs veszteséget szenved el, más részt a letéti állományokban lévő könyvek koránt sem biztos, hogy a könyvtár tulajdonában maradhatnak. A tulajdonosok között lesz nem egy nem két „kommunista érzelmű ember” akik anno a közösség számára elérhetővé tették a saját állományukat és most akár visszakérhetik emiatt. Másik: A könyvtári állomány átbélyegzése nem kis meló csuklani fog, aki ezt az egészet kitalálta. A névváltoztatás helyet inkább támogatni kéne a könyvtárat és fejleszteni az állományát. Persze amikor kiderül, ehhez pénz kell, akkor mélyen kussolnak jobbról is balról.
  • 28 melvin 2010-09-19 18:51
    Az MTI ezt hozta le: "Szabó Ervin 1877 és 1918 között élt anarcho-szindikalista társadalomtudós volt". Na most ez nem igaz, több okból sem. Azért, mert valaki többnyelvű levelezést folytat keleti és nyugati elvtársaival (szocdemekkel, anarchistákkal, "forradalmi marxistákkal" - vagyis bolsikkal), többé-kevésbé rendszeresen publikál politikai napilapban (Népszava) és politikailag-ideológiailag elkötelezett periodikákban (Huszadik Század stb.), és megír több olyan dolgozatot, mely már a maga korában is - finoman szólva - problematikus (magyarán: úgy hülyeség, ahogy van), attól miért lenne tudós? És a másik. "Szabó Ervin az olcsó kölcsönkönyvtár egykori szorgalmazója volt, talán éppen a munkásművelődés segítésére." OK. De ez talán mégsem akkora "érdem", hogy az ország egyik legnagyobb közkönyvtárát nevezzék el róla??!! (Amúgy a 7 év alatt ezen kívül mást nem tudott fölmutatni. Bezzeg az utóda, Enyvváry Jenő: ő lobbizta ki, hogy megkapják a Weinkcheim-palotát, és egy csomó pénzt, hogy átépítsék 4 év alatt...) Mondjon nekem valaki egy olyan komoly érvet, amellyel alá lehet támasztani azt, hogy SZE megérdemli, hogy róla nevezték el a könyvtárat. Nevetséges az egész. Perverz érdeklődésem folytán épp eleget olvastam ettől a figurától, hogy kijelenthessem: SZE egyszerűen elfogadhatatlan - ha valaki hisz a nyugati demokratikus értékekben, a polgári demokráciában. A "tanácsköztársaság" szellemi előkészítője volt, egy magyar bolsevik ideológus. Gyűlölte és megvetette a demokráciát - és a magyar nemzetet. Ennyi.
  • 29 Farkas 2010-09-19 18:51
    bezzeg akkor nem "megtisztulásról" kerepelnétek, ha mondjuk nácipropagandistáról lenne elnevezve a könyvtár. akkor nem számítani semmi.
  • 30 Pázmány Attila 2010-09-19 18:56
    Kedves "Bakfittyq"!

    Ha a szerkesztőknek üzen, írjon tiszteletteljes hangnemben. Önmagát jellemzi a hozzászólásának a hangnemével. A cikk pedig a főoldalról FELKERÜLT egy szinttel magasabbra a csoportosítás jegyében, nem pedig "gyorsan lekerült ez a cikk a Történelemportál főoldalról". Ne legyen elhamarkodott a vélménnyilvánításban, mert most az áll Önre, hogy "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna". Ami pedig a hozzászólásának a gúnyos tartalmát illeti, az már nem érdemel cáfolatot sem. De jusson eszébe, hogy az, aki másoknak csúfondárosan grimaszol, elcsúfítja az orcáját.
  • 31 Pötty 2010-09-19 18:58
    Pázmány Attila
    Magyarellenes volt??? Kifejtené, polgártárs!
    Amúgy alapított egy könyvtárat a Magyar közmüvelődés számára. 
    Nácizmusnál rosszabb? Szerintem maradjunk annyiban h ugyanolyan v mind a 2, és külön kell őket tárgyalni.1 szélsőségesen gondolkodó ember nincs tele automatikusan gyűlölettel; plusz mint említettem voltak ilyen nemzeti hőseink, tudod, szélsőséges.
  • 32 Farkas 2010-09-19 19:09
    könyvtárat alapított? vezetett....
    pl. Enyvváry Jenő jóval többet tett a könyvtárért, mint Szabó, csak hát utóbbinak jobb volt a pedigréje 1947-ben.....
  • 33 Pötty 2010-09-19 19:10
    melvin
    egy olyan komoly érvet, amellyel alá lehet támasztani azt, hogy SZE megérdemli, hogy róla nevezték el a könyvtárat.
    Ki alapította az alapját a Szabó Ervin könyvtárnak; ki tette le a hálozat alpköveit? Váloszoj magadnak erre a kérdésre!
  • 34 Pázmány Attila 2010-09-19 19:11
    Kedves Pötty!

    Köszönöm a jó hangnemét. Azok közül, akik Szabó Ervint pártolják, a legtöbbekből hiányzik (Szabó Ervin örökségéhez méltóan). A magyarellensségre felhívják a figyelemet „A mi hazafiságunk nem a piros-fehér-zöld csendőrbojt” és az "Egy magyarellenes “népforradalmár” című írások ezen a honlapon. Figyelmébe ajánlom. Azzal teljesen egyetértek, hogy a kommunizmus és a nácizmus egyformán rosszak, sőt végeredményben hasonlítanak eszközeikben és még céljaikban is. A különbség talán annyi, hogy a kommunimus nagyságrendekkel több kárt okozott - volt rá ideje. Végül pedig Szabó Ervinre érvényes az, amit mondott, hogy "egy szélsőségesen gondolkodó ember" volt és "tele automatikusan gyűlölettel"!
  • 35 Beholder 2010-09-19 19:13
    No, akkor a szép számban összegyűlt droidok kedvéért nézzük csak meg, mit tudunk Szabó Ervinről.

    1; Nagyjából létrehozott egy könyvtárat, ebben számos más - vele ellentétben az emberi civilizációval összeegyeztethető eszméket valló - figurával is együttműködött. Tehát NEM NEKI KÖSZÖNHETJÜK elsősorban a könyvtárat.

    2; Meggyőződéses dogmatikus kommunista volt. Nem, szocdem, nem anarcho-szindikalista, hanem kőkemény komcsi. A neve után pityergő humanista ajróper hozzászólóknak ajánlom figyelmébe SZE munkásságát. Van olyan cikke, amelyben 3 oldalon belül 4-szer fordul elő a "gyűlölöm", vagy "gyűlöljük" kifejezés. 

