Payday Loans

Keresés

A legújabb

Kereszttűzben a mikrohitelek atyja, Muhammad Junusz PDF Nyomtatás E-mail
A gazdaság és a szegénység

Képtalálat a következőre: „mikrohitel nobel díj”

Kereszttűzben a mikrohitelek atyja

Nemrégiben újra bíróság elé citálták a bangladesi Nobel-békedíjas Muhammad Junuszt hazájában. Az utóbbi időszakban a mikrohitelek atyját mindenfelől támadás érte: vizsgálat alá vették az általa alapított Grameen Bankot, megvádolták becsületsértésért, legutóbb pedig a részben általa finanszírozott szegényeknek szánt joghurttal kapcsolatban merültek fel aggályok. Sokan ezeknek a támadásoknak politikai okokat tulajdonítanak, a miniszterelnök-asszony kapcsán pedig személyes bosszúhadjáratról is beszélnek.

Támadások kereszttüzébe került Yunus

Két hete egy többek által komolytalannak tartott vád miatt kellett a bíróság elé állnia Muhammad Junusz Nobel-békedíjasnak, miszerint a Shakti Doi, a Danone és a Grameen Bank által közös vállalkozásként gyártott vitaminnal dúsított joghurt hamisított és veszélyes lehet az egészségre. A bírósági döntés csak későbbre várható, de Junusz ügyvédje hamisnak és minden alapot nélkülözőnek nevezte a vádakat. A francia élelmiszergyártóval közös vállalkozás célja, hogy tápláló élelmiszert biztosítsanak a szegény embereknek.

Nem ez volt azonban az első támadás a szegényeknek nyújtandó mikrohitelezés ötletével világhírnévre szert tett közgazdász ellen. Mióta a norvégok decemberben vizsgálatot kezdtek a pénzügyei kapcsán, Junusz folyamatos vádaskodásoknak van kitéve, annak ellenére, hogy Oslóban tisztázták a nevét. Erik Solheim norvég környezetügyi és nemzetközi fejlesztési miniszter szerint ugyanis semmi sem utal arra, hogy a norvég alapból származó pénzeket nem megfelelő célokra használták volna fel, vagy hogy a Grameen Bank korrupt gyakorlatba vagy sikkasztásba keveredett volna.

Ennek ellenére hazájában a politikusok és a sajtó is hadjáratot indított ellene és bejelentették, hogy vizsgálat alá veszik az általa alapított Grameen Bank tevékenységét. A nyomozás azután kezdődött, hogy Seikh Haszina miniszterelnök-asszony trükközéssel vádolta meg Junuszt az adózási kötelesség kijátszására. Két hete pedig egy 2007-ben elkövetett becsületsértési ügy kapcsán került a középpontba, amely következő meghallgatására február 20-án kerül majd sor.

 

Politikai bosszú állhat a háttérben

Seikh Haszinát, aki kezdetben maga is lelkes támogatója volt a mikrohiteleknek és a Grameen Banknak, sokan azzal vádolják, hogy személyes okokból konfrontálódik Junusszal. A közgazdász 2006-ban kapott Nobel-békedíjat, amiért bankja a szegény és fedezet nélküli emberek számára segített hitelképessé és pénzügyileg függetlenné válni. A miniszterelnök-aszonnyal a viszonyuk ezt követően vált feszülté, miután rövid időre a politika színpadára is fellépett. Haszina pedig nemrég már úgy nyilatkozott, hogy a mikrohitelezők valójában kiszívják az emberek vérét is a szegénység elleni küzdelem nevében.

A kormány természetesen elutasítja a feltételezést, hogy bosszúról lenne szó. Spekulációk szerint azonban célja, hogy újra 60%-ra emelje részesedését a Grameen Bankban, amennyi az 1980-as években volt. Ráadásul a politikai elit egyértelműen rossz néven vette a Nobel-békedíjas 2007-es kirohanását, miszerint a politikát áthatja a korrupció. Junusz ekkor egy rövidéletű pártot is alapított és a miniszterelnök-asszony bírálói szerint Haszina éppen azért támadt rá, hogy megszabaduljon egy esetleges politikai riválisától.

