Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nemzeti sikerélmény PDF Nyomtatás E-mail
JÓKOR - OLY JÓ KORBAN ÉLTEM ÉN E FÖLDÖN
2016. június 28. kedd, 05:00

VARÁZSOLTAK VALAMI SZÉPET – A VÁLOGATOTT TÉNYLEG ÖSSZEHOZTA A NEMZETET

PÓR KÁROLY A HELYSZÍNRŐL TUDÓSÍT
Könnyek és büszkeség, vereség, mégis nyereség. Belgium–Magyarország (4–0), ahogy mi láttuk és megéltük Toulouse-ban – szubjektíven.

hirdetés

 

Varázsoltak valami szépet – a válogatott tényleg összehozta a nemzetet (Fotó: Hegedüs Gábor)

 

 

Amikor már azt hittem, hogy nem lehet fokozni mindazt, ami ezen a számunkra meglehetősen érzelemgazdag Eb-n történt velünk, magyarokkal, akkor mindig hallottam vagy láttam valamit, amitől felcsillant a szemem, amitől határtalan büszkeség, jó érzés fogott el, vagy éppen a könnyeimmel kellett megküzdenem.

Lyonban például ilyen volt, amikor a szurkolói menetben a több mint öt kilométeres távot mellettem hajtotta végig egy talpig piros-fehér-zöldbe öltöző kerekes székes drukker. Toulouse-ban pedig az újabb békés, a korábbiaknál talán valamivel kisebb, de hasonlóan hangos és látványos menetelés közben egy másik szurkolónak sikerült meghatnia.

„Figyelj, barátom! – hajolt közelebb a harminc év körüli drukker, mikor megtudta, honnan jöttem, majd el-elcsukló hangon folytatta. – Írjátok meg, hogy mi van itt, mert ez egészen felfoghatatlan. Én néhány éve már Mexikóban élek, jártam már világbajnokságon is, és nagyon fájt, amikor belegondoltam, hogy mi, magyarok talán sohasem szurkolhatunk úgy a mieinknek egy nagy tornán, ahogy azt más országok drukkereitől láttam.Most azonban tényleg összegyűlt a világ magyarsága. Angliából, Svédországból, Svájcból, Németországból és még sok európai országból, valamint Dél-Amerikából és az Egyesült Államokból érkező magyarokkal is találkoztam. Nem hiszed el, de beszéltem olyan kaliforniaiakkal, akik már nem tudnak magyarul, ám a nagyszüleik magyarok voltak, és úgy érezték, itt a helyük, hogy szurkoljanak Magyarországnak. Talán évtizedek óta semmi sem kötötte úgy össze a magyarságot, mint ez az Európa-bajnokság, erre csak a futball képes."

A következő megható pillanat Toulouse-ban az volt, amikor láttam az eredetileg a kezdőcsapatba jelölt, de a bemelegítésnél megsérülőKleinheisler Lászlót az öltözőbe sétálni (azóta megtudtuk, már a meccs előtti tréningen megsérült szombaton, és vasárnap ez újult ki). Tanácstalanul állt a partvonal mellett, és nézte a bemelegítést nélküle folytató társakat, amikor Bernd Storck odament hozzá, és úgy vigasztalta, ahogy az édesapák szokták csalódott fiukat.

Amikor a belgák megszerezték a vezetést, akkor persze szomorú voltam, de nem volt mit tenni, jobbak voltak az első félidőben nálunk, több helyzetük volt, megérdemelten szerezték meg a vezetést.

Ugyanakkor nagyon büszke is voltam. Büszke voltam Király Gáborra, aki huszonéveseket meghazudtoló ruganyossággal érte el és tornázta a lécre Kevin De Bruyne szabadrúgását, és leért Dries Mertens közeli löketére, hogy a második félidő elején, Eden Hazard kísérleténél bemutatott bravúrját már ne is részletezzük.

