Payday Loans

Keresés

A legújabb

Cigány/zsidó esélyegyenlőség PDF Nyomtatás E-mail
A gazdaság és a szegénység

Képtalálat a következőre: „Dr. Farkas Tibor esélyegyenlőség”

Esélyegyenlőség és tanácsadás

Dr. Farkas Tibor (2011)

Szent István Egyetem

 


4.2. Cigányok és zsidók Magyarországon

Bevezetés

A tanulási egység célja, hogy a hallgatók megismerjék a cigány és zsidó kisebbségek speciális problémáit és jellemzőit. Követelmény az is, hogy meg tudják különböztetni az adott kisebbségekről kialakított sztereotip és gyakran hamis képet a valóságostól.

Cigányok Magyarországon

Magyarországon a legnagyobb számú etnikai kisebbség a cigányság. Az Európai Unióban, de Magyarországon is sokan romának nevezik a cigányokat. Mi a tananyagunkban párhuzamosan használjuk a két kifejezést, de a cigány szót előnyben részesítjük a romával szemben, mert azt gondoljuk, hogy a megbélyegzettséget nem maga a cigány szó, hanem a hozzá kapcsolódó torzult jelentéstartalmak okozzák. Hiába is adunk eufemisztikusan újabb és újabb elnevezéseket (roma, az etnikum, a kisebbség, újmagyarok stb.), azok egy idő elteltével ugyancsak negatív jelentéstartalmakkal egészülnek ki.

Európa egyik legsajátosabb etnikai csoportja a cigányság, amelynek létszáma a kontinensen meghaladja a 12 millió főt. A következő táblázatban azokat az országokat tüntettük fel, amelyekben a cigány népesség létszáma vagy aránya jelentős.

3.táblázat: A cigány népesség Közép- és Kelet Európában. Forrás: Monitoring Education for Roma 2006, A Statistical Baseline for Central, Eastern, and South Eastern Europe, OSI

A cigány kisebbség tagjai általában hátrányosabb helyzetben vannak a többségi társadalom tagjaihoz képest. A cigány népesség szerkezete is nagymértékben eltér a teljes népességétől. A következő ábrán is látható, hogy a korfájuk a fejlődő országok korfájához hasonló. A piramis alakú korfa nagyszámú fiatalkorút és kisszámú időset ábrázol. A korfa alapján érthető, hogy miért találkozunk az óvodában és iskolában arányaiban sok, az idősek között pedig arányaiban kevés cigány gyerekkel ill. emberrel.

15.ábra. A magyarországi cigány népesség korfája. Forrás: Hablicsek, 2007

Az ún. roma-kérdésnek csak az egyik oldala a népesedés. Valószínűleg különösebben nem is lenne érdekes, ha integrációjuk legalább elindult volna. Amíg a többi etnikummal szemben már kevés vagy kevesebb előítélet él, a cigányság esetében jelentős többségi ellenérzés él, és ezek társadalmunkban halmozottan jelentkeznek.

A cigányság többszörösen hátrányos helyzetét az alábbiak jellemzik:

 

  • a rossz munkakörülmények, és még gyakrabban a tartós munkanélküliség,

  • képtelenség saját érdekeinek a megvédésére,

  • a hátrányos lakóhely és rossz lakásviszonyok együttese,

  • a rossz egészségi állapot.

  • az alacsony iskolai végzettség

  • a cigány értelmiség hiánya.

 

A cigányság integrációja

A cigányság integrációjának több akadálya is van Magyarországon. Az egyik az , hogy igazából sem a többség, sem a kisebbség nem akarja megvalósítani. Mélyülő válság(ok) esetén van, aki fekete bárányként feláldozható az egyik oldalon, a másikon pedig a hátrányos helyzet kis- és nagykapuinak is lehetnek haszonélvezői a kisebbség körében is. A másik, talán még fontosabb ok, hogy a cigány társadalom nagy mértékben megosztott. A törzsi, nyelvi megosztottság mellett igen erős a jövedelmi ill. vagyoni egyenlőtlenség a közösségen belül. A politikai megosztottság miatt pedig egységes szavazóbázisként sem viselkednek, így a parlamentbe való bejutás is csak a nagyobb pártok farvizein lehetséges. A megosztottság miatt végül azt is nehéz meghatározni, hogy a cigányság milyen kulturális és társadalmi tartalommal lépne integrációra a többségi társadalommal. Az is kérdés, hogy a többségi társadalom milyen engedményeket hajlandó tenni a cigányság el- vagy befogadása érdekében.

