Payday Loans

Keresés

A legújabb

Új Magyar Mikrohitel Program PDF Nyomtatás E-mail
A gazdaság és a szegénység

Új Magyarország Mikrohitel Program Dr. Kállay László főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.

Az előadások a következő témára: "Új Magyarország Mikrohitel Program Dr. Kállay László főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium."— Előadás másolata:

1 Új Magyarország Mikrohitel Program Dr. Kállay László főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium 

2 Mikrohitelezés a világban A világ több mint száz országában működnek mikrohitelező szervezetek. Sokféle szervezeti megoldás és hiteltermék létezik. Mikrohitelezés szerepe: – A vállalkozások hitelhez juttatása és banki ügyfelekké válásának elősegítése, valamint – a szegénység mérséklése (Grameen Bank, Muhammad Yunus, nobel díj). Legsikeresebb programok pénzügyileg is fenntartható módon működnek. 

3 Mikrohitelezés az ÚMFT-ben JEREMIE = Joint European Resources for Micro to Medium Enterprises Az Európai Bizottság, az EIB és EIF közös kezdeményezése Célja a KKV-k finanszírozási lehetőségeinek javítása pénz- és tőkepiaci eszközök segítségével Ennek érdekében lehetővé teszi a Strukturális Alapok felhasználását ilyen célra 

4 GAP analízis A KKV-k finanszírozási helyzete Főbb megállapítások:  A magyar vállalkozások mintegy 80%-a banki hitel nélkül gazdálkodik, míg a fejlett EU-tagállamokban ez az arány 15-20%.  A nem pénzügyi vállalatoknak nyújtott hitel/GDP ráta 25,7%, míg az EU-15 átlaga közel 45%.  Számos jól fejlődő mikro- és kisvállalkozás hitelképes lenne, azonban mégsem tudnak bekerülni a banki hitelfinanszírozás körébe. 

5 A JEREMIE kezdeményezés jellemzői  Európai Beruházási Alap pénzügyi termékeinek mintájára visszaforgó, ismételten felhasználható pénzügyi források.  A pénzügyi programok piaci elégtelenségek orvoslására irányulnak (nem zavarják a szabad versenyt), de visszaforgó jellegük miatt hosszabb távon fenntartható tevékenységeket támogatnak.  A programok nyílt eljárásban kiválasztott pénzügyi közvetítőkön keresztül valósulnak meg (nő a lebonyolítás hatékonysága, csökken a költsége).  A pénzügyi közvetítőknek hozzá kell járulni a programok finanszírozási forrásaihoz (magántőke mozgósítása).  A visszaforgó jelleg és a magántőke mozgósítása miatt jelentős tőkeáttételi hatás. 

6 Mikrohitelezés Cél a nem „bankképes”, de hitelképes vállalkozások finanszírozása. Hitelintézetek és szakosított mikrofinanszírozó szervezetek nyújthatnak mikrohitelt. A fő eszköz a fokozatosan csökkenő mértékű refinanszírozás. A saját források aránya a szakosodott mikrofinanszírozó szervezetek esetében alacsonyabb. 

7 Új Magyarország Mikrohitel Program Az MV Zrt. refinanszírozási hitelkeretet és kedvezményes garanciát nyújt a pénzügyi közvetítők számára. JEREMIE refinanszírozás aránya az első évben 80%, ennek legfeljebb 80%- ára eső garancia mellett Mikrofinanszírozó szervezetek 64% 20% 16% Hitelintézetek JEREMIE finanszírozás aránya az első évben 50%, a teljes hitel legfeljebb 80%- ára eső garancia mellett 50% 30% 20% 

8 Eddigi eredmények Szerződéskötés 8 Helyi Vállalkozói Központtal és 1 pénzügyi vállalkozással Szerződéses elkötelezettség GOP 6,92 milliárd forint KMOP 0,68 milliárd forint Több mint egymilliárd forint összegű hitelfolyósítás közel 250 vállalkozás részére 

9 Köszönöm megtisztelő figyelmüket! További információ:

Letölteni ppt "Új Magyarország Mikrohitel Program

Dr. Kállay László főosztályvezető Gazdasági és Közlekedési Minisztérium."

 

http://slideplayer.hu/slide/2210504/