Aztán büszke voltam a fiúkra azért, mert mérhetetlen tüzet láttam a szemükben. Egyértelműen látszott, hogy Belgiumot jobb képességű futballisták alkotják, más szintet képviselnek, mint a mieink, hiába mentünk előre, nem tudtuk kijátszani a védelmüket. Viszont legalább lőttünk, ahogy a csövön kifért. Lovrencsics Gergő kísérlete nem sokkal zúgott el a léc fölött, majd Dzsudzsák Balázs célozta meg messziről kétszer is a belga kaput. Megvolt az a bátorság a fiúkban, amit Bernd Sstorck mindig is kér a srácoktól.

A második félidőben pedig Szalai Ádám fejesénél a szerencse, és a labdába beleérő Thomas Vermaelen mentette meg a belgákat a góltól. Aztán Pintér Ádám átlövését Thibaut Courtois védte, Juhász Roland pedig centikkel lőtt a jobb kapufa mellé. A magyar közönség tombolt, zúgott a „mindent bele″.

Csapatunk pedig tényleg mindent beleadott, az újabb, sokadik magyar futballcsoda azonban ezen az estén elmaradt. Nikolics Nemanja és Böde Dániel is beállt, kitámadtunk, amit a belgák gólokkal büntettek meg, és 4–0-ra legyőztek minket, vagyis a nyolcaddöntő jelentette számunkra a végállomást.

Ám az Európa-bajnokság egyik nagy nyertesei mégis mi vagyunk.Először is a csapat újra egységbe rendezett egy tizenötmilliós, a világ megannyi részén élő nemzetet, Kaliforniától Gyomaendrődig (ilyen zászlót is láttunk a magyar táborban). Ez a csapat újra divattá tette Magyarországon a piros-fehér-zöld színeket, az emberek zászlókat raktak az ablakokba, és ellepték a köztereket. Boldog és büszke magyarok állták el a forgalmat a budapesti Nagykörúton, és két hétre mackóalsóba öltözött az ország Király Gábor tiszteletére.

A Belgium elleni nyolcaddöntő előtt részletesen bemutattuk azt a hihetetlen utat, amelyet a magyar keret játékosai bejártak pályafutásuk során. Néhány példa: két éve még az NB II-ben futsalozott Nagy Ádám, Kleinheisler Lászlót saját klubja száműzte, a fiatalon még majdnem öngyilkosságot is megkísérlő Gera Zoltán 37 évesen koronázta meg pályafutását az Eb-szerepléssel, illetve a portugáloknak lőtt szépségdíjas góllal. Ezek a fiúk, mind a 23-an és a válogatott stábja is nyert ezen a tornán.

Hogy mit? A szurkolók határtalan szeretetét, Toulouse-ban 0–4-nél is ünnepelték a csapatot a drukkerek. A hitet, hogy mi, magyarok is tisztességgel helyt tudunk állni (újra) egy nagy tornán. A reményt, hogy harminc év megpróbáltatásai után talán végre tényleg elindul valami a magyar labdarúgásban. Ezt pedig nem lehet elégszer megköszönni.

A varázslatos utazásnak vége, szép volt, fiúk!

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
MAGYARORSZÁG–Belgium 0–4 (0–1)
Toulouse, Stadium Municipal, 38 921 néző. Vezette: Mazsics (szerb)
MAGYARORSZÁG: Király G. – Lang, Juhász R. (Böde, 79.), Guzmics, Kádár – Nagy Á. – Lovrencsics, Gera Z. (Elek, a szünetben), Pintér Á. (Nikolics, 75.), Dzsudzsák – Szalai Á. Szövetségi kapitány: Bernd Storck
BELGIUM: Courtois – Meunier, Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen – Nainggolan, Witsel – Mertens (Carrasco, 70.), De Bruyne, E. Hazard (Fellaini, 81.) – R. Lukaku (Batshuayi, 76.). Szövetségi kapitány: Marc Wilmots
Gólszerző: Alderweireld (10.), Batshuayi (78.), E. Hazard (80.), Carrasco (91.)

