Payday Loans

Keresés

A legújabb

Végveszély-jelző PDF Nyomtatás E-mail
OLY KORBAN ÉLÜNK ABC
hawking-stephen

STEPHEN HAWKING FIGYELMEZTETÉSE: AZ EMBERISÉG TÖRTÉNELMÉNEK LEGVESZÉLYESEBB PILLANATÁBAN VAGYUNK

Donald Trump feltűnése, és az angolok döntése, az EU-ból való kilépésről (Brexit) “az emberiség történelmének legveszélyesebb pillanatában történik” figyelmeztet a neves elméleti fizikus, Stephen Hawking.

British scientist and theoretical physicist Stephen Hawking. © Toby Melville / Reuters

A Cambridge-i professzor a the Guardian újságnak írt vezércikkében, megállapítja, hogy a politikai változások azt mutatják, hogy az emberek többsége rosszul érzi magát a fennálló társadalmi körülmények miatt, és úgy érzi, hogy“magára hagyták a vezetői.

“ez volt az a pillanat, ebben mindenki egyet ért, amikor a figyelmen kívül hagyottak megszólaltak és hallaták a hangjukat mindenhol, elutasítván a szakértők és az elit iránymutatását és vezetését.”

“Számomra, ez valóban aggasztó helyzet, mert most az emberi fajnak jobban össze kellene fognia, és együtt kellene dolgoznia, mint bármikor is a történelmünkben.” tette hozzá.

Hawking szerint ma olyan bénító kihívásokkal szembesül a világ, mint a klímaváltozás, az élelmiszertermelés problematikája, a túlnépesedés, az állat és növény fajok veszélyeztetettsége, járványok és az óceánok elsavasodása.

“Ezek együtt arra figyelmeztetnek, hogy az emberiség fejlődésének legveszélyesebb időszakában vagyunk”

“Meg tudjuk tenni, felülkerekedhetünk a kihívásokon. Én nagyon bízom az emberiségben, óriási optimizmussal vagyok, de ez megköveteli az elitektől, Londontól Harvardig, Cambridge-től Hollywoodig, hogy tanuljanak az elmúlt év leckéiből, de mindenekelőtt az emberséget kell megtanulniuk.”

Hozzátette: “Most olyan technika birtokában vagyunk, amely elpusztíthatja a földet, ahol élünk, de még nem fejlesztettük ki azokat a képességeinket, hogy elkerüljük ezt.”

“Persze pár száz éven belül kolóniákat alapítunk majd a csillagok között, de most egy bolygónk van csak, és össze kell dolgoznunk, hogy megvédjük azt.”

Hawking úgyszintén figyelmeztet, hogy a mesterséges intelligencia és a fokozott automatizálás a középosztálybeli munkahelyek megtizedeléséhez fog vezetni és súlyosbítja az egyenlőtlenséget, amely viszont jelentős politikai felfordulás kockázatát vetíti előre.

“A gyárak automatizálása már most megtizedelte a munkahelyek számát a hagyományos gyártási folyamatokban, és a mesterséges intelligencia fokozott alkalmazása, valószínűleg mélyen érintve a középosztályt, kiterjeszti majd ezt a munkahelyrombolást, és csak a legtöbb figyelmet igénylő, valamint az alkotó és felügyeleti feladatkörök maradnak meg.”

“Nem csak munkahelyek, de egész iparágak tűnnek el. Muszáj segítenünk az emberek átképzést az új világ igényeihez igazítva, és anyagilag is támogatnunk kell őket az átképzés idejére,” tette hozzá.

Nem az első eset, hogy Hawking véleményét nyilvánított Trump-ról. Egy ITV interjúban az év elején Hawking a megválasztott elnököt úgy emlegette “egy demagóg, aki vonzódni látszik a legkisebb közös nevezőhöz.”

Russia Today

Fordította: Urthvas Bethad

Nemzeti InternetFigyelő (NIF)