Payday Loans

Keresés

A legújabb

Egy ön-kritikus edző PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

VÁLOGATOTT: MEGÉLHETÉSI EDZŐK, GYENGÉK VAGYUNK! – EGY MAGYAR TRÉNER ÖNKRITIKÁJA

Önkritikus bejegyzést tett ki a Facebook-oldalára Nagy Tamás, aki szerint megélhetési edzők dolgoznak a magyar futballban, és a gyengeségük többek között abban van, hogy könnyen válnak hitetlenné, frusztrálttá és negatívvá. A korábban a Ferencvárosnál, Baján, Pécsen, Zalaegerszegen és Kecskeméten is dolgozó szakember dicsérte Bernd Storck és Dárdai Pál munkáját, és hisz benne, hogy van lehetőség a fejlődésre.

Meglepő szenvedéllyel, Magyar edzőként néztem a válogatottat, ahogy felemelkedik az európai elit labdarúgás mezőnyéhez. 
Láttam, komfortzónájukat elhagyó alázatos játékosokat. Láttam, egy letisztult, precíz, egyénieskedést és taktikai fegyelmezetlenséget nélkülöző csapatjátékot. Nem alkalmazkodtak, hanem alkalmaztak átgondolt, célorientált (hol proaktív, hol reaktív) játékmodort választva. Éreztem, hogy egyre nagyobb önbizalom és hit, mert jönnek az eredmények, nő a mögöttes szeretet, támogatás. Megküzdöttek érte! Kivívták a Szurkolók, a Magyar emberek elismerését, a média hathatós támogatását! Mert sokat jelent, amit kívülről kapsz!
Lettek „vezérek”, hoztak pontot, pontokat a „zseni’(k)”, akik ugyanakkor hagyták kibontakozni a fiatal ultra tehetségeket is. Mi ez, ha nem az ideális CSAPATDINAMIKA, a nagy betűs KÖZÖSSÉG!
Igenis, minden tiszteletem a stábé! Tiszteletem azért, mert a két kapitány nem engedte befolyás alatt tartani magukat, mert senki támadása, kétkedése nem zökkentette ki őket, mert nem tehették velük azt, amit érzelem és következménymentesen megtennének, megtettek volna velünk, ha a saját utunkat akarjuk járni, a saját elképzeléseink szerint szeretnénk dönteni.
Bántó ezt hallani, de valóban gyengék vagyunk!
Meggyőződésem, hogy a mi gyengeségünk többek között abban van, hogy könnyen válunk hitetlenné, frusztráltá és negatívvá. Lehúz minket a közeg, és ha ellenállunk, úgy eltüntetnek, ahogy kell…
Nem merünk kiszállni valamiből, amiről pontosan tudjuk, hogy nem fog működni, de csak erőlködünk, kapaszkodunk, hogy megkaphassuk a pénzünket, mert nagyon kevés kivétellel, MEGÉLHETÉSI EDZŐK vagyunk!
Mi vagyunk a saját magunk sorsának jobbá válásának ellenségei is! Pedig tehetségesek vagyunk!
Van előttünk jó példa, csak vissza kell érte nyúlni, és ahogyan @Ferenczi Attila folyton szajkózza; „Meg kellene végre minden magyar edzőnek ismernie a múltunkat, a labdarúgó kultúránkat”. (elnézést, ha nem pontosan idézek…)
Hibásak vagyunk abban, hogy egymást sem tiszteljük kellőképpen, hogy sosem fogunk össze és a munkáért az ördöggel is cimborálnánk. Ha valami nem sikerül, azért mindig más a hibás. Nincs kellő önértékelésünk! Szeretjük, ha mindig azt mondják nekünk, amit hallani akarunk. Hol vannak a karakterek? Hol van a respekt, a kölcsönös tisztelet? Ne csodálkozzunk, hogy ha nem pozitívan vélekednek rólunk az emberek.
Látom lelki szemeimmel, ahogy sorban sértődnek a kollégák… Inkább tanuljunk és ismerjük el mások munkáját, sikerét!
Irigylem Dárdai Palit, Bernd Storck-ot, a szakmai identitásuk megőrzéséért. Köszönet érte, hogy visszaadták az emberek hitét! Nem azzal többek csak, amit szakmából tudnak, hanem legfőképpen azzal, ahogy gondolkodnak! 
Büszke vagyok olyan játékosokra, mint a @Lovrencsics Gergő, akit egy válogatón fedeztem fel a PMFC számára. @Kádár Tamásra, aki nálam lett alapember a Zalaegerszegben (addig egy külföldi védő játszott).
Büszke vagyok a Magyarságomra és a jelen Válogatottra! Hiszem, hogy töretlenül fejlődhetünk és nem csupán egy szép álom, egy múló illúzió amit átéltünk.
Őszintén írtam, mert nekem mi veszíteni valóm lenne? Se munkám, se biztató jövőképem. Nincsen menedzserem, nincsenek „barátaim”, akik hozzásegítenének. Évek óta küszködök „BMW mérnökként”, „Moszkvics gyárba”...
Én egy felkészült szakember vagyok sokad magammal, akik nem kapnak érdemi feladatot és akiket ezért, vagy azért az apropóért gyorsan elfelejtettek, félretettek!