A következő táblázatban a cigányokkal kapcsolatos egyik diszkriminációt mutatjuk be.

4.táblázat. A „Cigányokat ne engedjék be minden szórakozóhelyre!” kijelentéssel egyetértők százalékos megoszlása településtípus szerint (1995). Forrás: Replika folyóirat felmérése (1995)

A cigányok foglalkoztatottságáról

A cigányok a társadalomban hosszú évszázadokig fontos szerepet töltöttek be. A cigány hagyományos foglalkozások már a 20. század elején veszítettek gazdasági jelentőségükből, és a két világháború között már súlyos társadalmi problémaként jelentek meg. Az államszocializmusban ¬a teljes foglalkoztatottságot úgy tudták elérni a cigányság esetében, hogy a legalacsonyabb iskolai végzettséget igénylő munkahelyeket töltötték be. A rendszerváltozás éppen emiatt érte rendkívül hátrányosan ezt a kisebbséget. A cigány munkanélküliség a nem cigányok munkanélküliségének többszöröse. 1990 előtt a cigány népesség foglalkoztatottsága az alacsony képzettség ellenére széleskörű volt. 1971-ben a cigány férfiak 85%-a (az aktív keresők országosan 87,7 %), a cigány nők 30 %-a (az aktív keresők 64%) dolgozott.

Kemény István és Janky Béla a következő részletben a cigány népesség számításával és foglalkoztatottságával kapcsolatos adatokat elemzi. „[…] 1971-ben 320 ezer fő körülire, 1993-ban 468 ezer körülire becsültük a cigányok számát. A 2003-as felmérés során 1165 lakásban 5408 személyt számoltunk össze. Ha felmérésünket abszolút pontosnak tekintenénk, akkor azt kellene állítanunk, hogy 2003 elején 540800 volt a cigány háztartásokban élő személyek száma. Teljesen elképzelhetetlen azonban olyan felmérés, amelyben a felmérők minden egyes cigány családhoz eljutnak, és ott az összeírásban, illetőleg a kérdőív kitöltésében sikerrel járnak. Ha 10 százalékra becsüljük az összeírásból kimaradt cigány háztartások és személyek számát, akkor 2003 februárjában és márciusában 600 ezer cigány élt az országban. Ha 5 százalékra becsüljük az összeírásból kimaradt cigány háztartások és személyek számát, akkor 570 ezer főre becsüljük az országban lakó cigányok számát. Körültekintőbb azt mondanunk, hogy a cigány háztartásokban élő emberek száma 520 ezer és 650 ezer között volt. […]

1993 és 2003 között növekedett a cigány foglalkoztatottak száma, 57 ezerről kereken 80 ezerre, ezen belül a férfi foglalkoztatottaké 37 ezerről kereken 50 ezerre és a foglalkoztatott nőké 20 ezerről 30 ezerre. Növekedett a regisztrált munkanélküliek száma is 57 ezerről kereken 90 ezerre. Ezen adatokkal számolva a regisztrált munkanélküliségi ráta 52 százalék. A munkanélküliségi ráta 40 százalékra csökken akkor, ha csak azokat tekintjük munkanélkülieknek, akik a kérdezés előtti négy hétben aktívan kerestek munkát. […]

A valamilyen munkával rendelkezők 71 százalékának van rendszeres, egész éven át tartó kereseti lehetősége. További 19 százalék munkája évente néhány hétnyi, vagy néhány hónapnyi elfoglaltságot biztosít. A munkával rendelkező válaszolók 10 százaléka alkalmi jelleggel dolgozik. Az ingázók aránya a dolgozókon belül 35 százalék, ebből 30 százalék a napi ingázók aránya. A válaszadók állítása alapján a munkahelyek 77,5 százaléka legális álláshely, a többiek illegálisan dolgoznak.