ONLIVE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

HOZZÁSZÓLÁSOK

sakkanakku
2016. 06. 27. 19:30
qasimodo
2016. 06. 27. 13:53
Sok okostojás firkálja ide, hogy bár ne játszottunk volna ilyen nyíltan.
Ha egyikük is látta volna a szlovákok lealázását a németektől, akkor emlékezne arra, ott úgy kaptak hármat a tótok, hogy megpróbáltak mindent, csak támadni ne kelljen. Sőt. Ahogy sorba kapták a gombócot, annál jobban húzták az időt, csak ne legyen még több...
Na az..., az bizony mocskos szánalmas volt.
"Jobb állva meghalni, mint térden állva élni" 
Védeni akkor is csak a Leistungot kell és lehet!
(2 pótselejtező, 3 csoportmeccs)
A tegnapi agyaggalamb lövészetet nem lehet.
11 migráns jobban harapott volna!
A "csapatjátékunknak" nem volt sportértéke.
thomasz111
2016. 06. 27. 18:34
Azért remélem, akik most itt verik a nyálukat, hogy fejlődtünk, itt lesznek a VB-selejtezők végén is, én itt leszek. És ha 1. vagy 2. helyen végzünk, elismerem, tévedtem, ez volt az első lépés a fejlődés felé. De ha 3. vagy még rosszabb helyen végzünk, akkor viszont azt kell elismerni itt a sok fröcsögőnek, hogy ez csak egy mákos kifutott eredmény volt (mint 2004-es EB-re kijutó lettek, azóta is sehol nuincsenek), és ugyanott vagyunk mint jópár éve (ja és újból megköszönhetik Platininek). Ez a felhajtás ami meg már itt megy, inkább nevetséges, az M4-en is a gólok alá odakevernek valami hősi zenét, egy négyes zakó után, vicc...:DDDD .
BReal
2016. 06. 27. 17:06
puskas96: Az EB-k történetében 5-öt bonyolítottak le 4-4 csapattal, 4-et 8-8-cal, és 4-et 16-tal. Ha így haladunk, 3 vagy 4 EB múlva 32 fős mezőnnyel rendezik meg.
puskas96
2016. 06. 27. 16:57
a 0-4 tényleg elég fájó, de az hogy Magyarország 44 év után kijutott az EB-re és nyolcaddöntős, az elég jól hangzik azért. Teszem hozzá, az EB-k történetében ez a 3. legjobb szereplésünk. 1964-ben bronzérmesek, 1972-ben 4.-ek lettünk, többi Európa-bajnokságra nem jutottunk ki.
szutyi72
2016. 06. 27. 16:54
Szerintem az eredmény teljesen másodlagos, eleve pechünk volt hogy csoportelsőként mi Belgiumot kaptuk Wales meg az Észak-Íreket. A lényeg a játékunk, a 0-4-ben is több fantáziát láttam mint az utóbbi néhány évben összesen és megint mindenki szerelmes lett a játékba és előre garantálható telt házak lesznek a VB selejtezőinken. 4-5 játékosunkat tutira elviszik normális bajnokságokba és ha ott tovább fejlődnek akkor ténylegesen visszakerülünk arra a szintre, hogy mindenki ellen legyen reális esélyünk és az nekem már untig elég 30 év szenvedés után.
foreverkispest
2016. 06. 27. 16:44
hát igen a dolgokat nagyon a helyén kellene kezelni. nálam ez egy tudathasadás hogy egy ilyen 0-4-után ünnepel az ország. elindultunk egy úton -végre ,de messze még az hogy ilyen eufória legyen. persze a többség csak a nagy bulit látta ebben , de a focihoz értők kicsit konszolidáltabban kellene hogy hozzáálljanak. az meg ami az M4 -en megy szégyen -totális dilettánsok osztják az észt,ami mintegy felsőbb utasításnak tűnne. az is biztos amikor mindenki szidta a focinkat az sem volt jogos ,mint ahogy ez sem. szép eredmény de főleg a játékunk volt dicsérhető a csoport meccseken. az meg hogy a belgák ellen továbbjutásban reménykedtünk