Payday Loans

Keresés

A legújabb

Nem vagyok hazaáruló PDF Nyomtatás E-mail
A MAGYAR FOCI - táltosparipa vagy állatorvosi ló

GARICS: MAGYAR VAGYOK; ÉNEKELTEM A HIMNUSZT; OTTHON SZA.BA SEM VETTEK

PÓR KÁROLY A HELYSZÍNRŐL TUDÓSÍT
A Magyarország–Ausztria (2–0) Eb-selejtező után az osztrák válogatott magyar védője, Garics György, akinek a napokban elhunyt az édesapja (idősebb Garics György, a Haladás egykori labdarúgója), hosszú idő után először beszélt a magyar sajtóban történetéről a Nemzeti Sport Online kérdéseire válaszolva.

Garics György az osztrák válogatott edzésén David Alabával (Fotó: Reuters)

 

„Furcsa, érzelemgazdag meccs volt, tényleg nehéz szavakat találni. Szavakba foglalni azt, amit ilyenkor az ember érez, már csak édesapám miatt is” – kezdte taglalni Garics György a lefújást követően a Nemzeti Sport Online kérdésére, hogy mit élt át a kispadon.

Korábban már beszélt arról, lehet, hogy a magyar himnuszt is énekelni fogja a meccs előtt.

„Igen, énekeltem a Himnuszt. Magyar vagyok, magyarnak érzem magamat, de az osztrákoknak játszom. Édesapám is sokáig küzdött azért, hogy elmondhassam a történetemet, hogy miért lettem osztrák válogatott. De még senki sem hallgatott meg” – mondta a meccset a kispadról végignéző Garics, akinek a szavaiból sugárzott a keserűség.

Amikor felvetettük neki, hogy most itt a lehetőség, először azzal hárított, hogy most nem ez a legalkalmasabb pillanat, de aztán előtörtek belőle az érzelmek.

„Hogy miért 32 éves koromra kellett megélnem, hogy a zöld gyepen hallgathatom a magyar himnuszt, azt kérdezzék meg az akkori magyar futballfejesektől – fogalmazott a német élvonalbeli Darmstadt hátvédje, aki Szombathelyen született, a Haladásban kezdett futballozni, de még csak a magyar utánpótlás-válogatottba sem kapott soha meghívót. – Amíg a Rapid Wienben nem mutatkoztam be az osztrák Bundesligában, addig otthon sza.ba sem vettek. Tudjuk, hogyan működtek akkoriban a dolgok Magyarországon.”

„Azóta sokszor lehazaárulóztak, de én nem vagyok hazaáruló. Magyarországon születtem, magyar vagyok, a családom Magyarországon él. Ha annak idején meghívnak a magyar válogatottba, eszembe sem jutott volna, hogy az osztrák csapatban játsszak. De mivel a magyar válogatottnál szóba sem került a nevem, a karrierem érdekében azt a döntést hoztam, hogy osztrák válogatott leszek. Ez az én döntésem volt. Édesapámtól nagyon sok segítséget kaptam, de ebbe a döntésembe nem szólt bele” – folytatta Garics.

„Ez a mai meccs segít így befejezni ezt a történetet, nem akarok vele többet foglalkozni. A sors megadta nekem, hogy egy Európa-bajnokságon hallgathatom a magyar himnuszt, ezt ennél jobban megrendezni sem lehetett volna” – zárta le a témát a 2006-tól 2015-ig Olaszországban, a Napoliban, az Atalantában és a Bolognában is futballozó jobbhátvéd.

Garicsot az osztrák kapitánnyal, Marcel Kollerrel ellentétben meglepte a magyar válogatott.

