Payday Loans

Keresés

A legújabb

Naturizmus
Boldog-boldogtalan emberek életminősége
2016. november 17. csütörtök, 13:48

Hazai fürdők, strandok

2011.08.30. 12:00

Idehaza a termálfürdőinkről bátran kijelenthetjük, hogy hellyel-közzel, de nagyon jók, és sok is van hála Istennek belőlük.

( Blogajánló :

http://kultography.blog.hu/

2012/10/23/kedvenc_gyogy-_es_termalfurdoink )

Én ezidáig jónéhányban jártam, de közel sem az összesben…

A fürdőkben kialakított szauna világok üzemeltetése az a bizonyos dolog, " bibi", 

ami torzít a pozitív összhatáson.

Az általam látogatott termálfürdők közül csupán 4-ben volt az európai normáknak megfelelően meztelen területként üzemeltetett szauna-világ.

A fentebb említett sárvári fürdőben kellemes, kinti és benti szaunákkal, medencékkel, kabinokkal bíró, kis napozóteraszos hely található. Igazán kellemes itt tölteni az időt.

büki gyógyfürdő régi szauna részlegéről tudok nyilatkozni, mivel idén épült át, és az új részről nem tudok információt.

( ha valaki járt az újban, és küld élménybeszámolót, szívesen beillesztem egy posztba ! )

 

Korábban 2 finn és egy infra szauna volt, csobbanó medence pezsgetővel, és ami az igazi kuriózum volt, a naturista napozókert növényekkel, csicsergő madarakkal, nyugalommal.

Bízom benne hogy a megújult szaunavilág is hasonlóan kellemes lesz

Az esztergomi Aqua szigeten jópár éve jártam. Minimalista stílusban megépített szauna részlege van, elvileg naturista. Legalábbis akkoriban hellyel-közzel az volt.

Jelenleg úgy tudom zárva tart az egész komplexum, az egész esztergomi politikai bohózat egyik áldozataként

kehidakustányi termálfürdő szauna részlege is naturista. Kellemes élmény volt. A szaunamester hölgy jeges felöntéssel várta az emberkéket a belépőjegy árában benne volt.

Összességében pozitív volt a benyomás.

A probléma idehaza a „vegyes” üzemeltetésű szaunavilágok kal van, és sajnos –egyelőre- ezekből van a legtöbb.

Egy szauna  mindig textilmentes kell legyen, minden köztes verzió

inkább a feszültséget gerjeszti, a szauna-kultúrát biztosan nem.

Aki naturista, és ellátogat egy vegyes üzemeltetésű szauna világba, sokszor azt

tapasztalhatja, hogy ő az egyetlen ott, és esetenként ki is nézik!

Mert nem követi a konvenciókat.

De épp ez a vicc, hogy a szaunázás konvenciója a ruhátlanság !

Ilyenkor az a jelenség áll fenn, hogy bár meztelenül szeretünk szaunázni,

kezdjük nem jól érezni magunkat a textilesek között,annak ellenére, hogy se szabályba, se rendeletbe, sem erkölcsbe ütköző dolgot nem teszünk.

Aki egyedül van épp, meg pláne kicsit kellemetlenebb az érzés amit a közösség sugall ( "ez meg mit meztelenkedik itt, nem látja hogy mi a szokás ?! " )


De nem, nem vagyok hajlandó fürdőcuccot felvenni, mert a szaunába nem való.

Szaunába fürdőruhába bemenni körülbelül olyan, mint színházi előadásra gumicsizmába menni.

Inkább gondolkodjanak el azok, akik textilben vannak ott.


Az ember kifizeti a drága jegyet egy - már nevében is wellness - helyre, ahol kikapcsolódásra vágyik, nem megvető tekintetekre.

Valami tán változik, mert gyakrabban be -bejön egy egy meztelen pár, férfi, vagy nő, de még nem ez az általános. A szaunamesterek általában nyitott, kedves, rendes, jófej emberek, viszont úgy vélem többet tehetnének a ruhátlan szaunázás elfogadtatásáért, rávezetve az embereket, hogy a fürdőruhák mű-anyaga párolog a szaunában, baromira egészségtelen, rájuk is, és mindenki másra aki a kabinban van, és egyáltalán, jobb és vitathatatlanul kényelmesebb törölközőben tartózkodni a kabinokban.