kissé röhejes. én 1-4-et tippeltem kicsit optimistán , de aki valamit is konyít ehhez a játékhoz az tudta ,a belga és német csapat ellen 0 sanszosak vagyunk,más dimenzió és sok sok meccs kell ahhoz hogy velük felvegyük a versenyt tét meccsen.Storckot eddig én csak dicsértem de tegnap öngyilkos taktikát választott. persze én is annak örülök ha megpróbálunk építkezni de van olyan meccs amikor be kell tolni a buszt. ettől még én is azt mondom jó kezekben van a csapat, és megmutatkozott a játékosaink sem mind analfabéták ,ha a képességükhöz alakítja az edző a taktikát igenis rész sikereket elérhetünk.elindult valami de rögös még az út a csúcsra.
BReal
2016. 06. 27. 16:16
Így van, de ez csak egy dolog. Tudom, hogy most nagy az eufória, én is szurkoltam becsülettel a meccseken, úgy gondolom. :) De ettől még tény, hogy azokat az osztrákokat vertük meg, akik rajtunk kívül játszottak még az izlandiakkal és portugálokkal és szereztek összesen 1 pontot (és így is egy kapufán múlt, hogy nem ők szereztek vezetést ellenünk - tudom persze, az első 10-15 perc után összekaptuk magunkat, és különösen a 2. félidőben nagyon jól toltuk), illetve a portugálok egyik csapatot sem tudták megverni, és a horvátokon is hatalmas mákkal jutottak túl (függetlenül attól, hogy a horvátok se csináltak semmit az utolsó 10 perc kivételével), és a csoport első 2 helyén mi és Izland végeztünk 5-5 ponttal egy Portugáliával és Ausztriával szemben.
Én csak azt mondom, hogy nem szabad elszállni az eredménytől, a helyén kell kezelni, és pont most kéne ráülni az eredményekre, és az utolsó fillérig az utánpótlásba ölni a pénzt. Akkor nagyon szép hosszútávú jövő előtt állhat a válogatott.
puskas96
2016. 06. 27. 15:57
Tegyük szívünkre a kezünket, ez a belga csapat tele van top bajnokságban játszó játékosokkal, ehhez képest nekünk hány topligában játszó játékosunk van ? Világranglista 2.-ok. Ezt a belga csapatot szerintem nem sokan tudnák legyőzni, szerintem az angolok, vagy a franciák is megszenvednének ellenük. 
BReal
2016. 06. 27. 15:52
Ja és amit elfelejtettem: Gratuláció az egész csapatnak, jó volt szurkolni a tornán. :) És Storck azt is elérte, hogy Dzsudzsákot a PSV-s korszaka után már-már majdnem megkedveltem megint, ez pedig nagy szó!
BReal
2016. 06. 27. 15:47
puskas96: Még mindig azt mondom, kezeljük a helyén a dolgokat. Túljutottunk a csoportkörön, majd kiestünk az első ellenfél ellen (aki egyébként a világranglista 2.), ez annyit jelent, hogy Európa legjobb 16 csapata közé jutottunk. Egy változatlan lebonyolítású EB-n ez annyit jelentett volna, hogy kijutottunk az EB-re, és kiesünk a csoportkörben. Ez nálam 1 szintnyi fejlődést jelent (már ha lehet szintekre osztani). A hozzáállást, a küzdeni tudást, a fizikai felkészültséget csak dicséret illeti, de ettől még nem lesznek jobb képességűek a játékosaink. Így, hogy idén növelték először az EB létszámát, az igazi előrelépést csak az jelentheti, ha minimum végig nagy harcban leszünk a VB selejtezőn a harmadik helyért, vagy kijutunk a VB-re. Ugyanis a felhígult mezőny miatt az EB-t nem lehet olyan szintűnek tekinteni, mint eddig volt. Tegnap mondta Hajdú B., hogy a 16-ig ez a kiscsapatok EB-je volt, viszont utána már csak nagy csapatok maradtak. Ez Wales kivételével igaz is, bármennyire is legyen masszív Magyarország, Írország, Észak-Írország és Izland is szinte biztos, hogy erre a sorsra jut.