„Meglepett, az ahogyan hátulról próbáltak kijátszani minket, a selejtezőkön nem láttam ilyen jó értelembe véve agresszívnek, letámadó stílusúnak a magyar csapatot. Tényleg minden lehetséges a futballban, és ez ma újra bebizonyosodott. Magyarország sem dőlhet hátra a folytatásban, az biztos, mint ahogy az is, én mindig is a magyarok szurkolója voltam, és maradok is, ezen az Eb-n is, még ha ezt erre a kilencven percre félre is tettem” – tette hozzá egy másik újságíró kérdésére válaszolva Garics.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 1. FORDULÓ
MAGYARORSZÁG–
AUSZTRIA 2–0 (0–0)
Bordeaux,
Nouveau Stade de Bordeaux, 34 424 néző. Vezette: Turpin (francia)
MAGYARORSZÁG:
Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Gera, Nagy Á. – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber, 79.), Németh K. (Pintér Á., 89.) – Szalai (Priskin, 69.). Szövetségi kapitány: Bernd Storck
AUSZTRIA: Almer – Klein, Dragovic, Hinteregger, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (Schöpf, 78.), Junuzovic (Sabitzer, 59.), Arnautovic – Janko (Okotie, 65.). Szövetségi kapitány: Marcel Koller
Gólszerző
: Szalai (62.), Stieber (87.)
Kiállítva
: Dragovic (66.)

 