    3; SZE nem volt gyilkos. Annál az igen egyszerű oknál fogva, hogy valóra váltva nagyszerű eszményeit leszámolhatott volna a "romlott, erkölcstelen, aljas," (copyright by SZE) polgársággal, amelyet saját bevallása szerint "elkeseredetten gyűlölt" - nos, mire ezt tettekre válthatta volna, egyszerűen elpatkolt. A vörös kiskatonákat tizedelő Lukács György kiváló példa arra, milyenek voltak ezek a vörös entellektüellek, ha hatalom és fegyver került e kezükbe.

    4; Meggyőződése volt, hogy ami a magyar nemzet történetében jó, vagy kiemelkedő, az olcsó "nemzeti mítosz", vagyis hazugság. Helyettesítsük be írásaiba a "magyar" helyére a "zsidó" kifejezést - majd védjük meg ugyanolyan lelkesedéssel a "neves történészt", aki nem antiszemita volt, csak "másként" gondolkodott a zsidókról....
  • 36 Pázmány Attila 2010-09-19 19:17
    Beholder: Végre egy jó hozzászólás!
  • 37 Tavasziszél 2010-09-19 19:20
    Milyen érdekes, hogy ezek az "objektív" nézőpontot hirdető arcok piszkosul nem objektívek, ha bármilyen történelmi személy 1000 méteres körzetében náciszagot éreznek. 

    Akkor le van sz..va, mennyibe kerül, és milyen érdeket sért, akkor vesszen a fasiszta gazember! Ha egy komcsiról van szó, mindjárt "alaposan körbe kell járni a kérdést, el kell kerülni az elhamarkodott ítélkezést" stb...

    Francnak nem lehet megszabadulni már minden náci, meg komcsi baromtól, miért kell nekünk cipelni évtizedek múltán is ezeknek az idiótáknak a nevét és emlékét???
  • 38 magyar 2010-09-19 19:27
    Bár és más szavakkal mondanám, "Tavasziszél"-nek igaza van!
  • 39 bakfittyq 2010-09-19 20:06
    Admin: Tematizálódott, aha, persze-peeersze. No, ti is jól kiművelődtetek a kommunizmusban, hogy is kell ezt interpretálni a balga népnek, ha rosszul sül el valami, és még ti szidjátok az előző rendszert, haha, én csak kacagok rajtatok. Vagy tán inkább úgy nevezném, azért kerül le hirtelen, mert a média felkapta a témát és túl sokan kattintottak erre az oldalra a többi hírportálról és fejezték ki nem tetszésüket a kezdeményezést illetően. Na ugye így már jobban néz kis az igazság. Ha fájó is.

    A két héttel választás előtti "szekciónyitáshoz" is csak gratulációmat küldöm, hogy most itt hergelitek a népet ezzel a témával, aztán utána meg eltűntök a semmibe vele, miután a Mór megtette kötelességét, és miután elég gyűlölködést keltettetek vele. Avagy Történetkutató Alapítvány ma, Magyarországon egyenlő kampánytéma kiválasztása (a.k.a. Szabó Ervin szapulása). 
    Bocsi Attikám a hangnemért, de azért tudd, nem vagyok teljesen hülye, hogy ezeket bevegyem, és kioktató retorikával válaszolni felvetett tényekre, kicsit balgaság. Hopp.
  • 40 malvin 2010-09-19 20:13
    Pötty!
    Te még mindig nem érted a lényeget. Nem elég az, hogy a könyvtártörténeti nézőpontból nem AKKORA a teljesítménye, hogy róla nevezzék el azt a műintézményt, melyet NEM ő alapított (hanem a főváros vezetése, Bárczy és társai), csak 7 évig vezette, de mindezek mellett egy tisztességes demokrata számára vállalhatatlan ideológia (igaz, korai) képviselője volt. Könyörgöm, akik nem értik, mi a baj SZE-nel, ugyan olvassanak már tőle legalább 100 oldalt! És akkor majd utána lesz értelme a további vitának...
  • 41 Nem így gondolkodó magyar 2010-09-19 20:14
    1,A kérdés az, ha ekkora komcsi volt:
    Akkor hogyan lehetett könyvtárigazgató a monarchiába -- lehet volt érdeme is?
    2, Nem arról szól a vita, hogy nevezzük el a könyvtárat, hanem arról, hogy néhány "kutatónak álcázott" képződmény "nem tartja méltónak" a Szabó Ervin nevet, és mást akar. A hülyeséggel vitatkozunk. 
    3, Ez csak egy buta önreklám.

    Kedves "Pázmány Attila" remélem véleményét amelyet tényként kíván a köztudatba bevinni, egyszer majd, ha pénzügyi érdekei nem úgy kívánják megváltoztatja. Attól még marad az Ön véleménye, kérem kezdje úgy véleményem szerint "ez és ez volt ezért és ezért" a többi kamu.
  • 42 admin 2010-09-19 20:24
    Kedves bakfittyq, nyilván fölösleges bármit is válaszolnom, ha te tudod az IGAZSÁGOT. Nem látom mondjuk, miért lenne problémás számunkra, ha vannak ellenvélemények is (tudom, szerinted mi úgy gondoltuk, mindenki tapsikolni fog, és a vállunkat veregeti majd...), ez egy ún. vita. Mi ugyebár nem tudjuk átnevezni a könyvtárat, és ha nem lesz politikai akarat az átnevezésre, az nem a mi problémánk. A felvetésünk ugye gyűlöletkeltő számodra, nem úgy Szabó Ervin írásai, amelyeket velünk ellentétben nem olvastál. Mondjuk mások se, ezért nem jutott eszükbe, miért is van elnevezve erről az alakról a fővárosi könyvtár.