Veszélybe kerülhetnek a mikrohitelek

Amitől Junusz támogatói leginkább tartanak, hogy ezek a támadások nem csak az ő megbecsültségét tehetik tönkre, hanem vele együtt az általa képviselt mikrohiteles rendszert is. Jelenleg a szektor jövője komoly veszélybe került: a Junusz elleni lejárató kampány mellett például az Indiában adósságba ragadt farmerek öngyilkossága kapcsán kitörő viharos viták miatt is. A kormány pedig a jelenlegi helyzetet látva arra ösztökéli az adósokat, hogy függesszék fel a visszafizetéseket, amely a kamatlábak robbanásához és komoly krízishez vezetett a korábban virágzó mikrohitelezésben.

A Grameen Bank azonban eltér azoktól a mikrohitelezésben érdekelt vállalatoktól, amelyeket az évek során túl magas kamattal és agresszív behajtással vádoltak meg. A Grameen nagyrészt maguknak a kölcsönt felvevőknek a tulajdonában van, akik megosztják a profitot. A bangladesi kormány 25%-os tulajdonrészesedéssel bír és két tagot delegálhat a tanácsba, valamint magát az elnökét. A tanácsot egyébként nagyrészt szegény, műveletlen nők alkotják, hiszen nagyrészt ők teszik ki a Grameentől kölcsönzőket és a bank kritikusai szerint ők képtelenek átlátni az intézmény műveleteit.

Sokan kétségbe vonják a mikrohitelek hatásosságát a szegénység felszámolására és többek között számos politikus azzal vádolja a mikrohitelezőket, hogy Junusszal ellentétben profitra törekszenek a kölcsönökből és a szegényekből akarnak meggazdagodni. A támadással a kormány Banglades felvirágzóban lévő teljes harmadik szektorát veszélybe sodorhatja. Junusz gyűlölettel teli üldöztetése pedig csak megerősíti a Nobel-békedíjas jelentőségét sokak szemében. Ráadásul a sajtó egy része is mellé állt, amely szintén komoly befolyásolási erőt jelent. Nehezíti azonban az mikrohitelezés jövőjét Bangladesben a Grameen Bank utódlásának bizonytalansága is. A 70 éves Junusz ugyanis már régen túllépte az elvileg javasolt nyugdíjkorhatárt, azonban még szóba sem került semmiféle örökös. A Nobel-békedíjas erről úgy nyilatkozott, hogy szívesen távozik, de a pozíció átadását elővigyázatosan kell végrehajtani a pánik elkerülése miatt.

Pedig a mikrohitelek mellett érvelők jelentései szerint mintegy 10 millió bangladesit segítettek ki a szegénységből ezek a kölcsönök az 1990 és 2008 közti időszakban. Sokan azonban kételkednek az eredményekben, azt állítva, hogy ez a szám kevés az érintettekhez képest. Komoly problémák merültek fel azzal kapcsolatban, hogy sokan egyszerre több kölcsönt vettek fel, a hitelezők pedig kényszerrel igyekeztek azt visszafizettetni, ami miatt Bangladesben is előfordultak öngyilkosságok. Bár tény, hogy a szektort is többnyire a profit és nem az emberbaráti érzések irányítják, mégsem lehet a sikereitől eltekinteni, hiszen komoly tőkét mozgatott meg és sok szegény ember számára nyújtott segítséget. Jelenleg pedig ez a több milliárd dolláros ágazat haldoklik mindaddig, amíg a nagyobb bankok az országban visszautasítják, hogy kölcsönt adjanak a mikrohitelező cégeknek.

Fülöp Tímea

Képtalálat a következőre: „mikrohitel nobel díj”