A cigányok között kevesen vannak azok, akiknek munkahelye van, még kevesebben azok, akiknek stabil, teljes állásuk van. Azonban a munkával rendelkezők többsége is a munkaerőpiac alsó szegmensében tud elhelyezkedni. A dolgozó cigányok 70 százaléka segéd- vagy betanított munkásként dolgozik. 22 százalék a szakmunkásként, képzett kékgallérosként dolgozók aránya. Ugyanakkor csupán 8 százalékot tesznek ki azok, akik fehérgalléros munkakörben vagy valamilyen egyenruhás testület tagjaként dolgoznak. […]

A városok a falvakhoz képest a férfiaknak elsősorban alkalmi jellegű munkalehetőségből nyújtanak többet, míg a nők számára a legális főállások száma nő meg. Budapesten mindkét típusból jelentősen magasabb a kínálat, mint vidéken. Az ország nagyobb részén a férfiak körében nagyjából ugyanannyi embernek van teljes állása, mint amennyinek valamilyen atipikus munkája. (Kemény – Janky, 1993)

5.táblázat: A rendszeres fizetett munkával rendelkező cigányok százalékos megoszlása nemek és településtípusok szerint (2003). Forrás: Kemény István – Janky Béla: 2003. évi országos cigánykutatás

A zsidók és a zsidóellenesség

Sajátos kulturális kisebbséget alkot a hazai zsidó közösség, mivel nem sorolják magukat sem a nemzeti, sem az etnikai, sem a felekezeti kisebbségi csoportba, és csak az izraelita vallásúak alkotnak felekezeti csoportot. Ebben a fejezetben lehetőségünk lesz arra, hogy a zsidósággal kapcsolatos többségi attitűdöket és a saját megítélésüket is megismerhessük.

A két világháború között Magyarország legnagyobb létszámú kisebbsége a zsidóság volt. Az akkori zsidóságot vallási kisebbségnek tekinthetjük, hiszen a zsidóság döntő része izraelita vallású volt. A zsidó népesség számának változását az alábbi táblázatban követhetjük figyelemmel.

6.táblázat: A magyar zsidóság veszteségei a II. világháború idején. Forrás: Szabó A. Ferenc: Egymillióval kevesebben…, é.n. p. 45. alapján

A zsidó népesség jelenlegi számának a megállapítása nehézségekbe ütközik. A legfontosabb probléma az, hogy nem tudjuk megmondani, kit tekintsünk zsidónak. A kutatók véleménye alapján hozzávetőlegesen százezerre tehető a zsidónak tekinthető népesség nagysága.

A második világháborúban történtek után gyakran felmerül a kérdés, mekkora a zsidókkal szembeni negatív előítélet, diszkrimináció és antiszemitizmus. A holokauszt idején a magyar társadalomban előfordultak szélsőséges megnyilvánulások, de az üldözöttekkel szembeni szolidaritás is. A következő táblázatok alapján azt mondhatjuk, hogy a zsidókkal szembeni ellenséges érzések és előítéletek napjainkban nem jelentősek, noha a zsidók maguk ezt jóval erősebbnek érzékelik.

7. táblázat: A zsidók megítélése százalékos megoszlásban, nemek szerint (1995). Forrás: Replika c. folyóirat felmérése 1995

A következő táblázatban Kovács (2002) felmérése alapján készült eredményeket mutatjuk be. Itt zsidó identitású megkérdezettek válaszolnak a kutatók kérdésére. A fenyegetettséget a zsidó közösség erősebbnek véli.

8. táblázat. A zsidóellenesség megítélése a zsidó népesség körében a megkérdezettek korcsoportjai szerint (1999). Forrás: Kovács (2002)

A felmérésből kiderül még, hogy a kérdezettek egyharmada erősnek tartja az antiszemitizmust, valamint 28%-uk szerint az emberek több mint egyharmada ellenszenvvel tekint a zsidókra. Majdnem kétharmaduk szerint az elmúlt években nőtt a zsidóellenesség. Tíz zsidóból hat tart diszkriminatív gyakorlattól, és egyharmaduk úgy gondolja, hogy Magyarországon akár zsidóüldözésekre is sor kerülhet. E tekintetben kicsik a különbségek a generációk között: a mélyebb asszimiláltság nem szünteti meg vagy csökkenti a fenyegetettség érzését.

A következő táblázatban a zsidó és a fővárosban élő népesség foglalkoztatottságbeli különbségeit látjuk.

9. táblázat A zsidó és a budapesti népesség foglalkozás szerinti megoszlása,1999. Forrás: Kovács, 2002

A magyarországi zsidónak tekinthető népesség nem egységes. Kovács (2002) szerint a következő főbb csoportokat lehet megkülönböztetni.

 

  • Liberális: A népesség 56 %-át teszi ki, bízik a jogállamiságban, támogatja a gazdasági liberalizmust. Nem jellemző rá a cigányellenesség, a régi rendszer iránti nosztalgia, a konzervatizmus, a rendpártiság, a nemzeti érzület és a xenofóbia.