    Az, hogy kommunisták vagyunk (persze egyben nácik is) manapság nem nagy durranás, számolatlanul repkednek az ilyen jelzők.
  • 43 bluemonday 2010-09-19 20:29
    Azért azt is látni kell, hogy Szabó Ervin egy olyan közegből származott (Árva megye) - ahol csak a hivatalnokok és a nemesség egy rész volt magyar. Mivé is lett ebben a közegben a félig magyar Országh Pál? Hviezdosslavvá!
    Ennek ellenére a hozzáférhető könyvtári hálózat kiépítése szerintem olyan érdem, amivel értéket teremtett és ami mindenkinek jó volt.
  • 44 Chingachgook 2010-09-19 20:32
    A magam részéről helyeslem a névváltoztatás szándékát.A javasolt nevek között két név elgondolkodtató:Hóman Bálint és Klebelsberg Kuno.Én bizony Hóman Bálintra voksolok,akiről még a jobboldalinak nem mondható Glatz Ferenc is pozitív hangvételű cikket írt.Kiemelkedő miniszteri és tudományos munkásságát lehetne hosszasan elemezni,de ez megtalálható különböző források felkutatása során,természetesen vannak elmarasztalóak is az egyelőre szabad vélemény nyilvánításnak megfelelően
    Ami feltétlenül megkülönbözteti a többi jelölttől: 1946-ban a jogot lábbal tipró kommunista vérbíróság börtönbüntetésre ítélte, melyet Vácott töltött 1951-ig,amikor is a kínzások és éheztetés következményeképpen éhen halt. 
    Valószínűsítem persze,ha a névváltoztatásra sor kerül,a 2/3-os narancstöbbség által jelenleg égi magasságba emelt Klebelsberg Kuno-akinek nevét sem egyszerű kimondani és leírni-fog nyerni.
    Nos ezek után mindenki nyugodtan mondhat rám amit akar,egyáltalán nem zavar
  • 45 spenot 2010-09-19 21:00
    Miért? Mert nem lehet ugyanazon fejekkel rendet tenni, amelyek a bajokat okozták...

    A volt Marx Károly Közgazdaságtudomány Egyetemet megfosztották eme nevétől, ma Corvinus Egyetem-igaz, Marx szobra a Szoborpark helyett még az aulában van. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárra nem került sor, mert azok a fejek, akik a bajokat okozták, nem akarnak rendet tenni... Ha nincs alapvetően iránymutató, egységes elvi elszántság, melyhez kötődik a megfelelő erkölcsi felfogás is, akkor a gyakorlatban is komoly zavarok lesznek. Az intézmények köztulajdont képeznek, s mint ilyenek tükrözniük kell funkciójukban, szolgáltatásukban, nevükben is a társadalmi és politikai berendezkedést. Mert a közintézményeknek társadalmi erkölcsi és gondolkodásformáló szerepük (is) van, és ez nagyon fontos. Szabó Ervin végezhetett az elmúlt rendszer ideológiája szempontjából kiváló munkát, és elfogadható, hogy abban a rendszerben intézményt neveztek el róla. De munkássága tudománytörténeti és politikatörténeti értékkel bír, mint ideológia képviselője társadalmi szempontból személye persona non grata...Munkái természetesen hozzátartoznak az emberiség történetéhez, de megvan a megfelelő gyűjtőhelye, ahová minden olyan szellemi alkotás kerül, ami meghatározó jelentőségű volt az emberiség történetében, tehát egyfajta érték, forrásanyag az utókornak, amit bizony meg kell őrizni. De ez nem jelenti azt, hogy az emberiség történetében egyértelműen, és minden tekintetben pozitív jellegű, ezért a munka alkotója sem lehet pozitív értékhordozó, vagyis olyan érték, melyet követni kell, mely útmutató lehet bármely társadalom számára, mely ezen ideológia maximális vesztese lett. Elrettentő példa lehet persze, de mint ilyen, nem szerencsés a mindennapi életben úgy kezelni, mintha az ma is szerves része, vagy kívánatos része lenne a társadalmi életnek.
  • 46 Nem így gondolkodó magyar 2010-09-19 21:08
    Kedves "Chingachgook"

    Tényleg szép ember volt ez a Hóman Bálint:
    (idézet a wikipédiából)

    =============================================================
    Politikai pályája

    Politikusként az 1930-as évek elejétől mindinkább a németbarát orientációt képviselte. 1932. október 2-ától 1938. május 13-áig a Gömbös-és Darányi-kormányban majd 1939. február 16-ától 1942. július 3-áig a Teleki-, Bárdossy- és Kállay-kormányban volt vallás-és közoktatásügyi miniszter. 1938 januárjától a Nemzeti Egység Pártja pártvezérhelyettese (mai értelemben „elnök-helyettese”) volt annak Magyar Élet Pártjává alakulásáig.

    Hevesen ellenezte az 1943-as béketárgyalásokat a nyugati szövetségesekkel. A törvényhozás munkájában az ország 1944. márciusi német megszállása, majd az októberi nyilas hatalomátvétel után is részt vett. 1944 végén Szálasiékkal együtt visszavonult a Dunántúlra, később német területre menekült tovább. Amerikai fogságba került, ahonnan a magyar hatóságok 1945-ben hozták haza. 1946-ban a Népbíróság mint háborús bűnöst életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélte. A büntetést a váci fegyházban töltötte, ahol szervezete nehezen viselte a megpróbáltatásokat. A jól megtermett férfi a beszámolók szerint rövid idő alatt 60 kilogrammra fogyott. 1951. június 2-án hunyt el.

    ============================================================
  • 47 Chingachgook 2010-09-19 22:14
    Kedves "Nem így gondolkodó magyar" azt kell mondjam,hogy teljesen tisztában vagyok az Ön által idézett sorokkal azaz a nevezett politikai pályafutásával is ,de van némi rálátásom tudományos tevékenységére.Összegezve tehát az Ön idézete semmit nem változtat voksomon,mert ahogyan írtam mindenki mondhat amit akar,ez engem különösebben nem zavar. 
    Elolvastam a honlapon szereplő hozzászólások zömét és meg kell mondanom úgy tűnik mintha valami baloldali sajtóterméket olvasnék.Feltehetően a könyvtáros társadalomban még minden változatlan,hasonlóképpen a történészekhez,ahol sok a megélhetési történész.
    Kedves "Nem így gondolkodó magyar" mivel én "úgy gondolkodom",ebből következik, ezen a honlaptól érzékeny búcsút veszek,ahogyan ma először léptem be lehetséges,hogy utoljára.
  • 48 Géza 2010-09-19 22:23
    Tisztelt "Nem így gondolkodó magyar"

    Ön nyilván nincs tisztában azzal, hogy az ügyben ítélkező Népbíróság kb. olyan módszerekkel és jogalappal dolgozott, mint Kohn Béláék 1919-ben. Annyi a különbséggel, hogy itt volt tárgyalás, de ez csak a díszlet volt, tehát Népbíróságra ne tessék hivatkozni
  • 49 Nem így gondolkodó magyar 2010-09-19 23:53
    Én nem hivatkoztam, ki is törölhettem volna azt a részt. Nem tettem. A többiben van a lényeg, persze azt figyelmen kívül hagyta "Géza". Az "úr" ellenezte a kiegyezést a szövetségesekkel, német talpnyaló volt, és nem mellesleg nem zavarta Szálasi. Akarom, hogy ilyenről bármit elnevezzenek?
  • 50 Géza 2010-09-20 00:37
    meg tudná alapozni a kijelentését, vagy ez csak vélemény?
  • 51 Józan Bálint 2010-09-20 00:50
    A vita arra lesz jó, hogy ne megszokásból becsüljük Szabó Ervint, hanem tudatosan. Ismerve munkásságát, érdemeit.