 

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

kozep_ut
2016. 06. 29. 17:40
Az is egy lépés előre, ha a hazai szakmát alkotó emberek, elismerik, hogy lehhet és KŐTELEZŐ fejlődni. 
Mint már irtam régebben, NEM SZÉGYEN MÁSOKTÓL ( Profiktól ) tanulni.
Most sok fog mulni az MLSZ - en és a magyar klub csapatokon, akadémiákon.
Jó lenne, ha egységesitet munkával dolgoznának a FŐ cél érdekében, ami az lenne ( legalábbis ez lenne a legfontosabb),
hogy egy jól műkődő utánpotlás RENDSZERT műkődtessenek.
Ez a RENDSZERT CSAKIS EGÉSÉGES ALAPOKON SZABAD MŰKŐDTETNI.
Jó lenne, ha ennek a rendszernek a felűgyelője a Storck álltal kiválasztott és vezetett stáb legyen.
Nem szabad kihagyni az állam felelőségét sem.
fontos lenne,hogy pénzel,tőrvényekkel témogassa a magyar sport ( focit ) és fistalok egészségét.... Át lehetne venni adott dolgokat az Izlandiaktól is.
Most KELL tovább lépni ezen az uton, HATÉKONYAN, EGYSÉGESEN megvan a kellő hangulat ehez.
Nem utólsó sorban az edzőképzést is profibb alapokra KELL átszervezni.
torok1
2016. 06. 29. 17:39
én csak az nem értem ,miért nem akkor állt ki Szalai mellé és mondta volna ezt el..miért kellet ennyi ideig várnia .most érdekes módon pont azt mondja el ,mint ami szalai biliborításakor elhangzott
buffon1976
2016. 06. 29. 17:20
Csak nem tudom eldönteni, hogy most ez a megnyilvánulást őszintén tette vagy csak elsőként próbál szimpatikusnak látszani egy sikeres EB után felkapaszkodva a válogatott okozta eufórián. Önkritika vagy csak nyalás? Bár erősbajuszmindenholmegfordultamcsankjaninak az osztrákok elleni győzelmet is sikerült úgy megközelítenie, hogy nekik egy esetleges mezcsere után fizetniük kellett volna mezenként 10rongyot. Kit érdekel? A lényeg, hogy valami megmozdult a magyar fociban és a magyar emberek is visszakapták a reményt:)
gyaloggalop
2016. 06. 29. 16:35
A facebook poszt alatti kommenttek is sok mindent elárulnak, szereti körülvenni magát őt dicsőítő emberkékkel (szomszéd,boltos,kocsmából a haverok).
Azt senki nem kérdezi meg tőle hogy hol volt ~20évig, hol bujkáltál abból a pénzből amit addig felvett.
FischerPali
2016. 06. 29. 16:27
vanhalen: maradjunk annyiban, hogy "ál-naiv" kérdést tettem fel. :)
vanhalen
2016. 06. 29. 16:17
Csak úgy mellékesen,el lehet gondolkodni azon,hogy hazai kedvencemnél ki mozgatja a szálakat a háttérből.Sousa,Carillo.
vanhalen
2016. 06. 29. 16:08
FischerPali
Szerintem egyértelműen céloztam Mezey doktorra.
FischerPali
2016. 06. 29. 16:03
vanhalen: ugye a Nemzeti Mesteredzőre céloztál a végén és nem Szalai Lászlóra? :))
FischerPali
2016. 06. 29. 16:01
Az az igazi vicc, hogy a mai napig gond nélkül NB-s osztályú felnőtt csapat kispadján ülhetnek olyanok, akik már a Tornyi Barnabás "fémjelezte" világban is ott álldogáltak a kondér körül. Tornyinak annyival volt több esze, mint a maradék brigádnak (és pont annyira nulla gerince!!!), hogy megérezte a lehetőséget és megkereste 4-5 év alatt azt a pénzt, amihez a "birkáknak" 20 kellett. Aztán persze röhögött az egészen és egy ideig még oszthatta is az észt. Aki tehette (mert volt szakmai alapja, nyelvtudása és kellő intelligenciája - pl. Bicskei), az menekült külföldre, mert akkoriban még kelendőek voltak a magyar edzők. (a franc se értette, mert itthon közben már döglődött a foci)
Aztán ez a dicső brigád szép lassan érvényesítette is a lobbierejét, hisz ki a fenének kellenek olyan emberek, akik még dolgozni is akarnak. Némelyikük még tanulni sem restellt! De nem ám a Tésztás istálló tagjaként, hanem külföldön! (óóó, istenem, ez már szinte szentségtörés volt :D ) Nagy Tamás szerintem egy őszinte kommentet írt, csak az utolsó pár sort tartogathatta volna egy másik alkalomra. Így azt hihetnénk, hogy az előző 40-50 sor csak azért kellett, hogy felvezesse az álláskeresését. Szerintem nem ez volt a cél, csak hát az eszköz kicsit visszafelé sült el.