HOZZÁSZÓLÁSOK

R.L.
2016. 06. 15. 20:43
Akkor most leírom még egyszer! Magyarországon a honi labdarúgó közegben senkit sem érdekelt Garics! Kiment az osztrákokhoz, ahol szinte rögtön meglátták benne a lehetőséget és esélyt adtak neki arra, hogy megmutassa magát az up. válogatottban. Mindezek után, megkapta a behívót a felnőtt osztrák, majd a magyar válogatottba is. Lehet, hogy lett volna, aki másképpen dönt, de ő a vele szemben bizalomal lévő ország csapatát választotta. / Valószínűleg nem egyszerű döntés volt, de nem hibáztatható érte/ Ott van Huszti esete, aki még most is hasznára lehetne a válogatottnak, de bizonyos személyek érdeke miatt lemondta a válogatottságot. 
Sanadu! Nem nemzetiséget váltott, hanem válogatotságot választott, nagy különbség!
Sanadu
2016. 06. 15. 19:12
Az eszedbe sem jutott kedves György, hogy esetleg azért nem hívtak, mert nem tartottak elég jónak? És akkor már mingyárt nemzetiséget kell váltani?! NA ne..
Babatundefatusiakiraly
2016. 06. 15. 15:38
Garics és a szlovák válogatottban védő novota jános(pedig ő nem is magyarországon született nem is élt is) szívesen játszott volna a magyar válogatottban
garicsra csak az "agysebészek" mondják hogy hazaárúló senki más!
holafoci1
2016. 06. 15. 13:34
Garics előtt is voltak HAZAÁRULÓK puskás őrnagy ő igazán HAZAÁRULÓ ÉS A LEGNAGYOBB, UTOLSÓ ÉVEIBEN MEG AZ ÁLLAM TARTOTTA ÉLETBEN A KÉTKEZŰ MUNKÁS BEFIZETTET ADÓJÁBÓL ÉLT JÓ MÓDBAN, AMIT MINT SZÖKEVÉNY NEM ÉRDEMELT MEG , AMI puskás azt nem veszik meg sokan már vége csak erről nagyon sokan hallgatnak.
xenosz2
2016. 06. 15. 12:38
tetszettekvolna
Arra én is kiváncsi vagyok,hogy akkor miért játszott az ozstrák válogatottban,ha ő a magyarban akart. Klubkarriert anélkül is befuthatott volna. Ez így furcsa és üti is egymást. Én nem ítélem el,megértem,de akkor ne csináljon magából mártírt. Hozott egy rossz döntést. Az ő hibája. Ugyanis,ha ifiként nem is,de elismert nyugati kluban játszó játékosként már lett volna esélye...
xenosz2
2016. 06. 15. 12:33
Pablo Aimar
Storck a Dárdai munkáját folytatta,és egyébként az első meccsein nála is "nézhetetlen" foci volt.
Carter94
2016. 06. 15. 12:32
Kommentem elsősorban azoknak szól akik ezért elítélik Garicsot, megpróbálom más szemszögből megközelíteni azt, a saját példámmal.Magyarként születtem, és midíg is magyarnak tartottam magam, sajnos nem Magyarországon láttam meg a napvilágot, tudom milyen magyarnak lenni idegen közegben ahol mindenki másként néz rád mert magyar vagy... külhoni magyarként tudom hogy milyen az amikor a saját nemzeted még csak számba sem vesz (még annó Gyurcsány és a kettős állampolgárság). Mindezek ellenére soha nem fordultam el attól hogy magyarnak tartsam magam, sokan nem is tudhatják hogy milyen amikor a saját nemzetednek NEM kellesz, Garics valamilyen szinten ezt megtapasztalta, és ezért hazaárulózni nagyon felelőtlen dolog...
Abba a generációba tartozom amely még soha nem láthatta a nemzeti 11-et nagy tornán és iszonyatossan jó érzés volt látni ahogyan betömtük a sógorok száját!! Csak így tovább!!
tetszettekvolna
2016. 06. 15. 12:12
vanhalen: ok, így érthetőbb. Azért árnyalnám a képet: a sz@rrágás a haza fociszakma egy részét jellemzi, sajnos a domináns részét (nem létszámban, hanem befolyásban és ugatásban), de reméljük ez változni fog! És igen, szükség van hozzáértő segítségre kívülről, de az sem hazaárulás az ő részükről. Mint ahogy a tegnapi hangos siker nem csak a külföldieknek köszönhető, hiszen a fiúk mind magyarok! És Storck érdemeit nem kisebbítve, az egészet (mármint azt, hogy kihozza a fiúkból ami bennük van) Dárdai kezdte el. Ő is magyar, bár nem szégyellt a németektől tanulni.
pablo_aimar
2016. 06. 15. 12:06
vanhalen, Dárdainak annyit köszönhetünk, hogy eltakarodott a francba. Nézhetetlen, be*szari, elképzelés nélküli és eredménytelen bunkerfoci, ez volt az ő taktikája. Bozsik, Várhidi, Egervári, Pinyő, Dárdai. Nem lóg ki ebből a sorból, ugyanaz a magyar "szakember", mint akiket bőszen fikázol. Aki itt hozzátett és újított, az Storck, ő nélküle sehol nem tartanánk.
vanhalen
2016. 06. 15. 12:03