    Komolyan kell venni, hogy anarcho-szindikalista volt, amellett persze, hogy marxista. (Aki azt hiszi, hogy a marxizmus halott, hallgassa meg a Dalai Lámát, aki épp tegnap hangsúlyozta, hogy ő bizony marxista. Nem egyedül.)

    De aki hatását nézné, az tanulmányozza Duczynska Ilona életútját. 

    Leninista, azaz bolsevik már azért se lehetett, mert Lenint vagy írásait történetesen nem ismerte. Sok orosz szocialistával volt kapcsolata, Leninnel nem. Azt persze meg lehetne nézni, 1918-ban mit írt erről, mert akkor már ismernie kellett Lenin nevét. De ez részletkérdés. Ha így szemelgetünk, nem sok mindenki marad állva.

    József Attilának mikor akartok nekimenni? Aztán Adynak, Petőfinek, Berzsenyinek (az első kommunista könyv írójának), Csokonainak, Bessenyeinek?

    Különösen visszatetsző, ha első helyen egy szlovák ember, Tóth István támadja meg Szabó Ervint a végekről. Mi motiválja? Irigység? Vagy még alantasabb érzület? Jellemző, hogy elsők közt egy szlovák nemzetiségű, érdeklődésű és érzésű múzeologust sikerült Szabó Ervin támadóinak találni. Én a szlovákokat tisztelem, de ezt azért visszásnak tartom.

    Amint azt is, hogy az erdélyi Szőcs Géza is rohant nyilatkozni. Kis visszafogottságot kérnénk. OK, hogy valaki áttelepül, hogy ide beilleszkedik, hogy államtitkár lesz, de lehetne egy kicsit óvatosabb budapesti ügyekben. Ha én Székelyföldre települnék is, nem kezdeném néhány év után osztani a székelyeknek az észt, hogy Tamási Áron, Kőrösi Csoma Sándor vagy más székelyföldi nagyság iránt miként érezzenek.
    ********************

    Egy ezen túlmutató megjegyzés. Értékelem újságotok célját, amíg gazdagítani akarjátok a magyar történelmi önismeretet, egyes háttérbe került témák részletes, vagy más szempontú bemutatásával. De amikor rombolásba kezdtek, olyan embereket és értékeket támadtok, akik és amik éppúgy részei a magyar örökségnek, mint az általatok kedveltek, akkor meghasonlást okoztok és tevékenységetek károssá válik. Kinek az érdeke ez?
  • 52 Géza 2010-09-20 00:55
    Józan bálint te egy igazi szoci köcsög vagy annyi sötétséggel, hogy a sokak ismert pitbull viccet a hozzád hasonlókról találták ki. Az "érveidre" kár ennél többet mondani
  • 53 Józan Bálint 2010-09-20 00:59
    OFF

    Kedves Géza,

    Módszer ide, vagy oda, a "Nem így gondolkozó magyar" által idézett életrajzi elemek valósak. 

    De mivel nincs szükség a Szabó Ervin könyvtár átnevezésére, ebből a szempontból nincs jelentőségük.
  • 54 Vidor 2010-09-20 01:19
    Részeg Bálint!
    szerinted valósak, szerintem nem valósak, máris itt a szakadék, soha nem fogjuk megérteni egymást, és ahogy elnézem, ez egyáltalán nem baj
  • 55 Özséb Özséb 2010-09-20 01:37
    Na már csak az hiányzik, hogy a makulátlan, mélymagyar tudósok (némi szélsőjobbos beütéssel) is helyet kapjanak az új elnevezésben! (Vagy ennyire még sincs egyenlőségjel a komcsi és a náci múlt között?)

    Titeket meg ne zavarjon, hogy abban a korban, amikor ez a szerencsétlen SZE komcsi volt, akkor ez az ideológia még nem volt sem romboló, sem tömeggyilkos, hanem egy utópia volt, hiszen Oroszországban is csak egy évvel előbb győzött az akkor és ott igenis előre mutató és a cári feudalizmusból kilábaláshoz reményt nyújtó eszme. SZE meghalt 1918-ban. Tehát nem tudhatta, hogy az ő politikai elképzelése végül hová is fog vezetni. És ha valóban olvastátok az írásait, vagy legalább egy keveset belőlük, akkor tisztán kivehető, hogy anarchista volt. Ennyit a politikáról. A másik, a tudományos, szervező munkásság: ne keverjük össze a dolgokat! Attól, hogy zavaros bolsevik nézeteket vallott, még igen sokat tett a nyilvános kölcsönkönyvtárak hálózatának megteremtéséért. Azt pedig tudományos igényességgel kellene feldolgozni, hogy ez a tevékenység "megérdemel"-e egy ilyen megtiszteltetést: a könyvtárhálózat elnevezését. 
    Persze a szavazati listára még felkerülhetne jó néhány név, de jó lenne, ha a javasolt személyeket szintén tudományos igénnyel választanák ki, nehogy néhány év múlva bármelyikükről is kiderüljön, hogy gondatlan volt és nem számolt még életében azzal, milyen is lesz az ő személyének és munkásságának megítélése mintegy kilencven év múlva.
  • 56 Ádám 2010-09-20 09:25
    én személy szerint egy dolgot köszönhetek Szabó Ervinnek, mégpedig azt, hogy rajta keresztül megismerhettem a Nagy Magyarország történelmi magazint, a napomat azzal kezdtem, hogy az újságosnál megvásároltam az Erdélyország különszámot. Mindenkinek javaslom, hogy szerezze be, délután pedig az összes korábbi számot is beszerzem.Köszönöm Szabó Ervin:)
  • 57 Pelinkovac 2010-09-20 09:49
    Javaslom Szálasi Ferencet a könyvtár új névadójának. Tudomásom szerint ő nem volt szélsőbaloldali...
  • 58 jani76 2010-09-20 09:54
    Özséb, a kommunizmus valójában egy nagyon szép idea, csak valamikor "kicsit" félresiklottak a dolgok, de arról senki nem tehet (kivéve akik áldozatául estek, mint azt Herényi Karcsi is megmondta). Továbbá Kádár idején minden jobb volt. Ezt már tudtam a kocsmából.