blahblah
2016. 06. 27. 15:43
KakasFrigyesUr
segítek, itt nincs hazaárulás vagy ilyesmi, nem értesz a focihoz csak az van.
puskas96
2016. 06. 27. 14:44
És azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Európa-szerte felfigyeltek a magyar válogatott teljesítményére, elismerően beszéltek rólunk. Megmutattuk Európának, hogy igenis jelen vagyunk Európa futballjában és számolni kell velünk !
qasimodo
2016. 06. 27. 14:43
Ok,Stothrugby. Én értelek. Az az istenbarma viszont annál kevésbé.
Annak a kukinak annyit számít a magyarság, mint mondjuk vaknak a pirkadat.
puskas96
2016. 06. 27. 14:33
Örülni kellene ennek a teljesítménynek, hogy eljutottunk a nyolcaddöntőbe, 44 éve nem jutottunk ki. A károgók akkor is kárognának, ha mondjuk a döntőbe kapunk ki, ezeknek semmi sem jó. Szerintem az is hazaárulásnak számít, ha valaki folyton szidja a csapatot, ugyanakkor nem ismeri el azt, hogy Magyarország eljutott a nyolcaddöntőig, ami egyértelműen siker. Hogy vehetnénk fel a versenyt azokkal a belgákkal, akik tele vannak világsztárokkal ??? A románok csoportutolsóként estek ki, kikaptak az albánoktól, az sokkal nagyobb szégyen szerintem !!
KakasFrigyesUr
2016. 06. 27. 14:22
Meséljék már el mit jelent a hazaárulás szó?? Ha már engem próbálnak ezzel gyalázni
stothrugby
2016. 06. 27. 14:22
qsimodo: nem süllyedtem le, nem is akarok, csak "lefordítottam" az idióta szövegét másra. Ahogy hangozhatna, és akkor az a leggusztustalanabb rasszizmus lenne, a nemzetközi sajtó üldözné az íróját. Kakas meg még büszke is.
puskas96
2016. 06. 27. 14:20
Szerintem igenis örülni kell annak, hogy a nyolcaddöntőig eljutott a válogatottunk. Az elmúlt pár évben fejlődött a válogatott, akárki akármit is mond. Pár éve álmodni se mertünk arról, hogy kijutunk valami világeseményre. Megvertük a selejtezőkben veretlen osztrákokat, ikszeltünk azzal az Izlanddal, aki a selejtezőkben legyőzte a hollandokat, 2-szer is, nem bírtak velünk Ronaldóék sem. Gusztustalan, hogy pár ember most is fröcsög, ez a belga csapat tele van összevásárolt világsztárokkal, a világ különböző helyeiről, többségük nem is belga származású eredetileg, némely játékosuk többet ér, mint a magyar válogatott összesen. De aki nem látja, hogy a válogatott milyen fejlődésen ment keresztül, az vagy vak, vagy ostoba... Úgyhogy a sok károgó hazaáruló jobb, ha befogja a száját.
seneca-x
2016. 06. 27. 14:18
Magyaország kis "m"-mel...
Öreg Kakas és Kakasné most biztos büszke a gyerekére. :)
A cikkhez csak annyit, hogy ez a válogatott valóban összehozta a nemzetet. Most már csak a politikusokat kellene elzavarni, és máris béke és nyugalom lenne az országban. :)
qasimodo
2016. 06. 27. 14:07
stothrugby, szerintem hagyd lógva azt a gyökér kukorit. 
Jól vágod a dolgokat, de azt nem látom be, miért kéne lesüllyedned ama szerencsétlen vén hülyének a szintjére.
Ahogy elnézem, van annak elég baja.
Bár, ahogy gondolod.
KakasFrigyesUr
2016. 06. 27. 13:58
Igy van, magyarul irok magyarországon élek. Innentől kezdve ne tessék gyalázni hazatársát!!