  • Baloldali konzervatív: A zsidó népesség 35 %-a tartozik ide. Erős nosztalgiát éreznek a szocialista rendszer iránt, kételkednek a jog uralmában, elutasítják a gazdasági liberalizmust, xenofóbok és cigányellenesek. A vallás iránt közömbös csoportban a rendszerváltozás bizonytalanságot váltott ki.

  • Vallásos, konzervatív: A közösség 9%-a tarozik ebbe a csoportba. Aktív vallásgyakorlás, kétely a jog uralmában és a gazdasági liberalizmus elutasítása jellemzi őket. Nehezen alkalmazkodnak az új gazdasági-társadalmi viszonyokhoz, bár ehhez magasabb átlagéletkoruk is hozzájárulhat.

 

Összefoglalás

A tanulási egységben két magyarországi kisebbség, a cigányság és a zsidóság néhány jellemzőjével ismerkedhettünk meg. Az olvasottak alapján lehetővé vált a két népcsoport összehasonlítása. A munkaerőpiacon való megjelenését tekintve két gyökeresen eltérő közösségről van szó, az egyik a munkaerőpiac alján, a másik annak csúcsán található meg.

Önellenőrző kérdések, feladatok

1. A mellékletben található rövid videókban milyen sztereotip képeket kapunk a cigányokkal kapcsolatban?

Videó 1

Videó 2

2. A képeken kiket ismer fel a cigány származású művészek közül?

3. A magyarországi zsidó népesség főbb csoportjainak mi a megoszlása?

 

  • Liberális ? %

  • Vallásos, konzervatív ? %

  • Baloldali konzervatív ? %

 

Felhasznált irodalom

 

  1. Hablicsek László: Kísérleti számítások a roma lakosság területi jellemzőinek alakulására és 2021-ig történő előrebecslésére (in: Demográfia, 2007. 50. évf. 1. szám 7–54.)

  2. Kemény István – Janky Béla: A cigányok foglalkoztatottságáról és jövedelmi viszonyairól a 2003. évi országos cigánykutatás alapján

  3. Kemény István (ed.): A magyarországi romák (Változó világ 31.). Press Publica, é.n.

  4. Kovács András (ed.): Zsidók a mai Magyarországon. Múlt és Jövő Könyv és Lapkiadó, 2002

  5. Szabó A. Ferenc: Egymillióval kevesebben… Pro Pannonia Kiadói Alapítvány, é.n.

Esélyegyenlőség és tanácsadás

Dr. Farkas Tibor (2011)

Szent István Egyetem

Esélyegyenlőség és tanácsadás

Dr. FarkasTibor

Szent István Egyetem

Copyright 2011, Szent István Egyetem, Minden jog fenntartva,

2011


Tartalom

Bevezetés
1. Az esélyegyenlőség, mint követelmény kialakulásának előzményei (tágan értelmezett fogalma)
1.1. Az esélyegyenlőség történeti előzményei
1.2 Az esélyegyenlőség és a humán szolgáltatás
2. Az egyenlőtlenség és a szegénység
2.1. A társadalmi rétegződés és esélyegyenlőtlenség
2.2. A jövedelem-egyenlőtlenség és szegénység
3. A nők és a férfiak közötti egyenlőtlenség és a munkavállalás
3.1. Nők és férfiak közötti egyenlőtlenség
3.2. Nők a munkaerőpiacon
4. A kisebbségek és az esélyegyenlőség
4.1. A kisebbségek
4.2. Cigányok és zsidók Magyarországon
5. Az öregedés és az idősek helyzete
5.1 Az öregedés és az esélyegyenlőtlenség
5.2. Az egészség és a betegség
6. Az esélyegyenlőség jogi szabályozása
6.1 Az esélyegyenlőséget meghatározó jogi szabályozók
6.2. Az esélyegyenlőséghez kapcsolódó támogatási rendszer
7. Az esélyegyenlőséget biztosító intézményrendszer
7.1. Az esélyegyenlőséget garantáló főbb intézmények
7.2 Esélyegyenlőség biztosítása a foglalkoztatás területén
8. Az esélyegyenlőség nemzetközi vonatkozásai
8.1. Esélyegyenlőség az Európai Unióban
8.2. Az esélyegyenlőséghez kapcsolódó főbb fogalmak
Felhasznált források
Fogalomtár

Esélyegyenlőség és tanácsadás

Dr. Farkas Tibor (2011)

Szent István Egyetem

Fogalomtár

agresszió

Olyan viselkedésforma, amelynek célja másnak sérelmet vagy kárt okozni.