    Ma Magyarországon bárki, aki elkezd feszegetni kényes témákat, az megkapja a náci, mélymagyar, szélsőjobbos stb. jelzőket. A balos értelmiség meg saját fensőbbségébe vetett rendíthetetlen bizalmával palástolja tudatlanságát, és közben attól retteg, hogy kiderül: Pomádé királynak nincs ruhája. Mucsaizik, nácizik. Ez ma már kezd nagyon kevés lenni, gyerekek.
  • 59 kundera 2010-09-20 09:54
    én javasolnám Lenint, Sztálint, Rákosit, hiszen Szabó Ervin szellemi pöcegödrének a figurái, ráadásul jobban is rászolgáltak a névadásra, pl. Sztálin felszabadította Budapestet, Rákosi pedig az egész magyar nemzetet
  • 60 ikszuram 2010-09-20 14:20
    Az anarcho-szindikalista Szabó Ervin sosem volt kommunista. Történelmileg külön tregédiája,hogy a kommunizmus uralma alatt éppen emmiatt nem ismerték el.De akkor legalább elismerték könyvtárosi teljesítményét.Jelenleg egyesek emmiatt tekintik nemkivánatos kommunistának.
    De nem ez a lényeg.
    A több mint fél évszázada nevét viselő könyvtár és könyvtárhálózat,neve révén ismert a fővárosi lakosság körében.Ha valaki csak egy napot is töltött 1948 és 1990 között az intézményben,tudhatja,hogy mind állomány fejlesztésben,mind szolgáltatásaiban szembe ment a demagóg,uralkodó politikai eszmékkel. És ez érvényes a város minden kerületére. Az intézmény és hálózata már régen elvált a személytől. A "szabóervin" külön fogalom lett..Aki ebben a városban él,tudja,hogy százezrek igy beszélnek:
    -Hová mész?
    -A "szabóervinbe".
    Kár lenne ezt a hagyományt ostoba,nem igaz, ál-történészi vélemények miatt megsemmisíteni!
    Tisztelettel:Maruszki József nyugdijas könyvtáros
  • 61 dialmat 2010-09-20 14:35
    Aiz írta:
    "Az ötödik emeleti gépállomány szánalmas állapotáról már ne is beszéljek, ahol az emberek a szakdolgozatukat próbálják a hiányos billentyűzeten összevakarni valahogy. Lassan mi vagyunk az egyetlen ország a világban, ahol nincs éjjel-nappal nyitva-tartó, jórészt egyetemi hallgatóságot kiszolgáló könyvtár, és nyárra is bezár a FSZEK... valamint az eltulajdonított példányokat sem tudják már pótolni pl. évek óta hiányzik a Psychiatria Hungarica komplett 2004-es évfolyama. 
    De ne zavartassátok magatokat ilyen "apróságokon" a lényeg, hogy nem jó név. Aha. Jól van. Gratulálok!"

    Nos, nincs igazad! A SOTE Központi Könyvtára éjjel nappal nyitva van. Amúgy meg nem a FSZEK-től, hanem a pont erre a célra alapított, de semmi másra nem jó Kempelen Farkas Hallgatói Informáiós Központtól kellene számon kérned az elégséges mennyiségű számítógépes terminált, illtve az éjjel nappali nyitva tartást. A FSZEK közkönyvtár, s nem az egyetemi intézményrendszer része, hogy a formalitásoknál maradjunk! Az egyetemi könyvtárak portáján kellene "tiltakoznod". Rögtön kezdheted annál, ahova jársz...
    Amúgy nem az a baj, hogy a történelemportál szavazásra tette fel a kérdést, hanem az a manipuláció, hogy a jelenlegi Szabó Ervin nevet nem hagyták szavazási opcióra. Fidesz demokrácia "empirikusan" gyakorolva?
  • 62 Csűrös András 2010-09-20 16:03
    Szeretném jelezni, hogy a Fővárosi Könyvtárat nem '45 után kezdték el SZE Könyvtárnak nevezni, hanem a Tanácsköztársaság alatt! (tudjátok, az diktatúra volt) Ugyanis hivatalos anyagban találtam olyat, ahol a következőképpen nevezik:
    "Fővárosi (Szabó Ervin) Könyvtár."

    Tehát az elnevezési ötlet már akkor megfogant (nem a demokráciától szinte szétrobbanó 1946-os évben...)
    SzE egy XXI. századi, európai embernek vállalhatatlan. Persze a baloldal ragaszkodhat a múlthoz, de a jövő nem ragaszkodik a baloldalhoz.
  • 63 GGG77 2010-09-20 17:31
    Az Index szavazásán magasan vezet Szabó Ervin.
    A Nemzeti Konzervatív Történetkutató Alapítvány pedig mehet a süllyesztőbe, ilyen elvakult kutatókra nincs szükség.
  • 64 Szabó Ervin 2010-09-20 18:18
    GGG77 teljesen igazad van!
    Kik ezek az áltudósok? Soha nem hallottam róluk, de nem is hiányzik ez az ismeret nekem.
  • 65 spenot 2010-09-20 19:02
    1848-49 SZE szerint nem nemzeti harc volt, hanem osztályharc, és persze ezek után Dózsa György mi volt?:(((

    Azután, hogy mennyire támogatta a szaktudmonyokon, politikatudományon túl az ún. nem szak, hanem közkönyvtárat, az nem lehet vitás, mert semennyire. A SZE Könyvtár SZE igazgatása alatt nem volt közkönyvtár, oda egyszeri polgár nem tehette be a lábát, mert minek is? Még az előtte megszületett iskolai könyvtárat sem támogatta.

