Payday Loans

Keresés

A legújabb

A civilizált emberiség nyolc halálos bűne PDF Nyomtatás E-mail
A Nyugat alkonya - A Nyugat alkonya - oly korban él(t)ünk e Földön...

lorenz

KONRAD LORENZ:

A civilizált emberiség nyolc halálos bűne

Forrás: http://www.doksi.hu

Tartalom

4. oldal Optimista előszó

5.oldal I. Az élő rendszerek strukturális tulajdonságai és működészavarai

8.oldal II. Túlnépesedés

10.oldal Ill. Az élettér pusztulása

14.oldal IV. Versenyfutás önmagunkkal

17.oldal V. Az érzelmek fagyhalála

22.oldal VI. Genetikai összeomlás

29.oldal VII. A tradíciók lerombolása

35.oldal VIII. A dogmák ereje

43.oldal IX. Az atomfegyverek

45.oldal Összefoglalás

47.oldal Irodalomjegyzék

Optimista előszó

Ezt a kis értekezést Eduard Baumgarten barátom hetvenedik születésnapját köszöntő ünnepi kiadványba írtam. Tartalmát tekintve nem illik sem az örömteli eseményhez, sem az ünnepelt derűs lényéhez, mivel ez egy jeremiáda, az egész emberiség nyomatékos felszólítása arra, hogy gyakoroljon bűnbánatot és térjen meg, ami talán jobban illene egy vándor prédikátor szájába, mint egy természettudós tollára. De a mai időkben, amikor a természetkutató bizonyos veszélyeket másoknál jobban megláthat, az igehirdetés igenis a kötelessége.

Rádióprédikációim visszhangja váratlan és örömteli meglepetés volt számomra. Számtalan hallgatótól kaptam levelet, kérvén előadásom kinyomtatását, végül is legjobb barátaim határozottan felszólítottak, hogy írásomat tegyem a széles olvasóközönség részére hozzáférhetővé.

Mindez alaposan rácáfol az írásomból sugárzó pesszimizmusra: azt hittem, hogy pusztába kiáltottam szavaimat, de rá kellett döbbennem, hogy népes és megértő hallgatóság előtt beszéltem. Sőt mi több: amikor újraolvastam soraimat, szembesültem egyes kijelentéseimmel, melyek már írásba foglalásukkor is kissé túlhaladottak voltak, manapság azonban már egyáltalán nem helytállóak. Így például a VIII. fejezetben az áll, hogy az ökológia egy olyan tudomány, amelynek nem ismerik el eléggé a jelentőségét. Ma már ezt nem állíthatom, mivel a mai bajor "Ökológiai Csoportunk" örvendetes módon felelős helyeken meghallgatásra és megértésre talál. Nőttön-nő azoknak a józanul és felelősen gondolkodó embereknek a száma, akik a túlnépesedés és növekedésideológia veszélyeit helyesen látják. Az élettér elpusztítását mindenütt intézkedésekkel próbálják megakadályozni, melyek ugyan még korántsem kielégítőek, de ébren tartják a reményt, hogy valamikor azok lesznek. Örömömre szolgál, hogy még egy tekintetben módosítani kell kijelentéseimet: a "behaviourisztikus doktrína" tárgyalásánál azt írtam, hogy az "kétségkívül nagymértékben felelős az Egyesült Államokat fenyegető erkölcsi és kulturális összeomlásért". Időközben az Egyesült Államokban felerősödtek azok a hangok, melyek ezt a tévtanítást a lehető leghatározottabban ellenzik. Bár még csak hadakoznak, minden lehetséges eszközt megragadva, de már legalább felfigyelnek rájuk, és folytatják a küzdelmet, mert tudják, hogy az igazságot csak úgy lehet tartósan elnyomni, ha elnémítják a szót. Korunk amerikai eredetű járványos lelki betegségei Európában bizonyos késéssel ütik fel a fejüket. Amíg a behaviourizmus Amerikában leáldozóban van, újabban Európában pszichológusok és szociológusok közül szedi áldozatait, de már bizonyos jelek a járványveszély közeli megszűnésére utalnak. Befejezésül még egy helyesbítést szeretnék tenni, a nemzedéki ellentétekkel kapcsolatban. A mai fiatalok - hacsak politikai okokból nem hergelik fel őket, vagy hacsak nem képtelenek arra, hogy az idősebbeknek egyáltalán bármit is elhiggyenek fogékonyak az alapvető biológiai igazságokra. A fiatal forradalmárok meggyőzhetők a VII. fejezetben leírt igazságokról.

Nagyképűség lenne azt hinni, hogy a természettudományokat igen nehéz a legtöbb emberrel megértetni. Mindaz, ami ebben a könyvben áll, sokkal könnyebben felfogható, mint például az integrál- és differenciálszámítás, amit pedig minden középiskolásnak tanulnia kell. Minden veszély sokat veszít rémisztő voltából, ha az okait megismerjük. Hiszem és remélem, hogyha csekély mértékben is, de ez a kis könyv valamelyest hozzájárul az emberiség feje felett tornyosuló vészfelhők szétoszlatásához.

Seewiesen, 1972

Konrad Lorenz

http://www.viszki.sulinet.hu/tananyagtar/etika/konrad.pdf

*

konrad-lorenz

A Civilizált Emberiség Nyolc Halálos Bűne

Szerző: Konrad Lorenz

Olvasás: A Civilizált Emberiség Nyolc Halálos Bűne online a hangoskonyv.multiply.com oldalon

Hangoskönyv: A Civilizált Emberiség Nyolc Halálos Bűne mp3 formátumban

Műfaj: esszé

Kiadó: 2008, Kossuth-Mojzer Kiadó;

Hossz: 2:54:56

ISBN: 978-963-09-5824-0

A szerző olyan folyamatokat és jelenségeket mutat be, melyek nemcsak kultúránkat fenyegetik bukással, hanem magát az emberi fajt is. A technológia fejlődése és túlracionalizált életmódunk egyik következményeként eltorzul érzelmi világunk. Az emberiség egyre fogékonyabb az egyéniséget romboló hatásokra, gondolkodásunk ijesztően uniformizálódik. Konrád Lorenz 35 évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatai napjainkban is időtállóak, s az általa megfogalmazott kételyek és állítások érvényesebbek mint valaha.

Előadó:

Galambos Péter

Rendező:

Magos György

Fordította:

Gellért Katalin

Szerkesztő:

dr. Mojzer Győző

http://www.magyarvagyok.com/konyvtar/A-Civilizalt-Emberiseg-Nyolc-Halalos-Bune-18923/

KONRAD LORENZ PÁLYAKÉP-ÉLETMŰ

http://hu.wikipedia.org/wiki/Konrad_Lorenz

a href=
LAST_UPDATED2