vanhalen
2016. 06. 29. 15:50
Erre a kis szösszenetre csak az kapja fel a fejét,csak annak mond újdonságot,aki a speciális magyar fociközeg bűvkörében szemlélte eddig a focit.Ez a közeg vezetőkből,"szakemberekből"és nem utolsó sorban a média embereiből tudja kiállítani a tagjait.És eddig nagyon ügyesen és okosan védték egymást.A Sousa eset bizonyítja a legjobban,micsoda erőkből állnak.
Csányitól sokkal előbb vártam azt,hogy "fellép" ellenük.Nem buta ember,de ezek szerint kellett néhány év ahhoz,hogy teljesen átlássa azt,ezekkel az emberekkel nem lesz itt foci a következő évezredben sem.Emlékezzetek,mik jelentek meg Dárdai kinevezése után.Aztán emlékezzetek,mik jelentek meg,ezeken az oldalakon is Storckkal kapcsolatban,amikor még el sem kezdett dolgozni,csak elment néhány edzésre,aztán beszólogatott itt-ott.Vagy amikor elkezdett az U válogatottaknál kirugdosni néhány embert.Ez a közeg egy olyan fa,amelynek mélyre nyúlnak a gyökerei.És kiírtani csak úgy lehet,ha minden egyes gyökérnyúlványát kiássák és elégetik.Hogy ne tudjon újra kihajtani.No,ez embert próbáló feladat,és nem egy-két év munkája.Mert ha így lenne,néhány ezren a magyar fociból holnap már a közmunkások széles táborát gyarapítanák.Engem kitiltottak innen néhány hónapra azért,mert anno a Mezeyvel és a hazai focimaffiával kapcsolatban kendőzetlenül fogalmaztam meg a véleményem.Ma már,hál Istennek más szelek fújdogálnak,mert "fent" is változásokat karnak.És csak úgy mellékesen megjegyzem,hogy el lehet gondolkozni annak a vezetésnek a felelősségén,aki egy meghasonlott,narcisztikus ember kezébe adta a hazai szakemberképzést.
buffon1976
2016. 06. 29. 15:45
Lehet, hohgy ő volt az első aki felvállalta, de gyanítom nem lesznek követői. Én úgy érzem, hogy savanyú a szőlő. Pintér is sírt, hogy üti vágja a szakma. Az Egervári is sírt. Mindketten mondták, hogy ők rakták le a csapat alapjait. Az elmúlt egy évtizedben pár játékos jelentette az állandóságot a válogatottban. Király, Juhász, Gera, Dzsudzsák, Priskin. A többiek hol bekerültek, hol nem. Pintérnél a Gera csak 20-30 perces játékos volt. Dárdainál és Strocknál kulcsmeber, akit követ a csapat. Guzmics Bukarestben a második percben lyukat rúg. Jobb focista lett két év alatt? Nem. Csak elhitte, hogy tud focizni. Ez nem csak arról szól, hogy tologatok valamit a mágnestáblán. Ez pszichológia. Kleinheislert az NB3-ból válogatták be a Vidi2-ből. Melyik országban van olyan, hogy ha nem írod alá a szerződésed, akkor nem játszol. Nem a csapatnak akarok jót? Nem az a célom hogy minél több pontot szerezzek és minél több pénzt? Ilyen csak nálam van. Vagy remélem, hogy volt. Nagy Ádámot kiválogatta volna be ennyi NB1-es meccsel a háta mögött? Senki. Storck meghúzta és sikerült. Nagyon savanyú a cukor, hogy egyre több külföldi szakember ér el sikert a magyar fociban. Doll, Storck. A magyar edzők csak féltik a megélhetésüket. Szerintem nem szégyen e jobbtól tanulni.
allthesoccer
2016. 06. 29. 14:54