    ". Az iskolai könyvtárak ügye a század elején fölkeltette a szakmapolitika korábban nem tapasztalható érdeklődését. Létrejött a NIKIB, a Népiskolai Ifjúsági Könyvtárakat Intéző Bizottság. Ferenczy Zoltán, Gulyás Pál, Neményi Imre, Szemák István működése elméleti és gyakorlati értékekkel erősítette az iskolai könyvtárak pozitív megítélését. Törekvésük elsősorban arra irányult, hogy az iskolai könyvtárt, mint az iskola szerves részét, a nevelést és oktatást segítő létesítményét fogadja el a gyakorló pedagógia. Ugyanakkor Szabó Ervin velük egy időben, de lényegében az ő munkáságuk ellenében, már 1910-ben, a főváros könyvtárfejlesztéséről szóló Emlékiratban úgy nyilatkozott, hogy „Az iskolai könyvtárak teljesen céljuk vesztett intézmények… kár minden fillérért, amit a főváros az iskolai könyvtárakra költ.” Szabó Ervin sommás ítélete néhány év múltán szakmai irányelvként volt képes hatni.
    A tanácskormány könyvtárügyi bizottsága – a korábbi reformbizottság javaslatait átvéve - feladattervet dolgozott ki „az ifjúsági olvasmányok, az osztálykönyvtárak, a nyilvános ifjúsági könyvtárak és a tanítói könyvtárak tárgyában.” A legelső és legfontosabb teendő több tagú szakértő bizottság felállítása, amelynek tagjai elbírálják az ifjúságnak szánt olvasmányokat, és jegyzékbe foglalják a kezükbe adható műveket. Javasolják a forgalomban lévő ifjúsági irodalom zömének kiselejtezését, mert „…a mesterkélt morál, a hamisan értelmezett hazafiság, imperializmus, hősi erények, faji gőg, valláserkölcs tobzódása jellemzi ezeket.” A bíráló bizottságnak állandó permanenciában kellene maradni, …hogy csak olyan könyv kerülhessen a piacra, amelyet a bizottság arra valónak ítél.” Az ifjúsági könyvtárakból kiselejtezett könyvanyagból érdekes könyvmúzeum állítható föl, esetleg retrospektív (az előzményeket ismertető) alapon.(5) 
    Az intézkedési terv jól érzékelhetően az iskolai könyvtárak visszafejlesztésére irányult. Ennek nyilvánvaló oka az volt, hogy a Szabó Ervin-tanítványok kidolgozta koncepció ezt a könyvtártípust is a mester szakmai elképzeléseinek nyomán ítélte meg. Ítéletük konzekvens voltát igazolja, hogy a könyvtáros képzés tematikájában a könyvtártípusok között nem is szerepelt az iskolai könyvtár."

    Na ez az a (n)agymosás, melyet viszont volt tanítványai, egykori barátai-mint pl. Dienes László a KMP egyik alapítója is támogatott...
  • 66 spenot 2010-09-20 19:10
    Lehet, a név felmerült, de nem született meg, annál is inkább, mert maga a könyvtár is túléléséért harcolt. Eladdig pedig egyszerűen Fővárosi Könyvtár volt a tisztességes neve, és hivatalosan-átmenetileg, ahogy átmenetileg volt itt a szovjet hadsereg is-1945-től lett Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. Azt meg aligha hiszem, hogy pusztán könyvtárosi-egyébként ebből a szempontból valóban nem kis teljesítményt nyújtott-tevékenysége miatt ölelte keblére a cuculista rendszer. Aligha értékelték volna ugyan ennyire, ha munkássága mentes lett volna a baloldali ideológiától....
  • 67 Betelgeuse 2010-09-20 21:30
    Az azért elég ciki, és nagyon is jellemző a vitát kirobbantók irányultságára, hogy agymosás-szándékukban a szavazáshoz be sem tették Szabó Ervin nevét - a fejükben még csak meg sem fordult, hogy lehetnek olyan aljas pufajkás komcsik, akiknek mégiscsak megfelelő a jelenlegi névadó...? Amúgy én kérem, hogy Prónayt is tegyék fel, lehessen rá is szavazni - bár ő nem volt irodalmár, de könyvtárnyit írtak áldásos tevékenységéről, így miért ne lehetne ő is névadó? Egyébként meg csatlakozom a "le Szabó Ervinnel" táborhoz, hiszen én is láttam, ahogy 56-ban ő is lőtte a népet a pártház ablakából!
    (Ja, hogy ő állítólag meghalt 1918-ban? A tények a magunkfajtákat nemigen szokták zavarni...) Szóval le az Ervinnel!
  • 68 inda 2010-09-20 21:32
    nagyon helyes, hogy nem tették be a komcsit, nincs is szükség rá
  • 69 admin 2010-09-20 22:08
    A mit nem mondtunk és mit nem tettünk polémia tovább folytatódik. Továbbá az is nagyon érdekes, mit nem tett SZE. És utána jönnek bizonyító erővel a tények. Zseniális.
  • 70 Cpt. Flint 2010-09-21 00:37
    Előrebocsátom, hogy a következő mondatot nem én írtam, de nagyon jól mulattam rajta, így nem bírom megállni, hogy be ne idézzem ide, A Szabó Ervin-témához:
    "Hát, ha ezen múlik, hogy a jobbosok is járjanak könyvtárba, akkor legyen..."
  • 71 spenót 2010-09-21 14:10
    Ja...de ha a jobbos köyvtárba jár, akkor legalább olvas is....:))
  • 72 nemkati 2010-09-21 14:16
    Nem értem, miért kell azt az embert most annulálni, akinek a nevét viselő könyvtár rengeteget köszönhet? Lassan már minden nap kiöntünk egy gyereket a mosdóvízzel. A Wikipédia ezt írja az életrajzában:

    1901-től a Fővárosi Könyvtár munkatársa, 1911-től igazgatója. 1900-tól írt a Népszavába, ő alakította ki annak irodalmi rovatát.

    A budapesti, majd a bécsi egyetemen folytatott jogi tanulmányokat; már ebben az időszakban kitűnt statisztikai és könyvtárosi munkáival. 1899-ben doktorált. Pár év gyakorlat után a Fővárosi Könyvtárhoz került, 1911-ben lett ennek igazgatója. Átfogó művelődési hálózatot tervezett, az ő szellemében indult meg a könyvtári hálózat kiépítése. Széles néprétegek számára igyekezett hozzáférhetővé tenni az intézményt, különös tekintettel a hátrányos társadalmi helyzetűekre. Tevékenységében az angol public library mintáját tartotta szem előtt. Vezetése alatt korszerű társadalomtudományi könyvtár született.