No,pá mindenkinek,készülődnöm kell,délután meló.Pénteken remélhetőleg jók leszünk egy pontra,de talán még a győzelem sem olyan elrugaszkodott reménység.Majd kiderül.Játsszunk így,ahogy tegnap,és nem lesz okunk siránkozni akkor sem,ha nem olyan lesz a végeredmény,mint amiért fohászkodunk.De van CSAPATUNK,és ez a lényeg.Egy odavaló,hozzáértő szakembergárdával az élén.
vanhalen
2016. 06. 15. 12:00
tetszettekvolna
Félreértettél,és nem kicsit.Igaz,idézőjelbe tehettem volna a hazaáruló kifejezést,így sajnos valóban úgy jön le,ahogy te értelmezted.De ajánlanám figyelmedbe,amit időben előrébb írtam.10:27-kor.Amúgy a szaharrágás a hazai fociszakmának szólt.Ja,egyébként magyar vagyok,olyan,aki büszke a magyarságára,és nem a tegnapi focisiker miatt.
tetszettekvolna
2016. 06. 15. 11:39
Álljál már le, vanhalen! Hülyeségeket beszélsz! Garics nem hazaáruló, hanem hozott egy furcsa döntést. A magyar válogatottnál dolgozó szakemberek fizetett alkalmazottak, nem lehet összehasonlítani a két helyzetet. Felesleges fröcsögni. (ha már itt tartunk: "A '48-as tábornokaink közül mennyi is volt az echte magyar?Kénytelenek vagyunk vele,mert a hazaiak a szaharrágáson kívül semmihez nem értenek!" - esetleg Te nem vagy magyar? Mert akkor érteném ezt a megjegyzést...)
vanhalen
2016. 06. 15. 11:18
Bahasszátok meg!Csupa-csupa hazaárulónak köszönhetjük azt,hogy eljutottunk idáig,hogy egy eseményen egy nagyon hangos magyar sikernek örülhetünk.
kreteen
2016. 06. 15. 11:18
egyébként meg be sem férne
kreteen
2016. 06. 15. 11:16
nem akarom megismételni a kérdést
vanhalen
2016. 06. 15. 11:16
Dárdai Palinak meg külön köszönet jár azért,hogy volt mersze maga helyett Storckot ajánlani.Mert sokan hiányolták és hiányolják tőle,hogy miért nem borította ki a bilit a speciális magyar fociközeggel kapcsolatban,de szerintem az ajánlásával beszélt.Ja,a kövér bankár,ahogy sokan Csányit titulálják,no az is megéri a pénzét.Hallgatott Palira.Lehet nem szeretni,lehet utálni,de az érdem bizony az övé is.Ő is hazaáruló,mint mindenki,aki nem ezt a mocskos közeget hozsannázza.
solemio
2016. 06. 15. 11:15
Szép teljesítmény volt a tegnapi, beérett a munka gyümölcse, ilyen ez, éltek a lehetőséggel. Csak gratulálni lehet a válogatottnak. Remélem végre elkapják a fonalat és találnak egy kis önbizalmat.
kiválóan látszik, hogy megfelelő szakmai felkészítés esetén hazánk fiai sem reménytelenek, bizonyítja a hazai szakemberek többségének a szakmára való alkalmatlanságát.
Garicsról: a hazai szemét közeg miatt kényszerült a váltásra, hogy szakmai fejlődése ne legyen töretlen. Ezt is a nagy magyar "profi" edzőszakmának köszönhetjük. Garicsot emiatt bántani nem lehet, inkább sajnálhatjuk, hogy Őt, mint kiváló játékost nem láthattuk magyar színekben játszani. Hány magyar válogatott játékos játszott évekig az olasz első vonalban az elmúlt 10 évben? 
vanhalen
2016. 06. 15. 11:09
sombrero
A '48-as tábornokaink közül mennyi is volt az echte magyar?Kénytelenek vagyunk vele,mert a hazaiak a szaharrágáson kívül semmihez nem értenek!Storckot is kikezdték,ahogy Sousát is,meg mindenkit,aki nem volt hajlandó asszimilálódni a hazai speciális magyar fociközeghez!Majd csak figyeld meg,mennyi "gazdája" lesz a sikernek,ha esetleg továbbjutunk.És mennyi kritizáló,ha majd esetleg még sem.A hiénák egyelőre hallgatnak.Egyelőre.
sombrero
2016. 06. 15. 11:03
...És, amit mások is megerősítenek: mi, büszke magyarok, idegen hadvezérekkel vívjuk sikeres csatáinkat.
sombrero
2016. 06. 15. 11:00
Nem kellene bántani Garicsot. Az osztrákok között élve, válogatottjukban játszva vallja magát magyarnak. Ilyet érdekember nem tesz. Vonatkoztassunk el a sporttól! Csak az utóbbi néhány évben százezrek hagyták el az országot a jobb boldogulás reményében, zöme nem is akar visszatérni. Mind hazaárulók? Annak idején a másfélmillió kitántorgó mind hazaáruló volt?
Értékeink eltékozlása. Nyolcvanas évek eleje: Ismerősöm hihetetlenül tehetséges, rendkívüli labdaérzékkel megáldott, ámde legalább annyira vonalas srác volt. Felfigyelt rá többek között a Honvéd is, behívták katonának, mondván náluk fog játszani, nemsokára válogatott lehet. -De én nem akarok a Honvédban játszani!
-Akkor máshol sem fogsz!
-Akkor máshol sem!
...és így lett...