Payday Loans

Keresés

A legújabb

Avram Iancu, a hős... PDF Nyomtatás E-mail
MAGYARSÁGISMERET ABC
A tömeggyilkos Avram Iancu lesz a román nép hőse
2016. november 8. Agerpres - itthon.ma

Elfogadta 168 szavazattal és 10 tartózkodással hétfőn a képviselőház azt a törvénytervezetet, melynek értelmében Avram Iancu az ún. "Román Nemzet Hőse" titulust kapja.

A tömeggyilkos Avram Iancu lesz a román nép hőse

Az alsóház ezzel elutasította az államfő kérését, amelyben a jogszabálytervezet újratárgyalását kérte. Az elfogadott törvény értelmében "az erdélyi románok legnagyobb hőse emlékének tiszteletére" Avram Iancut a "Román Nemzet Hősének nyilvánítják".

Klaus Iohannis elnök sem a jóérzés vagy igazságérzet miatt utasította el a törvény aláírását. Az államfő arra hivatkozva küldte vissza újratárgyalásra a jogszabályt, hogy egy Avram Iancu nagyságához mérhető személyiség iránti tiszteletet nem lehet "beváltani" sem jogi, sem politikai értelemben. Azzal érvelt továbbá, hogy az Alkotmány kizárólag Románia elnökét jogosítja fel arra, hogy tiszteletbeli titulusokat adományozzon. Ezeket a titulusokat a kormányfő által ellenjegyzett rendeletek szentesítik, nem pedig a parlament által hozott törvények.

A képviselőház döntő fórum volt ebben a kérdésben.



Jellemző a területrabló románokra, ki lett kinevezve nemzeti hősnek, íme: Az első mészárlásra 1848. október 14-én került sor, Kisenyeden. Ezt a települést a magyarok annyira biztonságosnak gondolták, hogy még a szomszédos településekről is ide jöttek védelmet keresni. A románok ostromolni kezdték a falut, de a magyarok több napig kitartottak. Végül aztán letették a fegyvert, mire a románok 140 embert - férfit, nőt, gyermeket - lemészároltak.
Pár nappal később Székelykocsárdot pusztította el egy felkelő csapat, itt összesen 60 magyart végeztek ki, állítólag olyan kegyetlenséggel, hogy a falu három lakosa, aki elbújt a románok elől, látva a borzalmakat felakasztotta magát.
Szintén októberben a Bél település melletti Boklyán 30 magyart gyilkoltak le.
Gerendkeresztúron 200 magyart gyilkoltak meg.
Balázsfalván és környékén 400 magyart mészároltak le.
Szintén legyilkolták Mikeszásza teljes magyar lakosságát.
Zalatna bányavárost felgyújtották, a menekülő lakosságot Ompolygyepű határában lemészárolták. 700 magyar esett itt áldozatul.
Október 23-án Boroskrakkó és a környező települések magyarjait végezték ki. A lemészároltak száma 200 volt.
Október 28-ról 29-re virradó éjszaka Borosbenedek 400 magyar lakosát végezték ki.
Október 29-én Magyarigen 200 magyar lakosát ölték meg. Borosbocsárdon megközelítőleg 40 magyart végeztek ki.
Algyógyon 85 magyart gyilkoltak meg.
Marosújvárra a környékről 90 magyar nemest fogdostak össze, akiket Balázsfalvára akartak hurcolni. Azonban alighogy elindultak Marosújvárról, a csoportot egy román pap megimádkoztatta, majd mindannyiukat legyilkolták, holttesteiket a Marosba dobva.
A székely lakosságú Felvincet a személyesen Avram Iancu által vezetett sereg dúlta fel, itt 30 magyart öltek meg, az elmenekült lakosságból további 170 halt éhen vagy fagyott meg a téli hidegben.
A leginkább elhíresült pusztítás 1849. január 8-ról 9-re virradó éjjel történt. Ezen az éjjelen Axente Sever és Prodan Simion ortodox pópák vezetésével felkelők rohanták meg a Nagyenyedet, megközelítőleg 1000 embert mészároltak le, a híres kollégiumot pedig elpusztították.
1849. május 8-án a román felkelők felégették Verespatakot, a magyar lakosságot pedig lemészárolták.
Május 9-én, egy rövid ostromot követően Abrudbányán mészároltak le megközelítőleg 1000 magyart.
Ugyanezen a napon Bucsesden további 200 magyart öltek meg.
Május 17-én az Abrudbányára visszatérő lakosok közül meggyilkoltak legkevesebb 182 embert.
(Facebook)

Kapcsolódó:

<br>Hagyjuk a Nyugatot, irány Kelet? Történelmi oknyomozás eredettudatról és politikárólHagyjuk a Nyugatot, irány Kelet? Történelmi oknyomozás eredettudatról és politikáról (valasz.hu) 
Sem az István, a királyt, sem a Fidesz keleti nyitás programját nem lehet értelmezni a turanizmus eszmei alapjai nélkül - állítja Ablonczy Balázs. A történész először a csütörtöki Heti Válaszban beszél részletesen új, a magyar "néplelket", származást, huntudatot és Kelet-vonzalmat érintő kutatásáról. Miért mozgat meg évről évre sokezres közönséget a Kurultáj, a "magyar törzsi gyűlés"? Mi van a sumér-magyar rokonságot hirdető őstörténeti elméletek hátterében? Ki hirdetett rokonságegyesítő programot "Dévénytől Tokióig"?