    Tudományos munkásságát 1903-ban kezdte meg. 1906-tól volt a Társadalomtudományi Társaság alelnöke. A Huszadik Század című folyóiratban, a szociológia első magyar műhelyében rendszeresen tájékoztatott a nemzetközi munkásmozgalom kérdéseiről. Cikkeket írt a Neue Zeit német és a Mouvement Socialiste francia folyóiratokba is. Kapcsolatba került Sorellel, Kautskyval, Mehringgel, Plehanovval, majd 1904 végén Párizsban Lagardelle-lel és a francia szindikalistákkal, továbbá számos orosz emigráns szocialistával. Az 1. világháború éveiben súlyos betegsége ellenére az antimilitarista mozgalom szellemi vezérévé vált. Nagy történelmi művét Társadalmi és pártharcok a 48-49-es magyar forradalomban címmel már betegágyában fejezte be.
  • 73 spenót 2010-09-21 14:23
    Hát, lehet az életrajz nem minden és nem elegendő....
  • 74 nemkati 2010-09-21 16:04
    Nyilván nem, de mintha a munkássága nem számítana semmit. Én nem változtatnám meg a könyvtár nevét. Sajnos, hogy a szavazásban nem szerepel az ő neve, nem tudni, hányan javasolnák, hogy maradjon meg a neve. Korszakok, ideológiák, kormányok jönnek-mennek, nem lehet állandóan kiradírozni a lapokat, és a népet ide-oda rángatni. A felsorolt jeles emberekről annyi mindent el lehet nevezni, talán inkább azon kéne gondolkozni.
  • 75 Olvasott 2010-09-21 22:31
    Ha már mindenképpen át kell nevezni (szerintem nem kéne, mert egy rakat pénzbe fog kerülni meg fáradságba, ráadásul érdemi haszna sincs) akkor szerintem inkább Rejtő Jenő legyen a könyvtárhálózat. Egyértelműen a legismertebb és a legolvasottabb magyar író, és zseniális emberkifigurázó művei előtt nagy tisztelgés lenne, ha a budapesti könyvtárhálózatot róla neveznénk el.
  • 76 Ember ember 2010-09-22 09:02
    Történészként felmerül bennem: ezentúl lesznek konzervatív és "kommunista" történészek? És hova álljon az, aki egyikhez sem kötődik, hanem az ideológiát háttérbe szorítva igyekszik kutatni?

    Szerintem nagy ostobaság volt a javaslat. Még az objektivitás látszatát sem kívánják fenntartani a "tisztes" társaság". Hogyan ajánljam ilyen történészek munkáját bizalommal a tanítványaimnak?
  • 77 Vhailor 2010-09-22 09:33
    Kedves "ember" - akkor hogyan kívánja tanítani a gyerekeket? "Tiszta" "objektív" történelem nincs, nem is volt, nem is lesz. Hacsak nem a történelmi események felsorolását értjük alatta. A humán tudományok nem természettudományok, elengedhetetlen hogy a történésznek legyen valamilyen véleménye, valamilyen viszonyítási pontja, mert e nélkül nem lehet történelmet csinálni.

    Ami pedig a mai helyzetet illeti, nem lesznek, hanem már(még) vannak kommunista történészek, csakhogy ők, ki tudja miért, saját magukat "objektívnek" tartják. Ezzel egyfajta felsőbbrendűséget sugallva, mert hisz ők a "szakma", ők "tudják", ők a "tekintélyek" és minden ami rajtuk kívül van az szélsőségesnácifasiszta.
  • 78 Karcsi 2010-09-22 09:55
    Aki nem nyilatkozik a világképéről, annak is van, ha nem is a két fentebb említett kategória valamelyikébe tartozik. Itt nem táborokról van szó, amelyek valamelyikébe "be kell állni", "ideológiája" szerintem a szélsőségeknek van.

    Az elmúlt idők "objektivitása" olyan történetíráshoz vezetett, amely szerint pl a Székely Hadosztály tagjai galád hazaárulók voltak. Ezt a megfigyeltetett túlélőkről készült ÁVH-jelentésekből vezette le Litván György, aki elismert szaktekintély, művei a történész szakok könyvészetéhez tartoznak. Az ilyesmit nyilván bizalommal ajánlja tanítványainak a tanár úr/hölgy? Persze nem divat ma emelgetni a szőnyeg szélét, túl sok minden van alásöpörve.
  • 79 Ember ember 2010-09-22 10:07
    Vhailor 

    Off lesz!
    Van véleményem, többek között azzal kapcsolatosan, hogy igenis hiszem, ideológia nélkül lehet tanítani (egyaránt tudom azt mondani, hogy a holokauszt és a Gulag az emberiség szégyene). 
    Ezt úgy vélem gyakorlatban is bizonyítom. Ui. a tanítványaimnak fogalma nincs, hogy a fülkében hova teszem az X-et.
  • 80 spenót 2010-09-22 11:07
    Kedves nemkati! Ha a tudományos élet területén alkotó emberek a tudományt nem állították volna a politika szolgálatába, akkor talán egy névadásnál pusztán a tudományos munkásság lehetne meghatározó.

    De sajnos nem így van...a tudományos élet és a politika szolgálta egymást. Amikor egy egyébként tudományos szempontból nem elvetendő teljesítményt nyújt valaki, de ezt felhasználja egy olyan ideológia pártolására, mely ideológia miatt az emberiség százmilliói pusztultak el, akkor sajnos számomra mellékes a tudományos érdem...
  • 81 nemkati 2010-09-22 12:50
    Kedves spenót! Nem értem. Nem volt, vagy csak én nem tudok róla, hogy volt olyan eset a történelemben, amikor egy tudóst azért ítéltek el, mert olyan dolgot hozott létre, fedezett fel, pártolt nézetet, amit később embertelen módon használtak fel mások?
  • 82 ateista 2010-09-23 09:22
    Hazug "történészt" könnyebb utolérni, mint a sánta kutyát.

    " Nem azt szeretnék, hogy máról holnapra megváltoztassák a Szabó Ervin
    Könyvtár nevét..."


    "Szakács Árpád főigazgató vasárnap délelőtt sajtótájékoztatón
    kijelentette: arra kérik az önkormányzati választásokon hamarosan
    megújuló Fővárosi Közgyűlést, hogy méltóbb elnevezést találjanak az
    ország egyik legfontosabb nemzeti intézményének. "

