Payday Loans

Keresés

A legújabb

Pénzmosoda/szellemi műhely PDF Nyomtatás E-mail
42. Test-lélek és szellem-világ - 42. Test-lélek és szellem-világ
2014. november 03. hétfő, 07:31

Századvég volt vezetője:

"Az egész műhely csak egy pénzmosoda"

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: Századvég Gazdaságkutató Zrt.Orbán ViktorkorrupcióMellár Tamásinternetadó;

Mellár Tamás közgazdász olyan interjút adott a Népszabadságnak, hogy a Századvég egyből közölte: bepereli. A pécsi internetadó-tüntetés vezérszónoka Orbán Viktorról is erős állításokat tett: azt mondta, megállt a kés a levőgben, amikor a miniszterelnöknek néhány ember előtt azt merte mondani, hogy nincs igaza.

Orbán Viktor már nem bírja a kritikát – mondta Mellár Tamás közgazdász, a Pécsi Egyetem tanára, a Századvég volt vezetője a pénteki Népszabadságnak adott interjújában. Az internetadó elleni pécsi tüntetés vezérszónoka azt mondta, akkor jött el a Századvégtől, amikor rájött, hogy a tudományos műhely valójában egy pénzmosoda.

A közgazdász egyik alapítója, majd kutatási igazgatója volt a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-nek, ahonnan 2011-ben távozott.

Mellár a lapnak azt mondta, közgazdászként azért tartja elhibázottnak az internetadó bevezetését (amelyet részben visszavon a kormány Orbán Viktor péntek reggeli bejelentése szerint), mert az internet használatáért most is kell fizetni, és annak adótartalma is van. "Ez nem alkohol vagy cigaretta, a nettől nem kell megóvni a fogyasztók egészségét" – fogalmazott.

Mint mondta, a netadótól várt, 20-30 milliárdos bevétel a költségvetés egészét nézve nem tétel. Szerinte a kormányzati körök "pancserok", ha nem látják be, hogy azok a gazdaságok a legversenyképesebbek, amelyeknél az infokommunikációs szektor a húzóerő.

Fotó: 

Mellár beszélt a korrupcióról is. Mint mondta, nálunk elképzelhetetlen, hogy egy korrupciós ügyben érintett politikus visszavonuljon, és a magyar társadalom is gyenge ahhoz, hogy nyomást gyakoroljon a vezetésre. Példának hozta Horváth András ügyét, aki ezermilliárdos áfacsalás gyanúját tárta fel, és az adóhatóság válasza erre az volt, hogy minden rendben van. Szerinte egy normális országban felfüggesztették volna a hivatal teljes vezetését, ehelyett nálunk Horváth András ellen indult vizsgálat.

A pártok szavazótáborairól a közgazdász azt mondta, hogy irracionálisan és érzelmi alapon kötődnek kedvenc pártjukhoz, és akkor is a kedvencükre szavaznának, ha a vezetőjük közéjük lövetne.

Megállt a kés a levegőben, amikor beszólt Orbánnak

Mellár arról is beszélt, amikor a Fidesszel szakított. 2006-ban a Fidesz jelöltjeként jutott be a pécsi közgyűlésbe, de 2007-ben lemondott. Most a Népszabadságnak azt mondta, hogy rájött, nem vehet részt abban, amit a Fidesz akar. Orbán Viktorral többször is beszélt, de rájött, hogy ő nem olyan típusú vezető, aki elfogadná a tanácsot, akivel értelmesen lehetne beszélni. "Amikor három-négy ember társaságában ki mertem jelenteni, hogy ne haragudj, de ebben nincs igazad, akkor megállt a kés levegőben, Varga Miska rángatta a kezemet, hogy ne mondjak ilyet, és egyből látszott, hogy Orbán a kritikát abszolút nem tudja elviselni" – idézte fel.

A Századvégtől azért jött el, mert kiderült számára, "hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda". A minisztériumok olyan kutatásokat rendeltek tőlük, amelyeket szerinte kompetencia hiányában nem tudtak volna elvégezni. "Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgyis ki fogják fizetni. Akkor döbbentem rá, hogy én csak aláírni kellettem" – mondta Mellár. Amit ő aláír, azért a miniszterelnök tanácsadói veszik fel a pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát. Azóta eljött a Századvégtől az összes ember, akit ő vitt oda, mert sorra rájöttek, hogy nincs szükség szakmai munkára.

A Századvég bepereli Mellárt

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. péntek délután reagált az interjúban leírt állításokra. Mint írták, az interjúban leírt "hazugságot a leghatározottabban visszautasítják", és pert indítanak Mellár Tamás ellen.

Munkájukat minden esetben a jogszabályoknak és szerződéses kötelezettségeiknek megfelelően végzik – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy Mellár Tamás 2010. május 12-től  2011. március 31-ig dolgozott a Századvégnél, munkaviszonya a munkáltató kezdeményezésre szűnt meg közös megegyezéssel. Mint írták, a kutatóintézet ebben az időszakban "egyetlen minisztérium részéről sem rendelkezett megbízással".