Több, szaunázásról szóló tájékoztató anyag is ki lehetne függesztve, ahol nyomatékosítják a szaunázás lényegét, ami nem a magamutogatás, szexualitás vagy kukkolás, hanem a ruhátlan test méregtelenítése…

Ami még tetszik, hogy ki van téve több fürdőben táblán az alábbi szöveg

„a szaunák fürdőruha nélkül is használhatóak”

Ezzel fogalmazásilag teljesen nem korrekt, mivel azt sugallja, hogy a textiles szaunázás a norma, de megtűrik a ruhátlanságot… a helyes szöveg épp fordítva lenne,

Miszerint „ a szaunák fürdőruhában is használhatóak”

naturismus.png.jpg

A másik kellemetlen dolog, hogy néhány fürdőhely szauna-világ részében a medencék, jakuzzik fürdőruhában is használhatók, a szaunák viszont naturisták, tapasztalatból írom, hogy bejönnek a kukkolók, megveszik a jegyet csak jacuzzizni, és leskelődnek… és órákat ülnek a jacuzziban, volt hogy nem lehetett bemenni tőlük. Kamaszlánykák kukivizitelnek, vagy épp kamaszfiuk cicivizitelnek. Humorosan megfogalmazva. Csak élesben tapasztaltam, ami viszont durva.

Akkor mi a megosztóbb ? A kukkolós textiles, vagy a naturista filozófiát valló ember ?

Az a jelenet is tetszett, hogy a fürdőruhára csavarták rá a törölközőt, és ugy szaunáztak néhányan a naturista szaunában. Ezt igazán szánalmasnak tartom. Az ilyen embereknek saját magukkal is elég nagy problémáik lehetnek, és a szaunázásról sincs fogalmuk…

 

Sokan elcsodálkoztunk azon ahírhedtté vált történeten, hogy magyar vendégek akkora botrányt csináltak egy ausztriai fürdőhelyen, mikor fürdőruhában nem tartózkodhattak a szauna világban, hogy rendőrt kellett hívni...

Ez az extrém eset azért rávilágít, hogy mekkora "gáz" van a fejekben idehaza meztelenség kérdéskörében....

Első körben megpróbálhatnák a fürdők azt a  módszert, amit Sárvár tett a kezdetekkor. A délelőtti órákban vagy talán minden páros órában textilmentes volt a szaunavilág, aztán a hét bizonyos délelőttjein, aztán napjain, aztán textilmentessé vált teljesen.


Sok fürdő attól tart hogy elveszti a látogatóit. De igényfelmérést nem készítenek.

Azt semmi nem tiltja, hogy törölközőbe közlekedj és tartózkodj. Itt nem perverz fékevesztett meztelenkedésre való felbujtás a téma. Csak arról an szó, hogy műanyag ruhában ne wellnesseljünk, mert össze nem illeszthető fogalmakról van szó.

Véleményem szerint - ismerve a magyar viszonyokat- ahol lehetséges, ki lehetne alakítani textiles és textilmentes szaunákat is, vagy a sárvári módszert elkezdeni bevezetni, és tapasztalatokat gyűjteni. Nem kell félniük, aki szauna kedvelő, kifejezetten örömmel fogadja majd a változást. De ehhez a tapasztaláshoz meg kell lépnie a fürdővezetőnek a változtatást.

Ami a naturista strandokat illeti, Balatonberény ami számomra ismert, Balatonakaliról, Délegyházáról, Szeged-sziksóstóról és Ányásról tudok még nagy vonalakban.

 

( élménybeszámolókat ha küldenek, közzéteszem )

A szaunázásról nagyszerű írást az alábbi linken olvashatnak: http://buxmasters.blog.hu/2011/04/12/

szaunazas_alapveto_szabalyai

( eredeti forrás: www.szaunaclub.hu )

A balatonberényi strandról jó tapasztalataink voltak. Rendezett a környezet, kedves a személyzet, be lehet vinni az autót, és a kulcsra is vigyáztak, így együtt is bemehettünk a vízbe. A naturista strandon a hagyományos stranddal ellentétben sok dolog teljesen másképp működik. A naturisták nem szemetelnek, nem hangoskodnak, nem nyomják a csikket a fűben el, és nem jellemzőek a strandi lopások ezeken a helyeken, és nem szokták elhinni, de az emberek nem bámulják egymást, mint azt gondolják sokan. Más az atmoszféra.

Szeretjük a berényi strand körnapozó stégjét, a kis büfét, a nagy füves területet, a kedves naturista társakat.


Ami a túrázásokat illeti, nem idegen tőlünk az sem. Szeretünk sátorozni is. Azt itt jegyzem meg, hogy nem pucérkodunk úgy, hogy az zavaró legyen másoknak, szinte nem is tudnak rólunk, hogy ott vagyunk. Megoldható a túrázások alkalmával, a megfelelő hely kiválasztása. Azt meg mondanom sem kell, hogy mi vagyunk azok, akik az egyes textilesek ( tisztelet a kivételeknek) otthagyott mocskait, flakonjait, szemeteit összeszedjük… és rendezzük a terepet,  mert nem viseljük el a környezetszennyezést.

A naturizmus filozófia,

zsigeri érzés a természet tiszteletére, az univerzummal való mélyebb egységre,

az emberekkel való toleranciára, amit sajnos sokan hírből sem ismernek.