    tortenelemportal.hu


    Ti tényleg ilyen hülyék vagytok?! Hazug kutyák vagytok, nem történészek.
  • 83 Szőlősi Gábor 2010-09-24 12:12
    Köszönöm, hogy nem fogadtok el ellenvéleményt, és kimoderáltátok. Ez a ti demokrácia-felfogásotok.
  • 84 admin 2010-09-24 12:17
    Szőlősi Gábor: köszönöm, hogy fogalmatlanul vádaskodik. Még a spamek közt se látom a kommentjét, miről beszél maga?
  • 85 magyar 2010-09-24 18:56
    Szőlősi Gábor: Erre mondják, hogy "ha hallgattál volna, bölcs maradtál volna". Mert Ön alaptalanul megvádolta a Szerkesztő Urat. Máskor legyen okosabb és türelmesebb. Egy esetnek több magyarázata is lehet, és nem kell mindjárt a legrosszabbra gondolni. Az Ön hozzászólása nem érkezett meg valamiért, és nem letörölték. Az viszont igaz, hogy ráférne egy kis moderálás egyik-másik hozzászólásra. Ezt én például hiányolom is. A legkevesebb az lenne, hogy a káromkodó szavakat, és általában a csúnya beszédet töröljék. Én még a személyeskedést is megtiltanám. A felső határ az lenne, hogy aki nem ír igazat, és nem is akarja tudni az igazságot, az ne rontsa itt a levegőt. Persze nem a vita ellen vagyok, de csak az építő hozzászólásokat engedném meg.
  • 86 Buga Tibor 2010-09-25 21:17
    Most olvasom a hétvégi Magyar Nemzetet, foglalkoznak ezzel a Fővárosi Szabó Ervinnel is (milyen hülye neve volt szegénynek), és megtudom, hogy Ervin eredeti neve Schlesinger Sámuel Ármin volt - egy fokkal jobb :-) Akkor most hol a probléma? Szerintem sehol:

    FŐVÁROSI SCHLESINGER SÁMUEL ÁRMIN,

    oszt’ jó napot!
  • 87 Buga Tibor 2010-09-25 21:19
    FŐVÁROSI SCHLESINGER SÁMUEL ÁRMIN KÖNYVTÁR - természetesen.
  • 88 uzza 2010-09-26 09:42
    Tarlós István szerint nem indokolt budapesti könyvtárhálózatot átnevezni.
  • 89 uzza 2010-09-26 09:51
    Tarlós István nyilatkozata a Klub Rádió Hetes Stúdió című (2010-09-25) adásában:
    Vm
    www.klubradio.hu
    00:00 R P

    (lényegi rész 15:00-től 16:40-ig)
  • 90 spenot 2010-09-26 09:58
    ...a magyarok malmai lassan őrölnek...
  • 91 Vhailor 2010-09-26 10:02
    ... Nagyon lassan ... jó lenne beszerelni melléjük még egy turbinát.
  • 92 kunigunda 2010-09-26 10:20
    Tarlós István nyilatkozatai a Szabó-vitában jól jelzi a politikai romlottság csúcsát. Teljesen osztom a vitaindítóban megjelent gondolatot mely szerint "a kulturális igénytelenség" jelképe az, hogy egy szélsőbaloldali anarchistáról van elnevezne legfontosabb nemzeti kulturális intézményünk. 
    Tarlós sokszor hivatkozott már saját klasszikus műveltségére, kár, hogy a magyar ilyen szinten kimarad belőle
  • 93 spenot 2010-09-26 10:37
    Szerintem Tarlós nem mint civil polgár nyilatkozott....a politika meg már csak olyan, hogy olykor nem árt a pragmatizmus benne.
  • 94 kunigunda 2010-09-26 10:56
    majd meglátjuk a tetteket.... mindenesetre Károlyi-szobrának eltávolítását követnie kell a Szabó Ervin könyvtárhálózat átkeresztelését,hiszen a 18-19'-es elvtársak gyakorlati mnkájának ideológiai megalapozója volt Szabó Ervin....
  • 95 spenot 2010-09-26 11:24
    Ja, ja-azért lássuk be, amíg xy. nem fogja fel, hogy yx. kereskedő rendre átveri, addig ahhoz a kereskedőhöz fog járni továbbra is.
    Vagyis egy gyerek nem fog előbb kezdeni járni, mint ahogy saját fejlődési állapota azt nem teszi lehetővé.

    Tehát a sorrend nem mindegy-szerintem
  • 96 magyar 2010-09-29 16:29
    Végre jó hozzászólások! Buga Tibornak külön köszönet a kiegészítésért. Tarlós István meg - vegyük figyelembe - összehasonlíthatatlanul jobb polgármester jelölt, mint Demszky Gábor volt.
  • 97 Veridicus 2010-12-20 21:34
    Nos, Károlyi még ott éktelenkedik a parlament mellett, a vörös csillagos szovjet obeliszk a Szabadság téren, a könyvtár még mindig a vörös gazember nevét viseli, Tarlós úr pedig körbevette magát a legvadabb SZDSZ-es alakokkal, nyilván ők helyettesítik, amíg halaszthatatlan hanukkagyertya-gyújtogatnivalója akad a Nyugatinál ennek a derék forradalmi lordmayornak...
  • 98 Dr.Varga László 2011-07-09 08:18
    A könyvtár nevének megváltoztatásával nyilvánvalóan adós a politika. Szükséges és elvárt...már a Széchenyiekre is tekintettel! A Teleki téka ugyan másutt van, de a neve mégiscsak fontos nekünk! Ugyanígy elodázhatatlan a főváros - az ország - legfontosabb könyvtárának új nevet adni. Jó ötlet a Corvinus is!
  • 99 Takáts Tamás Dr. 2011-08-07 18:05
    Számomra nem vitatni való témakör, hogy Szabó Ervin személyét/nevét és munkásságát célszerűen kitörülhetjük-e a magyar tekintélyek/büszkeségek sorából. Tudományában az irracionális kommunista világképig jutott el, amely alapjaiban omlott össze, ma már a marxi/lenini kommunizmus senkinek sem kell, aki Gondolkodó Ember-nek tekinthető. Az már önmagában bizonyítja szellemi képességeit és annak hasznát/haszontalanságát, hogy kommunista volt... Akinek fáj, az a nómenklaturás múltját siratja személyében... A mértékadó racionálisan gondolkodók, szerintem nem tekintik Szabó Ervint sem tudósnak, sem követhető példaképnek. Ezért javaslom az egyik legjelentősebb könytárunkat fel/megszabadítani Szabó Ervin nevétől, mert ő egy halódó, esélytelen világ megszemélyesítője volt... Tekinthetnénk őt a kommunizmus tévejdőjének áldozatának is, de az igazi áldozatai ennek az eszmének a volt szocialista országok lakói/generációi voltunk... voltak/voltunk; meg
  • 100 Agárdi János 2014-06-11 14:50
    Igen helytelen, hogy egy könyvtárat róla neveznek el.mivel tudomásom szerint ő volt aki Tisza István elleni merényletet kitervelte, ezek szerint minden ilyen embert dícsőiteni, nem pedig megvetni kel. Ilyen a mai Magyar erkölcs?

Írja meg vélemény

LAST_UPDATED2