Én nem akarom feltalálni a spanyol viaszt, de azt hiszem hogy magárét beszél a Storck módszere.Nem tudom láttátok-e képeket, amik az EB. előtt a válogatott edzéseiről megjelentek bárhol és bármikor.Az összes képen a srácokon rajta volt az a mellény kinézetű pánt ami mérte a játékosok intenzitását.Mennyit fut, mennyi sprintje volt, milyen sebességgel stb. Ez csak egy dolog, hogy mérték, de utána feltételezem, hogy az edzői stáb leült és órákon keresztül elemezte azért hogy a megfelelő posztra a megfelelő embert tegye be a megfelelő időben.Mert tudta hogy az a játékos mikor fárad el, mennyit bír,kihez kit tegyen be hogy a párharcokban mi győzzünk.És ezért tudott a kapitány jó döntéseket hozni, mert ezáltal tisztában volt a játékosok képességeivel.Minden egyesületnél, akadémián be kellene ezt vezetni.Persze ahhoz olyan edzők is kellenek, akik értenek hozzá, és nem csak a másfél órás edzést adják le, hanem utána elemzik az adatokat.Sajnos nagyon sok tehetséges gyerek azért hagyta abba a focit, mert nem megfelelő edzőik voltak.Ameddig a "haver fia" meg a "szomszéd fia" a szempont addig semmi nem fog változni.Egyébként a Nagy Tamásnak teljesen igaza van és becsülöm, hogy bevállalta és leírta ezt.Csak az MLSZ-nél is el kellene olvassák.
hajragibraltar
2016. 06. 29. 14:50
Nem kell elkeseredni, Tamás!
Annyit bármelyikőtök elért volna kapitányként, hogy csapata a legtöbb gólt kapja a tornán.
tomco
2016. 06. 29. 14:49
Pfff.az írás még jó is lehetne (bár mindenki tudja ezeket), ha a végén nem lenne az a pár sor (felfedezettek, "BMW mérnök", stb). Onnantól inkább szánalmas...
Greenfish
2016. 06. 29. 14:30
A "fúró" bejelentkezett.
67077824
2016. 06. 29. 13:28
Azért én hozzá tenném a cikkhez.Szinte minden magyar futballista akár milyen gyenge akkor is el tud fuballozgatni magy-on.Utána mivel máshoz SEM ért kínos lenne a szakmájában--ha van neki - elhelyezkedni 2-3 müszakban ,ezért beáll ,és ami a legszörnyübb be tud állni edzőnek.Sőt magy-on hol itt ,hol ott egészen 70 éves koráig edzősködik.Tökéletes megélhetés ,csakhogy többek között ezért tart itt a magyar futball 50 éve.KIválóságaink Mátyusok,Pintérek,Véberek,Egervárik,Csankok,Pajkosok,Vágók,Szentesek,+ Rajcik,Rudolfok ,Bajzátok ...napestig sorolhatjuk.
csakugy99
2016. 06. 29. 13:10
tegye fel a kezét aki valami újat hallott ebben az önbevallásban?utolsó szurker is tudja hogy alkalmatlan megélhetési edzők vannak rengetegen a szakmában s akinek most nem jut a zabból az egycsapásra őszinte lesz.
hagyomanyos_erlelesu_asvanyviz
2016. 06. 29. 12:31
Dario
Nagyon nehéz lesz. Hogy csak egy dolgot mondjak: mit kell csinálni egy edzőnek, ha az akár Dárdai szintű lelkesítésre, vagy egy rutinosabb játékos Dzsudzsák szintű motivációs beszédére is csak röhögnek a 18 évesek, mert tudják, hogy őket úgysem rúgják pcsán, mivel ők a záloga az MLSZ támogatásának? És nem fog úgy hajtani, mint Nagy Ádám, és nem fog úgy edzeni, mint Nagy Ádám. Persze nem azt mondom, hogy nem villanyoz fel senkit a válogatott, és nem fognak kettőzött erővel küzdeni sokan, de nem mindenki. Nem mindenki érti meg valagbarúgás nélkül, hogy konkrétan dolgozni kell. De ha nem rúghatsz, mert nem játszathatsz mást, akkor marad minden a régiben. Olyan tizenhúsz éves teljesítményekkel fog indulni ez az idény is, mint a többi, amit már megcsodálhattunk az U20-as EB-n. És persze az edzőkön lesz elverve a por. Ezt a védelmükbe. Persze jó tanár azért magával tudja ragadni a rossz diákot is, pláne ha van hova (szaktudás -> a siker ígérete -> az ígéret betartása -> hitelesség).
brentcross
2016. 06. 29. 12:31
mintha nem is Magyarorszagon elo ember irta volna..minden elismeresem! sok sikert, Tamas!
gargab
2016. 06. 29. 12:12
Szinte minden eddigi kommenttel egyetértek - hasonlóan látom én is a helyzetet.

 

http://www.nemzetisport.hu/magyar_valogatott/valogatott-megelhetesi-edzok-gyengek-vagyunk-egy-magyar-edzo-onkritikaja-2510195