Akadálymentesítés

Valamennyi fogyatékossági csoporthoz tartozó ember speciális szükségleteinek figyelembe vétele az egyenlő esélyű hozzáférés érdekében. A fizikai akadálymentesítés (pl. rámpa építése) mellett ide tartozik az info-kommunikációs akadálymentesítés is.

Aktív időskor

A WHO által bevezetett fogalom alatt egészséges időskor értendő, ami a betegség hiányán túl az önálló életvitelt is jelenti.

Antiszemitizmus

Zsidógyűlölet, amely szélsőséges formájában durva zsidóüldözéssé, a zsidóság fizikai megsemmisítésének elméletévé torzult

Asszimiláció – beolvadás

Beolvadás történik, amennyiben egy kisebbség (nemzeti, etnikai), illetve annak tagja alkalmazkodik a többségi vagy más kultúrához. Ez történhet egyéni v. csoportos, továbbá önkéntes v. erőszakos módon.

Diszkrimináció

Egy csoporthoz tartozókat kollektíve másként – általában alacsonyabb rendűekként – kezelnek.

Egészség

Testi, lelki és társadalmi jólét teljes állapota, vagy másként a szomatikus, pszichológiai és szociális működés közötti egyensúly. Az egyensúly megbomlása a betegség.

Empowerment

Az egyéni, valamint társadalmi szintű önérvényesítés készségének fejlesztése, az egyén saját életének, valamint közösségének gazdasági, szociális és politikai szempontú aktív átalakítása

Esélyek egynlősége

A társadalom minden tagjának egyenlő esélye van arra, hogy a jövedelem, iskolázottság stb. szempontjából kedvező pozíciókat elérje.

Etnikai jellegzetesség

Látható vagy belső (nem-látható) jegyek meghatározott összessége, amilyenek a kulturális jegyek, nyelvi jegyek, vallási értékek, és a hagyomány értékei

Etnocentrizmus

Amikor saját értékeinket, normáinkat, viselkedési mintáinkat „természetesnek” tekintjük, és a saját normáink szemszögéből ítéljük meg a többi normát „nem-természetesnek”, esetleg „természetellenesnek”.

frusztráció

A csalódás élménye, olyan érzés, amelyet egy célirányos cselekedet meghiúsulásakor, ill. valamely várt jutalom elmaradásakor érzünk.

Gender (társadalmi nem)

Az a társadalmi és kulturális összefüggésrendszer, amely a nemek helyzetét és szerepét meghatározza adott helyen, korban és időben. Ez a társadalmi konstrukció az egyén női vagy férfi mivoltát alapvetően meghatározó biológiai nem kiegészítője

Gerontológia

Idősekkel foglalkozó önálló tudomány. A gerontológusok elsősorban azokat a fizikai okokat és hatásokat kutatják, amelyek hatással vannak a korosodási folyamatokra.

Hátrányos társadalmi helyzet

Hátrányos társadalmi helyzetben azok a személyek (családok) vannak, akiknek szükséglet-kielégítési lehetőségei, életkörülményei s lehetséges életmódja a társadalom többségének lehetőségeinél lényegesen rosszabb.

Humán szolgáltatás

Olyan szolgáltatási forma, amelynek középpontjában az ember áll. Az ember, az állampolgár személyes érdekeivel, egyedi életfelfogásával, sajátos élményvilágával és egyéni tapasztalataival

Igazságos egyenlőtlenség

Azok az egyenlőtlenségek, amelyben egy hipotetikus kiinduló helyzetben még senki nem tudja, hogy a jobb módúak, vagy a szegények közé fog-e tartozni, illetve a kialakuló különbséget a társadalom tagjai elfogadhatónak tartják.

Inklúzió (befogadás)

A többségi intézmények olyan nevelő, oktató, fejlesztő tevékenysége, amely a sajátos nevelési igényű tanulók számára biztosítja az igényüknek megfelelő egyéni, személyre szabott ellátást, és ehhez szükséges tárgyi és személyi feltételrendszert.

Integráció

Általános értelemben egységesülést, beilleszkedést jelent. A társadalom különböző csoportjainak egyesülése, melynek során a kisebbség megtartja önálló hagyományain alapuló kultúráját. Jellemzőek a mindenki számára elérhető egyenlő lehetőségek.

Kisebbség

A társadalomban az átlagostól (neme, vallása, kultúrája, bőrszíne stb. alapján) eltérő és/vagy eltérő kezelésben részesülő embercsoport.

