Payday Loans

Keresés

A legújabb

A nők történetéből PDF Nyomtatás E-mail
2016. november 29. kedd, 12:49

Dr. Kéri Katalin

ÉRDEKESSÉGEK 
A NŐK TÖRTÉNETÉBŐL


 


Kiadta: IQDEPO

Pécs, 1996. július 24.


Az elektronikus változatot készítette:
Ambrus Attila József
Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.



TARTALOM

Előszó
A reneszánsz-kori nő
Alapművek a nőkérdésről
Női lapok a XVIII-XIX. sz.-ban
Párizsi nők a múlt század végén
A Belle Epoque Párizsa
Így látták a magyar nőket
Nemi erkölcsök, magzatveszejtés
Hölgyek korcsolyával
Az emancipált nő ábrázolása
A modern nevelés útjain
Kmety úr és a női szörnyetegek
Híres nők szótára (recenzió)
A nők története (recenzió)
Spanyol nők története (recenzió)

 


ELŐSZÓ

A Dimenzió mostani számában a nők történetéről szóló tanulmányok olvashatóak. Az 1960-as évektől kezdve világszerte felélénkültek az effajta kutatások. Mára már a legtöbb történész elismeri, hogy valóban fontos az emberiség eme felének, a nők milliárdjainak a történetét is kutatni, hiszen régi korokról alkotott képünk csakis így lehet teljes.

Az itt közölt cikkek, tanulmányok és recenziók csak mozaikok, 7 évnyi kutatás eredményeit tükrözik. Tartalmilag nem tartoznak szorosan egybe, reményeink szerint mégis alkotnak valamiféle gondolati ívet. A szerkesztés nagyjából időrendi sorrendben történt, bár ezt nem lehetett minden esetben betartani.

A kora újkori nők történetéről szóló rész egy szakdolgozat szövege, mely főként francia forrásokra felépített volt. A filozófiai művekről és a női sajtó történetéről szóló írások is egyetemes történetiek, a francia nőkről és a híres kurtizánról, Bella Oteroról szóló tanulmányok pedig a századforduló Párizsába kalauzolják el az olvasót. (Az utóbbi cikk az előző átdolgozott és továbbfejlesztett változata.) A tanulmányok másik része a dualizmus-kori magyar nők életét mutatja be, különböző nézőpontokból. Ezek az írások csak előtanulmányok egy későbbi könyvhöz, melyet a Dimenzió hasábjain szintén bemutatunk majd. Külföldi könyvekről írt recenziók és korabeli képek teszik teljessé e számunkat, melyben reméljük, mindenki talál kedvére való részleteket, érdekességeket.