Méltányosság

Amikor a társadalom egyes tagjai akkora javadalmazásban, megbecsülésben stb. részesülnek, amely arányos a társadalom érdekében végzett szolgálatukkal.

Migráció (vándorlás)

A térbeli mobilitás egyik formája, mely a népesség lakóhely változtatását jelenti. Az adminisztratív (közigazgatási) határ átlépésével járó vándorlás lehet önkéntes v. kényszerű, egyéni v. csoportos, legális v. illegális, állandó v. ideiglenes.

Mobilitás

Bármilyen társadalmi rétegek közötti mozgást nevezhetünk mobilitásnak, amely lehet lefelé, és felfelé irányuló. Típusai pl.: társadalmi, intergenerációs (nemzedékek közötti), intragenerációs (nemzedéken belüli).

Projekció

Az a folyamat, amelynek kapcsán valaki egy másik személynek tulajdonítja saját hibáit vagy kívánságait; ez a bűntudat vagy más hasonló érzések kifejeződéseként értékelhető és az elhárító mechanizmusok közé sorolható.

Roma / cigány

A roma kifejezés (roma nyelven embert jelent) a politikai korrektség igényének megfelelően (kevésbé hordozott negatív jelentéstartalmakat), a rendszerváltozást követően kezdett elterjedni a médiában, majd a közbeszédben. Mindemellett Magyarországon jelentős csoportok továbbra is cigányoknak nevezik magukat.

Sajátos nevelési igényű (SNI) gyermek/tanuló

A szakértői és rehabilitációs bizottság szakvéleménye alapján testi, érzékszervi, értelmi, beszédfogyatékos, autista, halmozottan fogyatékos gyermek, illetve a megismerő funkciói vagy a viselkedés fejlődésének organikus okra visszavezethető tartós és súlyos rendellenességgel küzdő tanuló.

Szegénység

Kialakulásához az alacsony jövedelem, a nem megfelelő táplálkozás és a rossz lakásviszonyok társulnak. A szegénység mérésénél meg kell különböztetnünk az abszolút és a relatív szegénységet. Abszolút szegénységről akkor beszélünk, mikor az egyén vagy a háztartás valamilyen megállapított jövedelemnél (pl. létminimum) alacsonyabb szinten él. A relatív szegénység a társadalom legkevesebb jövedelemmel rendelkező bizonyos hányadát¬, általában a tizedét¬ (decilisét) vagy ötödét (kvintilisét) jelenti.

Szegregáció – elkülönítés

Egyes személyek vagy csoport tulajdonsága alapján más, egyébként hasonló helyzetben lévő személyektől, csoportoktól való elkülönülésekor/elkülönítésekor használjuk a fogalmat (pl. lakhatás, oktatás területe).

Szexuális orientáció

Tartós érzelmi, szerelmi, szexuális vonzalom egy másik személy iránt, mely nem feltétlenül jut kifejezésre a szexuális magatartásban – de könnyen megkülönböztethető a szexualitás többi komponensétől: a biológiai nemtől, a nemi identitástól és a társadalmi nemi szerepektől.

Szocializáció

Az a folyamat, amely során megtanuljuk, miként viselkedjünk kultúránk normái szerint.

Sztereotípia

Torzításon, leegyszerűsítésen alapuló , többnyire negatív elképzelések együttese valamilyen csoporttal szemben. Azt jelenti, hogy hamis okfejtéssel öröklött személyiségjegyeket vagy viselkedési jellegzetességeket tulajdonítunk bizonyos embercsoportnak

Támogató szolgálat

A fogyatékossággal élő személy életvitelének megkönnyítése azáltal, hogy önállósága megőrzése mellett segíti egyrészt otthoni tevékenységeiben, másrészt a lakáson kívüli (köz)szolgáltatások elérésében.

Társadalmi egyenlőtlenség

Az egyéneknek, a családoknak, valamint a különféle ismérvek alapján definiált csoportoknak a társadalomban elfoglalt eltérő helyzetéből fakad.

Társadalmi rétegződés

Különböző ismérvek – foglalkozás, beosztás, munkahely, iskolai végzettség, lakóhely – alapján megállapított kategóriák és azok hierarchikus sorrendje. Ezen ismérvek alapján alakul ki egyenlőtlenség a társadalomban.

Társadalmi szerkezet

A társadalomban élő egyének nagy tömbökben való elrendeződése. Ezek a tömbök különböznek egymástól, a társadalmi munkamegosztásban elfoglalt helyük, a javakhoz való hozzájutás módja és mértéke, valamint érdekük alapján